Ovo bi moglo biti zanimljivo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

land

#1 Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by land »

Prvo u Ženevi, a potom i sredinom ljeta u Londonu javnosti je predstavljen Hummer HX, dimenzijama manji od H3, ali sposoban poput militarističkog H1.
malizeleni

#2 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by malizeleni »

Kome bi bilo zanimljivo ? Ako bih ishao offroad, radije bih kupio Nivu za 3000km :)
land

#3 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by land »

Pa zavisi ko sta voli, lada niva je kod nas jos uvije neka ikona za off road iako ovo auto neposjeduje ni sasiju ni neovisno vjesanje tockova i jos mnogo sta . A sto se tice finansija to sve zavisi od novcanika do novcanika , poznajem mnoge off rodere koji daju puno vise od 3000 KM na mali dio opreme za svoje vozilo, pa ako se pogleda da je samo dobro vitlo malo preko te cifre onda to sve govori .
terapija

#4 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by terapija »

Zna se sta je offroad :) Ovi "terenci" po gradu sto se voze, je sve sama sminka. Dovoljno je vidjeti gume i felge doticnih :lol: :lol: :lol:

Niva nije bogom dana, no tvrdim da bi se bolje proslavila od vecine X5 i mercedesa.

Ja licno preferiram Toyotine i Mitsubishi terence. A ove americke igracke su upravo to: auta za pozere.
land

#5 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by land »

X5, ML, LANDROVER FREELANDER i slicna vozila cak se i ne nalaze u segmentu terenaca oni samo izgledaju kao terenci, zato su ova i slicna vozila nalaze u segmentu SUV-vozila i 99 % njih nikada i nevide makadama
land

#6 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by land »

A ipak mislim da se H1 vozilu mora kapa skinuti on je i dokazan kao terenac u krvi pa zato i milsli ako ova studije ima imalo slicnosti sa legendom off road-a H1 da bi mogao biti pun pogodak :idea:
Kesedzija

#7 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Kesedzija »

zato sto se serije hummera ukidaju u usa
pa moraju se negdje uvaliti

toyota je nadmasila sve
land

#8 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by land »

evo i jedan video sa amerikancima
:D
land

#9 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by land »

Citizen-X

#10 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Citizen-X »

To moze biti zanimljivo skorojevicima tipa Arnolda Svarcnegera i Fahre Radoncica, Sekija Ramadanovskog, Sake Polumente ili Pariz Hilton.

Ne vidim po cemu je to sposobno vozilo? I Leopard je sposobno vozilo, tesko nekih 60tak tona ide max 100 km/h i rusi mrvi sve pred sobom.

Cak sta vise Leopard mi je zanimljivije vozilo od takvog pimp(ek)maj rajd - "de me vidi kako se qrcim" supackog auta.

Vitlo od 3000 maraka - da mi je da ga vidim - namotano vjerovatno lancem fifti centa da bi mog'o da slepa zlatnom slepom autom uzbrdo-nizbrdo zavezano drvo? Al' ja ne znam zaista gdje si nasao vitlo od 3000 maraka - da nije za zichare?

Prenadr*avanja nikad dosta - a to je interesantno samo supcima koji su se nekako preko noci domogli beglezi para.

A zna se sta je pravi terenac. Oni su se pokazali u ratu u HR i BIH - UAZ i Lada Niva - koliko god bilo smijesno nekom, e da - kad gospodicici rata zaglave u svojim Pajerima, Patrolima, Landkrujzerima, zovu ljude iz inzenjerije sa Nivama, sa onim ljigavim jest, ruznim jest, gumama, da ih izvlace i slepaju.

Jednog dana prije nekih 6 g. jedan (ev)genije se usudio "provozat" ML-a na Vlasicu u metar natabanog snijega. Sjela "meca" "trbuhom" na snijeg i ni makac, posto se propisno obruk'o "junak" otjer'o je motor u 3 materine na niskoprofilnim gumama sa diferencijalom koji rasporedjuje snagu na tockove po autocesti, a valjda hud misleci da ima "stalni kvatro pogon" kopajuci i oreci ratrakom fino utaban snijeg da bi se na autu izivljavao i pokazao produzetak zakrzljalog glavica pred brukom ljudi koji su ga gledali k'o zadnjeg kretena obzirom na to sta je uradio sa pristanistem za skilift.

Ni vidjelo to dzipa nije. Samo jos jedno krkansko auto za krkane.

Ono sto je zanimljivo u ovome sto si ti spomenuo - je da si otvorio temu bez ijedne relevantne cinjenice i slike. Sve ostalo je dosadno.
land

#11 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by land »

Warn X9000 vitlo koje vuce 4500 kg novo je malo preko 3000 km ako ti imas bolju cijenu javi mi.
Mozda ima neko rusko za koje ja nisam cuo da je malo jeftinije ili kinesko doduse cuo sam da u OBI-ju ima nesta sto igleda kao vitlo a kosta ispod hiljade daj mi malo informacija
Doduse imaju i T-MAX vitla ( Australija) koja su puno povoljnija od warna ali daleko od toga da su dzaba
malizeleni

#12 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by malizeleni »

Za mene samo 2 offroad auta postoje.

lada niva
Image

I toyota hilux (modificirana od arctic trucks)

Image
Bullet Tooth Tony

#13 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Bullet Tooth Tony »

Citizen-X wrote:To moze biti zanimljivo skorojevicima tipa Arnolda Svarcnegera i Fahre Radoncica, Sekija Ramadanovskog, Sake Polumente ili Pariz Hilton.

Ne vidim po cemu je to sposobno vozilo? I Leopard je sposobno vozilo, tesko nekih 60tak tona ide max 100 km/h i rusi mrvi sve pred sobom.

Cak sta vise Leopard mi je zanimljivije vozilo od takvog pimp(ek)maj rajd - "de me vidi kako se qrcim" supackog auta.

Vitlo od 3000 maraka - da mi je da ga vidim - namotano vjerovatno lancem fifti centa da bi mog'o da slepa zlatnom slepom autom uzbrdo-nizbrdo zavezano drvo? Al' ja ne znam zaista gdje si nasao vitlo od 3000 maraka - da nije za zichare?

Prenadr*avanja nikad dosta - a to je interesantno samo supcima koji su se nekako preko noci domogli beglezi para.

A zna se sta je pravi terenac. Oni su se pokazali u ratu u HR i BIH - UAZ i Lada Niva - koliko god bilo smijesno nekom, e da - kad gospodicici rata zaglave u svojim Pajerima, Patrolima, Landkrujzerima, zovu ljude iz inzenjerije sa Nivama, sa onim ljigavim jest, ruznim jest, gumama, da ih izvlace i slepaju.

Jednog dana prije nekih 6 g. jedan (ev)genije se usudio "provozat" ML-a na Vlasicu u metar natabanog snijega. Sjela "meca" "trbuhom" na snijeg i ni makac, posto se propisno obruk'o "junak" otjer'o je motor u 3 materine na niskoprofilnim gumama sa diferencijalom koji rasporedjuje snagu na tockove po autocesti, a valjda hud misleci da ima "stalni kvatro pogon" kopajuci i oreci ratrakom fino utaban snijeg da bi se na autu izivljavao i pokazao produzetak zakrzljalog glavica pred brukom ljudi koji su ga gledali k'o zadnjeg kretena obzirom na to sta je uradio sa pristanistem za skilift.

Ono sto je zanimljivo u ovome sto si ti spomenuo - je da si otvorio temu bez ijedne relevantne cinjenice i slike. Sve ostalo je dosadno.
to je to :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kesedzija

#14 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Kesedzija »

land wrote:evo i jedan video sa amerikancima

hahahahah dobar
Kesedzija

#15 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Kesedzija »

malizeleni wrote:Za mene samo 2 offroad auta postoje.

lada niva
Image

I toyota hilux (modificirana od arctic trucks)

Image

jedno pitanje...
gledam koliko su skupi ti hilix , dali se kupuju u bosni ?
ja hocu da sebi kupim tacoma ili 4-runner i da posljem preko bare
Bakir1

#16 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Bakir1 »

Citizen-X wrote:To moze biti zanimljivo skorojevicima tipa Arnolda Svarcnegera i Fahre Radoncica, Sekija Ramadanovskog, Sake Polumente ili Pariz Hilton.

ne komentarisem cesto i ne citiram postove drugih korisnika osim u slucajevim kada su to mudrice,ali tebe ne smatram takvim jer si napisao dosta toga s cime se ja slazem,pa bih se malo samo nadovezao na tvoju pricu oko terenaca (jedan je jeep a sve ostalo su terenci za sve ove koji ih vole zvati djip).
naime kao dugogodisnji vozac terenaca i neko ko je svasta vozio i gazio moram ti reci da neke od tvojih tvrdnji ne piju vode.
Naime prodefiliralo je svasta kod mene,samuraj,trooper,patrol gr i "spanac",niva,G,lc i pajero.
e sad tvrdnje da pajero i ova ostala dva japanska nisu terenci ne pije vode,jer pajera vozim vec 10 godina i to onu prvu generaciju pa ti moram reci da sa dobrim gumama,kakve lada posjeduje u startu i sperom u modelu V6 ide gdje i niva sigurno,pa se razlika izmedju rusa i japanaca svodi na to sto svaka niva ima 3 spere ili diff lock-a,a pajero,lc i patrol samo po jednu i to u nekim modelima.
svjedoci smo raznoraznih skorojevica koji voze terence jer tako pokazuju ko su i sta su,ti auti 99% vremena provedu na asfaltu pa kako ocekivati da njihovi vozaci znaju iste voziti na lakom terenu?
u ratu je pajero bio na celu konvoja gdje je i niva rekla laku noc i vozio kroz pola metra snijega bez problema jer je imao te gume 195/80 R15.
moj je isao na mjesta gdje se neki ne bi usudili pjeske doci (prokosko jezero pa kada dodjes sa desne strane ono brdo,tj uspon,na vrh njega i sa njega bez problema).
lada je krajnost jer lada na asfaltu ide 105 km/h,ne cujes svoje misli kamo li konverzaciju itd,trosi (posebno onaj 1,7) nebesa na terenu i extremima oce i do 35 litara popiti itd znaci totalno ne upotrebljiva ako nisi sumar,gorska sluzba itd.
razlog njene popularnosti je cijena jer za bubam 15.000 KM koliko kosta nova od japanaca ne mozes dobiti ni ono govno zvano Jimny,a kamo li reci lc 90.
lada je extra terenac ali neupotrebljiv totalno i kvalitetan ali malo sutra,oni do 94 jos i nekako poslije toga raspad sistema,imam prilike vidjeti na servisu "nove",pucaju krstovi kardana ko ledenice,zubcanici prve i druge brzine itd.
sto se tice modernih "terenaca" to je samo karavan sa prenosom snage na sve tockove nista drugo to terenca nije vidjelo posebno ovi premijum tipa mercedes,bmw itd.
terenska oprema je vrlo korisna kada ju se ima gdje iskoristiti ako vitlo stoji kao ukras onda je to preseravanje.
Irelevantan

#17 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Irelevantan »

Bakir1 wrote:

ne komentarisem cesto i ne citiram postove drugih korisnika osim u slucajevim kada su to mudrice,ali tebe ne smatram takvim jer si napisao dosta toga s cime se ja slazem,pa bih se malo samo nadovezao na tvoju pricu oko terenaca (jedan je jeep a sve ostalo su terenci za sve ove koji ih vole zvati djip).
naime kao dugogodisnji vozac terenaca i neko ko je svasta vozio i gazio moram ti reci da neke od tvojih tvrdnji ne piju vode.
Naime prodefiliralo je svasta kod mene,samuraj,trooper,patrol gr i "spanac",niva,G,lc i pajero.
e sad tvrdnje da pajero i ova ostala dva japanska nisu terenci ne pije vode,jer pajera vozim vec 10 godina i to onu prvu generaciju pa ti moram reci da sa dobrim gumama,kakve lada posjeduje u startu i sperom u modelu V6 ide gdje i niva sigurno,pa se razlika izmedju rusa i japanaca svodi na to sto svaka niva ima 3 spere ili diff lock-a,a pajero,lc i patrol samo po jednu i to u nekim modelima.
svjedoci smo raznoraznih skorojevica koji voze terence jer tako pokazuju ko su i sta su,ti auti 99% vremena provedu na asfaltu pa kako ocekivati da njihovi vozaci znaju iste voziti na lakom terenu?
u ratu je pajero bio na celu konvoja gdje je i niva rekla laku noc i vozio kroz pola metra snijega bez problema jer je imao te gume 195/80 R15.
moj je isao na mjesta gdje se neki ne bi usudili pjeske doci (prokosko jezero pa kada dodjes sa desne strane ono brdo,tj uspon,na vrh njega i sa njega bez problema).
lada je krajnost jer lada na asfaltu ide 105 km/h,ne cujes svoje misli kamo li konverzaciju itd,trosi (posebno onaj 1,7) nebesa na terenu i extremima oce i do 35 litara popiti itd znaci totalno ne upotrebljiva ako nisi sumar,gorska sluzba itd.
razlog njene popularnosti je cijena jer za bubam 15.000 KM koliko kosta nova od japanaca ne mozes dobiti ni ono govno zvano Jimny,a kamo li reci lc 90.
lada je extra terenac ali neupotrebljiv totalno i kvalitetan ali malo sutra,oni do 94 jos i nekako poslije toga raspad sistema,imam prilike vidjeti na servisu "nove",pucaju krstovi kardana ko ledenice,zubcanici prve i druge brzine itd.
sto se tice modernih "terenaca" to je samo karavan sa prenosom snage na sve tockove nista drugo to terenca nije vidjelo posebno ovi premijum tipa mercedes,bmw itd.
terenska oprema je vrlo korisna kada ju se ima gdje iskoristiti ako vitlo stoji kao ukras onda je to preseravanje.
Potpisujem ovo što je Bakir rekao za Ladu Nivu.

Burazova firma kupila novu Ladu Nivu 1.7, i za dvije godine je prešla oko 2000-3000 kilometara a za to vrijeme je bila najmanje 15-20 puta kod servisera max nepouzdana,
Treble

#18 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Treble »

Ma kakvi ovi vaši terenci...ne znate vi jos sta je džipčina... :razz:
Amazonka27

#19 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Amazonka27 »

moram :D
stojim u troli, odmah iznad vozaceve glave :D i razbacio on neku shuplju sa haverom, kad ispred nas lada niva...kad ce ti njegov haver:"jooj jes' dobra... ovih dana se pravo kradu. Za noc 5-6 komada klepe pa ih salju za rusiju :-) a u ratu mi sa transporterom na golo brdo...i nemoze da izadje...a mi fino Nivu ispred i odslepamo transporter" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D
bilo mi se jako tesko kontrolisati i nakraju sam prasnula u smjeh..sta cu :D
whow

#20 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by whow »

@Amazonka , sa koje li su strane bili ti tipovi iz trolejbusa kada su slepali transportere sa Nivama , na mojoj strani nije bilo ni transportera a bogami ni Lade Nive samo poneki GD 2 za nase uvazene komandire i komandante kojima se se prevezili os staba A do staba B :) .Hajde nema veze rat proso'. Posto smo se vec naslusali svih i svakakvih prica sa ove strane hajde da cujemo i nesto od komsija.
Bakir1

#21 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by Bakir1 »

lada niva rs varijanta golfa 2 :lol:
land

#22 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by land »

U danasnjoj auto industriji je stvarno tesko medzu novim vozilima i naci cistokrvne terence mislim da se na prste jedne ruke mogu nabrojati, moje misljenje za Ladu Nivu je da su ipak mogli malo uloziti u ovo spartansko auto jer izuzev motora u zadnjih deset godina mislim da nisu nista zancajnije promjenili isparvite me ako grijesim. Opet mogu reci moje mosljenje da za mene je Land Rover Defender ono sto je vozilica kojoj se mora kapa skinuti , onda kada se ode na jedan ovakav skup http://www.4x4centar.ba/index.php?optio ... 6&Itemid=1 i vdis koliko istinskih off-rodera i dalje vozi i zaklinje se u ovo auto u citavom svijetu onda su neke stvari jasne
A opet mora se reci i da su misljenja podjeljenje ali ovo je auto koje daje odlican kompromis u svemu bar je to moje misljenje
nadrealista

#23 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by nadrealista »

land wrote:X5, ML, LANDROVER FREELANDER i slicna vozila cak se i ne nalaze u segmentu terenaca oni samo izgledaju kao terenci, zato su ova i slicna vozila nalaze u segmentu SUV-vozila i 99 % njih nikada i nevide makadama
za X5 i ML se slažem ali Freelander.......Iz ličnog iskustva ti mogu reći da je Freelander ( prva generacija) puno više od izgleda i puno je ozbiljnije vozilo bez HALDEX "prevare"
srce_ruke_lopata

#24 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by srce_ruke_lopata »

A niko ne spominje legendarni Jeep...

Image
VR6

#25 Re: Ovo bi moglo biti zanimljivo

Post by VR6 »

Ko hoce vozit OFF-Road samo iz zezancije, najbolje mu je uzeti ATV. To se penje stvarno impresivno... :)

Pravi terenci danas trebaju rijetkima, zato ih je malo na trzistu. SUV vozila su tu da zadovolje potrebe za "lakim" terencima i super ispunjavaju tu funkciju. Za voznju makadamom, sto ce biti maksimum gdje ce vecina SUV-ova otici, ne trebaju blokade diferencijala i reduktor, zasto ih onda stavljati da dizu cijenu vozila, tezinu, potrosnju goriva...
Post Reply