Ozbiljne posljedice na razvoj stanovnistva

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
JahijaJilic
Posts: 238
Joined: 27/05/2005 19:00

Ozbiljne posljedice na razvoj stanovnistva

Post by JahijaJilic » 03/07/2006 23:12

Oslobodjenej donisi
Ozbiljne posljedice na razvoj stanovništva
Piše: S. ROŽAJAC
03/07/06

Depopulacija je posljedica nasiljaDa nije bilo rata, BiH bi danas imala 4,3 miliona stanovnika

Istaknuti stručnjak u oblasti demografije i autor važnih studija o demografskim prilikama u BiH i svijetu profesor Ilijas Bošnjović, u posljednjih nekoliko godina pratio je trend pada nataliteta, odnosno porasta mortaliteta u BiH.

Prema popisu i zvaničnim pokazateljima iz 1991, u BiH je ove godine bilo nešto više od 4,3 miliona stanovnika. Iako nije urađen zvaničan popis stanovništva, istraživanja stručnjaka pokazala su da se deset godina kasnije broj stanovnika kretao od 3,5 do 3,8 miliona.

Demografski gubici


Da nije bilo rata, u Bosni i Hercegovini 2001. godine bilo bi nešto više od 4,5 miliona stanovnika. Međutim, depopulacija ili veća smrtnost od rađanja stanovništva uzrokovana je prvenstveno sukobom u periodu od 1992. do 1995. godine. Nasilje je imalo velike posljedice na prirodni priraštaj. To su, između ostalog, ogromni ljudski gubici, prijevremeno starenje stanovništva i veliki broj migracija”, rekao je Bošnjović.

Za razliku od BiH, u zemljama nezahvaćenim ratom, urbanizacija, modernizacija i industrijalizacija dovode do prirodne depopulacije stanovništva.

Međutim, do depopulacije kako u nekonfliktnim, tako i u postkonfliktnim društvima dolazi i zbog ekonomske, političke i socijalne neuređenosti, te nebrige države za razvoj stanovništva, kakav je slučaj u BiH.

Prijevremeno starenje


“BiH mora uspostaviti djelotvoran ekononomski i socijalni sistem, te ojačati ulogu u regionu i na taj način postati stabilna država. Činjenica je da su starenje stanovništva i depopulacija prisutni u svim zemljama, ali nasilje koje se desilo na ovim prostorima dodatno otežava poziciju BiH. Poznato je da je bh. demografski potencijal dokrajčilo golo nasilje, te da je stanovništvo destruirano i uvedeno u prijevremeno starenje. Sve je to rezultiralo ogromnim demografskim gubitkom u BiH”, ocijenio je Bošnjović, dodajući da država i javnost moraju ozbiljno da se pozabave ovim problemom.

Podsjetio je da je ukupan demografski gubitak iz Prvog svjetskog rata u BiH nadoknađen za pet, a iz Drugog za manje od 11 godina.

“Prilikom modernizacije BiH je ostvarivala velika dostignuća na demografskom planu. Iako je bila etnički različita, njeno stanovništvo uspijevalo je da živi u miru i harmoniji. Nakon rata znatno više ljudi umire nego što se rađa, što dovodi do očigledne depopulacije stanovništva”, kazao je Bošnjović.

Govoreći o budućnosti BiH u demografskom smislu, ocijenio je da bi razvoj stanovništva morao postati interes državne politike i javnosti, te da bi se građani u BiH trebali okrenuti životu i stvaranju, a ne smrti i razaranju, kako je to u prošlosti bio slučaj.

Srbi najbrojniji emigranti

Iseljenje iz BiH može se pratiti u više navrata počevši od 1879. Najveća emigracija stanovništva zabilježena je od 1948. do 1991, kada je iz zemlje iselilo 1,4 miliona stanovnika, a uselilo 316 hiljada, što je dovelo do gubitka više od 730 hiljada stanovnika.

“U ovom periodu najviše se iselilo Srba iz BiH, zatim Hrvata, dok je veoma mali broj Bošnjaka napustio zemlju”, ocijenio je Bošnjović.
ocijenio je Bošnjović, dodajući da država i javnost moraju ozbiljno da se pozabave ovim problemom.


koli ja vidim i razumijem i drzava i naro dse bave svim drugim problemima, najcesce sta je jedan politicar kazao, nije kazao ili mislio kazati. sa stvarnim drustvenim, socijalnim i egzistencijalnim pitanjima se svi najmanje bave. vidi "sudstvo u krizi", vidi "NEMORALNO SUDTSVO" itd. Sta je onda sa drugim institucijama Federacije BiH?Post Reply