Ne zelim ubaciti "h" gdje treba i ne treba, iskrena greska._BosanaC wrote:Majstore, ne kaze se "ne bih" nego "ne bi", koliko god ti zelio "h" ubaciti i gdje treba i gdje ne treba.ahmed_dv wrote:Bas ljetos na putu prema Neumu, svratim u Pocitelj i prica mi covjek sto prodaje smokve u fisheku i knjige o historiji Pocitelja kako je HVO sa 400 kg eksploziva razorio dzamiju, da bih kasnije postavili krst na kulu starog grada. Kao sto vec par forumasa spominje, to se nikad zvanicno nije nazvalo kao krscanski fundamentalizam, niti se o tom puno diskutuje a jedan je od stotinama slucajeva. Ne smijem ni zamisliti sta bi bilo da su muslimani porusili preko 1000 katolickih ili pravoslavnih vjerskih objekata u BiH. Nebih svijet ostavio ni jednog zivog muslimana na ovim prostorima.
Sto se krscanskog fundamentalizma tice, ti kao da nikad nisi cuo za Srednji vijek, za Krstaske ratove, itd.? Medjutim, to nije izgovor za bilo kakav drugi fundamentalizam. To dok ne skontas i ti i takvi koji traze izgovor u drugima za "svoje" gluposti nikad nece biti mira i prosperiteta nigdje.
I ne mislim da si ti fundamentalista, da me pogresno ne shvatis. Samo mi se cini da ces kao i mnogi osuti po "forumskim islamofobima" koji se eto ne doticu srednjeg vijeka i krscanskog fundamentalizma (valjda zato sto je prosao srednji vijek i ne zivimo vise u njemu...).
Cuo sam za Srednji vijek i Krstarske ratove ali kao sto kazes ovo nije Srednji vijek.
Meni krstovi uopce ne smetaju, da su stavljeni iz iskrenog razloga, tj. sto su ljudi toliki vjernici pa to hoce, ali polozaji tih simbola i tajming njihovog nastanka, kao slucaj Pocitelj, ocigledno je iz razloga da provocira i "oznacava teritoriju". Procitaj malo ranije komentare na temu o sahovnicama na krstovima. To je ono sto je problem. Da bi bio prozvan kao islamski fundamentalista potrebno je vrlo malo, a kao krscanski eto nije ni ovo u Pocitelju dovoljno.