Ozljeda malog prsta na ruci, da li je slomljen?
Moderator: anex
- capacitor
#1 Ozljeda malog prsta na ruci, da li je slomljen?
Prije tri dana ozlijedio sam mali prst lijeve šake, to se desilo na igralištu kada me lopta 'zakačila' samo za taj prst. U tom trenutku zglob (ne onaj odmah ispod nokta, već onaj drugi, donji
) na prstu je iskočio iz svog ležišta i bilo je malo jezivo za gledat' pa sam tada, valjda me neka panika uhvatila ili šta već, odmah uhvatio za zglob i 'vratio' ga nazad. Naravno prst je otekao, bio je plav, a najveći otok je bio oko tog zgloba. Probao sam saviti prst odmah i uspio sam jer sam još uvijek bio zagrijan, ali kasnije kad se prst ohladio postalo je teže savijati ga. Doktoru nisam išao još uvijek, stavljao sam led i luk da izvuče otok, prst sam imobilizirao štapićem i umotao zavojem. Prst me uopšte ne boli sam od sebe, već samo ima malo boli kad ga diram u predjelu tog zgloba. Prst mogu 50% saviti, a za ostalih 50% mi nedostaje snage u prstu. Kad ga 'poguram' drugom rukom mogu ga još više saviti ali se javlja pritisak u zglobu tako da ga nisam htio forsirati dalje. Nisam stručan što se ovih povreda tiče, ali mi se čini kao da su sve kosti u prstu na svom mjestu, ali me zabrinjava što još uvijek ima otoka u predjelu zgloba, s donje strane kad pogledam plavo je još uvijek, pa me zanima da li neko ima iskustva s ovim povredama, da li ima potrebe da idem doktoru ili je potrebno nekoliko dana da se to samo vrati u normalu, i koje su moguće posljedice ako ga nisam baš najbolje vratio (osim što će krivo zarast')
? Hvala.
-
Mmba
#2 Re: Ozljeda malog prsta na ruci, da li je slomljen?
Kako ti je prst ?
- capacitor
#3 Re: Ozljeda malog prsta na ruci, da li je slomljen?
Umotano, fiksirano
Išao doktoru, snimio i stavili mi gips. Ispod zgloba je sitni komadić kosti koji se otkinuo da li prilikom udara ili prilikom vraćanja, pa mi doktor reče da će možda smetati a možda i ne prilikom savijanja. Ako bude mnogo smetalo morat' ću izvaditi tu, kako se već zove, mrtvu kost valjda