Ovisnik o hrani...
Moderator: anex
- Men_of_Numenor
#1 Ovisnik o hrani...
Pozdrav svima.
Imam 23. godine i ogroman problem sa debljinom.
Sigurno imam preko 40-50 kilograma viška na visinu od 180 cm.
Ne znam kako da ih skinem.
Inače problema sa debljinom imam od rane mladosti.
Majka me je tjerala da jedem stalno iako sam već tada bio svjestan da imam problem. Nije jednostavno željela da budem mršav kao ostala djeca.
I sama je zapravo debela.
Nego vremenom sam postao ovisnikom o hrani
Nemam kontrolu nad onim što jedem.
Sad da pojedem dvadesetku ćevapa za sat vremena bi mogao još jednu da pojedem bez problema.
Kao da u meni postoji neka ogromna crna rupa koja se ne može zatvoriti i koja samo traži još i još.
Molim vas pomozite mi...
Majka me je tjerala da jedem stalno iako sam već tada bio svjestan da imam problem. Nije jednostavno željela da budem mršav kao ostala djeca.
Sad da pojedem dvadesetku ćevapa za sat vremena bi mogao još jednu da pojedem bez problema.
Kao da u meni postoji neka ogromna crna rupa koja se ne može zatvoriti i koja samo traži još i još.
Molim vas pomozite mi...
- Mea_parvitas
#2 Re: Ovisnik o hrani...
Zelucana premosnica i psiholog, ako je bas velik problem, a ako je manji onda cvrsta volja, smanjenje hrane i zeludac ce se prilagoditi i puno treninga, kroz setnju, trcanje, sport, itd. Slatkisi i sokovi out, cevapi i puno hljeba, itd. Voce, povrce, puno vode, i tak
- wewa
#3 Re: Ovisnik o hrani...
s kim zivis, ko ti kuha?
sta jedes najcesce?
ne bi bilo zgoreg popricati s psihologom, a usput i mimo toga povesti racuna o nutritivnoj vrijednosti onog sto jedes.
mozes pokusati zaokupiti svoju paznju necim osim razmisljanjem o hrani, te nastojati ne imati previse hrane pri ruci.
bitno je da zelis promjenu, sad ti treba dobar plan. i nece biti brzo ni lako, ovisnost je takva, posebno sto je hrana istinska potreba.
zelim ti svu srecu!
sta jedes najcesce?
ne bi bilo zgoreg popricati s psihologom, a usput i mimo toga povesti racuna o nutritivnoj vrijednosti onog sto jedes.
mozes pokusati zaokupiti svoju paznju necim osim razmisljanjem o hrani, te nastojati ne imati previse hrane pri ruci.
bitno je da zelis promjenu, sad ti treba dobar plan. i nece biti brzo ni lako, ovisnost je takva, posebno sto je hrana istinska potreba.
zelim ti svu srecu!
-
testni_akaunt
#4 Re: Ovisnik o hrani...
Nece ti niti jedan covjek pomoci, osim ti sam sebi.
Prvo moras reci STOP. Gotovo. A od danas ovako...
Papir, zapisi i vagaj sta si pojeo sve taj dan. Na netu mozes naci priblizne kalorijske vrijednosti za tu hranu
Ako nabrojis npr 4000kalorija sutra planiraj pojesti oko 20-25% manje, recimo 3000 cal, ali bez hljeba i grickalica. Smanjuj po malo (recimo 100-200 cal sedmicno) dok ne dodjes na 2300cal.
Od ugljikohidrata jedi krompir, rizu, makarone, ali forsiraj povrce i proteine. I dalje vagaj. Pij vode, jedi neograniceno mnogo povrca (paprije, kupus i sl.) voca (ali ne slatko, nego npr kisele jabuke). Sokove nemoj piti. Za pocetak setaj, hodaj sto vise. Kada ojacas malo i potrci, ali pomalo. Kada prehranu sredis, mozes krenuti i u teretanu, ali dovoljno dobro se moze vjezbati i u kuci. Uz hodanje ubaci i stepenice. Mlad si, imas aBd sanse da se za godinu dana sredis.
Prvo moras reci STOP. Gotovo. A od danas ovako...
Papir, zapisi i vagaj sta si pojeo sve taj dan. Na netu mozes naci priblizne kalorijske vrijednosti za tu hranu
Ako nabrojis npr 4000kalorija sutra planiraj pojesti oko 20-25% manje, recimo 3000 cal, ali bez hljeba i grickalica. Smanjuj po malo (recimo 100-200 cal sedmicno) dok ne dodjes na 2300cal.
Od ugljikohidrata jedi krompir, rizu, makarone, ali forsiraj povrce i proteine. I dalje vagaj. Pij vode, jedi neograniceno mnogo povrca (paprije, kupus i sl.) voca (ali ne slatko, nego npr kisele jabuke). Sokove nemoj piti. Za pocetak setaj, hodaj sto vise. Kada ojacas malo i potrci, ali pomalo. Kada prehranu sredis, mozes krenuti i u teretanu, ali dovoljno dobro se moze vjezbati i u kuci. Uz hodanje ubaci i stepenice. Mlad si, imas aBd sanse da se za godinu dana sredis.
- MarlboroGold
#5 Re: Ovisnik o hrani...
Probaj sa testom intolerancije na hranu na osnovu tvoje krvne grupe. Meni je to puno pomoglo. Uzmu ti kap krvi, pošalju u laboratorij u Beograd i na mail dobiješ rezultate za neke 3-4 sedmice. Tako je bilo prije 4-5 godina kada sam to ja radio. Iz Tuzle sam, a to su radili u nekom masažnom centru.Men_of_Numenor wrote:Pozdrav svima.
Molim vas pomozite mi...
Na rezultatima će ti pisati šta smiješ a šta ne bi smio jesti i pokušaj se strogo toga prirdžavati.
Imao sam 15 kila viška. Nakon godinu dana sam sletio 10 kila, a kasnije postepeno i ostatak. Kod tebe je fakat puno viška, tako da ćeš morati duže provoditi tu dijetu.
Nemoj da te sjebe to što će ti kod, recimo, žitarica biti zabranjeno skoro sve. Meni su samo raž i heljda bili dopušteni, ma da se heljda baš i ne odnosi na žitaricu ali bila je na spisku. Svo meso bilo zabranjeno osim jagnjetine, piletine i puretine.
Pored tih rezultata dobiješ i spisak zamjenske hrane za one koje su ti zabranjene sa statistikom o kalorijama, vitaminima, kalcij itd... Vidiš koliko mlijeko daje kalcija, a tebi zabranjeno i nađeš (koliko se sjećam) mak koji ga isto dosta ima.
Što se cijene tiče, mislim da sam to platio oko 100 KM.
-
testni_akaunt
#6 Re: Ovisnik o hrani...
Svako ko od zitarica jede samo heljdu i raz ce smrsati neovisno koja je krvna grupa
- SmokingMan
#7 Re: Ovisnik o hrani...
Žao mi je što je tvoja majka bila uzrok tvoje pretilost još u ranome djetinstvu,jer je imala općenito loš pogled kada je u pitanju zdravlje djece,koje je zasnovano na zastarijelim ruralnim mitovima kako su samo dobro uhranjena djeca zapravo zdrava djeca.Ne kažem da je ona u biti loša osoba,samo je na tebe prenijela one navike kojima je i ona bila učena dok je još bila djete.
Pomalo mi se činiš kako baš nisi od onih koji vole reći svojim roditeljima kako nisu u pravu po pitanju određeniih stvari.Elem....
Navikavaj se na zdraviju hranu,regularan način ishrane,bez pretjerivanja u jelu,nastoji da izbjegavaš slatkiše,ali bi ti preoporučio da ih u potpunosti ne izbaciš iz upotrebe,već da za početak napraviš neki raspored,jer često se ljudi koji određene visokokalorične namirnice u potpunosti izbacuju iz upotrebe,i brzo smršaju,vražaju starim navikama,i povratku na staru kilažu,a to je uzrok nedekvatne dijete.Čuvaj se skrivene bulimije,koja se može pojaviti u periodu gubitka kilograma,ona se jednostavno poktrade.Ne opterećuj se previše time što nećeš u startu izgubiti više kilograma od planiranog,polahko,nigdje ne žuri.Postepeno povećavaj fizičke aktivnosti,bez pretjerivanja,počni sa šetjnjom (otprilike 30.min za prvih 15-tak 20.tak dana,dok se ne probudi organizam i aktivira već odavno lijena mišićna masa,i onda postepeno povećaji intenzitete,preporučio bih ti prelazak na brzo hodanje,veoma je efektivno.Strogo izbjegaji kojekakve boot kampove za brzo mršavljenje na TV-u,to je sve katkog dometa,jeftina i providna komercijala),i odaberi sebi termim u kojem ti se šetnja čini najugodnijom.I obavezno povedi nekoga sa sobom.
Pomalo mi se činiš kako baš nisi od onih koji vole reći svojim roditeljima kako nisu u pravu po pitanju određeniih stvari.Elem....
Navikavaj se na zdraviju hranu,regularan način ishrane,bez pretjerivanja u jelu,nastoji da izbjegavaš slatkiše,ali bi ti preoporučio da ih u potpunosti ne izbaciš iz upotrebe,već da za početak napraviš neki raspored,jer često se ljudi koji određene visokokalorične namirnice u potpunosti izbacuju iz upotrebe,i brzo smršaju,vražaju starim navikama,i povratku na staru kilažu,a to je uzrok nedekvatne dijete.Čuvaj se skrivene bulimije,koja se može pojaviti u periodu gubitka kilograma,ona se jednostavno poktrade.Ne opterećuj se previše time što nećeš u startu izgubiti više kilograma od planiranog,polahko,nigdje ne žuri.Postepeno povećavaj fizičke aktivnosti,bez pretjerivanja,počni sa šetjnjom (otprilike 30.min za prvih 15-tak 20.tak dana,dok se ne probudi organizam i aktivira već odavno lijena mišićna masa,i onda postepeno povećaji intenzitete,preporučio bih ti prelazak na brzo hodanje,veoma je efektivno.Strogo izbjegaji kojekakve boot kampove za brzo mršavljenje na TV-u,to je sve katkog dometa,jeftina i providna komercijala),i odaberi sebi termim u kojem ti se šetnja čini najugodnijom.I obavezno povedi nekoga sa sobom.
- mousstapha
#8 Re: Ovisnik o hrani...
Ima ova jedna ekipa u Sarajevu, pokrenuli projekat 130+ Cilje kroze ishranu, vjezbe, trcanje da ljudi dovedu kilazu i ishranu u normalu. Ako se uklapas u te sablone mozda bi trebo to provjeriti.
https://www.facebook.com/pg/Project130/about/
-
emmir1
#9 Re: Ovisnik o hrani...
Volja i disciplina !
I dobro se posavjetuj sa stručnjakom.
Ja sam izbacio iz prehrane žitarice, odnosno ugljikohidrate i meso
Jeo samo ribu, voće i povrće, orašasto voće, mladi sir.
To mi je bilo 99 posto ishrane.
Smršao 40 kg vrlo brzo ali i dobio bruku nekih simptoma, od zujanja u ušima do mravinjanja i bockanja po tijelu, trnaca po nogama.
Obišao more doktora, pretraga, nalaza, snimanja, magnetnih rezonanci, doplera...itd..itd
I sve to i drugo i treće mišljenje i sve u redu.
Napravio disbalans vitamina i minerala u tijelu, nekih previše nekih nedostatak.
Stoga samo jedan savjet, savjetuj se sa stručnjakom kako izbaciti te kile, ali moraš ih skinuti ako želiš bolji život za sebe
I dobro se posavjetuj sa stručnjakom.
Ja sam izbacio iz prehrane žitarice, odnosno ugljikohidrate i meso
Jeo samo ribu, voće i povrće, orašasto voće, mladi sir.
To mi je bilo 99 posto ishrane.
Smršao 40 kg vrlo brzo ali i dobio bruku nekih simptoma, od zujanja u ušima do mravinjanja i bockanja po tijelu, trnaca po nogama.
Obišao more doktora, pretraga, nalaza, snimanja, magnetnih rezonanci, doplera...itd..itd
I sve to i drugo i treće mišljenje i sve u redu.
Napravio disbalans vitamina i minerala u tijelu, nekih previše nekih nedostatak.
Stoga samo jedan savjet, savjetuj se sa stručnjakom kako izbaciti te kile, ali moraš ih skinuti ako želiš bolji život za sebe
- Bloo
- Globalna šefica
#10 Re: Ovisnik o hrani...
Preporucujem toplo.mousstapha wrote:Ima ova jedna ekipa u Sarajevu, pokrenuli projekat 130+ Cilje kroze ishranu, vjezbe, trcanje da ljudi dovedu kilazu i ishranu u normalu. Ako se uklapas u te sablone mozda bi trebo to provjeriti.
Divni ljudi koji su i sami imali problema sa prekomjernom tezinom (ne 5,10 kila već puno više).
- Bloo
- Globalna šefica
#11 Re: Ovisnik o hrani...
Molim te kontaktiraj psihologaMen_of_Numenor wrote:
Molim vas pomozite mi...
http://porodicno.ba/savjetovanje-i-terapija/
Može ti pomoći kod emocionalnog jedenja i ostalih potencijalnih problema.
Rad sa klijentima obavlja se od ponedjeljka do četvrtka u periodu od 08:00 – 16:00 h, a izuzetno i petkom od 12:00 do 15:00. Termini se mogu dogovoriti telefonom na broj: +387 33 209-112, e-mailom na: [email protected] i dolaskom u Ustanovu na adresu: Avdage Šahinagića 14/2, 71000 Sarajevo.
Ovaj link drugi sto su ti stavili, također ih kontaktiraj.
Osim prijateljske podrške, dobit ćeš i savjete za prehranu.
Biće teško jer imaš razvaljen želudac, ali sve se može uz podršku
Sretno drug.
- SmokingMan
#13 Re: Ovisnik o hrani...
Može on dobiti neki savjet,ali se isključivo mora osloniti na sebe.Imao sam i ja prije 15 godina 124.kg,i samo znam da su me doktori pa skoro u potpunosti psihički uništili nekim beskrajnim low carb and fat dijetama,jebote tada sam skorodošao na nivo logoraša od svega 77.kg na 189 cm.Svaki put mi na kontrolama govorili,neka još malo,a u mene su se rebra mogla vidjeti sa vrha ulice.

- MarlboroGold
#14 Re: Ovisnik o hrani...
Jel to ono doktorsko i farmaceutsko razmišljanje imaš dva bubrega, jedan ti ne trebaSmokingMan wrote:Može on dobiti neki savjet,ali se isključivo mora osloniti na sebe.Imao sam i ja prije 15 godina 124.kg,i samo znam da su me doktori pa skoro u potpunosti psihički uništili nekim beskrajnim low carb and fat dijetama,jebote tada sam skorodošao na nivo logoraša od svega 77.kg na 189 cm.Svaki put mi na kontrolama govorili,neka još malo,a u mene su se rebra mogla vidjeti sa vrha ulice.![]()
- MarlboroGold
#15 Re: Ovisnik o hrani...
Slažem se, ali bitno je dobiti crno na bijelo šta ne bi smio a šta bi.testni_akaunt wrote:Svako ko od zitarica jede samo heljdu i raz ce smrsati neovisno koja je krvna grupa
Gore nisam spominjao ribu među mesom. Ona mi je bila dozvoljena, kao i mnogim drugima za koje znam da su radili te testove.
- SmokingMan
#16 Re: Ovisnik o hrani...
Hhaha,mogli su suhih kostiju za graha od mene napraviti.MarlboroGold wrote:Jel to ono doktorsko i farmaceutsko razmišljanje imaš dva bubrega, jedan ti ne trebaSmokingMan wrote:Može on dobiti neki savjet,ali se isključivo mora osloniti na sebe.Imao sam i ja prije 15 godina 124.kg,i samo znam da su me doktori pa skoro u potpunosti psihički uništili nekim beskrajnim low carb and fat dijetama,jebote tada sam skorodošao na nivo logoraša od svega 77.kg na 189 cm.Svaki put mi na kontrolama govorili,neka još malo,a u mene su se rebra mogla vidjeti sa vrha ulice.![]()
Loša struka buraz,čovjek se treba malo i samoedukovati kada je u pitanju dijeta,i vidjeti koji mu model najbolje odgovara da bi doveo kilažu u normalu..
- Rugafet
#17 Re: Ovisnik o hrani...
I ja sam se rastrontio u zadnje vrijeme pravo. Sto je najgore trenutno i ne razmisljam o tome da smrsam, jedem kao konj, bas metem.
- triconja
#18 Re: Ovisnik o hrani...
Koliko su mene tjerali i koliko me danas tjeraju da jedem trebo bih imati 300 kila a ne biti na dnu normalnog bmi.Men_of_Numenor wrote: Majka me je tjerala da jedem stalno iako sam već tada bio svjestan da imam problem. Nije jednostavno željela da budem mršav kao ostala djeca.