evo jedan tekst o njemu od prije par mjeseci
Ovakva sloboda nije za čovjeka!

Ova zemlja nije daleko od promjena, treba narod da ima još malo strpljenja. Rekao je to jučer za "San" šejh hadži Mesud ef. Hadžimejlić.
Branković ga sluša
Primio nas je u svom domu u Kaćunima nadomak Fojnice, gdje je je napravio polikliniku u kojoj se liječe i liječit će se oboljeli od kožnih bolesti, epilepsije i ovisnici od droge.
Rekao nam je da će se politička situacija u Bosni i Hercegovini riješiti, da će narod živjeti bolje vrlo brzo.
- Nikad nisam bio niti protiv koga, svako ima svoje, ali kad je Milorad Dodik dirnuo u BiH, u narod, to me dotuklo. Neće on godine dočekati, njegovo je otpjevano. Ne smijem puno o tome govoriti i svoje tajne otkrivati, jer onda umanjim moć svog liječenja - rekao nam je šejh hadži Mesud ef. Hadžimejlić.
Bosnu je, kaže nam, "mnogo poremetio ovaj preokret" i da "ovakva sloboda nije za čovjeka".
- Sve je ovo sad nepovjerenje, jedni drugima ne vjeruju - kaže on.
Šejh hadži Mesud ef. Hadžimejlić, koji ni sam ne zna koliko je naroda izliječio, koliko je svijetu pomogao, dolaze i pomoć traže i javne ličnosti. Kaže nam da mu dolaze tri ministra, ne želeći da im se imena spominju, pitaju o svojoj situaciji i traže savjet.
- Ja im kažem što će se i kad desiti i to im i bude - kaže šejh.
Pričao nam je da je dobar prijatelj sa premijerom Federacije Nedžadom Brankovićem, koji ga voli slušati dok priča. Voli ga slušati i narod, uvjerili smo se. Tokom naše posjete, na svima otvorena vrata šejha hadži Mesuda ef. Hadžimejlića ljudi su dolazili da traži pomoć, za sebe ili nekog svog.
- Sretan sam zbog ove poliklinike koju sam napravio. Ja u cijelom svijetu imam ljude koje sam liječio. Na godišnjicu ove poliklinike pozvat ću sve one koje sam liječio i pokazati im Kur'an koji ih je izliječio. Hoću da se priča i kazuje da u Bosni ima jedna bolnica koja liječi narkomaniju - otkriva nam šejh Hadžimejlić.
Džini onesposobe čovjeka
Poliklinika "Hadžimejlić" jedina je u BiH koja pored klasične medicine pacijentima nudi i alternativnu i duhovnu medicinu. Ova ustanova ima 28 kreveta, kuhinju, prostoriju za duhovnu medicinu, kao i jednu veliku prostoriju u kojoj se primaju pacijenti.
Iz te sobe, kako smo saznali, sve i kreće.
Naime, u toj prostoriji prilikom prijema i pregleda, određivat će se da li je nekome potrebna duhovna, alternativna ili klasična medicina. U prizemlju zgrade koje se prostire na više od 500 kvadratnih metara, nalaze se ordinacije - ginekološka, ultrazvučna, internistička, stomatološka... U ove ordinacije, kako saznajemo, dolaze da rade i ljekara iz Sarajeva.
Jer, kaže nam šejh hadži Hadžimejlić, "mislim samo na narod i želim da im pružim medicinsku zaštititu".
- Ima bolesti koje medicina ne može otkriti. Ljudi znaju biti bijesni, ludi, izluđeni. To je napad zlih duhova i tada treba učiti, ma uvijek treba učiti sure iz Kur'ana, dove..., da bi se čovjek džina, zlih duhova, oslobodio. Šejtan ima drugu ulogu, da udaljava čovjeka od spomena Božijeg imena, da ne klanja, da psuje. Džini onesposobe čovjeka u radu, oni gledaju na momenat kada mogu priči čovjeku - kaže šejh Hadžimejlić.
Kaže nam da je nasljednik velikih predaka, većinom intelektualaca Hadžimejlića. Otkriva nam da je sve ono što zna, naslijedio od svog oca, koji je imao dva fakultata i koji je bio obdaren Božijom prirodnom pameću. Bio je, za razliku od sadašnje omladine, šejh hadži Mesud ef. Hadžimejlić, priznaje nam, pokoran svom ocu, poslušan, uslužan...
- Slušao sam njegova predavanja i tako sam od njega samo učio. Tako ja liječim sve one koji upadnu u tešku životnu situaciju, one koji su krenuli za pošastima... - kaže na kraju razgovara šejh hadži Mesud ef. Hadžimejlić.
E. Čaušević
Učio na vodu
- Ja narod liječim samo po zakonu, Kur'anu. Pozivali su me mnogi roditelji da im pomognem kad se njihova djeca, sinovi ili kćeri, zatvore u sobe i neće da izađu. Roditelji su im mogli samo kad tokom dana nakratko otvore vrata, ubaciti hranu da jedu. Mnogim sam studentima učeći im na vodu koje se napiju pred ispite olakšavao da polože i savladaju teške zadatke - prisjećao se jučer šejh hadži Mesud ef. Hadžimejlić, koji i dalje pomaže onima kojima je pomoć potrebna.
Prirodno, iz dženeta
Tokom nedavnog boravka u Sarajevu, priča nam, pomoć šejha hadži Mesuda ef. Hadžimejlića zatražila je majka čiji se sin bio bolestan. Dovela je dijete sa sobom i od šejha tražila da je primi, a pošto nije mogao, ta žena ga je zamolila da joj sina samo rukom pomiluje po licu.
- Pomilovao sam ga i dijete je poslije ozdravilo. Pomogao sam mnogim ljudima da dobiju djecu koju prije toga nisu mogli imati. Ja koristim samo ono što je prirodno, što je iz dženeta, što je Bog dao - kaže šejh Hadžimejlić.