Ozbiljno pitanje: Koliko je u Sarajevu normalnog svijeta?
-
wanderer
#1 Ozbiljno pitanje: Koliko je u Sarajevu normalnog svijeta?
Dakle, da imaju donekle zrela razmisljanja, ne hracu iz tramvaja, ne kradu komsiji mjerac gasa i ne slusaju Cecu i Daru Bubamaru.
10%? 30%? 50%?
Samo molim vas nemojte da se ovo pretvori u jos jedan niz ksenofobicnih postova tipa Vratnik protiv Bistrika, "Gradska raja" vs "Doslje", itd.
Thx
10%? 30%? 50%?
Samo molim vas nemojte da se ovo pretvori u jos jedan niz ksenofobicnih postova tipa Vratnik protiv Bistrika, "Gradska raja" vs "Doslje", itd.
Thx
-
Toozla
ne znam ni ja, dijasporac, ali kako mozes ocekivati ozbiljne odgovore na tvoje pitanje kad si u startu proglasio 90% sarajlija ne normalnim....wanderer wrote:Ebiga, ja sam "dijaspora" tako da ja to "od oka" kad nakratko naletim. Da pogadjam rekao bih malo manje od 10%. To je ipak bolje od 2% gdje smo, cini mi se bili tamo oko 1997-1998.Toozla wrote:sta ti mislis....koliko???
kako se to "domacima" cini?
- Fair Life
Nek se jave onih preostalih 10% koji se ne cesu lijevom za guzicu dok pruzaju desnu na pozdrav, koji ne pisaju pijani iza prvog coska, koji ne kopaju nos dok s drugim razgovaraju..., koji umjesto cakije u unutrasnjem dzepu sakoa nose naliv pero...Toozla wrote:ne znam ni ja, dijasporac, ali kako mozes ocekivati ozbiljne odgovore na tvoje pitanje kad si u startu proglasio 90% sarajlija ne normalnim....
-
Sarajevska Princeza
Sve zavisi kakav utisak ostavis. Ja kad sam u Rajvosa sve dzentlimeni....

-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Chopam nos,cheshem guzicu,nosim chakiju a nisam iz Sarajeva
?
Ne slusham cecu nego http://bobiradio.dyndns.org:8000/ ...
Ne slusham cecu nego http://bobiradio.dyndns.org:8000/ ...
-
vidi_vidi_vidi
Kako si dosao do ovih brojki?wanderer wrote:Ebiga, ja sam "dijaspora" tako da ja to "od oka" kad nakratko naletim. Da pogadjam rekao bih malo manje od 10%. To je ipak bolje od 2% gdje smo, cini mi se bili tamo oko 1997-1998.Toozla wrote:sta ti mislis....koliko???
Pretpostavljam da i "odokalna metoda" na koju se pozivas ima neko razumno pravilo na kojem zasnivas svoju analitiku?
Koliki je procenat "normalnih" dijasporaca?
Takodjer, uz ovako budalasta pitanja, da i ja postavim jedno isto takvo.
Gdje je "najnormalnija" BH dijaspora?
U Australiji, Argentini, Kanadi...?
-
vidi_vidi_vidi
Ispade da si "presutno" potvrdio da je u Sarajevu 90% nenormalnih ljudi, i da se 90% ponasa ovako kako si napisao?Fair Life wrote:Nek se jave onih preostalih 10% koji se ne cesu lijevom za guzicu dok pruzaju desnu na pozdrav, koji ne pisaju pijani iza prvog coska, koji ne kopaju nos dok s drugim razgovaraju..., koji umjesto cakije u unutrasnjem dzepu sakoa nose naliv pero...Toozla wrote:ne znam ni ja, dijasporac, ali kako mozes ocekivati ozbiljne odgovore na tvoje pitanje kad si u startu proglasio 90% sarajlija ne normalnim....
-
vidi_vidi_vidi
Doslje su uglavnom protjerana lica iz Srebrenice, istocne Bosne ili neki drugih krajeva sa slicnim zivotnim pricama.Zox wrote:Pa kako da odgovorim kad ne smijem spominjati doslje?
Ovako ih kategorizirati, mislim da samo znaci rugati se njihovoj zloj sudbini.
-
vidi_vidi_vidi
Kada bi neko 90% BH Srba iz RS-a proglasio cetnicima, ili 90% BH Hrvata iz Hercegovine proglasio ustasama, digla bi se prasina sa razlicitim obrazlozenjima.wanderer wrote:Ebiga, ja sam "dijaspora" tako da ja to "od oka" kad nakratko naletim. Da pogadjam rekao bih malo manje od 10%. To je ipak bolje od 2% gdje smo, cini mi se bili tamo oko 1997-1998.Toozla wrote:sta ti mislis....koliko???
Kada neko vise od 90% Sarajlija proglasi nenormalnim, onda je to OK?
-
wanderer
Vidim da te ovo pogodilo, sto mi nije bila namjera...vidi_vidi_vidi wrote: Kako si dosao do ovih brojki?
Pretpostavljam da i "odokalna metoda" na koju se pozivas ima neko razumno pravilo na kojem zasnivas svoju analitiku?
I u "dijaspori" (joj, kako mrzim tu rijec) je slicno, mozda za nijansu bolje po tom pitanju. Ali imamo i mi svojih specificniih bubica.
-
vidi_vidi_vidi
Ne, nije me pogodilo. Vec sam se navikao da me ne pogadjaju neki komentari sa ovog foruma, jer stvarno ima svacega.wanderer wrote:Vidim da te ovo pogodilo, sto mi nije bila namjera...vidi_vidi_vidi wrote:Kako si dosao do ovih brojki?wanderer wrote: Ebiga, ja sam "dijaspora" tako da ja to "od oka" kad nakratko naletim. Da pogadjam rekao bih malo manje od 10%. To je ipak bolje od 2% gdje smo, cini mi se bili tamo oko 1997-1998.
I u "dijaspori" (joj, kako mrzim tu rijec) je slicno, mozda za nijansu bolje. po tom pitanju. Ali imamo i mi svojih specificniih bubica.
Takodjer, sumnjam da je u dijaspori pretjerano bolje.
Mozda se mnogi jesu djelomicno emanciopovali, ali cesto kada dodju u BiH na godisnje odmore, pokazu dosta starih navika, sto znaci da se bas i nisu pretjerano promijenili. Ima i dosta anegdota na njihov racun koje uglavnom sami prepricavaju, ali ne bih sebi dopustio da kazem da je 90% dijasporaca nenormalno. Jedino sto bih ustvrdio je to da smatarm da BH dijaspora nije nasa intelektualna ili duhovna avangarda, nego samo Bosanci i Hercegovci koji su svoje stare adrese (od velikih gradova za nase pojmove, do najvecih sela kojih nema ni na najpreciznijim vojnim topografskim kartama) zamjenili nekim novim adresama sirom svijeta. To sto cesto dijasporci sami sebe smatraju BH elitom, to je vec drugi par cipela.
-
edu
Normalnih ljudi ima..mislim..nadam se da je vise od 10%..ali sve je to isto..i u Becu..New Yorku ima i tih doslja i normalne raje..vjerovatno su i nasi neki dijasporci, ma koliko normalni bili, nekome smetnja u Becu..garant kazu primitivni Bosanci..tako da se ja puno ne obazirem na to..vazno mi je da ja provodim vrijeme sa normalnim ljudima i ne zanima me papanluk i zivotinjice poput Bubamare...
A ruku na srce..kad popijem nekad se i popiskim iza coska...

A ruku na srce..kad popijem nekad se i popiskim iza coska...
- black
pitanje je koliko u ovoj drzavi ima normalnih ljudi , i sta podrazumjevas pod " normalno " , a Sarajevo nije centar svijeta nekako ispada da su svi drugi ovde gradjani " drugog " reda u odnosu na Sarajevo ( mislim na BiH ) primitivaca je bilo i bice pa makar zivjeli i u svjetskim metropolama.... 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Black, slazem se sa tobom da SARAJEVO NIJE CENTAR SVIJETA, ali je on pitao izricito za Sarajevo i nije mi jasno sto temu nije otvorio na SARAJEVO podforumu...black wrote:pitanje je koliko u ovoj drzavi ima normalnih ljudi , i sta podrazumjevas pod " normalno " , a Sarajevo nije centar svijeta nekako ispada da su svi drugi ovde gradjani " drugog " reda u odnosu na Sarajevo ( mislim na BiH ) primitivaca je bilo i bice pa makar zivjeli i u svjetskim metropolama....
Nejs, da bi nesto ocijenio, moras uspostaviti kriterije po kojima ocjenjujes. Ako gledamo sa psiholoske tacke, mislim da je vrlo malo "normalnih"...steta sto sam i tu u vecini
Ako gledamo sa kulturoloske tacke, cini mi se da je situacija 45% normalnih i 55% nenormalnih.
Itd itd....
-
djevojčica
normalnih ljudi nema previše, ali ih ipak ima. i to valjda funkcioniše po principu s kim si takav si 
ne znam zašto se neko ko sluša cecu ili bubamaru odmah svrstava u nenormalne. genraliziranje i etiketiranje ljudi na osnovu toga ili bilo čega je poprilično primitivno ( da je na osnovu mitra mirića već bi mi bilo jasnije
) ne, ozbiljno... gro ljudi koje ja poznajem je kulturno, obrazovano, odgojeno i fino, znaju i za školu i za pozorište i za bonton ali u cilju dobre zajebancije i za kafanu... dok s druge strane gro neke mtv omladine ne zna se ni potpisat, dječaci koji psuju i pljuju, "trebe" koje govore ocami itd itd...
mislim... struktura stanovništva je neminovno i ireverzibilno poremećena, intelekt je otišao iz grada glavom bez obzira... i sad je potrebno dosta strpljenja i vremena a i para da se došlje&co kulturno prvo izgrade a tek onda nadgrade
samo ne treba pustiti da te ponose val primitivizma, što je ovdje dosta zastupljeno... umjesto da se ruralno stanovništvo prilagođava urbanim sredinama oni dođu i očekuju da se ti prilagodiš njima... ma eto.. začarani krug.. valjda ćemo isplivat 
ne znam zašto se neko ko sluša cecu ili bubamaru odmah svrstava u nenormalne. genraliziranje i etiketiranje ljudi na osnovu toga ili bilo čega je poprilično primitivno ( da je na osnovu mitra mirića već bi mi bilo jasnije
mislim... struktura stanovništva je neminovno i ireverzibilno poremećena, intelekt je otišao iz grada glavom bez obzira... i sad je potrebno dosta strpljenja i vremena a i para da se došlje&co kulturno prvo izgrade a tek onda nadgrade
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
da bi ocjenjivao ovaj grad moraš proputovati europom i dalje...
na žalost ili na svu sreću proputovao sam europom (nekih desetak metropola) i svaki put kad se vratim.. tužan sam... to sivilo, ta napetost u zraku... neuroza.... užas
na žalost ili na svu sreću proputovao sam europom (nekih desetak metropola) i svaki put kad se vratim.. tužan sam... to sivilo, ta napetost u zraku... neuroza.... užas