Outlaw Biker - Nekad i Sad

Podforum za motocikliste...
DaysleepeR

#1 Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by DaysleepeR »

Image

Link za full size sliku

http://img201.imageshack.us/img201/1772 ... keraw9.jpg

U neku ruku i ima smisla.
Image koji je nekad gledan sa podozrenjem i strahom danas ljudi obicno dozivljavaju kao simpaticne bradate debeljuce koje uzivaju na chopperima, dok su fokus negativnih gledista postali mladji momci na brzanerima...

E pa draga moja braco koja volite brze masine, sretna vam borba sa predrasudama :D
Citizen-X

#2 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by Citizen-X »

Ne bih imao nista protiv:

Image

Ali bih rado bio vlasnikom i:

Image

Dvije razlicite filozofije - ali je uzitak isti.

Karikatura "SS"-a na slici je predstava "brzanera" od 600ccm - Yamahe R6. Mlin na 2 tocka. Ipak preferiram sve iznad 1000ccm :mrgreen:
DaysleepeR

#3 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by DaysleepeR »

nije fol u motorima nego u percepciji javnosti prema motoristima

da sad nebi tema išla u smjeru "koji bi motor voljeli"

tema je o filmu u glavi i percepciji ostalih na isti
Citizen-X

#4 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by Citizen-X »

DaysleepeR wrote:nije fol u motorima nego u percepciji javnosti prema motoristima

da sad nebi tema išla u smjeru "koji bi motor voljeli"

tema je o filmu u glavi i percepciji ostalih na isti
Iskreno - me zaboli sta ce ko mislit' o meni dokle god ne ugrozavam tudju i licnu sigurnost.

Percepcija je iskrivljena obicno zbog toga sto se skupi par milja pa se kupi polurastrgana zvijer na umoru od 100+ konjskih snaga da bi se nekom kao nesta dokazalo, snimio jutubu i "posta popularan".

Percepcija je izmijenjena samo i samo zbog toga sto custom motori uglavnom nemaju vise od cca 60-70-80 konja izuzev izuzetaka nekih i samim tim neka ekstremna ludiranja su stvar utopije na masinama teskim vise od 250 kila sa toliko malo konja. Takve custom-e voze doktori, advokati i dr. ljudi i nije vise samo obiljezje razbijaca kafana i lokala. Obicno su custom-masine ili ti ga "coperi" po naski takve da se u njima jase "lagano" - a japansko-talijanske zvijeri su za neko brzinsko dokazivanje. Slicna stvar je i sa autima.

Prije je se raja marisala da bi nesto dokazala - danas se trkaju da nesto dokazu. I u tome je stvar percepcije.

Jebi ga - postir'o si temu - ja odgovorio slikama 2 filozofije. Al' izvini ako ti usrah temu - koja ce btw biti (ako bog da) posjecena na vise strana bajker "strucnjaka".

Pun si nekog nepotizma i osjecaja neke vise vrijednosti :) - ne znam je l ti to zbog motora ili zbog cega drugog :)

Zivio i dov'djenja.
DaysleepeR

#5 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by DaysleepeR »

pogresno si me shvatio, nisam ja radi tebe nego radi ljudi koji mozda nisu u tome pa sam se bojao da bi tema otisla u nekom drugom smijeru

a nemogu nikako bit pun nepotizma
Nepotizam je pojam koji označava ponašanje pojedinaca, najčešće nosilaca političke, ekonomske, vojne ili neke druge moći i uticaja kojim, zbog svog povlašćenog položaja, obezbeđuje beneficije i druge pogodnosti članovima svoje porodice, rođacima ili njima bliskim osobama u odnosu na druge osobe.
i žao mi je ako si me pogrešno shvatio
black

#6 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by black »

Image
king31

#7 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by king31 »

I meni su simpaticni ti nekadasnji , al u danasnje vrijeme (bar u mom djelu EU) ovi mladji brzaneri imaju vise onog nekadasnjeg duha nego ovi danasnji s nekadasnjim masinama.
Npr.
Kad se krizam negdje na putu sa "brzanerom" 10/10 se pozdrave , dignu ruku , prst...
A mozda 2/10 od ovih danasnjih s prijasnjim masinama. Ostali ni mukaet...
Kad me prestignu kad sam u autu 8/10 brzanera se zahvali,ovi drugi opet..ni mukaet..
Valjda zato sto sad jedna japanska masina i oprema se moze naci za 1000€ i obicni "bajkeri" je mogu kupiti
A ove nekadasnje masine i oprema uz nju prelaze 7-8000€ u prosjeku. sto i nije za svakog
Tako da mislim da su se vremena promjenila
Predrasude takodjer.
Postujem obje kategorije sto se tice motora, al predrasude se grade po ponasanju pojedinaca koji se isticu i skrecu paznju na ovaj ili onaj nacin.
P.S.
sto kaze jedan ondasnji , americki :
"Prije bih vidio sestru u javnoj kuci nego brata na japanskom motoru"
phil manzanera

#8 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by phil manzanera »

Koliko sam shvatio, ovo nije tema koji bi ko motor volio, ako bi to bilo to, mogli bismo jedno dvjesto stranica ovoga threada potrositi po principu "sta se babi snilo".

No, ako se prosiri tema i na to sta bi ko volio, racunajte mene da bih ja volio raketu za Mjesec! I onaj lunarni modul uz to. :D

2citizen x: daysleeper ti je fino i ljubazno objasnio, zasto ga tako ruzno i bez veze i bez potrebe napadas? On nije bio nimalo neljubazan, pa ovakva komunikacija ne treba nikome od nas na forumu, jer je forum za zabavu, razbibrigu i zezanciju, a ne za frustracije bilo koje vrste.

Take it easy brother!
DaysleepeR

#9 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by DaysleepeR »

ja evo baš gledam :D
Ekspanzi

#10 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by Ekspanzi »

heh sto se predrasuda tice, mislim da si u pravu za brzanere, mada licno, nisam ljubitelj, vjerujem da vecini ljudi koji uzivaju motore ne smetaju predrasude, a vjerujem i da im imponiraju u neku ruku jer ih ima dosta koji vazda glume zajebane frajere.. no svakom njegovo, lijepi moji chopperi :mrgreen:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#11 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by Nosferatu »

Meni samo nije jasno kako moze neko na brzjaneru biti outlaw biker, to mi nije jasno nikako?

Kako moze neko biti outlaw na Japancu? Ne radi se tu u kvalitetu motora vec o imidzu i o lifestyle-u.

Neko bi rekao npr. kako moze neko se zvati bikerom ako ne moze cijele godine da bude na motoru?

Ima sredina gdje je to moguce - i oni s pravom govore da su oni pravi - jer po meni outlaw biker je covjek koji nema drugog moda transportacije. Dakle - nema automobil i ne prizna ni autobus ni voz.

To su te neke karakteristike ako ko mene pita, mada ja nemam ni osnovnu naobrazbu po ovim pitanima tj. nisam nikad zivjeo zivotom motoriste pa ne znam prakticno sta je kakvim. Znam takodje da je u biker svijetu doslo jako mnogo love, da su lovu donjeli ljudi koji imaju lovu ali nisu imali 100% viziju tj. nije to vise isti tip ljudi, dakle - slobodni, nezavisni, koji su otudjeni od drustva, danas imas mnogo vise ljudi koji su tkz. "white collar" i vikend motoristi. I moto turisti, motoristi za festivala kao Sturgis u South Dakoti ili gdje god - ima ih na stotine danas. Ne znam da li je i to outlaws element, jebi ga, ne mozes biti rafiniran i konosijer a biti neki rebel, da stavim ovdje liniju iz Caruge: Revoluciju uvijek zajebu intelektualci i lopovi...

Sjecam se jednog jutra, u Americi, vozio sam na posao. Vani hladno, snjeg, led. Prema meni ide lik na motoru, kaput kozni vijori iza njega, a njemu na licu - neka kapa tj. maska - lik ima kapu/masku koja izgleda kao smrt s kukuljom i nosi preko toga - naocale one za snowboarding ili su mozda motoristicke oakley. E, to je barem za mene outlaw, po snjegu i skoro pa ledu, ide na 2 tocka, vani se ledi dah, njemu maska na licu, i ukaljan do koljena s bljuzgom i od soli, ne jebe zivu silu. Samo, ne znam ja dokle sezu muda a odakle pocinje carstvo ludovanja. Tj. moras biti malo lud, da bi bio outlaw. Tj. biti spreman na rizik na koji nije spremna racionalna osoba tvojih godina.

Oprostite ako sam promasio temu ali eto, to bih voljeo da cujem, kako moze biti outlaw na masini iz Japana? Jer sam ja mislio da outlaw kao Americki patriotski koncept - je upravo - limitiran na Americke motore, i tu furku koja je nasala poslje Vijetnama, gdje su ljudi malo je reci ogrizli u krvi, i nisu bili vise naivni na to u kakvom sistemu zive, a i pucao ih je malccie PTSD, i jos koja drogica sa strane onako, rekreativno kad su se vratili doma.

Ali da parafraziram jednu fudbalsku izjavu, nema veze jesi li ultras ili hool, vazno je samo da si tu.
DaysleepeR

#12 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by DaysleepeR »

Nosferatu legeno izvukao si temu

mislim da je gornja ilustracija vezana za percepciju javnosti

koliko god su bradati bajkeri na chopperima nekad bili omraženi, danas su valjda ovi drugi

pitanje je koliko su i jedni i drugi outlaw
phil manzanera

#13 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by phil manzanera »

Outlaw - kako ti i sama rijec kaze, znaci odmetnik, otpadnik, izvan zakona.

Ja niti u snu ne mislim da su momci na brzim motorima kriminalci, to bi bilo suludo tvrditi, no takodjer je tacno da je lakse pobjeci sa mjesta kriminogene radnje na brziom motoru i izgubiti se u vrevi visemilionskog grada, nego na sporom i teskom chopper motoru.

Prije su banditi bili na chopperima (u Americi, naravno, kod nas je komunisticka policija hapsila ko je imao motor, osim Jawe ili MZ, sa rijetkim izuzecima), mogli su da rade sta hoce i da lagano ispare u nekom svome pravcu - pa ko ce ih pronaci u ogromnim prostranstvima Amerike. Danas to nije tako, elektronika i komunikacija pokriva svaki tvoj korak, znaci nema lagane eskivaze, veliki brat sve gleda sa neba. Druga je stvar sa brzim motorima, on zum - zum - i nestane u nekoj garazi.

Ja osobno jesam biker i to cijeli svoj zivot, ali nisam OUTLAW, niti sam ikad bio, niti cu, ako Bog da, biti. I jesam "white collar" i Sturgis mi JESTE jedna od zivotnih destinacija. I vecina od sarajevskih bikera udruzenih u klubove su bikeri zato sto to nose u svome srcu, ne zato da bi nekome to pokazali, a takodje i zaradjuje svoj novac za biti biker noseci "white collar" ili nesto slicno, ali svakako daleko od bitisanja outlaw. Danas mozes imati novac na jedan od tri osnovna nacina: da ti ga da tata, da ukrades ili da zaradis. Ako vec zaradjujes, bolje je zaraditi sa "white collar" nego u rudniku.

Ja mislim da nije sramota biti "white collar",a sramota je biti outlaw. Ja nisam prljav kada putujem na motoru, a putujem puno, za svaki dan puta ponesem po jedan par, da izvines, gaca. I bas mi je lijepo tako.
debela

#14 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by debela »

sta znaci white collar motorista?
phil manzanera

#15 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by phil manzanera »

U prenešenom znacenju, da "nosi kosulju sa bijelim okovratnikom", odnosno, sto bi rekli, da nije prljavko, da je uredan, da mu ne smrdi majica na sedam dana nepranja pod izgovorom "pa na motorijadi sam", itd.....
debela

#16 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by debela »

aaaaa da nije uhljup :D kontam, hvala.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#17 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by Nosferatu »

debela wrote:sta znaci white collar motorista?
Phil to malo tumaci na svoj nacin.

U Americi postoje dva termina a mislio sam da su se i kod nas udomacila medjutim - mozda i nisu.

To su blue collar i white collar. Plava kragna = radnici. Bijela kragna = visoko obrazovani kadar koji ima odredjenu profesiju - npr. inzinjer, doktor, advokat, itd. Ali sustinski - ni ovo nema veze. Blue collar je radnicka klasa - dakle ljudi koji zive od svog rada i zive od plate do plate, dok white collar je neko ko - moze finansijski - da priusti sebi neke oduske - kao npr. da kupi motor da se voza malo preko vikenda.

On ne ide na posao s tim motorom, i ne ide u samoposlugu i ne ide najcesce - nikud - bitno s tim motorom, osim kad ide da se "voza". Postoji tu jos koncept da se stavi motor - na kamionet, i da se ode npr. u Las Vegas. I tamo budes nekoliko dana i dok si tamo - vozas se na motoru - i onda opet motor na kamion ili u prikolicu pa onda kuci. Ono sto bi - pravi motorista stare skole ucinio je - otisao na motoru - do Las Vegasa. Ima i dan danas ljudi koji to rade, ali - to i jest razlika izmedju - onih koji se vozaju iz hobija i onih koji - zaista zive motor. Ljudi koji to rade iz hobija, vole festivale i desavanja - koncert, okupljanje, egzibicije, ovo ono, kao cirkus jedan motorijada, dok ovi motoristi pravi, sve zavisi ali - njima je ceif - voziti se samim ili sa jos par ljudi i uzivati u prirodi, znam jednog crnca koji radi u bolnici on svake godine od do Californije s Midwesta i nazad, to je putovanje bezmalo 2000 milja, u jednom pravcu. Covjek ode i vrati se za 10-tak dana. I njemu je to - odmor. Iako je to - umor. Tj. treba biti na motoru - 10-12h svaki dan i izdrzati elemente bilo da je sunce ili da je hladno i oblacno ili jos gore ako je kisa a on nije stigao negdje gdje moze prenociti i slicno - on nema luksuz - da moze stati bilo gdje, prebaciti se u prikolicu, i slicno.

E sad i iznad toga - postoji tema custom made bikes - tj. unikatnih motora. To su npr. Orange County Choppers - i slicni drugi - to su motori koji kostaju preko $100.000, i koji se prave na odredjenu temu, ako si gledala na discovery-iju je jedno vrijeme isao live show. To vise nije motor alatka vec motor igracka, a donekle i motor kao - umjetnicko jel neko dijelo. Caka je u tome sto takvo nesto kosta. I zbog toga ljudi koji to sebi mogu priustiti su obicno, ljudi koji nisu iskonski orginali motoristi.

A ovaj koncept out-law, out-law ne znaci kriminalac, to je banaliziranje termina. Outlaw bi vise bilo, neko ko zivi paralelno. Ne zivi dakle zivotom u kojem ima posao, koji mu znaci mnogo, ima zenu i djete, ima kucu i zivi na nekoj lokaciji. On ako ima posao, to je trenutno sad, zaraduje se da bi mogao otici na sljedecu lokaciju u konstatnom su pokretu, imati posao i raditi jedno te isto godinama - je za losere - sto, jer su takvi ljudi svezani a najbitniji koncept outlaw-a je da je on slobodan. Ako ce raditi, ako nece, ide dalje. Uvijek ima motor i sto stane na motor, to je ono sto je on. To su obicno asocijalne persone, loneri, ljudi kojima su se desile neke traume i traze mir i svoj neke eskepjizam, u tome. Ali postojale su istorijski tih par bandi/gang udruzenja koji su se bavili cim drugim nego transportom robe. To je najlakse i to im je u krvi. Roba koja je dobro placena a moze se transportirati na motoru - moze biti jedino droga. Negdje 1970 na scenu Americku je jako dospjeo meth. Methamphetamine. Inace, ovo je droga koju su koristile kamiondzije da mogu biti budni po 48 sati i slicno. Oni su je prvi poceli koristiti, normlano, motoristi ako imaju koga ko im je partner i saveznik - to su kamiondzije. Prednost meth-a je sto se moze praviti u laboratorijama tkz. najcesce supama i garazama - gdje se to distiluje i pravi se speed. I to je bila droga - koju su onda proizvodili - i rasturali - tj. transportirali tamo gdje je bilo potrebe. Najgore je to bilo po sirotinjskih nekim zabitima ili Indijanskim rezervatima jer tamo, prvo, nema ko to sprijeciti, drugo, populacija vrlo brzo i lako, postane navucena i onda je jako tesko natrag. Narucito kad za $10 se mozes napusiti meth-a, jer - sav repromaterijal se moze kupiti u samo-posluzi. Treba to samo znati "skuhati", nekad kuhanje znaci da ti eksplodira kuca i ti sa njom izgoris ili nastradas. Uglavnom zbog toga su ih ganjali i razbijali po Americi, ali to nije lako - kad je neko na motoru i kad je naviknut na koncept da nema neko stalno mjesto boravka, a kad je droga dio biznisa, onda se ne treba nigdje ni zaposljavati. Tako da takva osoba - ne postoji - u papirima nigdje. I moras normalno, inflitrirati te biker-e, sa policijom i onda skidati ih jednog po jednog. U zadnje vrijeme - jako je popularizovana bikerska kultura kod crnaca. Danas su mozda inner city naj-potencijalnija mjesta razvoja te kulture ali crnci sto god uzmu u svoje ruke, oni naprave malo drukciju stvar od toga. Primjetio sam da mladji crnci svi furaju brzijanere, dok stariji ganjaju chopper-e, ljudi hoce da se voze po auto-putevima i da prelaze dosta km i slicno, i da im je konforno i slicno. Chopper i jesu dosta skuplji od ovih Japanaca. Tako da je i to razlog sto neko moze dati 8-10 hiljada sa 22 godine, ali ne moze 20-30 hiljada dollara za nov ili 15 hiljada za koristen takav motor. Crnacki ti MC klubovi su i poprilicno agresivni, tj. ako ces koga vidjeti - da npr na auto putu - izmedju dva automobila prodje, sto je ilegalno - to je crnac. Da li su svi ti kriminalci. Nisu, ali to je taj neki hard image, koji ide a ja ne vidim razloga sto bi neko vozao motor u inner city osim zbog imidza. Iz razloga sto mozes poginuti vrlo lako ili da ti nesto bude. Zasto? Okruzen si ljudima koji ubijaju za vrlo malo, i kojima sam treba motiv, ljudima koji imaju oruzije i koji traze da im neko smeta, ili da uzmu neciji motor i za par stotina dollara ga ili pretvore u djelove ili prodaju ili se voza ilegalnu. A drugi razlog je sto - svaka stvar u ghetu koju ti imas, a neko drugi nema je stvar konflikta. Tu su kvartovi podjeljeni - i necija teritorija gangsterska i slicno. Ako hoces da radis sta hoces - moras biti dio tog tima, to je kao da pripadas mahali, branis je, predstavljas je, i sve dobro i lose sto ide sa njom. Policija po danu drzi pod kontrolom, ali navece je druga stvar. I mislim da je glupost tu ikome upadati u ocim - s motorom. Ako igdje. Ali eto, kad prodju te adolescentne i rane 20, crnci obicno, s vremenom, zakonom, zenama i djecom, i slicnom uspore malo, i upristoje se. I to je jedna od - sta ja znam - interesatnih stvari je da motor ujedinjuje ljude. Zamisli sad na nekom festivalu, dodju redneci ovi s Juga i npr. MC iz Kansas City-ija, koji su sve garonje. Tu ima tenzija ali nekako to sve sljaka, jer - i jedni i drugi skontaju da su tu zbog motora. A, ako ima frke, onda tu nisu cista posla. Tj. to nema veze sa sitnicima oko kojih gluposti pocnu, onako, na ocigled nekom ko nije upucen. Crnce interesuje malo vise bling bling i da su oni alpha males, bijelce da takodje, u svom nekom filmu nastavljaju tradiciju ruralnu - Lynard Skynard, Rebel Flags, i taj folklor, tj. svako nadje taj svoj neki imidz ali onda dodje neko - s parama - pa ih malo snimi i onda oponasa. Kapish? Fejkeri. Jebi ga, dodje neko ko ima lovu, i zeljeo bi da je dio te sub-kulture. I hoce da udje - preko-reda. Tj. moras prvo poceti neki svoj klub pa raditi pa se vozati pa ici i ljude upoznavati i slicno. Ima ljudi koji su i totalno poludili. Ima ljudi koji rade pola godine - godinu da bi prisutili da im motor neko ofarba nekom specijalnom kustom bojom, i da se uradi nesto umjetnicko na njemu i slicno, mislim to je ok ako imas lovu ali ima ljudi - koji rintace za to, koji rintace za ono sto ne mogu imati ali eto, hoce na silu. I slicno.

Jedna je stvar sigurna a to je malo je ljudi koje motor ostavlja ravnodusnim. Tj. svako ima svoj neki sud. Sta je dobro a sta ne. Sta je s mjerom, a sta ne. Npr ovi white collar motoristi - oni ne znaju nista od mehanike i motora, i da znaju - njima je lakse platiti to nekom da napravi za njih. Dok dio tog upravo - "snadji se sam" imidza, kod ovih orginalnih motorista je bio - popravi i skrpi ga kako mozes i znas i umijes sam. Ovi Americki motori kao Harley ili Victory, ili Indian Motorcycles ili American Iron Horse Motorcycle prema anegdotama - traze mnogo da se radi oko njih na odrzavanju. Dakle nisam nikad imao ali ljudi kazu da se cesto kvare a narucito kad uporedis ti to s Japancima.

Na kraju, u Americi, konja je zamjenio motor. Pravi outlaw je u stvari - kauboj. Ili covjek s Western Frontier. Zapadne granice. Dakle - sposoban za sve, ali neko ko cijeni svoju slobodu iznad svega. I takodje, prezire nekakav taj, moderni zivot, karijera je kazu - invencija modernog drustva, to da si vezan, da moras raditi i imati posao, da si u dugu, ili da slazes pare na gomilu. I iako je to koncept koji danas manje vise, pitanje je stepena koji neko moze dosegnuti toliku autonomiju u zivotu, to je taj ideal. Mnogo je onih koji to imitiraju ali tesko je to zivjeti, narucito danas. A i ako se moze, to je kratak period. Sve prodje. Najveci broj tih outlaw-sa su momci koji su se smirili i nasli sebe, na kraju, i to je neki proces, to trazenje sebe ali kao uspomena na mlade dane ostao je motor, i prasnjav put i to. I to je nesto sto slave.
phil manzanera

#18 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by phil manzanera »

Ne zelim da polemiziram, ali nije mi jasno sta ti pises (usput, nisam cijeli tekst ni procitao, nego samo onako ovlas)?

Po cemu radnici zive od svoga rada, a ljekari, advokati i ini drugi ne zive od svoga rada? Po tvome je supljikat biti gospar, doktor i advokat, a cool je biti radnik.

Po meni je bolje biti bogat i lijep, nego ruzan i siromasan.

Nadalje, ti ovdje drzis predavanja sta bi ko trebao. Ja se osobno borim protiv svake vrste FASIZMA, pa i te vrste da se ljudi, pa i bikeri dijele na bolje ili losije. Sta ima ruzno u tome da neko stavi motocikl na prikolicu i ide negdje gdje je toplo, onda skine motocikl sa prikolice i vozika se KOLIKO JE NJEMU LIJEPO? Ja svugdje idem motociklom, cak i poslove koji zahtijevaju kravatu (oprosti sto nisam radnik), obavljam motociklom. U garazi mi prikolica trune, no onog trenutka kada osjetim da mi je dobro da idem autom (izvini opet sto nisam radnik pa imam i auto), zakacicu prikolicu i motor staviti na prikolicu i - meni dobro, a druge ne diram.

Covjece, ovo je 21 vijek i barem ti shvati - svakom svoje i svakom njegovo. Dosta mi je bilo komunista, raznih karadzica, a i nekih drugih koji bi da odredjuju sta ce ko i kako raditi.

Radi sta zelis, i ako pri tome druge ne diras, ti si car.
debela

#19 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by debela »

Nosferatu wrote:

U Americi postoje dva termina a mislio sam da su se i kod nas udomacila medjutim - mozda i nisu.

To su blue collar i white collar. Plava kragna = radnici. Bijela kragna = visoko obrazovani kadar koji ima odredjenu profesiju - npr. inzinjer, doktor, advokat, itd. Ali sustinski - ni ovo nema veze. Blue collar je radnicka klasa - dakle ljudi koji zive od svog rada i zive od plate do plate, dok white collar je neko ko - moze finansijski - da priusti sebi neke oduske - kao npr. da kupi motor da se voza malo preko vikenda.
znam za te izraze ali nisam skontala da si ih u tom kontekstu koristio. ostalo nisam citala. vidim po philovom komentaru da si opet i sefa i stanicu :cry:
Cholina_Lokica

#20 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by Cholina_Lokica »

debela wrote:
Nosferatu wrote:

znam za te izraze ali nisam skontala da si ih u tom kontekstu koristio. ostalo nisam citala. vidim po philovom komentaru da si opet i sefa i stanicu :cry:
ja sam isto za ove izraze znala znacenje koje nosferatu misli... a za ovo drugo nisam znala
phil manzanera

#21 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by phil manzanera »

Da rezimiramo (moracu poceti da naplacujem konzultacije): termin "white collar" ne postoji u bikerskom rijecniku, ono sto izrazava sve ovo sto je Nosferatu napisao u cijelom Zapadnom bikerskom svijetu se zove - RUB!

Rich Urban Biker!

Iako je dobro biti RICH (bogat), ovdje se izraz/naziv - RUB - koristi u zestoko podrugljivom smislu.

Sto bi mi rekli "papak, je*o njega, al' ima lovu"
Cober

#22 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by Cober »

Nosferatu, ja jesam pročitao cijeli tekst i ne samo ovlaš, pa ću dati i svoj komentar. Vrlo interesantno u najmanju ruku, i moram priznati da si po mom viđenju dosta dobro rezimirao stvari. Ja ne mislim da si želio da u podrugljivom smislu ništa da iznosiš, bez obzira na stvarnu i podrugljivu definiciju RUB-a o čemu Phil govori jer dobro poznaje stvari, ali u svakom slučaju vrlo dobar komentar koji iz jednog aspekta prilično dobro razrađeno i pošteno iznosi jedno viđenje koje ne moraju svi dijeliti.

Pozdrav, Cober.
phil manzanera

#23 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by phil manzanera »

Razvijamo polemiku, ali dobro.

Da pojasnim: ne volim ono poredjenje "eno ga shupak stavio motor na prikolicu pa ode negdje", a sa druge strane onaj koji vozi motor je neko nadnaravno bice.

Ljudi moji, svakom njegovo. Zasto je on shupak ako vozi motocikl na prikolici? Njemu se to svidja i tu je pocetak i kraj cijele price.
Como_Sarajevo

#24 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by Como_Sarajevo »

Po mom skromnom mišljenju ,mislim da je šupak ko vozi motor na prikolici,još ako je Harley na prikolici,onda je stvarno to pravi šupak.Ma i ovi što voze Harleye su stvarno pravi ali pravi šupci :D

Noseratu dobar tekst.Napokon nešto pametno da se pročita na ovom ubuđalom podforumu.Ajd vozdra :D
phil manzanera

#25 Re: Outlaw Biker - Nekad i Sad

Post by phil manzanera »

Hollister wrote:Po mom skromnom mišljenju ,mislim da je šupak ko vozi motor na prikolici,još ako je Harley na prikolici,onda je stvarno to pravi šupak.Ma i ovi što voze Harleye su stvarno pravi ali pravi šupci :D

Noseratu dobar tekst.Napokon nešto pametno da se pročita na ovom ubuđalom podforumu.Ajd vozdra :D

Pa naravno da je napisao pametan tekst i da se je covjek potrudio, samo sada dikutiramo sta ko voli, ko je u pravu a ko nije.

Naravno da je covjek napisao pismen tekst, za razliku od tebe koji kao da si pao sa Marsa i ulijeces sa nebulozama, kao i uvijek.

Daj ti, majke ti, napisi nesto pametno i nekoliko suvislih recenica, daj nas iznenadi.

Je*o supljiranje i podje*avanje.
Post Reply