ovo nam i treba Skandalozno: Hrvatski graničari otjerali bh.

Post Reply
Velicina

Post by Velicina »

Ida_gz wrote:ovo samo kod nas ima... sta koga briga koliko ko ima love... da nema love nebi covjek ni isao... cijelu evropu prodjem i niko me nikad nije pitao koliko imas love... :roll: uzas...do duse nisam nikad imala tako iskustvo...al ima i drugih i novi destinacija za more;)...
To je i meni zagonetka, kako to da se to samo desava kod nas, mene nikad ama bas nikad nije neko pitao za pare, to bi mi dosao ko shock i rekla bi mu u lice da je to bezobrazluk i u vecini zemalja razvijenog svijeta bi bio zakon na mojoj strani.
Sto se tice obicne logike mislim da takvo ponasanje i odredbe prekrsavaju ljudska prava. Provjeru novcanih sredstava vrsi ambasada a to je zbog toga da u slucaju da neko ostane duze i mora biti istjeran iz zemlje da ga domacin koji ga je ugostio moze platiti tu "uslugu" od policije i avionsku kartu, granicari nemaju to ovlastenje da gledaju neciju ekonomiju a ako neko zna nesto drugo o ovome izvolite (naravno osim primjera kod nas).

Evo cekam nestrpljivo za te primjere a vi izvolite!!!!
Velicina

Post by Velicina »

Skunk wrote:
Velicina wrote:
finta wrote: Da ne zaboravim , musliman je vjeroispovjest bas kao katolik i paravoslavac i protestant i stoga se pise malim slovom .U Bosni Hercegovini se tzv Muslimani od 1993 cute kao Bosnjaci a neki se nacinalno definisu kao Bosanci , ja npr .
Svidja mi se nacin na koji razmisljas finta, svaka cast, neka drugi forumasi me izvine ali volim racionalno razmisljanje do neba odakle god dosao. Sto se mene tice vecini ljudi na Balkanu treba dati avionsku kartu u neki pravac u svjetu tako da izadju iz balkanske tame.
Kad je to receno da se vratim na temu gospode potomaka Habsburske monarhije sto je dozivjela neugodnosti na granici, interesantno kako neki misle da je to historijski zasluzeno. Molim? Kakve veze imaju djeca sa svojim pradjedima i bakama?
Cini mi se da su ljudi zaboravili da treba staviti postovanja prema drugim ljudima, ali eto na balkanu su rulja i gospoda zamjenila mjesto -jadna li vam majka sada.
Sto se tice diskusije primjetim da disciplina uma da se drzis predmeta koji diskutiras a ne osobe ili njegove inteligencije i pozadine koju diskutujes nije bas neki trend. A takodje da ne podrzavas neciji argument samo zato sto je iz tvoje grupe, pa to djeca rade, stite svog prijatelja pa makar- odrasli i inteligentni ljudi ne rade to. I zato imamo pojave kao gradjanin drugog reda -duboki izraz niske kolektivne inteligencije.
Sto se tice zakona u putovanju: Ne vidim iz prilozenog je li se ta suma odnosi na boravak ili tranzit i na koji se nacin clan 11 i 14 odnose jedan prema drugom. Malo je sumjicavo da neko ko nema obrazovanje moze diskutirati slovo zakona i njegovu primjerenost.
A sto se tice samog zakona ako ikako treba postojati "u primjeni" glup je koliko je sirok, a to i ne cudi kakve politicare imamo. Kako ga primjeniti- danas je sve na karticu? Koji zakon od EU je bio podloga za diskusiju? Ja mislim da je to bio zakon za boravak a to gleda ambasada a ne neki svrljo na granici.
Na zalost, predmet ove price je diskriminacija na nekoj drugoj osnovi, sto je kod nas pojava, zar ne forumasi? Je li mozemo reci da je mlijeko bijelo ovako opcenito? Ili cemo se drzati ex- socijalistickog dupeljubljenja jos 50 godina?
Ti mora da si iz okoline Tesnja.
?
Drzimo se teme.
Skunk

Post by Skunk »

Drzimo se teme....... zivio govornik, mora da is iz Tesnja
Liska

Post by Liska »

Velicina wrote:
Ida_gz wrote:ovo samo kod nas ima... sta koga briga koliko ko ima love... da nema love nebi covjek ni isao... cijelu evropu prodjem i niko me nikad nije pitao koliko imas love... :roll: uzas...do duse nisam nikad imala tako iskustvo...al ima i drugih i novi destinacija za more;)...
To je i meni zagonetka, kako to da se to samo desava kod nas, mene nikad ama bas nikad nije neko pitao za pare, to bi mi dosao ko shock i rekla bi mu u lice da je to bezobrazluk i u vecini zemalja razvijenog svijeta bi bio zakon na mojoj strani.
Sto se tice obicne logike mislim da takvo ponasanje i odredbe prekrsavaju ljudska prava. Provjeru novcanih sredstava vrsi ambasada a to je zbog toga da u slucaju da neko ostane duze i mora biti istjeran iz zemlje da ga domacin koji ga je ugostio moze platiti tu "uslugu" od policije i avionsku kartu, granicari nemaju to ovlastenje da gledaju neciju ekonomiju a ako neko zna nesto drugo o ovome izvolite (naravno osim primjera kod nas).

Grijesis. Granicni policajac ima pravo da ti odbije ulaz cak i ako imas vizu. Ako nisi u stanju reci gdje ides, kod koga, koliko ostajes, ako nadje neku rupu u tvom objasnjenju zasto ides u BiH, ima pravo da ti odbije ulaz. Procitaj malo zakon, da ti ja ne pametujem. Cinjenica da si dobio/la vizu ne znaci da imas pravo automatski uci u drzavu. Ako te upita pare a ti ih nemas, ima pravo da ti odbije ulaz i tu mu ne mozes nista. Sve ovo vrijedi i za Hrvatsku i za zemlje EU-a. Moze te pitati ali ne mora. Ako te upita, a para nemas ili ne mozes dokazati da ih imas, ima pravo da ti zabrani ulaz. Npr. kad idem u Austriju uvijek pazim da imam 100 eura u kesu sa sobom i da ih mogu pokazati. Kazem im da sam u prolasku za Njemacku i 100 eura je dovoljno za jedan dan u Austriji. Znaci, uvijek mogu pronaci nesto samo ako zele. Najcesce te puste a ako uletis u kakav belaj, napravis prometnu ili nesto drugo sto zahtjeva placanje kazne, onda su ti na vratu i pozalices sto puta sto nemas para.
Velicina

Post by Velicina »

Liska wrote:
Velicina wrote:

Grijesis. Granicni policajac ima pravo da ti odbije ulaz cak i ako imas vizu. Ako nisi u stanju reci gdje ides, kod koga, koliko ostajes, ako nadje neku rupu u tvom objasnjenju zasto ides u BiH, ima pravo da ti odbije ulaz. Procitaj malo zakon, da ti ja ne pametujem. Cinjenica da si dobio/la vizu ne znaci da imas pravo automatski uci u drzavu. Ako te upita pare a ti ih nemas, ima pravo da ti odbije ulaz i tu mu ne mozes nista. Sve ovo vrijedi i za Hrvatsku i za zemlje EU-a. Moze te pitati ali ne mora. Ako te upita, a para nemas ili ne mozes dokazati da ih imas, ima pravo da ti zabrani ulaz. Npr. kad idem u Austriju uvijek pazim da imam 100 eura u kesu sa sobom i da ih mogu pokazati. Kazem im da sam u prolasku za Njemacku i 100 eura je dovoljno za jedan dan u Austriji. Znaci, uvijek mogu pronaci nesto samo ako zele. Najcesce te puste a ako uletis u kakav belaj, napravis prometnu ili nesto drugo sto zahtjeva placanje kazne, onda su ti na vratu i pozalices sto puta sto nemas para.
Ja ne bih rekla da grijesim. Problem je u tome sto ljudi kod nas nemaju bas pregled oko osnovnih prava koje imaju ili bi trebali imati, ne zelim da budem ovako arogantna sto se tice toga, ali mislim da tu ima istine. Imam bojazan da mi nismo istrenirani sto se tice demokratije nakon svakakvih desavanja i dojam o slobodi da te natmureni granicar ne smije. peglati mi se cini jako neutemeljen.
Ja nisam nikada upitana za pare a vjerovatno to i ne mogu pri ulasku u EU (to se odnosi na aerodrome). Gledacu da provjerim svojim ocima gdje stoji taj paranoidni i diskriminirajuci paragraf u EU kojeg nikad niko nije primjenio do sada.
Malo je paranoidno reci da mi neko moze ne dati ulazak na granici a ja imam uredne papire i vizu, to je absurd koji se ne desava nikada, ja uopste ne znam koji je to scenario.
I jesu mi bivse yu zemlje neki fol, kakvog svijeta prodje kroz razne svjetske aerodrome, i opet ih sviju granicnik oslovljava i prijatno i kulturno i ne pita za pare. To se zove profesionalizam.

Skunk: Nisam iz Tesnja a cini mi se da bi mi se ljudi odatle svidjali. Mozda jednom svratim i na kaficu. Je to bila skrivena reklama?
finta

Post by finta »

Liska wrote:
Velicina wrote:

Niti jednim slovom se ne osvrces na temu .Spominjes ulaz u BiH , Austriju , Njemacku , EU a nikako da se dotaknes teme .Tri gradjana BiH sa 600 Eura u dzepu krenuli na more u vraceni sa hrvatske granice .Zasto ? Diskriminacija ?!!! Po tebi nije !!!! .Pokazi mi taj zakon koji kaze da stranac koji ulazi u Hrvatsku na ljetovanje mora imati toliko i toliko para po danu i da ih mora ( ako ga granicar upita ) pokazati .Pokazi mi taj zakon Republike Hrvatske .
finta

Post by finta »

Liska wrote:
Velicina wrote:

Smijesnog covjeka , pogledaj samo sta on pise a naslov teme " Skandal na hrvatskoj ganici " Po ovome sto ovaj covjek pise ispada da te carnik moze i ima pravo ubiti ako mu je ceif ali eto oni to ne rade jer progledaju kroz prste i zato trebamo biti sretni ako prodjemo ili ne predjemo granicu bez olova u glavi ili sljive na oku .Hajde bolan Liska , da ti Finta nesto kaze//
Ja mogu sutra sa licnom kartom krenuti u Hrvatsku bez pare i dinara .Bez prebijene kinte .Idem kod prijatelja u Split , kod njega cu spavati i on ce mi napraviti rucak .Carinik me po zakonu moze povuci jedino za qurac .On me po zakonu mora pustiti jer ja znam zakon bolje i od tebe i od carnika . Hrvatska i Bosna i hercegovina imaju medjudrzavni ugovor po kojem jedni i drugi mogu prelaziti granicu sa licnom kartom .To je sustina .Sve drugo je izgovor za diskriminaciju .
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ovdje izgleda vecina nije nikad preshla nikakvu granicu kad ne zna razliku izmedju carinika i granichne policije... :lol: .
Liska

Post by Liska »

Finta, meni se cini da ti ne znas ni sto pises ni sto govoris. Citirao sam ti zakon o kretanju i boravku stranaca u BiH. Skoro iste odredbe imas i u hrvatskom zakonu. To sto ti prolazis bez problema ne znaci da te odredbe nisu na snazi. Ja sam prije par dana na more odvezao troje ljudi sa isteklim BiH putovnicama pa to opet ne znaci da se tako prelazi granica. Cista sreca i nista vise. Zakon o prelasku sa osobnom kartom znaci da mozes preci sa osobnom ali on ne derogira uvjete za prelazak granice. Svi uvjeti, sem putovnice, ostaju isti. Dakle, ako te upita za pare ti budi mudonja pa mu reci da sere i da znas zakon bolje od njega, pa da vidimo kako ces proci. Pokazujes zacudjuce neznanje o osnovnim stvarima za prelazak granice i ne razlikujes carinika od granicnog policajca. Carinika ne interesira imas li dovoljno love nego samo da nemas previse gotovine za prelazak granice ili vise od jedne steke cigara ili vise od litre alkohola.
Velicina

Post by Velicina »

Liska wrote:Finta, meni se cini da ti ne znas ni sto pises ni sto govoris. Citirao sam ti zakon o kretanju i boravku stranaca u BiH. Skoro iste odredbe imas i u hrvatskom zakonu. To sto ti prolazis bez problema ne znaci da te odredbe nisu na snazi. Ja sam prije par dana na more odvezao troje ljudi sa isteklim BiH putovnicama pa to opet ne znaci da se tako prelazi granica. Cista sreca i nista vise. Zakon o prelasku sa osobnom kartom znaci da mozes preci sa osobnom ali on ne derogira uvjete za prelazak granice. Svi uvjeti, sem putovnice, ostaju isti. Dakle, ako te upita za pare ti budi mudonja pa mu reci da sere i da znas zakon bolje od njega, pa da vidimo kako ces proci. Pokazujes zacudjuce neznanje o osnovnim stvarima za prelazak granice i ne razlikujes carinika od granicnog policajca. Carinika ne interesira imas li dovoljno love nego samo da nemas previse gotovine za prelazak granice ili vise od jedne steke cigara ili vise od litre alkohola.
Posto ja ne vidim razlog za takav neki zakon, a narocito primjenu, a posto niko ovdje nema nekih tvrdih dokaza ili nekih jakin argumentata o tome ja imam slijedece pitanje:

Zbog kojeg razloga granicna policija treba znati koliko para imas na sebi?
A ne daj boze inace da ga interesuje privatna ekonomija jer ne moze gledati u tvoju bankovnu karticu i uzimati takve podatke o tebi. Samo pitanje?
A evo finog odgovora granicaru da ilustriram problem: "Na sebi nemam prebijene pare ali na kartici imam 50 miliona US. dolara" sta znaci njemu takav odgovor ili doticnoj drzavi?
A sto je bas odredba u Eurima? Ja kad prelazim granice bilo koje zemlje najcesce mi se isplati dignuti pare u bankomatu u toj zemlji- nikada prije.
Tako ako ko mene zaustavi ko turistu u bilo kojoj drzavi, ja nemam ni kinte u njihovoj valuti i oni nemaju mogucnosti da provjere nesto vise od mojih djepova, to je smjesno.
Moras priznati da je malo logike iza tog zakona, ja cak i ne vidim razlog ili logiku za takvu neku radnju ili postavljanje odredbi za takvu radnju na granicnim prelazima.

A da vidimo sta vi mislite...
nexo

Post by nexo »

.............
Last edited by nexo on 08/07/2010 17:46, edited 1 time in total.
finta

Post by finta »

Velicina wrote:
Liska wrote:Finta, meni se cini da ti ne znas ni sto pises ni sto govoris. Citirao sam ti zakon o kretanju i boravku stranaca u BiH. Skoro iste odredbe imas i u hrvatskom zakonu. To sto ti prolazis bez problema ne znaci da te odredbe nisu na snazi. Ja sam prije par dana na more odvezao troje ljudi sa isteklim BiH putovnicama pa to opet ne znaci da se tako prelazi granica. Cista sreca i nista vise. Zakon o prelasku sa osobnom kartom znaci da mozes preci sa osobnom ali on ne derogira uvjete za prelazak granice. Svi uvjeti, sem putovnice, ostaju isti. Dakle, ako te upita za pare ti budi mudonja pa mu reci da sere i da znas zakon bolje od njega, pa da vidimo kako ces proci. Pokazujes zacudjuce neznanje o osnovnim stvarima za prelazak granice i ne razlikujes carinika od granicnog policajca. Carinika ne interesira imas li dovoljno love nego samo da nemas previse gotovine za prelazak granice ili vise od jedne steke cigara ili vise od litre alkohola.
Posto ja ne vidim razlog za takav neki zakon, a narocito primjenu, a posto niko ovdje nema nekih tvrdih dokaza ili nekih jakin argumentata o tome ja imam slijedece pitanje:

Zbog kojeg razloga granicna policija treba znati koliko para imas na sebi?
A ne daj boze inace da ga interesuje privatna ekonomija jer ne moze gledati u tvoju bankovnu karticu i uzimati takve podatke o tebi. Samo pitanje?
A evo finog odgovora granicaru da ilustriram problem: "Na sebi nemam prebijene pare ali na kartici imam 50 miliona US. dolara" sta znaci njemu takav odgovor ili doticnoj drzavi?
A sto je bas odredba u Eurima? Ja kad prelazim granice bilo koje zemlje najcesce mi se isplati dignuti pare u bankomatu u toj zemlji- nikada prije.
Tako ako ko mene zaustavi ko turistu u bilo kojoj drzavi, ja nemam ni kinte u njihovoj valuti i oni nemaju mogucnosti da provjere nesto vise od mojih djepova, to je smjesno.
Moras priznati da je malo logike iza tog zakona, ja cak i ne vidim razlog ili logiku za takvu neku radnju ili postavljanje odredbi za takvu radnju na granicnim prelazima.

A da vidimo sta vi mislite...
Naravno , nema logike .Nikakv zdrav rezon to ne podrzava.Ako postoji nesto sto se kosi sa zdravom logikom , podastri zakon pa da vidimo .To ne postoji .Prije tri godine ministar turizma RH je pokusao da tako nesto uvali samo Bosni i Hercegovini .Dakle zakon koji obavezuje da pokazujes kesh lovu na grani .To se naravno odnosilo na bosance i hercegovce koji nemaju putovnicu.Prije nego sto je takav zakon zazivio brze bolje je to povuceno da se sramota ne vidi .Naime sluzbeno sarajevo je trazilo objasnjenje a doticni ministar se pravio blesav i rekao " krivo smo se razumjeli " Ja sam covjek koji cita novine svaki dan u zadnjih 20 godina i ja se toga sjecam .Ponavljam takav zakon ne postoji !!!!!!!!! Bosanci i Hercegovci su navikli na ponizenja i oni ne znaju za svoja prava.Svi ih zajebaju na granicama i oni to prihvataju kao nesto normalno > u stilu " dobro je dok ne tuku " To se ne moze desiti Bosancu sa americkim pasosem .Zato sto je progledo vani i zna neke stvari .U slucaju da se desi samo zoves americku ambasadu u Zagrebu sa svohg mobitela .I Sanader i granicna policija odmah napuni puni gace .

P.S. Istine radi svake godine ljetujem u Hrvatskoj , pored stranog pasosa ipak preferiram pokazti samo licnu kartu .Nisam paradaz turist , ostavim uvijek minimalno hiljadu Eura , nikad nisam dozivio nikakvu neugodnost .Doduse ne pise mi ne calu ko sam i sta sam ali oni koji su znali ponasali su vrlo civlizirano i uljudno .Ali ne trebaju ovakvi excesi da ruse " idilu " koja je mukom uspostavljena .
Liska

Post by Liska »

Finta, vidi ovo:
29.

Ulazak u Republiku Hrvatsku neće se dopustiti strancu ako:

1. ne ispunjava uvjete iz članka 3. ovoga Zakona,

2. nema dovoljno sredstava za uzdržavanje za vrijeme borav­ka u Republici Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu,
3. je u tranzitu, a ne ispunjava uvjete za ulazak u treću državu,

4. je na snazi zaštitna ili sigurnosna mjera protjerivanja,

5. nema potvrde o cijepljenju, a dolazi s područja na kojem vlada epidemija zaraznih bolesti,

6. to zahtijevaju razlozi zaštite pravnog poretka, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja,

7. postoji opravdana sumnja da će njegov boravak biti povezan s činjenjem kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti,

8. se u evidenciji nadležnog tijela vodi kao međunarodni prijestupnik,

9. postoji opravdana sumnja da njegov boravak neće biti korišten u namjeravanu svrhu.

Zabrana ulaska upisuje se u putnu ispravu stranca.

Vlada Republike Hrvatske utvrđuje visinu sredstava za uzdrža­vanje iz stavka 1. točke 2. ovoga članka.

Ovo ti je dio Zakona o strancima RH a citav zakon imas na sljedecoj stranici:
http://www.mup.hr/132.aspx

U prevodu pojma nemas o materiji. Evo te zakon demantira u potpunosti. Boldirao sam ti dijelove koji se ticu diskusije.
bonislav

Post by bonislav »

Dobro je neko ovdje napisao kako je njih 3 ušlo iz BiH u Hrvatsku a redom su imali nevrijedeće putovnice(istekle).

I šta sad?

Predlažem da postavimo temu pod naslovom:

"Skandal-Hrvatska protuzakonito privilegira državljane BiH dopuštajući im ulaz na svoj teritorij sa nevažećim putovnicama".

:-) :D
Velicina

Post by Velicina »

bonislav wrote:Dobro je neko ovdje napisao kako je njih 3 ušlo iz BiH u Hrvatsku a redom su imali nevrijedeće putovnice(istekle).

I šta sad?

Predlažem da postavimo temu pod naslovom:

"Skandal-Hrvatska protuzakonito privilegira državljane BiH dopuštajući im ulaz na svoj teritorij sa nevažećim putovnicama".

:-) :D
Kako je fino kad neki argument podrzava vlastitu tezu zar ne? Hajmo jos jednom okrenuti temu da pase licnom stavu.
Evo, bas su fini ovi granicari, pitaju samo koliko imas para u djepu nista vise.
To nisi cuo nikad prije ali eto ima uvijek prvi put da cujes zakon koji diskriminira bogatog i siromasnog.
Velicina

Post by Velicina »

A mozda cak i domaceg i stranog turistu.

High five!!
Liska

Post by Liska »

Velicina, zakon je jasan. Isti uvjeti vrijede i za nasu i za hrvatsku granicu. Nitko se ne buni kad mu policajci mahnu rukom i kazu da prolazi, bez pregleda putovnica. Ne znam da se itko javio i rekao hajd pogledaj moju, nemoj me diskriminirati. Tako je i za novcana sredstva. Poznata stvar a pita te kad mu je ceif ili kad si mu sumnjiv iz nekog razloga.
Velicina

Post by Velicina »

A da ne kazem koliko mi je drag izraz paradajz turista, ako ima ista ruznije nego vidjeti lazni gospodluk ili takozvani "paradajz" gospodluk ako cemo primjeniti njihov vlastiti izraz.

Bas su ogavne osobe koji spustaju pogled na druge. Obicno su to pravi slabici.
Velicina

Post by Velicina »

[quote="Liska"]Velicina, zakon je jasan. Isti uvjeti vrijede i za nasu i za hrvatsku granicu. Nitko se ne buni kad mu policajci mahnu rukom i kazu da prolazi, bez pregleda putovnica. Ne znam da se itko javio i rekao hajd pogledaj moju, nemoj me diskriminirati. Tako je i za novcana sredstva. Poznata stvar a pita te kad mu je ceif ili kad si mu sumnjiv iz nekog razloga.[/q...otjeravši ih s graničnog prijelaza u Donjim Vinjanima! Kao razlog naveli su isključivo činjenicu da navodno nemaju dovoljno novca da borave u Hrvatskoj.

"Na granici u Donjim Vinjanima hrvatski graničari su nas pitali koliko ćemo ostati u Hrvatskoj, a onda i koliko imamo novaca. Rekao sam da planiramo ostati maksimalno dva dana, te da ja imam 200 eura i 1000 kuna. Jedan od kolega je imao 200 eura, a drugi oko 100 eura. Dakle, ukupno nešto više oko 600 Eura. Čak smo im pokazali novac. Međutim, graničari su rekli da nemamo dovoljno novaca za boravak u Hrvatskoj, te da se moramo vratiti s granice. Kazali su da dnevno moramo imati po 150 eura", rekao je Voloder za Dnevni avaz.

uote]

Malo pojasnjenja: Zakon se ne cita kao Biblija, a narocito ako ima zakon na osnovu koga granicar moze diskriminirati turiste mi je specijano los.
Ili ti mislis da zakonodavac uvijek ima pravo? Voljela bih vidjeti prijedlog za usvajanje ovog zakona i na kakve se argumente oslanja meni je ovo vrlo cudno a stvar mi je interesantna sama po sebi. Zasto ovaj zakon postoji? Da otjera skitnice, prosjake koji je razlog za ovo nesto?
A da li ti mislis da je u redu otjerati neke ljude sa granice zato sto nemaju "dovoljno" para. Kako to da ne stoji to u zakonu kolika je odredba i kako to da samo neke vrate, a to slucajno su bosanski muslimani sudeci po imenu. U svakoj sudnici to bi bio jak momenat Liska ne zaboravi to.
A ako ti opravdavas takav cin to je stvar licnog morala.
Liska

Post by Liska »

Velicina, za ostalo se obrati hrvatskim vlastima. Zakon je jasan. Drugo, ne moras vjerovati hrvatskim vlastima (sto je normalno jer ja vlastima u principu ne vjerujem) ali isto tako tko nam kaze da je verzija ovih vracenih gradjana BiH istinita. Kad bi mene vratili sa granice a imam dovoljno para, prvo bih trazio njihovog zapovjednika i zalio se. Ne bih isao u novine da se zalim jer sa time ne mogu nista rijesiti. Jedino sluzbenom zalbom jer ako su granicni policajci ludi u nekom momentu, imaju zapovjednika koji je tu da ih korigira. Ako on to nije u stanju i iznad njega ima netko visi. Tako se stvari rjesavaju. Da su vraceni samo zato sto su Bosnjaci ne pije vode jer je isti dan u Hrvatsku uslo nekoliko tisuca Bosnjaka koje nitko nije vratio.
Fiore

#296 WE

Post by Fiore »

SVI U NEUM! :x
parafin

Post by parafin »

dajte dosta vise suplje! otjerali ih sa granice i sta sad? i mene su vratili jer nisam imao naljepnicu bih na autu. i sta? nista! postavljati stvari ovdje da su vraceni jer su bosnjaci je fuj. a da nas granicna sluzba susjedne drzave ne postuje puno, tj. ne nas nego nasu drzavnu zajednicu. to mi i nije neko izenandjenje buduci da prvi sami sebe ne postujemo. citam u jucerasnjem jutarnjem listu kako se sprema sengenska granica prema bih i srbiji neke 2010+. kako ce nam onda biti. i sta ce ova tema uposte na podforumu politika. ovo je vise za avazovog ekspresa!
kako bi bilo da malo prodiskutujemo o vrlim nam politicarima u drzavi koji su nas doveli dotle da nas na svakoj granici ko obicne shushe tretiraju. o tome treba ovdje da se diskutuje!

:x :x :x :x
Velicina

Post by Velicina »

Liska wrote:Velicina, za ostalo se obrati hrvatskim vlastima. Zakon je jasan. Drugo, ne moras vjerovati hrvatskim vlastima (sto je normalno jer ja vlastima u principu ne vjerujem) ali isto tako tko nam kaze da je verzija ovih vracenih gradjana BiH istinita. Kad bi mene vratili sa granice a imam dovoljno para, prvo bih trazio njihovog zapovjednika i zalio se. Ne bih isao u novine da se zalim jer sa time ne mogu nista rijesiti. Jedino sluzbenom zalbom jer ako su granicni policajci ludi u nekom momentu, imaju zapovjednika koji je tu da ih korigira. Ako on to nije u stanju i iznad njega ima netko visi. Tako se stvari rjesavaju. Da su vraceni samo zato sto su Bosnjaci ne pije vode jer je isti dan u Hrvatsku uslo nekoliko tisuca Bosnjaka koje nitko nije vratio.

S ovim se ne slazem, kao prvo svaki ispad je ozbiljan sam u sebi a ispadi diskriminacije su narocito ozbiljni u svakoj pravnoj drzavi, na ovakvim ispadima se i vidi losa pravna drzava (to vrijedi za sve drzave na svijetu ukljucujuci Hrvatskui Bosnu -gdje su bosanske vlasti i ne daju izjavu o tome? Ovakve stvari se trebaju iskorijeniti ko djavo i svakom gradjanu se trebaju osigurati gradjanska prava a ne diskutovati ih. Taj predmet nije stvar diskusije.
Da je jedan granicar nezreo za svog posla a da ima sumnjiv clanak u zakonu sa kojim bi on da se igra je mozda iskljceno kao mogucnost u ovoj prici, a ljudi sa punim imenom i prezimenom u novinama se izjasnjavaju, sto bih ja sada zatvorila oci na to?
Ja ne vidim da je tu neki zapovjednik moze da korigira, da je htjeo mogao je to uraditi kad je vidio da se odvija sporna situacija.
Liska

Post by Liska »

Odakle znamo da taj dan nisu vratili i nekog Hrvata sa granice? Nikakav clanak nije sumnjiv. Do granicara je da ga primjenjuje kad misli da treba. Isto kao i sa propustanjem na granici. Mnogi prodju da ih i ne pogledaju. Kad bi na granicama provjeravali sve kao po zakonu, guzve bi bile vjecne a sve granice totalno nepropusne. Na osnovu samo jednog slucaja izvesti zakljucak nije najispravnije. Isto kao da ja izvedem zaljucak kako se granica moze preci s nevazecim pasosem jer sam tako preveo troje ljudi. Potrebno je mnogo vise slucajeva da bi mogli dokazati da se neke stvari rade namjerno. Desetine tisuca ljudi prelaze granicu i veliki dio su Bosnjaci. Da je problem sto su Bosnjaci onda bi vracali one silne autobuse sto dodju na kupanje jedan dan. I za tvoju informaciju, zapovjednik ne moze biti svugdje niti je moguce da covjek bude na dva mjesto odjednom. Ako si nasla rjesenje za to, patentiraj ga odmah.
Velicina

Post by Velicina »

Liska wrote:Odakle znamo da taj dan nisu vratili i nekog Hrvata sa granice? Nikakav clanak nije sumnjiv. Do granicara je da ga primjenjuje kad misli da treba. Isto kao i sa propustanjem na granici. Mnogi prodju da ih i ne pogledaju. Kad bi na granicama provjeravali sve kao po zakonu, guzve bi bile vjecne a sve granice totalno nepropusne. Na osnovu samo jednog slucaja izvesti zakljucak nije najispravnije. Isto kao da ja izvedem zaljucak kako se granica moze preci s nevazecim pasosem jer sam tako preveo troje ljudi. Potrebno je mnogo vise slucajeva da bi mogli dokazati da se neke stvari rade namjerno. Desetine tisuca ljudi prelaze granicu i veliki dio su Bosnjaci. Da je problem sto su Bosnjaci onda bi vracali one silne autobuse sto dodju na kupanje jedan dan. I za tvoju informaciju, zapovjednik ne moze biti svugdje niti je moguce da covjek bude na dva mjesto odjednom. Ako si nasla rjesenje za to, patentiraj ga odmah.
Kakve veze ima to sto se neko dodje kupati samo na jedan dan sa ovom pricom.
Je li ovo pokusaj da se umalovazava diskriminacija na granici, kako mozes nesto znati ako nisi sam prisutan tu? Evo parafin rece da ga vratise zbog naljepnice, zar to nije duboka diskriminacija? Ili ti samo branis predmet tek onako?
Post Reply