Ozljeda malog prsta na ruci, da li je slomljen?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
capacitor

#1 Ozljeda malog prsta na ruci, da li je slomljen?

Post by capacitor »

Prije tri dana ozlijedio sam mali prst lijeve šake, to se desilo na igralištu kada me lopta 'zakačila' samo za taj prst. U tom trenutku zglob (ne onaj odmah ispod nokta, već onaj drugi, donji :) ) na prstu je iskočio iz svog ležišta i bilo je malo jezivo za gledat' pa sam tada, valjda me neka panika uhvatila ili šta već, odmah uhvatio za zglob i 'vratio' ga nazad. Naravno prst je otekao, bio je plav, a najveći otok je bio oko tog zgloba. Probao sam saviti prst odmah i uspio sam jer sam još uvijek bio zagrijan, ali kasnije kad se prst ohladio postalo je teže savijati ga. Doktoru nisam išao još uvijek, stavljao sam led i luk da izvuče otok, prst sam imobilizirao štapićem i umotao zavojem. Prst me uopšte ne boli sam od sebe, već samo ima malo boli kad ga diram u predjelu tog zgloba. Prst mogu 50% saviti, a za ostalih 50% mi nedostaje snage u prstu. Kad ga 'poguram' drugom rukom mogu ga još više saviti ali se javlja pritisak u zglobu tako da ga nisam htio forsirati dalje. Nisam stručan što se ovih povreda tiče, ali mi se čini kao da su sve kosti u prstu na svom mjestu, ali me zabrinjava što još uvijek ima otoka u predjelu zgloba, s donje strane kad pogledam plavo je još uvijek, pa me zanima da li neko ima iskustva s ovim povredama, da li ima potrebe da idem doktoru ili je potrebno nekoliko dana da se to samo vrati u normalu, i koje su moguće posljedice ako ga nisam baš najbolje vratio (osim što će krivo zarast') :)? Hvala.
Mmba

#2 Re: Ozljeda malog prsta na ruci, da li je slomljen?

Post by Mmba »

Kako ti je prst ?
capacitor

#3 Re: Ozljeda malog prsta na ruci, da li je slomljen?

Post by capacitor »

Umotano, fiksirano :D Išao doktoru, snimio i stavili mi gips. Ispod zgloba je sitni komadić kosti koji se otkinuo da li prilikom udara ili prilikom vraćanja, pa mi doktor reče da će možda smetati a možda i ne prilikom savijanja. Ako bude mnogo smetalo morat' ću izvaditi tu, kako se već zove, mrtvu kost valjda :)
Post Reply