AferimŠandor wrote:Kad pobjegnem.:D
"OVDJE VIŠE NIKADA NEĆE BITI RATA!"- general Sifet
-
kon-tiki
Narode, da li nam o bosnjackom/bosanskom misljenju o mogucnosti ponovnog izbijanja rata, ista govore trenutni podaci iz ankete?!
Razmislimo: trenutno od 54 anketiranih, 44 misle da ce rata biti
Dakle, "samo" 81 % Bosnjaka/Bosanaca su "depresivci" koji ne vjeruju u buducnost.
Razmislimo: trenutno od 54 anketiranih, 44 misle da ce rata biti
Dakle, "samo" 81 % Bosnjaka/Bosanaca su "depresivci" koji ne vjeruju u buducnost.
- Jimmy_The_Saint
Znaš kako ide ono sa zmijama i jogurtom... 
- Jimmy_The_Saint
Ka'e, koga su zmije klale, taj i u jogurt puše....

-
Dezze
Bosnjak i Bosanac nisu sinonimi. Valjda je to do sad sazvakano.kon-tiki wrote:Narode, da li nam o bosnjackom/bosanskom misljenju o mogucnosti ponovnog izbijanja rata, ista govore trenutni podaci iz ankete?!
Razmislimo: trenutno od 54 anketiranih, 44 misle da ce rata biti![]()
- Jimmy_The_Saint
U ovom slučaju sasvim nebitna razlika. Žvak'o ti to ne žvak'o, iako nije svaki Bosanac Bošnjak, k'o što naravno nije, svaki Bošnjak uglavnom jeste Bosanac (u najmanju ruku potencijalni, ako i Sandžaklije uzmemo u obzirDezze wrote:Bosnjak i Bosanac nisu sinonimi. Valjda je to do sad sazvakano.kon-tiki wrote:Narode, da li nam o bosnjackom/bosanskom misljenju o mogucnosti ponovnog izbijanja rata, ista govore trenutni podaci iz ankete?!
-
Dezze
U svakom slucaju veoma bitna razlika.Jimmy_The_Saint wrote:U ovom slučaju sasvim nebitna razlika.Dezze wrote:Bosnjak i Bosanac nisu sinonimi. Valjda je to do sad sazvakano.kon-tiki wrote:Narode, da li nam o bosnjackom/bosanskom misljenju o mogucnosti ponovnog izbijanja rata, ista govore trenutni podaci iz ankete?!
Pa ako pricas o npr. nekim turistickim destinacijama, i usput kazes kako je Madrid u Italiji, greska nije nista manja samo zato sto centralna tema price nije bila geografija vec turizam.Jimmy_The_Saint wrote:Žvak'o ti to ne žvak'o, iako nije svaki Bosanac Bošnjak, k'o što naravno nije, svaki Bošnjak uglavnom jeste Bosanac (u najmanju ruku potencijalni, ako i Sandžaklije uzmemo u obzir). A ovdje nije poenta u etiketi, nego u procentu. Moram priznati da je zabrinjavajući.
A meni ocigledno nije svejedno, valjda ne bih reagovao da jeste.
Sto se procenta tice (tj. teme), ljudi govore iz iskustva. Kao da ovo nismo ranije znali. Nista novo.
- Jimmy_The_Saint
Madrid nije u Italiji.
Ali su i Baski, i Katalonci, i Kastiljanci, kad povučeš crtu, svi skupa htjeli- ne htjeli Španci iliti Španjolci.
Kreirati kakavgod identitet Bosanca kroz antagonizam sa Bošnjacima (a kad smo već kod toga, i sa bh. Srbima i bh. Hrvatima) ne vodi nikud dalje iz ćorsokaka.
Baš zato što ti je važno.
Jel' ti meni pokušavaš reći da sam manje Bosanac zato što sam Bošnjak, ili me, ne d'o ti Bog, prisiliti da biram ili/ili?
Ali su i Baski, i Katalonci, i Kastiljanci, kad povučeš crtu, svi skupa htjeli- ne htjeli Španci iliti Španjolci.
Kreirati kakavgod identitet Bosanca kroz antagonizam sa Bošnjacima (a kad smo već kod toga, i sa bh. Srbima i bh. Hrvatima) ne vodi nikud dalje iz ćorsokaka.
Baš zato što ti je važno.
Jel' ti meni pokušavaš reći da sam manje Bosanac zato što sam Bošnjak, ili me, ne d'o ti Bog, prisiliti da biram ili/ili?
-
Dezze
Jesu, isti je slucaj i sa Bosnjacima koji su, mahom, Bosanci. Lijepo si to u svom prethodnom postu objasnio i nema potrebe da oko ovog diskutujemo dalje. Slazemo se.Jimmy_The_Saint wrote:Madrid nije u Italiji.
Razlog zbog kojeg mi smeta odnos da je "bosanstvo" sinonim za "bosnjastvo" jeste upravo sto se na taj nacin iskljucuju drugi narodi (Hrvati, Srbi i oni koji nisu konstitutivni u ovoj zemlji) te se na taj nacin stvara antagonizam o kojem govoris. A antagonizam se ne stvara pravilnim izrazavanjem i postavljanjem stvari na pravo mjesto. Ispravi me ako grijesim. Niko nema ekskluzivitet na BiH, niti jedan narod. Valjda je i to sazvakano.Jimmy_The_Saint wrote:Kreirati kakavgod identitet Bosanca kroz antagonizam sa Bošnjacima (a kad smo već kod toga, i sa bh. Srbima i bh. Hrvatima) ne vodi nikud dalje iz ćorsokaka.
Ni, ni, ni vec i, i, i. Mada, i ovdje fale Ostali. Eto kritike na racun Tite.
A jel' ti mene ovo, Jimmy, majke ti zajebavas? Naravno da nemam tu namjeru. Hehehe, a vidis kako se ti odmah bunis kad se stvori barem i privid da tebi neko nesto osporava.Jimmy_The_Saint wrote:Jel' ti meni pokušavaš reći da sam manje Bosanac zato što sam Bošnjak, ili me, ne d'o ti Bog, prisiliti da biram ili/ili?
-
Dezze
Ja sam rekao: vjerujem da ce rata opet biti. Ne znam bas kad, ali vjerujem da ce to biti u narednih 20-30 godina. Ali ja imam neki dugorocan plan za tu situaciju. Koliko je realan, ostaje mi da vidimzmijaIzmaj wrote:skrenuli ste s teme![]()
nego, jel vas hastra
- Jimmy_The_Saint
Naravno da nije sinonim. Ja sam onaj slash / shvatio kao ILI. Maybe I cut some slacks to the guy.
U svakom slučaju, već sam im'o ovdje kreševo s nekim nadobudnikom koji me uvjerav'o da "postoje samo Bosanci katoličke, pravoslavne i islamske vjeroispovjesti", pa rek'o da odmah udarim tač...
Idemo dalje... Naravno da je važno, no velim ti u ovom kontekstu stvarno me baš briga glasaju li Jevreji, Kinezi, dijasporci ili bilo ko: pitanje je otvoreno pitanje za svakog ko ovdje misli boraviti duže od heftu dana.
Fino je da se ipak razumijemo
U svakom slučaju, već sam im'o ovdje kreševo s nekim nadobudnikom koji me uvjerav'o da "postoje samo Bosanci katoličke, pravoslavne i islamske vjeroispovjesti", pa rek'o da odmah udarim tač...
Idemo dalje... Naravno da je važno, no velim ti u ovom kontekstu stvarno me baš briga glasaju li Jevreji, Kinezi, dijasporci ili bilo ko: pitanje je otvoreno pitanje za svakog ko ovdje misli boraviti duže od heftu dana.
-
Dezze
Slazem se sa svim (k'o Lego kockice), a najvise sa posljednjim.Jimmy_The_Saint wrote:Naravno da nije sinonim. Ja sam onaj slash / shvatio kao ILI. Maybe I cut some slacks to the guy.
U svakom slučaju, već sam im'o ovdje kreševo s nekim nadobudnikom koji me uvjerav'o da "postoje samo Bosanci katoličke, pravoslavne i islamske vjeroispovjesti", pa rek'o da odmah udarim tač...![]()
-
kon-tiki
Dezze, komplikujes bez veze! ( i ikakve potrebe ),
Da si imalo razmislio o onome sto ti je Jimmy u prvom reagovanju napisao, vjerovatno bi nas postedio svog ovog soc-politickog teoretisanja i nadjebavanja.
Zasto sam stavio Bosnjaci/Bosanci? Pa uopste nemam pouzdan uvid u to da su samo Bosnjaci glasali. A Jimmy-eva elaboracija povrh toga.
Ali, ono sto je vazno, jeste da su pokazatelji iz ankete grozomorni! Strah me je da smo mi sa ovakvom "mentalnom situacijom" totalno inkompatibilni sa Europom i bez sansi da se sa njom ntegriramo.
Da si imalo razmislio o onome sto ti je Jimmy u prvom reagovanju napisao, vjerovatno bi nas postedio svog ovog soc-politickog teoretisanja i nadjebavanja.
Zasto sam stavio Bosnjaci/Bosanci? Pa uopste nemam pouzdan uvid u to da su samo Bosnjaci glasali. A Jimmy-eva elaboracija povrh toga.
Ali, ono sto je vazno, jeste da su pokazatelji iz ankete grozomorni! Strah me je da smo mi sa ovakvom "mentalnom situacijom" totalno inkompatibilni sa Europom i bez sansi da se sa njom ntegriramo.
-
Arslan_
ma ovdje ce do sudnjeg dana trajati borba izmedju dobra i zla.nekad mi se cini da smo dio nekog svijeta nalik onome iz "Gospodara prstenova".
Stalno se bude mracne sile i onda krv tece rijekama.
Nikad mi sa ovakvim komsilukom necemo biti mirni
Stalno se bude mracne sile i onda krv tece rijekama.
Nikad mi sa ovakvim komsilukom necemo biti mirni
-
Dezze
Jel' ovo trebam shvatiti kao argument?kon-tiki wrote:Dezze, komplikujes bez veze! ( i ikakve potrebe ),
Jimmy i ja smo se razumjeli. Sa tobom mi to, cini mi se, nece uspjeti. Zasto? Zato sto si se uvrijedio jer sam kritikovao tvoj post, ne razmisljajuci da si stvarno pogrijesio. A da lupetas pokazuje slijedece sto si napisao:
Ako nemas pouzdan uvid u to da su samo Bosnjaci glasali (a nemas!), zasto ih onda uopce spominjes i izdvajas. Kazes "Bosanci" i tacka.kon-tiki wrote:Zasto sam stavio Bosnjaci/Bosanci? Pa uopste nemam pouzdan uvid u to da su samo Bosnjaci glasali. A Jimmy-eva elaboracija povrh toga.
Licno mislim da rezultati ankete mogu biti samo indikativni, ali da se ne mogu uzeti kao previse ozbiljni i osnovani. Istrazivanje javnog mnijenja i stavova je ipak nesto slozeniji posao i mora se uraditi postujuci odredjena pravila istrazivanja, kako bi rezultati bili zaista realni.kon-tiki wrote:Ali, ono sto je vazno, jeste da su pokazatelji iz ankete grozomorni! Strah me je da smo mi sa ovakvom "mentalnom situacijom" totalno inkompatibilni sa Europom i bez sansi da se sa njom ntegriramo.
- Jimmy_The_Saint
Joj jarane ako ova raja što uključuje kompujter 'vako misli, mo'š li tek zamislit' kakvo je ovo javno mnjenje što od tehnike uključuje kombajn, motorku i televizor.... 
-
Dezze
Da ti pravo kazem, kad vidim sta svasta na ovom forumu ima, ne bih rekao da su svi visokosofisticirani. To sto racunar znaju upaliti, danas vise nista ne znaci.Jimmy_The_Saint wrote:Joj jarane ako ova raja što uključuje kompujter 'vako misli, mo'š li tek zamislit' kakvo je ovo javno mnjenje što od tehnike uključuje kombajn, motorku i televizor....
Mada, kazem da je indikativna ova anketa i rekao bih da su ljudi dosta skepticni. Ali, zar nam je to nesto novo?!
- Real Khan
Eh, vidim da vam tema polahko izmiče kontroli (vjerovatno ste se malo izmorili
), ipak nisam mogao odoliti iskušenju da malo osvježim diskusiju glede "biće vs. neće biti" rata. Odmah da kažem da sam u proteklom ratu sudjelovao veoma aktivno (preko 12 mjeseci terena kao manevarac + redovna linija ostatak rata). Premda je meni pun qurac ratovanja, "mirisa" drnča, barutnih isparenja, granata i konzervi punih bibera (a vode nema ko uzinad) itd., ja ipak kažem da će na žalost opet biti rata - GARANT. Nije baš da bih ga želio, ali je ipak neizbježno prije ili kasnije.
Imao sam ovakvu sličnu šuhvu i prije proteklog rata, ali me moja bliža okolina tada nije potpuno razumjela i čak su mi govorili da jedem govna i da sam "jastreb" koji će nam navratitit belaj na glavu (neki od njih su sada velike patriote iz SDA koji nas eto ko fol odbraniše). Da se odmah razumijemo, nisam ni član niti simpatizer bilo koje političke partije ili ličnosti, samo da znaju oni koji bi htjeli replicirati na ovaj dio. Poenta je dakle u tome šta kad se rat opet desi? Znam da bi mnogi opet zdušili kao i onda, pa bi se nakon rata vratili iz "Dojča" ili "Švecke" i opet bi nam palamudili o tome da je njima bilo mnogo gore tamo nego nama ovdje, ali eto, ko biva halaliće nam što ih handrimo... Ja bih ipak ostao opet da jebem mamicu onim bradatim "junačinama" iz Srbije, pa kud puklo - da puklo! Iz inata ne bih bježao i ostavljao njima svoju zemlju, pa da seru i pričaju kako su Balije pičkice i jajare. Znaju oni vrlo dobro ko je bio jajara a ko gazija (ko je jurišao na civile, a ko na tenkove).
Ljudi, opametite se: Srbi nikad nisu bili nesposobniji za rat nego danas (zato Dodik pokušava malo ekonomski da ih podeblja za drugo poluvrijeme), a mi Bošnjaci nikada nismo bili sposobniji za rat u čitavoj svojoj historiji (bez obzira na sve). Zato, pamet u glavu, komad metala pod jastuk (naravno sa kakvim korisnim protiv-oklopnim gadgetima) i slobodno mirno spavajte. Biće tek onda Bosna mirna...
Imao sam ovakvu sličnu šuhvu i prije proteklog rata, ali me moja bliža okolina tada nije potpuno razumjela i čak su mi govorili da jedem govna i da sam "jastreb" koji će nam navratitit belaj na glavu (neki od njih su sada velike patriote iz SDA koji nas eto ko fol odbraniše). Da se odmah razumijemo, nisam ni član niti simpatizer bilo koje političke partije ili ličnosti, samo da znaju oni koji bi htjeli replicirati na ovaj dio. Poenta je dakle u tome šta kad se rat opet desi? Znam da bi mnogi opet zdušili kao i onda, pa bi se nakon rata vratili iz "Dojča" ili "Švecke" i opet bi nam palamudili o tome da je njima bilo mnogo gore tamo nego nama ovdje, ali eto, ko biva halaliće nam što ih handrimo... Ja bih ipak ostao opet da jebem mamicu onim bradatim "junačinama" iz Srbije, pa kud puklo - da puklo! Iz inata ne bih bježao i ostavljao njima svoju zemlju, pa da seru i pričaju kako su Balije pičkice i jajare. Znaju oni vrlo dobro ko je bio jajara a ko gazija (ko je jurišao na civile, a ko na tenkove).
Ljudi, opametite se: Srbi nikad nisu bili nesposobniji za rat nego danas (zato Dodik pokušava malo ekonomski da ih podeblja za drugo poluvrijeme), a mi Bošnjaci nikada nismo bili sposobniji za rat u čitavoj svojoj historiji (bez obzira na sve). Zato, pamet u glavu, komad metala pod jastuk (naravno sa kakvim korisnim protiv-oklopnim gadgetima) i slobodno mirno spavajte. Biće tek onda Bosna mirna...
- Jimmy_The_Saint
Ti Khane, bogme, odmastio, dakle?
Štujem ljude s borbenim iskustvom i otvorenim stavom.
Tukneš mi na Podrinje, ha ptico?
Štujem ljude s borbenim iskustvom i otvorenim stavom.
Tukneš mi na Podrinje, ha ptico?
- Jimmy_The_Saint
A puca li se u Njemačkoj, moj skendo fini? 
-
mirness
i dobro ti je rekaoJimmy_The_Saint wrote:Naravno da nije sinonim. Ja sam onaj slash / shvatio kao ILI. Maybe I cut some slacks to the guy.
U svakom slučaju, već sam im'o ovdje kreševo s nekim nadobudnikom koji me uvjerav'o da "postoje samo Bosanci katoličke, pravoslavne i islamske vjeroispovjesti", pa rek'o da odmah udarim tač...![]()
pucala se u bosni valjda se puca i u njemackojJimmy_The_Saint wrote:A puca li se u Njemačkoj, moj skendo fini?