Ovako je pisao i mislio Alija...

digger

Post by digger »

Lojo_Hasanovic wrote:Od kud znate da taj Dreper nije zavirio u podtke Maurske Spanije??
Proictajte malo Historiju Arapa od Filipa Hitija i Povijest islama od W.Tomasa Arnolda i novu Oksfordsku historiju islama lijepo cete nac da je u 11 vijeku u islamskoj Spaniji obrazovanje cvalo...sto je u poredjenju sa danasnjim ( ili tadasnjim vremenom kad je Deklaracija pisana) sramota za danasnje muslimane!...
Nemam ja problem sa civilizacijom u Spaniji za vrijeme Maura. Nemam problem sa mogucnoscu da je obrazovanje u to doba cvalo. Ali imam problem kada neko prihvati da je 100% bilo pismenih bilo gdje, u bilo kojoj zemlji, i u bilo kom periodu, bez obzira da li je bila islamska, kritska, majanska ili bilo koja kultura.

Ako su svi u Spaniji bili pismeni u to doba, onda mozemo da predpostavimo da su bili pismeni na Arapskom, jer je tesko vjerovati da su Mauri uveli pismenost i na spanskom jeziku. Ako je to tako, ne bi li bilo logicno da bi Spanija danas odrzala tradiciju pisanja na arapskom--bar djelomicno? Ili da bi citavi dijelovi Spanije govorili arapski?

Ne vidis li ovdje ne samo kontradikcije nego i glupost. Nije Alija bio naivan: on je shvatio da je gornja tvrdnja nemoguca (i ako mu je odgovarala za argumenat) pa se ogradio citirajuci tog Drepera.
Kotromanic

Post by Kotromanic »

digger wrote:
Kotromanic wrote:
digger wrote: I ovdje se pitam zasto Arapski?
Tvoje cudjenje je posljedica tvoga neznanja. Ako te zanima postoje knjige, imami, dzamija, u krajnjem slucaju roditelji ili rodbina koja malo vise zna od tebe itd.
Tacno je da svu pamet kupim na forumima i jos mi nije jasno kako prezivih period prije Interneta.

Ali citajuci tvoj mudar savijet, skontah da ce jos teze biti jadnim hriscanima koji ce morati da nauce Armenic, tj. jezik koji je Isus govorio. Problem je da se isti govori samo u par sela na Bliskom Istoku, i da knjige ne postoje.

Sta ti mislis: da li da ih posaljemo da uce od popova... (geez...ne ide... pa ni popovi ne znaju Armenic!?!).

Mozda ti opet imas kakav dobar savijet?
Dobronamjeran savjet imam, a to je da se malo spustis na zemlju, jer sujeta ti ne da da razmisljas racionalno, jer bi tada valjda shvatio da krscanstvo i islam ne mozes porediti s aspekta o kojem je ovdje rijec. Inace jedna od osobina ljudi koji ostanu bez argumenata (kvaziintelektualci) je da se uhvate poredjenja, kada ne znaju sta bi rekli.
Tako Srbi kada im neko kaze Srebrenica, dodaju Jasenovac, iako to dvoje nisu dogadjaji koji su se desili u istom periodu historije, pa se ne mogu porediti iz tog ugla, ali ocito je namjera poredjenja drugacija. Nego, kao sto rekoh ranije tvoje cudjenje je elementarna nepismenost o islamu, ako si opet covjek koji kupi znanje s foruma, imas dosta islamskih foruma, na kojima mozes postaviti to pitanje i dobiti odgovor.
emmiirr

Post by emmiirr »

Bas su zanimljivi ovi likovi sto pametuju u vezi Islamske deklaracije i arapskog jezika, a sa Islamom imaju veze ko Kinez sa travnickim sirom.U dzamiju idu eventualno na Bajram namaz(2 puta godisnje), a vec navece se oduzmu od alkohola i onda dodju ovdje i opasu se jezikom ko krava repom, a pojma nemaju sta pricaju....
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Bas su zanimljivi ovi likovi sto pametuju u vezi Islamske deklaracije i arapskog jezika, a sa Islamom imaju veze ko Kinez sa travnickim sirom.U dzamiju idu eventualno na Bajram namaz(2 puta godisnje), a vec navece se oduzmu od alkohola i onda dodju ovdje i opasu se jezikom ko krava repom, a pojma nemaju sta pricaju....
Otkud Kotromanic u dzamiji. Ja ga ni u Sydneyu ne vidjeh
bosniaque

Post by bosniaque »

emmiirr wrote:Bas su zanimljivi ovi likovi sto pametuju u vezi Islamske deklaracije i arapskog jezika, a sa Islamom imaju veze ko Kinez sa travnickim sirom.U dzamiju idu eventualno na Bajram namaz(2 puta godisnje), a vec navece se oduzmu od alkohola i onda dodju ovdje i opasu se jezikom ko krava repom, a pojma nemaju sta pricaju....
sto jest jest! :roll:
digger

Post by digger »

Kotromanic wrote: Dobronamjeran savjet imam, a to je da se malo spustis na zemlju, jer sujeta ti ne da da razmisljas racionalno, jer bi tada valjda shvatio da krscanstvo i islam ne mozes porediti s aspekta o kojem je ovdje rijec. Inace jedna od osobina ljudi koji ostanu bez argumenata (kvaziintelektualci) je da se uhvate poredjenja, kada ne znaju sta bi rekli.
Tako Srbi kada im neko kaze Srebrenica, dodaju Jasenovac, iako to dvoje nisu dogadjaji koji su se desili u istom periodu historije, pa se ne mogu porediti iz tog ugla, ali ocito je namjera poredjenja drugacija. Nego, kao sto rekoh ranije tvoje cudjenje je elementarna nepismenost o islamu, ako si opet covjek koji kupi znanje s foruma, imas dosta islamskih foruma, na kojima mozes postaviti to pitanje i dobiti odgovor.
Bogati sjasi vec jednom sa svojim "savjetima."
aris_angel1s

Post by aris_angel1s »

zlajaBHF wrote:
aris_angel1s wrote::D A najveca glupost koju tvrdi u deklaraciji je ta da je Arapsko pismo lakse za upotrebu i bolje od latinice. :oops:

:D Ne znam samo zasto su ga osudili za vrijeme komunizma, pa to moze malo djete osporiti sto on tvrdi u toj njegovoj deklaraciji.
Fakat si glup! Zasto pricas o stvarima koje nepoznajes???

Allah dz.s je objavio Kuran na arapskom jezik (nije slucajno), tako da je arapski jezik za muslimane najbolji jezik. Prevod Kurana nemoze nikad imati 100% isto znacenje kao orginal. Ja studiram arapski i znam koliko je taj jezik bogatiji od naseg!
Ma jasta Allah dzelesanuhu razumije samo Arapski ,na drugom jeziku ne prima molitve. :D
velez

Post by velez »

Ja stvarno ne razumijem ovog Sudiju Simona!!!!
Kako ti citas i shvatas procitano!!!

Ovo sto se navodi na pocetku teksta iz djelova Alijine islamske deklaracije je stanje duha u islamskim zemljama!!!
Sam primjer je Saudijska Arabija!

Kada je Saudijski kralj javno izjavio protest protiv na primjer genocida nad Bosnjacima, bombardovanaj Iraka i td???

On kao predstavnik jedne od najbogatijih zemalaj svijeta lize dupe Americi i igra kako ona kaze, ako ovako nastavi uskoro ce Amerikanci zauzeti i Arabiju i naparviti koloniju!!!!

Nasi ljudi misle ako neko nosi ahmediju oko glave da je pravi musliman!!!!
Sudija Simon

Post by Sudija Simon »

velez wrote:Ja stvarno ne razumijem ovog Sudiju Simona!!!!
Kako ti citas i shvatas procitano!!!

Ovo sto se navodi na pocetku teksta iz djelova Alijine islamske deklaracije je stanje duha u islamskim zemljama!!!
Sam primjer je Saudijska Arabija!

Kada je Saudijski kralj javno izjavio protest protiv na primjer genocida nad Bosnjacima, bombardovanaj Iraka i td???

On kao predstavnik jedne od najbogatijih zemalaj svijeta lize dupe Americi i igra kako ona kaze, ako ovako nastavi uskoro ce Amerikanci zauzeti i Arabiju i naparviti koloniju!!!!

Nasi ljudi misle ako neko nosi ahmediju oko glave da je pravi musliman!!!!

I djetetu je jasno da su tri pasusa koja sam u ranijoj poruci citirao izgovorena od cetnika. Muslimani nisu "prljavi" niti su "razvratni". Alija otovreno iskazuje svoju mrznju kada bira rijec "primitivni" zato sto muslimasni svugdje u svijetu imaju veci natalitet, bas zato sto nisu razvatni.

Drugo je Saudijska vladajuca familija, a drugo je narod.

Tacno je da vecinom islamskog svijeta vladaju izdajnci, sluge amerike i Izrela. To se postize upravo tako kako si ti kazao: nabiju izdajniku ahmediju, i umotaju ga u carafe, da glumi velikog muslimana, dok iza ledja narodu potpisuje nepovoljne ugovore kojima unistava drzavu. Ako takav okrene protiv njih biva likvidiran, onako kako e zarsio bivsi saudijski kralj, koji je krajem sezdesetih uveo naftni embargo Americi zbog podrske Izraelu.

Upravu su na taj dobro uhodani nacin cetnci navukli nas. Alija je taj koji je glumio velikog muslimana, dok je potpisivao dogovore sa cetnbcima kojim se unistava drzava, iza ledja narodu. Alija je Srbin oduvjek bio, dok se nije sa Seseljem udruzio u rusenju Republike BiH. Tada su Srbi shvatili da bi Alija moao biti korisniji, ako bi glumio velikog muslimana, a radio posao za cetnike.

Aliju su u zatvr poslali nasi, Bosnjaci, prije svih Hamdija Pozderac i Fuad Muhic, kojima su Srbi kasnije namjestili aferu Agrokomerc, da bi pustili Aliju iz zatvora. Alija nikada ne bi izasao iz zatvora da nije bio niihov, i da nije imao zadatak da ovo odradi, tj. da svojim potpisima stvori RS. Srbi ubiju i Srbina, ako se zaebava sa (velikom) Sbijom, a Aliju pustise iz zatvora da bude predsjednik BOsne. HALO?

Na kraju, u gornjim citatima ne govori Alija o vladarima, izdajncima islamskih naroda, nego govori o samome narodu i to jezikom cetnika koji mrzi sve sto je muslimansko, ukljucujuci i i to sto radjamo djecu.

A kada je saudisjka kraljevska familija u pitanju, pa oni su glavni Alijini financijeri. Oni su ti koji su ga financirali saljuci pare direktno Aliji, a i gradili su islmaske centre i dzamije, da bi se stvorila slika prosperiteta, dok drzava umire pod alijinim daytonskim ustavom.

Prije smrti je Alija, u intervju za "Start", takodjer rekao kako je Clinton "drag djecak". Kako predjsdjiku drzave moze biti drag djecak neko ko ga je kao dzoja tjerao da podijeli drzavu. Amerikanci su kao bajagi natjerali Aliju da dijeli Bosnu, a kada je umirao, zadnja politcka zelja, koju je rekao (delegaciji z Mostara) je bila: "NE DAJTE DAYTON."

Aliju najvise njegove rjeci odaju.
Post Reply