ovo nam i treba Skandalozno: Hrvatski graničari otjerali bh.

Post Reply
deeatron
Posts: 14
Joined: 11/10/2004 13:27

#1 ovo nam i treba Skandalozno: Hrvatski graničari otjerali bh.

Post by deeatron »

Skandalozno: Hrvatski graničari otjerali bh. građane s granice!

Hrvatski graničari onemogućili su u utorak trojici državljana BiH, Ismetu Voloderu, Džemalu Šipkoviću i Mirsadu Količiću iz Mostara, koji su putovali na more, ulazak u tu susjednu zemlju, bukvalno ih ...


...otjeravši ih s graničnog prijelaza u Donjim Vinjanima! Kao razlog naveli su isključivo činjenicu da navodno nemaju dovoljno novca da borave u Hrvatskoj.

"Na granici u Donjim Vinjanima hrvatski graničari su nas pitali koliko ćemo ostati u Hrvatskoj, a onda i koliko imamo novaca. Rekao sam da planiramo ostati maksimalno dva dana, te da ja imam 200 eura i 1000 kuna. Jedan od kolega je imao 200 eura, a drugi oko 100 eura. Dakle, ukupno nešto više oko 600 Eura. Čak smo im pokazali novac. Međutim, graničari su rekli da nemamo dovoljno novaca za boravak u Hrvatskoj, te da se moramo vratiti s granice. Kazali su da dnevno moramo imati po 150 eura", rekao je Voloder za Dnevni avaz.

Voloder smatra da je ovakav odnos hrvatskih graničara prema građanima BiH skandalozan.

"Poniženi smo, jer smatram da nije postojao niti jedan razlog da nas vrate s granice. Imao sam urednu dokumentaciju, vlastiti automobil, nisam bio pijan, drogiran... Imali smo i dovoljno novca! Ne mogu vam objasniti koliko mi je to teško palo, kao čovjeku, državljaninu BiH. Mislim da se mnogi građanima naše zemlje ovo događa, ali se iz nekih razloga ne govore javno", rekao je Voloder.

Zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić rekao je za Dnevni avaz da mu nije jasno zašto su hrvatski graničari vratili sa granice naše građane. Pogotovo ako su pokazali da imaju veću sumu novca.

"Mada postoji pravilo prema kojem se može provjeriti da li osoba koja ulazi u zemlju bez vize ima dovoljno novaca, mi isto nikada nismo primjenjivali prema građanima. Ovo direktno utječe na međudržavne odnose. Ako ste zaustavili jednog građanina kao da ste zaustavili sve naše građane", rekao je Alagić.

"Prijavili smo slučaj Konzulatu Hrvatske i tražili da nam kažu kakva su nam pravo, kako bi kao građani BiH mogli ući u Hrvatsku. Gospođa iz konzulata nam je samo rekla kako ona misli da je to 100 eura. Kazala je i kako nam nisu potrebne dodatne garancije, te da svaki građanin BiH ima pravo u Republici Hrvatskoj boraviti 90 dana", rekao je Voloder.

No, u konzulatu Hrvatske u Mostaru, kao i Veleposlanstvu te zemlje u Sarajevu, jučer za Dnevni avaz nisu htjeli komentirati ovaj slučaj.
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#2

Post by cyprus »

Ako je stvarno vako bilo, onda jest skandalozno. :x
Ticall
Posts: 123
Joined: 21/02/2003 00:00

#3

Post by Ticall »

:D :D :D meni se ovo vec desilo 2 puta doduse zadnji put prije jedno 2 godine samo se okrenuo otisao na drugi granicni prelaz i vozdra
basta sljezove boje
Posts: 3623
Joined: 16/03/2007 14:54

#4

Post by basta sljezove boje »

isli raditi sanu i valu, kao da hrvatska policija nema kriminalisticki registar. I neka ne pustaju kriminalce u Hrvatsku
basta sljezove boje
Posts: 3623
Joined: 16/03/2007 14:54

#5

Post by basta sljezove boje »

Ticall wrote::D :D :D meni se ovo vec desilo 2 puta doduse zadnji put prije jedno 2 godine samo se okrenuo otisao na drugi granicni prelaz i vozdra
vozite za Tursku ... tamo vam je i mjesto
User avatar
alphonse kauders
Posts: 2766
Joined: 12/10/2004 22:10
Location: def: a place of settlement, activity, or residence

#6

Post by alphonse kauders »

basta sljezove boje wrote:
Ticall wrote::D :D :D meni se ovo vec desilo 2 puta doduse zadnji put prije jedno 2 godine samo se okrenuo otisao na drugi granicni prelaz i vozdra
vozite za Tursku ... tamo vam je i mjesto
Auuuu, moglo bi tebi ubrzo biti mjesto u Banovićima...
amrino
Posts: 2502
Joined: 17/11/2006 08:59
Location: amrinoland

#7

Post by amrino »

GLUPI BOSANCI!
Nije nama ova etiketa prisivena bez razloga...ccc
Kladim se da ce ista ta tri tipa OPET otici u Hrvatsku na more...
Poserem se ja na njihov Jadran...ne bih pa makar nikad vise mora ne vidjela. Radije cu trosit pare na raftingu na Neretvi ili Uni...a oni nek Cesima prodaju paradajz za 4 eura i nek im kavu naplacuju 5 KM :x
Hendrix
Posts: 4107
Joined: 27/02/2004 00:00

#8

Post by Hendrix »

Šta ima veze opet će glupi bosanci poletiti na more jer je to pod "moranje" kod nas.Sjećam se koliko sam puta doživio poniženja od strane naših "domaćina" tokom rata a sada nas vole nema dalje , tjeraju te da nosiš više para da bi ih sve potrošio a onda se žale kako mi pijemo kiselu u restoranu.Cigani!
Dokle ide ta zaluđenost morem je meni nevjerovatno.Komšija mi je prošle godine u 3 ujutro sa familijom se zaputio u Zaostrog da bi se vratio navečer u 12 , kao nema para a eto jedan dan samo da se "plakne".
BAHadzic
Posts: 166
Joined: 08/07/2006 07:26
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
Contact:

#9

Post by BAHadzic »

ma granicaru krivo bilo sto momci idu na more a on sam nikad more nije video.
in33sa
Posts: 2325
Joined: 27/10/2006 11:35

#10

Post by in33sa »

Ma da, nama je uvijek neko drugi kriv, Hrvatima je stalo da u Hrvatsku udje sto manje turista, posebno ovih koji su puni novaca, kao ova trojica.

Mozes misliti.

Jebene frustracije.
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#11

Post by cyprus »

Kao što rekoh, ako je bilo ovako kako je bilo, onda jest skandalozno, ali mi je situacija pravo čudna, pa mi je malo teško povjerovat. Nije baš da ova trojka nije imala para, inače malo ko i ima više para za nosit na more od ove trojice. Pa me zanima može li se gdje provjerit ova informacija.
deeatron
Posts: 14
Joined: 11/10/2004 13:27

#12

Post by deeatron »

ma nije raja problem sto oni vracaju sa grane nego je problem sto se to desava samo Bosnjama ja nisam cuo da su jos ikad vratili bosanskog Hrvata,Ceha,Svabu a sa nama mogu da rade sta hoce u tomr je problem sto mi nemamo respekta sami prema sebi pa to dozvoljavamo.

A sto se tice ovog druga da idemo za tursku samo pitanje cije gene nosi :lol: :lol:
klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

#13

Post by klixober »

Ja sam bio prisutan kada su u vozu vratili 4 momka prije par godina koji su isli preko dana u HR zato sto nisu imali po 150 eura.
in33sa
Posts: 2325
Joined: 27/10/2006 11:35

#14

Post by in33sa »

U ljetnjim mjesecima u Hrvatsku iz BiH svakog dana udje hiljade turista, i sad granicari nasli bas ovu trojicu (koji su, kako sami kazu a ja im nista ne vjerujem, puni novaca) vratiti nazad iz cista mira.

Ma daj ljudi, gdje vam je mozak.

Dajem glavu da ce se na kraju ispostaviti da su ih pronasli u kompjuteru, ili da su praznih djepova krenuli u Hrvatsku.
I ova pravila o posjedovanju odredjene svote novca bez koje ne mozes uci u Hrvatsku nije izmislila Hrvatska vec su to zakoni Europske unije kojima se Hrvatska mora prilagodjavati ako zeli postati clan EU, i isti zakon je u Hrvatskoj na snazi od 2004. godine.

Nasa posla.
amrino
Posts: 2502
Joined: 17/11/2006 08:59
Location: amrinoland

#15

Post by amrino »

Ma uvijek ti moze naci neki razlog da te ne pusti...dovoljno je samo da mu nesto nisi simptican. Boli briga onog granicara koliko ces ti i gdje potrositi para...ne ide njemu ni iz djepa ni u djep ako te ne pusti...
tbaharis
Posts: 313
Joined: 09/07/2005 07:37
Location: Odma' pored iza...

#16

Post by tbaharis »

amrino wrote:Ma uvijek ti moze naci neki razlog da te ne pusti...dovoljno je samo da mu nesto nisi simptican. Boli briga onog granicara koliko ces ti i gdje potrositi para...ne ide njemu ni iz djepa ni u djep ako te ne pusti...
ma djaba je to govorit ovim petokolonasima kojima je uvijek kric neko iz BiH... ako se ne varam to se kod naz kaze "ha prdio ha govorio" uvijek smo mi krivi makakav razlog za incident postojao ili ne... treba otvoriti podforum PETOKOLONASI i IZDAJNICI...
tempora
Posts: 2798
Joined: 03/07/2002 00:00

#17

Post by tempora »

in33sa wrote:Ma da, nama je uvijek neko drugi kriv, Hrvatima je stalo da u Hrvatsku udje sto manje turista, posebno ovih koji su puni novaca, kao ova trojica.

Mozes misliti.

Jebene frustracije.
Ah, da, nemoguce je da se takvo nesto desi hrvatskim granicarima! :oops: Nemoguce je da budu i potplaceni mobilnim telefonima, flasom zestice i slicnim predmetima potrebnim u privatne svrhe. Ne, ne desava se to na hrvatskim granicama ...to se samo sanja ili neki zao duh izmislja foke kako bi ostetio imidz pravne drzave koja perfektno funkcionise.

Vjerovatno su glupi Bosanci toliko isfrustrirani da su krenuli da more da dokazu kako ih se diskriminira. 8)

Ja bih od ovoga zasigurno napravila slucaj!
A o tome da li neko treba ljetovati u Turskoj ili Hrvatskoj, ostavljam primitivnim duhovima da odredjuju pravo izbora. :oops:
in33sa
Posts: 2325
Joined: 27/10/2006 11:35

#18

Post by in33sa »

Prosle godine u Doljanima sa busa izvedu mene i jos jednog lika, u onu kucicu, granicarka ljubazno pita gdje idete i zasto, zamoli nas da pokazemo dokumente, mene pita imas li novaca rekoh imam karticu i kesh u busu, treba li donijeti? ona kaze ne hvala vjerujem vam, provjeri nas u kompjuteru, nasmijesi se i dovidjenja.

Inace, kod nas postoji odredjena doza nedostatka samokriticnosti, a u tome su nam slicni bas Hrvati. Jer i njih provjeravaju Slovenci recimo, ili dalje po Europi, sumnjivi su njihovi pasosi nakon sto se otkrilo da ih posjeduju i likovi kao sto je Legija.
A kod nas opet BH pasose posjeduju likovi koji planiraju i izvrsavaju teroristicke akcije na Zapadu.

Medjutim, mi mi dalje pizdimo pa kako se usudjuju da nas skidaju sa buseva, provjeravaju, ponasaju se prema nama kao prema stoci... e pa jebiga, ne mozes ti dati glas za jednog na zapadu obiljezenog i sumnjivog lika Cengica recimo, i ocekivati da ce ti Cengic stvoriti uvjete da mozes putovati svijetom bez straha.

Uvijek postoji razlog, dabome.
amrino
Posts: 2502
Joined: 17/11/2006 08:59
Location: amrinoland

#19

Post by amrino »

in33sa wrote:Prosle godine u Doljanima sa busa izvedu mene i jos jednog lika, u onu kucicu, granicarka ljubazno pita gdje idete i zasto, zamoli nas da pokazemo dokumente, mene pita imas li novaca rekoh imam karticu i kesh u busu, treba li donijeti? ona kaze ne hvala vjerujem vam, provjeri nas u kompjuteru, nasmijesi se i dovidjenja.

Inace, kod nas postoji odredjena doza nedostatka samokriticnosti, a u tome su nam slicni bas Hrvati. Jer i njih provjeravaju Slovenci recimo, ili dalje po Europi, sumnjivi su njihovi pasosi nakon sto se otkrilo da ih posjeduju i likovi kao sto je Legija.
A kod nas opet BH pasose posjeduju likovi koji planiraju i izvrsavaju teroristicke akcije na Zapadu.

Medjutim, mi mi dalje pizdimo pa kako se usudjuju da nas skidaju sa buseva, provjeravaju, ponasaju se prema nama kao prema stoci... e pa jebiga, ne mozes ti dati glas za jednog na zapadu obiljezenog i sumnjivog lika Cengica recimo, i ocekivati da ce ti Cengic stvoriti uvjete da mozes putovati svijetom bez straha.

Uvijek postoji razlog, dabome.
ali nekim "slučajem" sav sljam ovog svijeta ipak bez ikakvih problema predje granicu...Kamioni i kamioni heroina, kokaina, marihuane se ipak nekako prevuku i uvuku u Bosnu...Radioaktivni otpad...bijelo roblje... :oops:
Dok tebe eto skidaju s voza da bi ti se ljubazno nasmijesili....Nije mi jasno kako ne vidis ironiju...
deeatron
Posts: 14
Joined: 11/10/2004 13:27

#20

Post by deeatron »

stvarni ina glupa objasnjenja i poredjenja dajes
fazon je u tome a ti i oni znaju da kod nas u BiH raje nema tih para koje oni postavljeju za uslov 150 eura to znaci da bi ostao u HR 10 dana treba da poneses 3 milje sa sobom, Stvarno smijesno a pomalo i zalosno
tempora
Posts: 2798
Joined: 03/07/2002 00:00

#21

Post by tempora »

in33sa wrote:Prosle godine u Doljanima sa busa izvedu mene i jos jednog lika, u onu kucicu, granicarka ljubazno pita gdje idete i zasto, zamoli nas da pokazemo dokumente, mene pita imas li novaca rekoh imam karticu i kesh u busu, treba li donijeti? ona kaze ne hvala vjerujem vam, provjeri nas u kompjuteru, nasmijesi se i dovidjenja.

Inace, kod nas postoji odredjena doza nedostatka samokriticnosti, a u tome su nam slicni bas Hrvati. Jer i njih provjeravaju Slovenci recimo, ili dalje po Europi, sumnjivi su njihovi pasosi nakon sto se otkrilo da ih posjeduju i likovi kao sto je Legija.
A kod nas opet BH pasose posjeduju likovi koji planiraju i izvrsavaju teroristicke akcije na Zapadu.

Medjutim, mi mi dalje pizdimo pa kako se usudjuju da nas skidaju sa buseva, provjeravaju, ponasaju se prema nama kao prema stoci... e pa jebiga, ne mozes ti dati glas za jednog na zapadu obiljezenog i sumnjivog lika Cengica recimo, i ocekivati da ce ti Cengic stvoriti uvjete da mozes putovati svijetom bez straha.

Uvijek postoji razlog, dabome.
Naravno da uvijek postoji razlog, ali isti ne mora biti i validan, tj u okviru zakona.Na zalost imam vrlo cesto priliku poblize pogledati granice BIH, Hrvatske, Slovenije i Austrije.A gospoda itekako nerijetko prekorace granice svojih duznosti te udju u sivu zonu izmedju pravnog i licnog nahodjenja.
Sve cetiri navedene granice su krajnje koruptivne. A pasos itekako odredjuje odnos granicara prema tebi.
rihakm
Posts: 204
Joined: 04/05/2007 23:00
Location: Land of the Blind

#22

Post by rihakm »

iz istog razloga dvojicu mojih kolega su vratili sa kamenskog!!!navodno nisu imali dovoljno kesha!!!Bruka i sramota! :x
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#23

Post by Fair Life »

Trebalo bi priupitati Sidrana da prokomentarise slucaj ??
bedifferent12
Posts: 99
Joined: 18/02/2007 12:11

#24

Post by bedifferent12 »

ja znam za jedan slucaj kad su hrvatski granicari napravili problem muslimanima sa austrijskim pasosem... ovi nazvali svoje ministarstvo vanjskih poslova... sve se rijesilo u par minuta... kasnije podignuta tuzba, dobili odstete preko 15000€, sami im hrvati ponudili da ne bi ispao medjudrzavni skandal... nazalost, mi nemamo koga nazvati u takvim situacijama... :sad: pa nam mogu raditi sta hoce...
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#25

Post by Fair Life »

rihakm wrote:iz istog razloga dvojicu mojih kolega su vratili sa
kamenskog!!!navodno nisu imali dovoljno kesha!!! Bruka i sramota!
:x
Bruka i sramota sto nisu imali dovoljno kesha ? Ili je bruka i sramota zato
sto su vraceni jer nisu imali dovoljno kesha??
Post Reply