Ovaj je definitivno prolupo !!!!

branimir_s

Post by branimir_s »

Priznajem samo ARMIJU REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE. Ovo ostalo me ne zanima. Ko garantira da ovaj surogat koji danas postoji sutra ne bi opet zapucao po nama.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

OS BiH su jedina institucija na drzavnom nivou koja dobro funkcionise. Prije par sedmica su dobili samo rijeci hvale od koalicionih snaga u Iraku, pogotovo od americkih kolega. Evo koliko vidim priprema se i odlazak pjesadijske jedinice koja bi bila stacionirana u Iraku, ne samo na zastiti deminera nego i na drugim zadacima. Dodiku to smeta, institucija na nivou BiH koja u ucima stranaca uljeva povjerenje. Pod plastom demilitarizacije BiH i smanjenja troskova cini se logicnim njegov zahtjev za ukidanjem OS BiH. Medjutim, vojska i oruzane snage jedne zemlje nemaju aktivnu ulogu samo u slucaju rata, vec ucestvuju i u mirovnim misija, angazuju se i kod prirodnih katastrofa, teroristickih napada i slicnih kriznih situacija. Mislim da dodatnu nervozu kod Dodika stvara i cinjenica da se na celu te uspjesne oruzane sile u BiH nalazi Bosnjak, Sifet Podzic. Dakle, vojska se ne treba ukidati vec dodatno pospijesiti i unaprijediti na nivo jedne male, moderne i mobilne armije, koja je spremna nositi se sa buducim izazovima.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Jedini smislen razlog postojanja vojske u ovim uvjetima je vojska sama.
Na budžetu je naime nekoliko hiljada familija pripadnika tzv.OSBiH(amorfnog mutanta pod strogom kontrolom stranaca).
Drugi,smislen razlog ,je tradicionalno vojno učešće prilikom akcija na spašavanju tokom prirodnih katastrofa.
Ostalo je karikiranje i termina "vojska",u svakom pogledu,i karikiranje samog mističnog nasljeđa sve tri "komponente".Znam dosta prof.vojnika,i nijedan nije lupio glupost tipa"trebamo za odbranu protiv ovog ili onog",već im je to čisto izvor egzistencije.Bih je protektorat,Armija BiH više ne postoji,i sve ostalo je sisanje budžeta i statiranje.To što je prijedlog iznio On,to je tema za maloumno frustriranje dežurnih avazologa.
I dragi Branimire,o kakvom ti pucanju pričaš?,jedino je naslov teme Avazovskiji od tvoje paranoje...
vee-jay

Post by vee-jay »

Pa ako mu je toliko vazna socijalne slika i prilika naroda i narodnosti ove drzave, neka ukida politicke instance entiteta.
max_power

Post by max_power »

Kad drzave u komsiluku ukinu svoje vojske, onda bi i mi mogli razmisliti o tome :-)
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

Dodik ima već svoju paravojsku,Ima godina dana da je u rs-u, "zastitarskim agencijama"(ko,sta i gdje je ostalo nejasno,naravno) odobreno nošenje dugih cijevi.

Doduše,nešto sam i naučio na greškama prošlih generacija :D Tzv. sam svoj majstor :skoljka:
nokturno

Post by nokturno »

max_power wrote:Kad drzave u komsiluku ukinu svoje vojske, onda bi i mi mogli razmisliti o tome :-)
Mi nismo trebali ni postojecu ujediniti na ovakav nacin a kamo li ukidati ovo malo jada.

Istorija je uciteljica zivota, samo tesko sa ribljim mozgom uciti od istorije. Proslo je petnest godina od najstravicnijeg zlocina u Evropi nakon 45' a mi slabije naoruzani nego u aprilu 92'.
Panasonic

Post by Panasonic »

callmethebreeeze wrote:
sebilj wrote:
callmethebreeeze wrote:ma treba napraviti malu, profesionalnu vojsku. 300 miliona eura fina suma novca i dala bi se iskoristiti u korisnije svrhe.
zar island nije clanica natoa? kakva li je njihova vojska?
opet ti, halo ovo je Bosna, nije ovo Island, uzmi kartu i pored historiju, citaj i gledaj i doci ces do zakljucka da treba jos ojacati vojsku i pripremiti za ono sto moze da se desi za 50, amozda i manje godina

ma jok. bolan. ukinuti vojsku. po mogucnosti demilitarizovati citav region.
alternativno napraviti malu, profesionalnu, ali dobro obucenu vojsku
Alternativno ?! Uostalom, sta se tebe tice uredjenje vojske zemlje iz koje si pobjegao?

Historija ima tendenciju da se ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Moramo biti u potpunosti okrenuti našim snagama i ne oslanjati se na druge, niti na njih obraćati paznju.

Ako kroz desetine godina kroz emigraciju izgubimo najjaču i najbolju silu u ljudstvu, tesko da ćemo ponovo skupiti unutrašnje snage da pružimo neophodan otpor u najkobnijim vremenima. Tako bi opala vrijednost države opadanjem vrijednosti naroda, te na kraju ne bi postojao ni narod vrijedan egzistencije.

Bošnjačka nacionalna, socijalna i politička inferiornost je uzrok svih problema koje smo imali još od početka XX stoljeća pa nadalje u Jugoslaviji. I dok razmatramo kada da počnemo sa buđenjem, postaje sve više i više prekasno.

Kao sto je Hitler rekao Nijemcima;
Volim svoj narod, samo ne volim njegovu trenutnu vecinu.
:x
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Panasonic wrote:
callmethebreeeze wrote:
sebilj wrote: opet ti, halo ovo je Bosna, nije ovo Island, uzmi kartu i pored historiju, citaj i gledaj i doci ces do zakljucka da treba jos ojacati vojsku i pripremiti za ono sto moze da se desi za 50, amozda i manje godina

Alternativno ?! Uostalom, sta se tebe tice uredjenje vojske zemlje iz koje si pobjegao?

Historija ima tendenciju da se ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Moramo biti u potpunosti okrenuti našim snagama i ne oslanjati se na druge, niti na njih obraćati paznju.

Ako kroz desetine godina kroz emigraciju izgubimo najjaču i najbolju silu u ljudstvu, tesko da ćemo ponovo skupiti unutrašnje snage da pružimo neophodan otpor u najkobnijim vremenima. Tako bi opala vrijednost države opadanjem vrijednosti naroda, te na kraju ne bi postojao ni narod vrijedan egzistencije.

Bošnjačka nacionalna, socijalna i politička inferiornost je uzrok svih problema koje smo imali još od početka XX stoljeća pa nadalje u Jugoslaviji. I dok razmatramo kada da počnemo sa buđenjem, postaje sve više i više prekasno.

Kao sto je Hitler rekao Nijemcima;
Volim svoj narod, samo ne volim njegovu trenutnu vecinu.
:x
tice me se, otac mi je 2,5 godine proveo u rovu, ja imam dosta porodice dole, nekada se mozda i vratim :D
polara

Post by polara »

Ima li šanse da elitna Sedma muslimanska brdska brigada ikako udje u NATO.
brdo

Post by brdo »

SiSaJuMe wrote:Vojsku treba ukinuti. nama je i Lovacko drustvo dovoljno. Ionako samo nas medjedi mogu napast a da se jedinstveno branimo.
pitanje da li bih bili i tada skupa cisto sumnjam :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edited by brdo on 22/01/2008 18:02, edited 1 time in total.
brdo

Post by brdo »

branimir_s wrote:Priznajem samo ARMIJU REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE. Ovo ostalo me ne zanima. Ko garantira da ovaj surogat koji danas postoji sutra ne bi opet zapucao po nama.
niko nikada :D
kijameta

Post by kijameta »

callmethebreeeze wrote:
sebilj wrote:
callmethebreeeze wrote:ma treba napraviti malu, profesionalnu vojsku. 300 miliona eura fina suma novca i dala bi se iskoristiti u korisnije svrhe.
opet ti, halo ovo je Bosna, nije ovo Island, uzmi kartu i pored historiju, citaj i gledaj i doci ces do zakljucka da treba jos ojacati vojsku i pripremiti za ono sto moze da se desi za 50, amozda i manje godina
Da ti nije bolan,crni pingvin presao put.Zasto ponavljas.Mi u Bosni imamo malu profesionalnu dobro obucenu vojsku.Napravljenu po NATO programu -Partnerstvo za mir. Vojska broji 10000 profesionalnih pripadnika,isto kao i vojske zemalja slicne velicine;Slovenije,Slovacke,Hrvatske.
Vojska je jedna od rijetkih zajednickih institucija koja funkcionise.Angazman BiH vojske u svijetu,strahovito dize ugled nase zemlje.
Naravno krmoglavom smeta jer je izvan njegove kontrole i ne postoji nacin da je on stavi pod kontrolu. A nasa vojska(nemojte se smijati) je najveci i nepremostiv garant ocuvanja i sigurnosti zemlje.
Last edited by kijameta on 22/01/2008 19:14, edited 1 time in total.
trlica

#39 Re: Ovaj je definitivno prolupo !!!!

Post by trlica »

sebilj wrote:Dodik: Vojska BiH je karikatura koju treba ukinuti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik predložio je ukidanje vojske BiH jer smatra da se troškovi njenog postojanja, koji iznose 300 milijuna eura godišnje, mogu upotrebiti za socijalne i razvojne svrhe.

BANJA LUKA -Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik predložio je ukidanje vojske BiH jer smatra da se troškovi njenog postojanja, koji iznose 300 milijuna eura godišnje, mogu upotrebiti za socijalne i razvojne svrhe.

"Sadašnja vojska BiH je karikatura i služi samo za slanje vojnika u inozemstvo", rekao je Dodik gostujući jučer u socijaldemokratskoj političkoj fondaciji "Friedrich Ebert" u Berlinu, gdje je govorio o aktualnoj situaciji u RS i BiH, prenosi portal Banjalukalive. On je dodao da oružane snage BiH koštaju znatno više nego što je bilo obećano od strane međunarodnih savjetnika kada je pripremano objedinjavanje oružanih formacija FBiH i RS.

Premijer RS smatra da se BiH u potpunosti treba demilitarizirati, a da jamstvo stabilnosti može dugoročno pružiti NATO pakt.

Naglašavajući da je BiH stabilna država, bez etničkog nasilja i da se priprema potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, Dodik je izrazio mišljenje da poslije okončanja tog akta više nema potrebe da postoji Visoki predstavnik koji upravlja zemljom.

"Ne možemo prihvatiti da netko odlučuje u naše ime. Nismo politička nedonoščad", rekao je Dodik kritizirajući sadašnjeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka kojeg je optužio da je u prošloj godini svojim intervencijama doveo BiH na ivicu kaosa.

Premijer RS ponovio je stav da je RS nezaobilazan i trajan dio BiH, koji ima stabilan proračun i milijardu dolara za razvoj tako da joj nije potrebna nikakva destabilizacija.

"Ne želimo ništa drugo nego da biti verificirani kao dio BiH", naglasio je Dodik.
jojjjj!!! sto me ovakvi zakljucci nerviraju.ko je prolupo?

prolupali smo mi Bosnjaci a Dodik zna vrlo dobro sta radi.Dodik radi po instrukcijama a valjda je svakom Bosnji jasno odakle dolaze instrukcije.

da li je vama jasno da se Srbija nemiri sa postojecim stanjem u Bosni iako je Bosna skoro nikakava drzava ali i to sto ima drzavnosti hoce da razjebe uz pomoc M.Dodika.
Koshpa

Post by Koshpa »

Hoce doda da ukine vojsku da moze lakse Bosnu opet napast, sad kad onaj Cetnik pobjedi na izborima u Srbiji
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dodik samo prica sto mu Berogradski sefovi narede...

Dodiku smeta OSBIH iz razloga jer mu je cilj unistenje i podjela BIH..a ako je BIH u Nato-u,onda automatski atak na cjeloviotost BIH, je atak na Nato... A Nato brani i stiti svoje clanice :) tu je sva poenta Dodikovog kukanja i zelje da se ukine OSBIH..

A kao drugo Doidik je premijer entitetske vlade i nema nista sa OSBIH to je drzavni nivo...
Prozor

Post by Prozor »

Nemojte ljudi biti naivni, mozemo stajati pred proljecem 92´ i srpski spasitelj hoce da nas razoruzava... Ko se sjeca, neka se sjeti na sta je Karadzic non-stop insistirao kada je poceo rat, ako ne na razoruzavanju TO-a i ostalih vladinih snaga?

Specijalno za Dodika...

http://www.youtube.com/watch?v=rflbV6nS ... re=related
bijelo_dugme

#43 Re: Ovaj je definitivno prolupo !!!!

Post by bijelo_dugme »

karanana wrote:
sebilj wrote:
Premijer RS smatra da se BiH u potpunosti treba demilitarizirati, a da jamstvo stabilnosti može dugoročno pružiti NATO pakt.
moje pitanje je, jer zaista ne znam kako to fercera: moze li drzava postati clanica NATO pakta a da nema vojsku? Sta onda ta drzava donosi i doprinosi tom NATO paktu?
Moze, eto Island na primjer. Oni nemaju vojsku otkad su usli u NATO 1959. Amerikanci su napravili onda veliku bazu u slucaju rata protiv Sovjeta. I sigurnost te baze je u isti trenutak bila sigurnost cijele drzave. Ta baza je ukinuta 2006.
patrius

Post by patrius »

"Who the fuck is"...BiH Army :? Oh,Loord,please,do not let me be misunderstood :?
liga

Post by liga »

Na islandu nisu klali i palili nenaoruzan narod :shock:
cyprus

Post by cyprus »

liga wrote:
A sad je narod naoružan??? :roll:
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

cyprus wrote:
liga wrote:
A sad je narod naoružan??? :roll:
Dođe JNA da te brani :D
artzy

Post by artzy »

Kaze jaran za dodika: Je%o majku svoju cetnicku... Je li to istina?
kijameta

Post by kijameta »

patrius wrote:"Who the fuck is"...BiH Army :? Oh,Loord,please,do not let me be misunderstood :?
Ja mislim da ti not understood vecinu toga. Armija BiH koju sada imamo je jedina legalna,oruzana snaga na podrucju BiH,verificirana i priznata od svih instanci u drzavi i od svih srpskih instanci.Sada je vise ne moze niko ukinuti,a svaki pokusaj jednostranog izlaska iz te vojske,ne bi bio validan i sa izlaskom bilo koga iz nje vojska bi i dalje ostala jedina legalna vojska u BiH. A u zakonu o vojsci ima clan ;Da se u slucaju potrebe moze dopunjavati mobilizacijom.Mislim da ti je jasno sta to znaci.
Koliko god ona u ovom trenutku izgledala karikaturalno,njena sustina je ovo;ona je pravni, legalisticki osnov za stvaranje onolike vojske kolika nam u slucaju potrebe,bude trebala.Dok god bude ove i ovakve vojske,kakvu sada imamo u partnerstvu za mir ili NATU,sanse za otcepljenje rs ili napad iz Srbije su 0,000 %
fuad_sarajevo

Post by fuad_sarajevo »

vojska treba da ostane iz više razloga

1. ona predstavlja jačanje BIH kao države i pored monete je jedan od važnih državnih atributa
2. ona predstavlja kakav-takav garant u slučaju rata
3. ona treba da ostane jer nas nisu braniili 1995 u Srebrenici kao što su obećali neće ni sutra.

Dalje, mi trebamo da krenemo u ofanzivu i da Dodiku predložimo da sve koji su počinili genocid a koji su pripadnici VRS kazni sam a ne da čeka da to neko uradi za njega.
Post Reply