Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1 Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by pici »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081231081
Riječ psihologa
Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Ovisnost o seksu vrsta je kompulzivnog ponašanja koju karakteriše destruktivno poimanje inače normalne seksualne aktivnosti, a stručnjaci tvrde da je riječ o veoma ozbiljnom poremećaju koji se treba liječiti kao i svaka druga psihička ili fizička ovisnost.

Seksualni ovisnici su osobe koje imaju problema s kontrolom seksualnih nagona i seksualnih radnji koji najčešće svoje potrebe za emocijama i intimnošću zamijene s seksualnom aktivnošću.

Osobe koje imaju problema sa ovom ovisnošću se rutinski i kontinuirano prepuštaju svim seksualnim željama koje nakon spolnog odnosa prate stid, zbunjenost i kajanje zbog učinjenog.

Simptomi ovisnosti o seksu su slijedeći:

- preokupiranost seksualnim maštarijama i situacijama

- rutinska seksualna aktivnost

- kompulzija, neprestano ponavljanje seksualnih situacija zbog kojih poslije žalite

- kajanje, čest osjećaj samosažalijevanja i stida zbog seksa

- drugi poremećaji, kao što su zloupotreba lijekova ili droga, te poremećaji u prehrani

Seksualnu ovisnost izaziva mnoštvo faktora, a jedan od glavnih 'krivaca za ovisnost' jeste visok nivo pheniletilamina (PEA), hemijskog spoja koji izaziva euforiju, uzbuđenje i seksualnu želju, a pored njega se često navodi i stres kao jedan od uzroka seksualno kompulzivnog ponašanja.

Terapija za seksualne ovisnike u jednoj mjeri je ista kao i ona za alkoholičare i druge ovisnike, a liječenje se sastoji od prevazilaženja tri osnovna problema : zloupotrebe seksa, samopoštovanja i suočavanja s problemom.
(Sarajevo-x.com)

E vala na hovo sam moro da se osvrnem......što je i od ovih psihića mnogo...mnogo je,pa moguli znat kakve oni normalne norme upražnjavaju i koliko dnevno,sedmično,mjesečno,godišnje itd......imaju li tablete za te stvari....koja perfidna glupost od psihića da mlate pare i na ovome.....pa sasvim je normalno,pogotovo kod mladih ljudi da imaju sex i po nekoliko puta na dan....ako mogu.......nemam riječi na ovu psiho filozofiju nadriljekara.
UŽAS !!!!!!

Ovo i Đžemila Dabička nebi mogla bolje sročiti :mrgreen: .....čuj ovisnost o seksu ozbiljan poremečaj.....pa i škrabati gluposti je poremečaj psihići.
superemir

#2 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by superemir »

u potpunosti se slazem
cuj, da se suocim sa tim? ma nisu normalni fakat...
Cholina_Lokica

#3 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Cholina_Lokica »

e svasta ces cuti :D
kome oni prodaju suplju...
madner

#4 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by madner »

Ogroman problem :D
vox-populi

#5 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by vox-populi »

Vjerovatno narucena "analiza" od vjerskih dusebriznika. Ne znam sta kazu u analizi, ali s obzirom da sam poremecen, odoh da nesto radim...
otherside

#6 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by otherside »

sve ovisnici jadna ti majka :shock: :D
Edin 24,5

#7 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Edin 24,5 »

Pa ne znam ko se u ovom pronalazi, ali jednostavno postoje grupe ljudi (pretezno muskaraca) koji imaju problem jako velike kolicine seksualnog nagona, koji nerijetko prelazi u izopacenosti. Kako drukcije objasniti pojavu tzv. biseksualizma kod velikog broja muskaraca koji se bave sportom naprimjer?? Tu nije u pitanju potreba za emocijama kao kod drugih homoseksualaca, vec iskljucivo izopacenost seksualnosti do koje je doveo preveliki seksualni nagon. Uzroke toga je pokusala otkriti i ova studija, te ih je nasla u ovoj nekoj hemijskoj supstanci.

Generalno, ja u ovoj ovisnosti vidim veliki problem iz razloga sto se mogu prenositi brojne spolne bolesti ukljucujuci i AIDS.
Treba samo poci od toga da jako veliki broj muskaraca koji cak i imaju djevojke i zene stupaju u seksualne odnose sa veoma sumnjivim muskarcima (sumnjivim u smislu zarazenosti), a i sa zenama prostitutkama.
Ne znam bas da kod nas postoji kultura testiranja na HIV, a jos manje da se spolna bolest javno obznanjuje okolini, pa cak i svojim najblizim.
BarbaDue

#8 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by BarbaDue »

vox-populi wrote:Vjerovatno narucena "analiza" od vjerskih dusebriznika. Ne znam sta kazu u analizi, ali s obzirom da sam poremecen, odoh da nesto radim...
oj ovoga, zasto mislis da je od vjerskih dusebriznikae :lol: na kraju krajeva pa sta ako je od njih, oni su ionako zaduzeni da paze na svoj umet...
btw, sve sto izlazi iz nekog normalnog u ovoj slucaju (citaj) pretjeranog sexa, i nije normalno...odnosno ozbiljan je poremećaj :D :-D
vox-populi

#9 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by vox-populi »

Pa eto pretpostavljam, cisto moje misljenje, mozda i grijesim. Nemam ja problem sto oni narucuju raznorazne "naucne" analize za svoje stado, smeta mi kada se tim analizama pokusava stado povecati.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#10 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Šeherzada »

E onda danas na ovom forumu skontah jos jednog ovisnika.....Ja o ljubavi on o seksu
Super Hik

#11 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Super Hik »

pici wrote:[

Simptomi ovisnosti o seksu su slijedeći:

1 preokupiranost seksualnim maštarijama i situacijama

2 rutinska seksualna aktivnost

3 kompulzija, neprestano ponavljanje seksualnih situacija zbog kojih poslije žalite

4 kajanje, čest osjećaj samosažalijevanja i stida zbog seksa

5 drugi poremećaji, kao što su zloupotreba lijekova ili droga, te poremećaji u prehrani

.
1. gdje me nađe
2. ne kontam
3.pa naravno da ih ponavljam, ne kontam sta bi trebao
4.evo sam se zacrvenio...........negdje.........
5....... :?
tech10

#12 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by tech10 »

pici wrote: - preokupiranost seksualnim maštarijama i situacijama
Ovo me pravo ubi. :D
zelenashica

#13 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by zelenashica »

auuuuu.....pa ovi naučnici nam se ne daju ni rahat sexati :D ...cccc....gluho bolo :roll: :roll: :roll:
Šeherzada

#14 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Šeherzada »

U ovoj zemlji ni lokum vise nije rahat :x
Topla voda

#15 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Topla voda »

kako bona uvijek ti na ovim temama?
bogami bi se taj tvoj trebo zabrinut,al nema on pojma,jelde?
Šeherzada

#16 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Šeherzada »

Ozbiljno se zabrinuo i ostavio me.....Sad ga ovako trazim nebil nasla sta :D
Topla voda

#17 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Topla voda »

a...djaba turska.....djaba stambul...djaba oni hoteli po laleliu :D

i nadjel sta domace?
walkabout

#18 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by walkabout »

vidi, vidi ko se ovdje javlja (a i ko otvara temu) :oops: :mrgreen:

welcome, welcome :oops: :mrgreen:
Šeherzada

#19 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by Šeherzada »

Topla voda wrote:a...djaba turska.....djaba stambul...djaba oni hoteli po laleliu :D

i nadjel sta domace?
Jok domace me nece :D
walkabout

#20 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by walkabout »

tko se *ebe zlo ne misli :oops: :roll: :oops:
[Matrix]

#21 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by [Matrix] »

za ovisnike o drogama ima neka prelazna faza,metadonska terapija i sl.sta li je ovdje u prelazu ?! :D
jel teza zenska il muska ovisnost, i kako se leci jedna a kako druga ?
moze li tv i mediji opcenito uvjetovati vaku boljku ,ona nam prenose poruku da je bolje biti paris hilton
i da je bolji i lepsi njen zivot staaalnog sexanja sa inim barabama i barbikama nego posten od hebanja
udaljen,rudarski.pa jasno da cemo zeljeti ono sta paris radi ,tim vise sto nam i domace serije kazu da
su "vatreni penisi" i lezbache i holandije na bash in. :D
Last edited by [Matrix] on 22/01/2009 02:15, edited 2 times in total.
[Matrix]

#22 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by [Matrix] »

sta znaci ovo:

2.rutinska seksualna aktivnost

:D :D
al neko rece da je problem u mislima i da vlada nejebica.mozda je HIV malo krivkast
sto teeeorija ostaje bez prakse.HIV je kriv.
ev kupila danas moja redovna sex partnerka tzv djevojka neki zemski casopis.uzeo sam
ga da skeniram sav text koji se u njemu nalazi i to dodje tri kucane stranice a ima 50 stranica
sex i erotikom nabijenih slika,pa da bezmudi politicar pozelio bi nesta sa tih slikica a ne...jel...
da zakljucim,potreba za tolikim sexom je prvo,od nerada tj slobodnog vremena i drugo projecirana
je ,trzisno uvjetovana.

imate jelte i cika frojda,al to nekim drugim prilakama .ako kome i zbog necega treba recimo divna
knjizica h.markuse "eros i cvilizacija" more je dobit.to je za one sto prakticiraju izmozdujuci sex. :D
[Matrix]

#23 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by [Matrix] »

Bond_JaneBond wrote:Nije HIV kriv, vec muskarci i zene sto saraju..NEma saranja-nema AIDS-a.
PRihvati se svoje tzv. djevojke-stalne partnerke za sex i ne brini ako ni ti ni ona ne sarate okolo i ako vec niste pokupili HIV

Glede ove ovisnosti-ovisnost kao o drogama, uradices sve da dobijes :D ono sto hoces. Mislim da je malo stvarnih ovisnika o seksu.
hvala za english. :thumbup:
[Matrix]

#24 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by [Matrix] »

radna terapija u rudniku "breza".kopanje upotrebom alata od bakra.
ako su ljudi piramide mogli napvavit sa "snalama" od bakra...jel.
nisam mogao vjerovat kada sam vidio...
[Matrix]

#25 Re: Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

Post by [Matrix] »

Bond_JaneBond wrote:Nije HIV kriv, vec muskarci i zene sto saraju..NEma saranja-nema AIDS-a.
PRihvati se svoje tzv. djevojke-stalne partnerke za sex i ne brini ako ni ti ni ona ne sarate okolo i ako vec niste pokupili HIV
Glede ove ovisnosti-ovisnost kao o drogama, uradices sve da dobijes :D ono sto hoces. Mislim da je malo stvarnih ovisnika o seksu.
mmm.nepotrebno i pogresno zakljucivanje.
uu ima jos divnijeh booksova na ovu temu M.FUKO;"istorija seksualnosti" ili kad su ljudi poceli da sapucu od sexu.
Post Reply