"Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
-
Energični leptir
#1 "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Mladić koji je bio zatočen u logoru u istočnoj Bosni, svedočio je o meštaninu, moleru koji je pomagao progonjenim Muslimanima da prežive teror, ubijanja i zlostavljanja od strane srpskih paravojnih i vojnih jedinica. Zločinci koji su osnovali logor u osnovnoj školi doveli su nakon nekoliko dana molera pred 450 logoraša u fiskulturnu salu i rekli: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže Muslimanima" i pred svima ispalili metak iz pištolja u njegovu slepoočnicu.
I on je ubijen rukom pripadnika sopstvene etničke grupe.
http://www.naslovi.net/2005-08-17/danas ... isti/28673
Ovako, za ovaj događaj iz 92-ge sam pročitao da se dogodio u Bratuncu. Prema knjizi Svetlane Broz "Dobri ljudi u vremenu zla" moler koji se spominje zvao se Milutin. Prezime mu, međutim, nije bilo objavljeno. Zna li neko nešto više o tom čovjeku, budući da svakako zaslužuje dostojniji spomen i sjećanje?
Hvala na pomoći.
I on je ubijen rukom pripadnika sopstvene etničke grupe.
http://www.naslovi.net/2005-08-17/danas ... isti/28673
Ovako, za ovaj događaj iz 92-ge sam pročitao da se dogodio u Bratuncu. Prema knjizi Svetlane Broz "Dobri ljudi u vremenu zla" moler koji se spominje zvao se Milutin. Prezime mu, međutim, nije bilo objavljeno. Zna li neko nešto više o tom čovjeku, budući da svakako zaslužuje dostojniji spomen i sjećanje?
Hvala na pomoći.
-
neshto
#2 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
wauuu
sa ovakvim slučajevima bi se možda dalo pokazati ljudima u RS-u kojima su isprani mozgovi da se ipak malo zapitaju o sopstvenoj krivici...
sa ovakvim slučajevima bi se možda dalo pokazati ljudima u RS-u kojima su isprani mozgovi da se ipak malo zapitaju o sopstvenoj krivici...
- Banksy
#3 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Ne znam ništa o ovoj tužnoj priči, ali nije ni čudo. Kako sam i mogla saznati?
Ko o tome danas i govori, i kome je uopšte u interesu da se ovakve priče kažu? Nikome, nijednoj strani.
Niko se ovakvih ljudi ne sjeća, niko ne priča priče o njima.
Ovako je jednostavnije. Svi u svojoj vjeri, na svojoj zemlji.
Ovakvi likovi su svakako kolateralna šteta, koga briga.
Ko o tome danas i govori, i kome je uopšte u interesu da se ovakve priče kažu? Nikome, nijednoj strani.
Niko se ovakvih ljudi ne sjeća, niko ne priča priče o njima.
Ovako je jednostavnije. Svi u svojoj vjeri, na svojoj zemlji.
Ovakvi likovi su svakako kolateralna šteta, koga briga.
-
Energični leptir
#4 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Upravo tako.sa ovakvim slučajevima bi se možda dalo pokazati ljudima u RS-u kojima su isprani mozgovi da se ipak malo zapitaju o sopstvenoj krivici..
Evo već par godina pokušavam saznati ko je taj čovjek. Pričao sam sa ljudima iz Bratunca i rekli su mi da je bilo još ljudi koji su im pomagali (jedino za ovoga znam da je stradao ovako kako je stradao). Dakle, ako iko išta zna o ovom slučaju, molim vas pomozite da utvrdimo identitet Milutina, ili kako se već čovjek zvao.
- burek_in_space
#5 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Meni jedino pada na pamet da se obratis nekom Udruzenju logorasa,ako vec nisi do sada to uradio,pa da vidis medju prezivjelim Bratuncanima da li neko zna identitet ovog Covjeka. 
-
elSaik
#6 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Ma ima ovih slučajeva koliko hoćete. Pa ja znam čovjeka, Srbina, koji je u Banjaluci sa mojima dijelio ono malo hrane što je imao. Samo, kao što neko naprijed već napisa, takve priče se kriju, jer se ovce miješati ne smiju!
- JThomas
#7 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
bilo je takvih ljudi posvuda, da nije, civilnih žrtva rata bi bilo jedno duplo više.
no, o tome nije popularno pričati iz očiglednih razloga, lijepo kažu @ElSaik i @Banksy
no, o tome nije popularno pričati iz očiglednih razloga, lijepo kažu @ElSaik i @Banksy
Last edited by JThomas on 18/10/2008 12:14, edited 1 time in total.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#8 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Nekoliko Srba su u jeku agresije pomogli mojoj familiji u Hercegovini da izvuku zivu glavu.Skrivali su ih kod sebe i na zapreznim kolima sakrivene vozili do granice sa Crnom Gorom rizikujuci i svoj zivot,na tome sam im vjecito zahvalan!Na zalost jedan rodjak koji nije zelio da bijezi ubijen je na kucnom pragu od prvog komsije.
Ljude treba samo dijeliti na dobre i lose!
Ljude treba samo dijeliti na dobre i lose!
-
neshto
#9 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
i mene je spasio srbin, rizikovao svoju glavu da mene, mamu i buraza spasi... sreća nije imao puno problema jer je to vješto uradio... taj čovjek je heroj i zbog njega danas u meni nema mržnje i imam tonu prijatelja srba...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
http://www.benevolencija.eu.org/content/view/217/1/ wrote:U četvrtak 16.oktobra u 19 sati, u Jevrejskoj Opštini Sarajevo, bit će svečano uručene medalje Pravednika, priznanje koje Muzej holokausta iz Izraela "Jad vašem" dodjeljuje ljudima koji su spašavali Jevreje u Drugom svjetskom ratu. Medalje će uručiti ambasador Izraela u Bosni i Hercegovini, njena ekselencija gospođa Amira Arnon.

Čemu je vakat tome je i krajnje vrijeme:
Hoćemo medalje BH. PRAVEDNIKA '92.-'95.!
Medjutim, bojim se,...i Dodik je ''spašavao'' neke koje je svojim autom preko mnogobrojnih check-pointa bezbjedno dopeljao do,...pa su sada ti u Londonu.
- uozo
#11 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Ja bih rado dozivio organizovanje dodjele svebosanske nagrade "Srđan Aleksić".
Zalago bih se da tu nagradu damo jednom Radenku iz Celopeka,
kojeg ionako moram da nadjem.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
uozo wrote:Ja bih rado dozivio organizovanje dodjele svebosanske nagrade "Srđan Aleksić".
To je to. Svebosanska nagrada Srđan Aleksić.
Bh. verzija svejevrejske medalje Pravednika među narodima.
- uozo
#13 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Samo da se zna!Ponosni na Novi Sad, drugi gradovi da slede primer
Koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i Igmanska inicijativa sa velikim zadovoljstvom primile su vest da je gradska Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi prihvatila naš predlog da jedan prolaz/pasaž u Novom Sadu ponese ime Srđana Aleksića, jednog od vrlo retkih istinskih heroja rata na prostorima bivše Jugoslavije.
Ponosni smo zbog toga što je Novi Sad prvi grad na prostoru bivše SFRJ koji je shvatio da se herojstvo Srđana Aleksića ne sme zaboraviti, da ono jeste simbol, odnosno put ka katarzi i ozdravljenju jednog društva, kao i put ka normalizaciji odnosa i obnavljanja prijateljstva između zemalja i naroda u regionu.
Ime Srđana Aleksića je i snažan simbol borbe za vrednosti zajedničkog života, simbol koji je itekako važan za Novi Sad, grad koji počiva na vrednostima različitosti, tolerancije i suživota. Imenovanje pasaža/prolaza po Srđanovom imenu snažna je poruka građanima ne samo Novog Sada, već i cele Vojvodine i Srbije, da niko ne može i ne sme biti proganjan ili na bilo koji način diskriminisan zbog svoje verske, rasne, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti.
Sigurni smo da će primer Novog Sada slediti i drugi gradovi bivše Jugoslavije.
Da podsetimo, Srđana Aleksića ubila su četvorica uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske, pošto im se suprotstavio kada su hteli da ubiju Bošnjaka Alena Glavovića. Napadači su tada nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Od zadobijenih povreda prvo je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, podlegao povredama, 27. januara 1993. godine. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora (?!). Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića. Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem. Bio je jedan od najomiljenijih Trebinjaca.
Ove godine, 27. januara navršilo se 15 godina od brutalnog ubistva Srđana Aleksića.
Građanska Vojvodina
Inicijativu nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
NVO "Otvoreni licej", Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Građanski fond "Panonija", Novi Sad
Igmanska inicijativa
Asocijaciju "Igmanska inicijativa" čini preko 120 nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore
--
NEZAVISNO DRUŠTVO
NOVINARA VOJVODINE
Zmaj Jovina 4/I
21000 Novi Sad
E-mail: [email protected]
Web: http://www.ndnv.org
Telefon: 021/472-3180
Faks: 021/472-3181
Mobil: 064/9288-740
-
klixober
#14 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Mislim da u Sarajevu uskoro jedna ulica fobija ime Srdana Aleksica.
-
liberty
#15 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
pipi-duga-soknica
u pravu si kad kazes da je traktordzija "spasavao", samo ne znam koga to
one njegove bljuvotine o "spasavanju", evidentno je, "ni pas s maslom ne bi pojeo"
o tom njegovom "spasavanju" koje je jednom na tv spomenuo, stanovnici tih mjesta nemaju pojma
ako je vec koga i "spasio", onda to samo mogu biti pojedinci, njegovi pajtasi-lopovi iz bivseg markovicevog saveza reformskih snaga i koji su mu se oduzili ili mu se i danas oduzuju svojim prtuuslugama
traktordziju su mnogi poznavali i prije rata, ali ga nikad ne vidjese na tom podrucju koje je spomenuo
o spasabanju ljudi na podrucju bos. krajine besmisleno je govoriti - ti ljudi sami znaju kroz sta su prosli i tko im je zaista od srba pomogao
cast i hvala tim pojedincima
u pravu si kad kazes da je traktordzija "spasavao", samo ne znam koga to
one njegove bljuvotine o "spasavanju", evidentno je, "ni pas s maslom ne bi pojeo"
o tom njegovom "spasavanju" koje je jednom na tv spomenuo, stanovnici tih mjesta nemaju pojma
ako je vec koga i "spasio", onda to samo mogu biti pojedinci, njegovi pajtasi-lopovi iz bivseg markovicevog saveza reformskih snaga i koji su mu se oduzili ili mu se i danas oduzuju svojim prtuuslugama
traktordziju su mnogi poznavali i prije rata, ali ga nikad ne vidjese na tom podrucju koje je spomenuo
o spasabanju ljudi na podrucju bos. krajine besmisleno je govoriti - ti ljudi sami znaju kroz sta su prosli i tko im je zaista od srba pomogao
cast i hvala tim pojedincima
-
klixober
#16 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Onaj koji je spasavao ljude druge nacionalnosti sigurno se ne hvali time i ne prica naokolo da je spasio nekoga.To sto fasista Dodik govori da je nekoga spaio u ratu mi zvuci kao nedavno kada je bio prilog iz rodnog sela Ratka Mladica u kojem mjestani govore kako je zapravo Ratko Mladic spasio muslimane iz sela.Prije ce biti da ih je humano preselio(u najboljem slucaju).PipiDugaDevetka wrote:http://www.benevolencija.eu.org/content/view/217/1/ wrote:U četvrtak 16.oktobra u 19 sati, u Jevrejskoj Opštini Sarajevo, bit će svečano uručene medalje Pravednika, priznanje koje Muzej holokausta iz Izraela "Jad vašem" dodjeljuje ljudima koji su spašavali Jevreje u Drugom svjetskom ratu. Medalje će uručiti ambasador Izraela u Bosni i Hercegovini, njena ekselencija gospođa Amira Arnon.
Čemu je vakat tome je i krajnje vrijeme:
Hoćemo medalje BH. PRAVEDNIKA '92.-'95.!
Medjutim, bojim se,...i Dodik je ''spašavao'' neke koje je svojim autom preko mnogobrojnih check-pointa bezbjedno dopeljao do,...pa su sada ti u Londonu.
-
Energični leptir
#17 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Ako je Dodik nekoga stvarno spasio - hvala mu, ali to ne može opravdati njegove sadašnje svinjarije, niti mu služiti kao reklama.
Nego, zar zaista niko nema podatke o Milutinu?
Nego, zar zaista niko nema podatke o Milutinu?
- vee-jay
#18 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Hmmmm ali ipak, Srdjan je ubijen -> dakle u ovom slucaju je zlo pobijedilo nad dobrim. I taj Srbin bijase ubijen u logoru. Da li to znaci da je lakse biti zao? Jer sta ce ti titula heroja ako si mrtav?
Da li je strah mozda razlog, zasto oni ljudi ne spasise ni malog Denisa u tramvaju? Da li je strah razlog zasto ljudi nisu svijesni svoje velicine i zasto se ne bore za bolje "svih nas"? Ako bi ta nagrada barem djelimicno podstaknula ljude da se preispitaju i da spoznaju da Srdjan lezi u svakome od nas, onda bi se mi trebali zalagati da do ostvarenja ovakve nagrade dodje sto brze...
Ali onda ovu nagradu nebi ni trebali dobivati politicari, nego obicni ljudi!!!
Ako ste za to, mozemo napisati neki mail Komsicu ili slicno...

Da li je strah mozda razlog, zasto oni ljudi ne spasise ni malog Denisa u tramvaju? Da li je strah razlog zasto ljudi nisu svijesni svoje velicine i zasto se ne bore za bolje "svih nas"? Ako bi ta nagrada barem djelimicno podstaknula ljude da se preispitaju i da spoznaju da Srdjan lezi u svakome od nas, onda bi se mi trebali zalagati da do ostvarenja ovakve nagrade dodje sto brze...
Ali onda ovu nagradu nebi ni trebali dobivati politicari, nego obicni ljudi!!!
- uozo
#19 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Nisu li politicari obicni ljudi ili nam se samo tako prodaju uoci izbora?vee-jay wrote: Ali onda ovu nagradu nebi ni trebali dobivati politicari, nego obicni ljudi!!!
-
zemo_online
#20 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Dobar i lijep primjer za koji nikad nisam cuo,energicni leptiru.
Bio je isto tako Srbin koji je nesto prije rata sa fesom na glavi svirao neki instrument i cini mi se sevdalinke ili nesto slicno pa su se mnogi Srbi bunili zasto to radi.
-Jos jedan primjer nepoznatog borca za bih.Radi se o Njemcu koji je dosao da brani Sarajevo i koji je poginuo.Zvali su ga Adolf navodno.
Covjek je navodno branio Sarajevo zato sto nije podnosio nepravdu. Prije nekoliko godina njegova djeca,Njemci iz Njemacke ,su dosli u Sarajevo i obiljezili sa pripadnicima neke jedinice ABIH godisnjicu.I svi se pitaju sta je ovog covjeka natjeralo da dodje iz Njemacke da brani BIH?
Zna li ko nesto o ovome?
Bio je isto tako Srbin koji je nesto prije rata sa fesom na glavi svirao neki instrument i cini mi se sevdalinke ili nesto slicno pa su se mnogi Srbi bunili zasto to radi.
-Jos jedan primjer nepoznatog borca za bih.Radi se o Njemcu koji je dosao da brani Sarajevo i koji je poginuo.Zvali su ga Adolf navodno.
Covjek je navodno branio Sarajevo zato sto nije podnosio nepravdu. Prije nekoliko godina njegova djeca,Njemci iz Njemacke ,su dosli u Sarajevo i obiljezili sa pripadnicima neke jedinice ABIH godisnjicu.I svi se pitaju sta je ovog covjeka natjeralo da dodje iz Njemacke da brani BIH?
Zna li ko nesto o ovome?
- PipiDugaDevetka
#21 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Ma, znam i moj komšija je pod izgovorom da pomaže ''humano'' etnički očistio jednu moju komšinicu sa Ilidže, prevozeći je svojim stojadinom, a puška u gepeku,...i do check pointa,...pustili je da pješači,...do Višnjika. Kraj 1992.g. Kasnije je, valjda, pucao i snajperisao po Gradu, ne znam, nisam ga pitao kada se bio vratio da proda svoj stan.komeba wrote:...Onaj koji je spasavao ljude druge nacionalnosti sigurno se ne hvali time i ne prica naokolo da je spasio nekoga.To sto fasista Dodik govori da je nekoga spaio u ratu mi zvuci kao nedavno kada je bio prilog iz rodnog sela Ratka Mladica u kojem mjestani govore kako je zapravo Ratko Mladic spasio muslimane iz sela.Prije ce biti da ih je humano preselio(u najboljem slucaju).
Ipak, siguran sam da ima podosta Srđana Aleksića po BiH,...Za medalju Pravednika među narodima Yad Vashema u Izraelu, mora postojati i dokaz da je Jevrejima pomagano dobrovoljno i bez ikakvog materijalnog ili kakvog drugog interesa,....čitava komisija o tome odlučuje.
P.S.
Svetlana Broz stanuje u Kantonu Sarajevo.
LaHko ju je priupitati o Milutinu.
Last edited by PipiDugaDevetka on 18/10/2008 17:08, edited 1 time in total.
- vee-jay
#22 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
uozo wrote:Nisu li politicari obicni ljudi ili nam se samo tako prodaju uoci izbora?vee-jay wrote: Ali onda ovu nagradu nebi ni trebali dobivati politicari, nego obicni ljudi!!!
Ma ne, nisam to mislio. Vazno je da ljudi pocinju shvatati da su oni sami odgovorni za aktuelno stanje gradjanstva u sebi samima. Misljenja sam da se na ovaj nacin taj respekat i odgovornost prema nama samim moze (barem djelimicno) podstaknuti.
A sto se tice politicara: cim bi se ta nagrada pocela politizirati, izgubio bi se njen znacaj.
Obicni ljudi koji ce biti predlozeni od obicnih ljudi, podstaknuti stecenim iskustvima. To meni zvuci i humano i izvodljivo, zar ne?
- uozo
#23 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Da, i u tome je smisao ideje. Cim bi se tipovi koji misle da je to dobro za image stranke, pojavili u prici, ona bi izgubila svoj prvobitni smisao.vee-jay wrote:uozo wrote:Nisu li politicari obicni ljudi ili nam se samo tako prodaju uoci izbora?vee-jay wrote: Ali onda ovu nagradu nebi ni trebali dobivati politicari, nego obicni ljudi!!!
![]()
Ma ne, nisam to mislio. Vazno je da ljudi pocinju shvatati da su oni sami odgovorni za aktuelno stanje gradjanstva u sebi samima. Misljenja sam da se na ovaj nacin taj respekat i odgovornost prema nama samim moze (barem djelimicno) podstaknuti.
A sto se tice politicara: cim bi se ta nagrada pocela politizirati, izgubio bi se njen znacaj.
Obicni ljudi koji ce biti predlozeni od obicnih ljudi, podstaknuti stecenim iskustvima. To meni zvuci i humano i izvodljivo, zar ne?
OSIM, ako se radi o jednoj opstebosanskoj stranci, koja nacio obiljezja ionako ne konta.
Iskreno receno,
takvih jos nema! Nazalost!
-
#24 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
Svako ima svoga Srbina.
- Sensei
#25 Re: "Ovako prolazi Srbin koji pomaže muslimanima..."
...
Last edited by Sensei on 11/05/2019 07:40, edited 1 time in total.