Oznacavanje teritorije u zapadnoj hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Ostri_Mac

#1 Oznacavanje teritorije u zapadnoj hercegovini

Post by Ostri_Mac »

Mishljenja o tome kako, zashto, s kojim ciljem i kojim porukama je Crkva, politika i bivshi/ sadashnji establishment u HNK i zapadnohercegovackoj zupaniji tokom rata i poslije rata oznacio citavu teritoriju ogromnim krizevima postavljenim na svakom obliznjem brdu (poglavito mislim na onaj ogromni na brdu/ ne znam ime/)

Cemu sluze flouroscente/neonske sijalice koje su ugradjene citavom duzinom istih (osim, naravno, da ih osvjetljavaju nocu a svjetionici nisu sigurno)?

Zasto Crkva nikada nije osudila takav cin i zasto se do sada isti nisu uklonili ako akteri istih radnji zagovaraju TOLERANCIJU, SUZIVOT, ODRZIV POVRATAK I JEDNAK STATUS svih stanovnika?

Sta bi se npr. desilo da u Sarajevu osvanu ogromne statue mjeseca i zvjezde na par brda i da sijaju ko "zvijezde i mjesec u mraku" (ili na vecini mjesta u BiH generalno)? Da li bi Paddy, Crkva i ini "demokratski, fleksibilni isl. sranja politicari i vjerski lideri" osudili isto ili bi se digla hajka, na reg. i lokalnom nivou radi "militantnog Islamizma i sistemskih pokusaja rusenja demokracije i ljudskih prava", dok se na drugoj strani "cutke i sramno" tolerise teritorijalno-posljeratno pokrstavanje/ oznacavanje BiH i gle, zacudo, to niko ne naziva "militantnim, extremnim ili cim vec drugim" krscanstvom...i ne poduzima nikakve ostre mjere na sankcionisanju istog...

Oh da, i sve se to desava haman u srcu Europe, isto k'o i sa vehabijama i inim mudzosima koji nemaju mira (nije da trebaju imati, slazem se sa nekim postovima od prije vezanim za njih, ali smo povlacim paralelu i pravim digresiju)...
Murisno1

Post by Murisno1 »

eto sad!
pa haj sad sta ti smeta kriz, neka ga... sve dok sluzi za ono cemu treba da sluzi... nema problema,ali sto se vise odupires tome i tezis da sad ljudi iznesu svoje misljenje o tome, a znas da ce bit opet pljuvanja i po krizu i islamu i hasi i husi, sve je napetija situacija ...
upravu si kad kazes da bi bio belaj stavit mjesec i zvijezdu na brdo u sarajevu i eto ja sam musliman ali nikad to ne bi uradio...
ali hajde jedna strana treba da popusti,
ako im je to zadovoljsto - neka je
ali problem je sto mi to odma ispolitiziramo...
i odma nas protuargument je sta bi bilo kad bi sad mi to i to...
nigdje nas ne vodi ta politika osim u propast...
moje skromno misljenje...
nadam se da neće naić na niz provokacija i uvreda...
hajde da fino prodiskutujemo ili nikako!!
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Nije mi namjera da provociram, uopce ne, naprotiv!!!

Htio sam i hocu samo da povucem paralelu na sve sto se pise na ovom dijelu foruma, citam sve sto se pise vec dugo, nisam htio komentarisati nikako do sad...ali ne mogu se oduprijeti vise...

Ne uporedjujem nikoga, cuj, i ja sam musliman, djevojka mi nije muslimanka (samo da istaknem tu cinjenicu, da me ne shvate kao provokatora ili extremistu), citajuci sve ovo sticem utisak da je sve orijentisano anti-islamski, medjutim, ne treba zaboraviti/ zanemariti cinjenicu da i ovdje ima onih muslimana (ili onih koji se barem tako predstavljaju u odredjene svrhe) koji doprinose samom utisku i opcem misljenju...

Problem je svih muslimana i ne-muslimana i ovdje i vani to sto na sve sto se moze dovesti u bilo kakvu vezu sa Islamom stavljaju predznak fundamentalizma/extremizma/zaostalosti/retardiranosti isl. i sve to vezu na Islam kao religiju i na Islam kao "vjecni uzrok i razlog" svih problema i zala, dok u isto vrijeme zaboravljaju nebrojene druge cinjenice koje se vezu na druge religije i ono sto "lideri" tih religija (A NE SAMA RELIGIJA U SVOJOJ SRZI ILI SVETA KNJIGA/ bez obzira koja) propagiraju i zagovaraju...evo, ja uzeh primjer ovog posta, a gdje su druge ine stvari o kojima bi mogli pisati danima a vezane su samo za BiH i susjedne drzave...

Ne bih se ni usudio pobrojati iza cega sve Crkva ili druge religije stoje i sta propagiraju, ali opce poznata je cinjenica da se to ne moze vezati ni na Bibliju ni na Kur'an, iz opce poznatih razloga... :x

Dakle, meni, za razliku od mnogih ostalih ovdje, nije u cilju napadati Bibliju i Krscanstvo kao religiju vec samo ono sto pojedinci ili grupe u istoj propagiraju...a to i jeste cilj objektivne rasprave/ diskusije...Ne mogu reci da je Biblija kriva za to jer gore navedeno nema ama nikakvog uporista u samoj svetoj knjizi...zato i ne mogu sve generalizirati sa predznakom Crkva/Krscanstvo...kao sto to pojedinci ovde rade sa Islamom i Kura'nom...

Kapish?

Pozdrav!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

U vjeri je ponos najopasniji, a oni koji to ne znaju a vjeruju osjetice sta to znaci na onom svijetu... Do tada, mogu postavljati sta god hoce, njima na obraz i cast.
Murisno1

Post by Murisno1 »

sve stoji i sve je udure!
i kad bi ljudi shvatili da se iza svakog zlocina nalazi zlocinac odnosno pojedinac a ne religija sve bi bilo superiska!
treba argumentovano voditi diskusiju o svemu i sto je moguce vise biti objektivan ...
sve sto si napiso je bas tako i zalosno je to..
na forumu su teme katastrofa
ma nas ce nase poimanje religije da koci dok smo zivi haman..
mi nikako da shvatimo da je to stvar pojedinca i da treba da postujes tuđe,da ga ne ometas i sve udure... da nema sile u vjeri,da je gotovo nemoguće da se neko ubjedi u nesto sto ne vjeruje i tacka...
stvar je u tome da trebamo da radimo na pronalazenju kompromisnih rijesenja...da vidimo sta mi treba da uradimo da bi se hrvati ili katolici ili pravoslavci ili jevreji,muslimani osjecali udobno jedni s drugima jer mi moramo zajedno zivjeti i to je cinjenica...
sta to vas vrijeđa i mi nećemo više..
šta to nas vrijđa i mi nećemo više...
ma joj jarane teska situacija...
to je najbolje da svi oni koji su voljni na ovom forumu,pristanu na jedan zajednicki skup,ne neku vrstu debate i dogovora pa da pricamo ko ljudi... uz kafu ili pice i bujrum...
eto ozbiljan poziv ako bi neko bio zainteresovan...pristajem biti organizator i palcat sve troskove :-D
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Ma ja, cim post promjeni temu i vjetar sa Islama na neshto drugo odma' se oni ini postashi ushute...

Ned'o Bog da sam napisao shta anti-Islamski (nije da se nema shta napisati) bila bi salva komentara, ovako opet "muk" :D

kako rece "hannah," sto u vecini slucajeva znaci odobravanje :-)
begefendija

Post by begefendija »

Selam,
ma to sa postavljanjem križeva je lako objasniti. To su postavilli ljudi (vrlo mali broj ljudi) koji sebe poistovjećuju sa ratnicima svoje vjere, križarima, templarima svete crkve, koji su uvjereni da su oni sami pronositelji ideje križa. Označavaju svoj teritorij kao što rade i životinje sa svojim "miomirisima".
radiogaga33

Post by radiogaga33 »

Sta je po koji krst prema 50 dzamija u pola Mostara ili 150 u Sarajevu.
Oko ba, budimo realni :oops:
ibnHome

Post by ibnHome »

radiogaga33 wrote:Sta je po koji krst prema 50 dzamija u pola Mostara ili 150 u Sarajevu.
znaci u cijelom mostaru 100 dzamija ili :? :? :?
Murisno1

Post by Murisno1 »

džamiju možeš poredit sa crkvom a ne sa znakom KRSTA...
haj ba nemojte sad u to ulazit...
de der da vidimo sta uraditi da se svi osjecaju bolje,da vise nema tih vjerskih zajebancija...evo vam džamije i tamo se učite,i ovim crkve i onim sinagoge i ...mali milion mjesta gdje se o tom moze ucit ...
o religiji se treba razgovarati samo sa istomisljenicima a neistomisljenici mogu dobit odgovor samo kad nesto pitaju vezano za religiju ... i ne trebaju se mješati u tuđu vjeru jer eto vidis da nam ne stima!!
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

radiogaga33 wrote:Sta je po koji krst prema 50 dzamija u pola Mostara ili 150 u Sarajevu.

Sorry, te iste su tamo i postojale i prije rata (ogromna vecina, dok ih tvoji istomisljenici nisu zdusno porusili), uostalom, nisam uporedjivao bogomolje/ procitaj i shvati temu "oko ba!" Promasio si i post i temu :shock:

Chuj, u mom gradu postoje 3 crkve u samom centru grada, jesil' cuo da kad to spominjem/ nisi a i neces jer mi ne smetaju, za razliku od tebe...

A ti krizevi o kojima se govori su postavljeni zna se kada "oko ba" :-)
a zna se sa kojom namjerom "oko" :D :D :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

Sorry, te iste su tamo i postojale i prije rata (ogromna vecina, dok ih tvoji istomisljenici nisu zdusno porusili), uostalom, nisam uporedjivao bogomolje/ procitaj i shvati temu "oko ba!" Promasio si i post i temu

Chuj, u mom gradu postoje 3 crkve u samom centru grada, jesil' cuo da kad to spominjem/ nisi a i neces jer mi ne smetaju, za razliku od tebe...

A ti krizevi o kojima se govori su postavljeni zna se kada "oko ba"
a zna se sa kojom namjerom "oko"
to je fakat tako!
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

Zasto su postavili krizeve na brdima ?? Pa na to pitanje mogu odgovoriti samo oni koji su ih postavili.
Sam si rekao da oznace teritoriju koju drze pod kontrolom,otprilike ko pas mokracom.
Frustracije,primitivnost,zaostalost svijesti i sredine,katolicizam na nivou 17 vijeka,nacionalizam,fasizam,paranoidni strahovi od svega drugacijeg,nespremnost na savreneni nacin zivota i tako u nedogled.
Ali po kamenitim hercegovackim brdima osim krizeva(koji se mogu,nekako i opravdati,eto oni su kao vjernici) osim njih sam primijetio jos neke izrazito slikovite skulpture(put; Crveni grm-Ljubuski-Siroki).
Naime stoji na vise mjesta veliko kameno V sa sahovnicom unutra,naravno raspored kockica je kao u nikad prezaljene NDH.
Naravno radi se o kopiji njemackog fasistickog simbola.I dok su svugdje u Evropi,saveznicke armije porusile sva slicna govna,doduse i u Hercegovini su to partizani uradili.Medzutim,ocito je da su sinovi i potomci crnokosuljasa i fasista,nastavili putem svojih oceva i dokazali svoju zilavost i opstojnost na hercegovackim prostorima.
Ovako je to lijepo objasnio Mate Sarlija-Daidza pred okupljenim zborom HOS-ovaca i slicnih u jesen 1991 oko Neuma;U Hercegovini postoje samo ;zmije,kamenje i Ustase.Pa dreknu;jeste li zmije a zbor NISMO,a jeste li kamenje a zbor NISMO,a sta ste a zbor USTASE,Mate ruku na uho,a zbor gromoglasno USTASE.
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma to je problem...
da je krs krst pa haj...al kad ne njemu i jos na milion mjesta tamo vidim sahovnicu ne mogu da dodjem sebi...
oj jebo te patak drzave nam i govana...
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

:-) :-) :-) :shock:

A sta bi ste josh rekli da znate kako pripadnici odr. policijskih struktura i dan danas imaju "uklesane" kukaste krizeve na kundacima pushaka, ostalo ne smijem ni napisati...

Jel'te, to nije extremizam, to je samo karikiranje trenutne situacije :x

P.S.

Sve navedeno licno vidio i drzao u rukama :D :D :D nedavno
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

A shto se ushutashe oni "aktivisti" iz mostara i one "iron fist ladies" koje zagovaraju naku demokraciju u zemljama 5000km od nas, a kad im nabijesh na nos shta im se ispred kuce deshava onda se ushute i podviju rep... :-)
ibnHome

Post by ibnHome »

Ostri_Mac wrote::-) :-) :-) :shock:

A sta bi ste josh rekli da znate kako pripadnici odr. policijskih struktura i dan danas imaju "uklesane" kukaste krizeve na kundacima pushaka, ostalo ne smijem ni napisati...

Jel'te, to nije extremizam, to je samo karikiranje trenutne situacije :x

P.S.

Sve navedeno licno vidio i drzao u rukama :D :D :D nedavno
Jesi li, osim na forumu, prijavio gdje treba?
jah...zamal' smetnu'...stolac, dubrave a i mostar su ranije, rijetko ili nikako, ubrajani u zap. hercegovinu...
Last edited by ibnHome on 07/12/2005 10:33, edited 1 time in total.
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

:D pa bio sam u je'nom od nadzornih organa za isto :D

pojeo vuk magarca, k'o i uvijek...a refleksije iz medjunarodnih organizacija nema, po obicaju, kad se radi ne-Islamskom "militantnom fundametalizmu" i prijetnji rusenjem Evropskih principa i demokracije, my ass!!!

apsolutno nis...

zato me i zacnulo sve sto citam u dijelu religije (stalno posjecujem zadnjih 6mj), fakat vishe nisam mogao ignorirati sve napade i javashluk pojedinaca...

Nije da me iritiraju i zivciraju- znash, ako znash kucati i caprkati po forumu ne znaci da si i pismen :D

a uostalom, ko zna, mozda sve to pishu balavci koji nemaju pametnijeg posla...(puste srece, volio bih da je tako...)
ibnHome

Post by ibnHome »

Ostri_Mac wrote:puste srece, volio bih da je tako...)
nije tako!!! :( :( :oops:
i sam sam jedan od vjernih i skoro pa nijemih ucesnika foruma...
mislim da u potpunosti razumijem u cemu govoris...i to je svakako odvojena tema od samih krizeva po hercegovini...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Na zalost, nisu samo po Hercegovini. Isti ti krizevi su nikli odmah iza rata po granicama Opcine Zepce, koju su se braca uredno potrudila da oznace prije nego se ostali usude vratiti. Jebe ih samo sto kad ozeleni u proljece ne vide se toliko od sume, ali poceli su sada i krciti oko njih da bi bili vidljivi tokom cijele godine.
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

think green :D :D :D
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

na 3 crkve u mom gradu (govorim o samom centru samo) nikada al' bash nikada nije unisten ni jedan prozor a kamoli neshto vishe...

onda mi radiogaga kaze kakva razlika u par krizeva i 100-150 dzamija isl. sranja :x

/dok je u RS-u i vecem dijelu herecegovine unishten skoro pa svaki trag onoga sto Islam predstavlja kao religija/

ocit primjer "flexibilne i moderne religije" kako rece "umro je mostar" u jednoj od prijasnjih tema "prava zene u Islamu"

:D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Iskreno, protiv rusenja sam bilo cega, pogotovo kulturnih spomenika kojih nakon rata u BiH skoro nije ni ostalo.

Medjutim, hiperprodukcija religijskih objekata vrsi se samo po sistemu daj da imamo vise od onih drugih. Sto neko rece - necemo stati dok svaki "vjernik" ne bude imao svoju dzamiju/crkvu. A da barem imamo vjernika barem onoliko koliko imamo vjerskih objekata, ovo bi bio raj na zemlji.

BTW, i mene bude ujutro zvona sa crkava, isto kao i mujezin, u istom tom centru o kojem ti pricas.
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Bas ljetos na putu prema Neumu, svratim u Pocitelj i prica mi covjek sto prodaje smokve u fisheku i knjige o historiji Pocitelja kako je HVO sa 400 kg eksploziva razorio dzamiju, da bih kasnije postavili krst na kulu starog grada. Kao sto vec par forumasa spominje, to se nikad zvanicno nije nazvalo kao krscanski fundamentalizam, niti se o tom puno diskutuje a jedan je od stotinama slucajeva. Ne smijem ni zamisliti sta bi bilo da su muslimani porusili preko 1000 katolickih ili pravoslavnih vjerskih objekata u BiH. Svijet nebih ostavio jednog zivog muslimana na ovim prostorima.

Image
Image
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ahmed_dv wrote:Bas ljetos na putu prema Neumu, svratim u Pocitelj i prica mi covjek sto prodaje smokve u fisheku i knjige o historiji Pocitelja kako je HVO sa 400 kg eksploziva razorio dzamiju, da bih kasnije postavili krst na kulu starog grada. Kao sto vec par forumasa spominje, to se nikad zvanicno nije nazvalo kao krscanski fundamentalizam, niti se o tom puno diskutuje a jedan je od stotinama slucajeva. Ne smijem ni zamisliti sta bi bilo da su muslimani porusili preko 1000 katolickih ili pravoslavnih vjerskih objekata u BiH. Nebih svijet ostavio ni jednog zivog muslimana na ovim prostorima.

Image
Image
Majstore, ne kaze se "ne bih" nego "ne bi", koliko god ti zelio "h" ubaciti i gdje treba i gdje ne treba.

Sto se krscanskog fundamentalizma tice, ti kao da nikad nisi cuo za Srednji vijek, za Krstaske ratove, itd.? Medjutim, to nije izgovor za bilo kakav drugi fundamentalizam. To dok ne skontas i ti i takvi koji traze izgovor u drugima za "svoje" gluposti nikad nece biti mira i prosperiteta nigdje.

I ne mislim da si ti fundamentalista, da me pogresno ne shvatis. Samo mi se cini da ces kao i mnogi osuti po "forumskim islamofobima" koji se eto ne doticu srednjeg vijeka i krscanskog fundamentalizma (valjda zato sto je prosao srednji vijek i ne zivimo vise u njemu...).
Post Reply