mIRCerka wrote:22:12, ja na Kovacici trolejbuskoj stanici - prema Dobrinji. Na stanici prekoputa u prolazu u zgradi stoje kontejneri. Cini mi se sest komada. Tri gore. Dva samo unutra, trecem se zapalila guma na poklopcu. Desetak ljudi na stanici samo gleda i slika telefonima. Niko po supku da se pocese da zovne vatrogasce. Al kontam, jebe se njima, oni ionako ne zive tu....
Guma sa poklopca kontejnera gori, vec se pomalo raspada, vec pada na pola metra od kontejnera...taman na pola metra od 0ak parkiranih auta stanara te zgrade...
Gledam prozore, par ih je otvoreno na kant, domacice zure da pozatvaraju prozore, nesto kanda smrdi 's'vana tukne'... niko ni da pogleda kroz prozor, a dim crn...
22:15 zovem prvo hitnu (nikad naucit razlikovat te brojeve) te sokiram dispecera sa izjavom JARO SORI POGRESAN BROJ

i zovnem vatrogasce...objasnim ko sta koga gdje...uzese mi sve podatke sem broja cipela, dobih HVALA NA POZIVU i klap...
i sjednem pred Casa Mia ....
22:20 vatrogasci stizu, dvojica gase...dosli sa malim vatrogasnim bibijem sa rotacijom...rotacija pravi light show...a od stanara niko da proviri...
Vatrogasci svaka cast na brzoj reakciji za kontejnere u plamenu, stanari ... ostala sam bez rijeci...
fuj.....
Eh moja Mirci! Ljudi su postali totalno odsutni da naprosto imaš dojam da ih ništa na svijetu ne zanima dok ih po sred glave ne spuca.
Imam i ja sličan primjer. Desilo se to prije možda nekih 8, 9 mjeseci. Oko 23:30h uveče. Čujem nekakvu lomljavu stakla napolju ispred mog ulaza (ja sam na Čengić Vili) i dođem do prozora da vidim o čemu se radi. Kontam možda opet neko obija auta ispred, ali ništa neobično ne vidjeh. Nakon samo par minuta ulazi mi brat u stan, bio je u gradu i kaže mi "Znaš šta ima novo, obili su auto ispred ulaza"! Kaže mi da je vidio razbijeno staklo na strani vozača, ali da vrata u stvari nisu obijena.
I tako mi pričamo o tome kad odjednom kompletan moj dio naselja osvijetli nekakva svjetlost poput blica na fotoaparatu, uz čudan šišteći zvuk!
Mi se zgledašmo, ne kontaš jednostavno o čemu je riječ. Odem do prozora i vidim da je upravo auto gore spomenuto u plamenu, upalilo se i okolno žbunje i to sve gori! Ja šta ću nazovem vatrogasce, a onaj dispečer kao što ti reče samo što mi matični broj nije uzeo. I dobro, došli su vatrogasci, u međuvremenu i policija, požar je ugašen ali ono indikativno je da apsolutno nikoga nisam vidio na prozorima!? Kao da je to nešto sasvim normalno, nikoga nije briga...
Najbolje slijedi za kraj! Nedugo nakon toga meni policija dolazi na vrata, navodno su dobili dojavu da je moj brat viđen neposredno prije eksplozije kako prolazi pored auta (vraćao se u stvari iz grada). Ja im kažem da sam ja
pozvao vatrogasce i objasnimo im situaciju i na tome se i završilo. Saznao sam da je jedan komšija iz mog ulaza rekao policiji za mog brata (znajući pri tom naravno da on u stvari veze nema s paljenjem auta)

a nije se sjetio pozvati vatrogasce ili policiju slučajno!? Valjda mu bilo mrsko!