Otvorite Vijećnicu !!!!
- uvjek dobar gost
#1 Otvorite Vijećnicu !!!!
Pozdrav svima,
Ni sam nisam ušao u Vijećnicu od prije opsade i agresije, a volio bih da jesam, volio bih da uđem u tu građevinu da zažmirim na tren u njoj, da se prisjetim onog čega se bez toga teško prisjetiti mogu. Pored mene to bi zaista željeli mnogi moji prijatelji, možda čak i pokoji moj sugrađani, mnogi turisti koje viđam po Sarajevu bi to jedva dočekali, to bi bila jedinstvena prilika za njih ali i za nas. Za sve to dovoljan je jedan čovjek u holu Vijećnice i jedna posuda za novac koji bi se ostavljao tom prilikom, potreban je još ključ od vrata i dobra volja.....
Pored toga grad bi profitirao, Vijećnica bi i na taj način sama pomagala sebi, namicala bi se sredstva za njenu restauraciju, ma koliko se činilo da bi ta sredstva bila mizerna !
Ovo je još jedan u nizu prijedloga kojeg gradski i kantonalni (ne)moćnici mogu naći na ovom forumu a koji bi se lako mogao sprovesti u djelu. Mogu kad uhvatim vremena izvesti neku matematiku da vidimo koliko je grad do sada izgubio novaca jer je Vijećnica cijelo ovo vrijeme bila pod ključem, osim kad su se u njoj ili preko nje skupljali poeni i kad se preko nje htjelo iskamčiti nešto para .... za nešto drugo...
Stvari oko nas moramo početi posmatrati na sasvim drugi način ako želimo da se maknemo sa dna !
S poštovanjem Vas pitam šta Vi mislite o ovome i ima li neki sličan primjer koji bi Vi naveli ? Ili sam u krivu i to sve nema veze sa realnošću....?!
Ni sam nisam ušao u Vijećnicu od prije opsade i agresije, a volio bih da jesam, volio bih da uđem u tu građevinu da zažmirim na tren u njoj, da se prisjetim onog čega se bez toga teško prisjetiti mogu. Pored mene to bi zaista željeli mnogi moji prijatelji, možda čak i pokoji moj sugrađani, mnogi turisti koje viđam po Sarajevu bi to jedva dočekali, to bi bila jedinstvena prilika za njih ali i za nas. Za sve to dovoljan je jedan čovjek u holu Vijećnice i jedna posuda za novac koji bi se ostavljao tom prilikom, potreban je još ključ od vrata i dobra volja.....
Pored toga grad bi profitirao, Vijećnica bi i na taj način sama pomagala sebi, namicala bi se sredstva za njenu restauraciju, ma koliko se činilo da bi ta sredstva bila mizerna !
Ovo je još jedan u nizu prijedloga kojeg gradski i kantonalni (ne)moćnici mogu naći na ovom forumu a koji bi se lako mogao sprovesti u djelu. Mogu kad uhvatim vremena izvesti neku matematiku da vidimo koliko je grad do sada izgubio novaca jer je Vijećnica cijelo ovo vrijeme bila pod ključem, osim kad su se u njoj ili preko nje skupljali poeni i kad se preko nje htjelo iskamčiti nešto para .... za nešto drugo...
Stvari oko nas moramo početi posmatrati na sasvim drugi način ako želimo da se maknemo sa dna !
S poštovanjem Vas pitam šta Vi mislite o ovome i ima li neki sličan primjer koji bi Vi naveli ? Ili sam u krivu i to sve nema veze sa realnošću....?!
- Ma.Le.Na
#2 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
uvjek dobar gost wrote:Pozdrav svima,
slazem se u potpunosti s prijedlogom..
bila sam mala kad je poceo rat..usla svega jedanput u vijecnicu s tatom..bio neki koncert kvartet u holu..
trcala onim stepenicama kad bi se vracali sa bascarsije i prelazili preko seherije...jer ovog novog mosta nije bilo..
medjutim..
ne znam koliko je sigurno otvoriti vijecnicu za svakodnevne posjete
bila sam na koncertu u okviru bascarsijskih noci...sad ovo ljeto...i posvuda su natpisi "opasnost od obrusavanja"
dakle, ako je sigurno boraviti u njoj, to nije losa ideja...
pa kada se nastavi obnova zatvoriti je za posjete pa sve tako naizmjenicno dok se ne renovira
(da ne spominjem koliko je sramotno to sto za ovoliko vremena nisu bili u stanju da je obnove
- jazzer
#3 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
Ti jesi u kompletnoj vezi sa realnoscu ali nisu oni koji bi ovako dobru ideju trebali sprovesti
u djelo, na zalost. Bio sam teenager kada je vijecnica sijala punim sjajem i rado bi je i sada
posjetio i, naravno, ostavio nesto novca za njenu rekonstrukciju. Mislim da je apsolutno izvodivo
ovo sto predlazes, do ''njih''
je.
u djelo, na zalost. Bio sam teenager kada je vijecnica sijala punim sjajem i rado bi je i sada
posjetio i, naravno, ostavio nesto novca za njenu rekonstrukciju. Mislim da je apsolutno izvodivo
ovo sto predlazes, do ''njih''
- uvjek dobar gost
#4 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
Konstrukcija krova je obnovljena i objekat je pokriven tako da je sigurna, naravno u prizemlju jer stepeništa nisu još obnovljena (ovo su informacije koje imam iz medija).... znači u prizemlju bi se odvijalo sve i nema govora da bi se ljudi mogli gubiti po cijelom objektu....
- slavkoimamodilera
#5 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
Vijecnica je gradiliste, a na gradilistu nemaju sta raditi neovlastene osobe
nekome neka cigla ili odvaljeni dio maltera padne na glavu, milion i jedan belaj
da ne pricamo o kuknjavi koja bi poslije toga nastala kako se nije pazilo, kako odgovorni nisu pruzili sigurnost bla bla bla - dakle skuplja pita neg' tepsija!
Jednako tako nije skakutao po gradilistu Starog Mosta ko je stigao.
Jednako tako nije skakutao po gradilistu Starog Mosta ko je stigao.
Kad bi samo znala koliko kosta sama projektna dokumentacija mnoge stvari (pa i ova za koju mislis da je sramotna) bi ti bile puno jasnije. Vijecnica se radi po originalnim nacrtima (kojih naravno nedostaje, isto kao i u slucaju glavne poste na obali), sa originalnim materijalima. To je iznimno skup i naravno spor proces.Ma.Le.Na wrote:...da ne spominjem koliko je sramotno to sto za ovoliko vremena nisu bili u stanju da je obnove![]()
- uvjek dobar gost
#6 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
.. Slavko ma koliko se ne bih složio sa tobom i sa poređenjem Starog mosta u Mostaru i Vijećnice.... u tvom postu ima stvari koje su rezonske i na koje treba obratiti pažnju... u tom smislu,ja ostajem pri ideji ali sa izmjenom da posjete budu u danima vikenda... da ne bi došlo do stvari o kojima ti pripovjedaš.
(Nulta tačka New York, mjesto gdje su srušene dvije ogromne zgrade su danas memorijalni centar i muzej, iako je u isto vrijeme i gradilište.... znači kad se hoće sve se može....)
(Nulta tačka New York, mjesto gdje su srušene dvije ogromne zgrade su danas memorijalni centar i muzej, iako je u isto vrijeme i gradilište.... znači kad se hoće sve se može....)
-
vaga1972
#7 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
Svaki dan prolazim pored vijecnice i pratim sta se tamo desava. Istina, nisam ulazila, ali mislim da ozbiljniji radovi tek treba da pocnu. Na zgradu su postavili skele preko kojih je spisak citavog niza donatora (od EU do grada Budimpeste itd.). Mislim da se tacno zna ko je od njih koliko novaca dao za obnovu. Samo jos moramo pricekati sljedece izbore jer, koliko vidim, nesto se tu i desava prije nego sto oni krenu. Tek toliko da se vidi da vodeca stranka nesto radi. Ali cim budu izabrani, opet sve stane. I tako sve ukrug.
- karanana
#8 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
gdje je lova?
ne dam ni feninga svoga dok se ne sazna gdje su potrosene silne hiljade a mozda i milioni od raznoraznih donatora pocevsi od grcke i albanije pa do austrije u EU-a. nek ih je sramota. gdje se moze vidjeti pregled donacija i izdvajanja i utrosnja istih? malverzacije!!!
ne dam ni feninga svoga dok se ne sazna gdje su potrosene silne hiljade a mozda i milioni od raznoraznih donatora pocevsi od grcke i albanije pa do austrije u EU-a. nek ih je sramota. gdje se moze vidjeti pregled donacija i izdvajanja i utrosnja istih? malverzacije!!!
-
vaga1972
#9 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
Glupost je uopste razgovarati o dobrovoljnim prilozima. I te bi pare zavrsile u necijem dzepu, kao i sve ostale. Svi mi pitamo gdje su pare, a i sami znamo. Sitno, brate, sitno...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
Vijećnica je ukleta.
Prvi graditelj-projektant A. Vitek, završio u umobolnici - izvršio suicid. Nadvojvoda Franz Ferdinand svoj posljednji govor i posljednje korake načinio silazeći niz stepenice Vijećnice. Spržena u nedavnom ratu. Nakon rata, započela rekonstrukcija,...Na glavnog inžinjera pala betonska ploča.
Prvi graditelj-projektant A. Vitek, završio u umobolnici - izvršio suicid. Nadvojvoda Franz Ferdinand svoj posljednji govor i posljednje korake načinio silazeći niz stepenice Vijećnice. Spržena u nedavnom ratu. Nakon rata, započela rekonstrukcija,...Na glavnog inžinjera pala betonska ploča.
-
simpozijum delirijum
#11 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
cuo sam za te price u ukletosti vijecnicePipiDugaDevetka wrote:Vijećnica je ukleta.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
2007. godine sam pohađao kurs za turističkog vodiča, pa jedna predavačica, profesorica sa Arhitekture spomenula. Uzgredno, uz ograde tipa ''navodno'',...Međutim, takve priče kod turista ''pale'', pažljivije slušaju, zanimljivo im,...simpozijum delirijum wrote:cuo sam za te price u ukletosti vijecnicePipiDugaDevetka wrote:Vijećnica je ukleta.
- uvjek dobar gost
#13 Re: Otvorite Vijećnicu !!!!
I sam čuh za te prilče o ukletosti Vijećnice, no te i takve priče samo mogu zaintrigirati posjetioce eventualne i dati novu dimenziju samoj posjeti Vijećnici. No par ljudi je reklo nešto o čemu sam malo dumao, nepovjerenje prema davanju priloga jer do sada sve su pokrali....
istina je gorka da su vladajuće strukture, opštinski pacovi i kantonalni skakavci do sada sjebali sve čega su se prihvatili... no mi građani ovog grada i drugih gradova nemamo alternative.... to je barmoj stav, mi moramo preuzeti inicijativu i barem vratiti poljuljano povjerenje sami u sebe. Par samo primjera, spomen park Vrace, trebevićka žičara, Vrelo Bosne i recimo Stojčevac.... ima toga još ali mislim da su ovo karakteristični i školski primjeri kako je vlast sjebala nešto... ja bih kao građanin bio spreman da učestvujem na radnoj akciji da se nešto od toga privede kulturi, da se počne raditi na vraćanju starog sjaja tim objektima il prostorima. Čak sam spreman dati svaki mjesec od plate svoje djelić da se počne raditi na tim stvarima, razlog je za mene jednostavan stid me je odvesti bilo kog svog gosta na te lokacije, a kad odem sam zavije me crnjak strogi i nekako muka me napadne kad vidim u kakvom stanju je sve to skupa. Mi građani moramo učiniti nešto ako gospoda u foteljama ne žele to, kad im pokažemo kako se to radi onda ih možemo i zahakati i otjerati sa fotelja jer oni svakako jesu nesposobni do te mjere da su doveli nas u bezizlaznu poziciju, ovdje mislim na sve na načelnike oppština, na gradonačelnika, na premijera kantona, na predsjednika skupštine kantona koji je pravi pacov knjiški...
Znači moja je logika da mi vremena više nemamo da šupljiramo i da palamudimo, da u svom interesu i u interesu djece svoje moramo učiniti nešto ! Mislim da se može naći modus koji je transparentan i u kojem se može i mora izbjeći korupcija da bi nešto uradili za opšte dobro svih nas !
istina je gorka da su vladajuće strukture, opštinski pacovi i kantonalni skakavci do sada sjebali sve čega su se prihvatili... no mi građani ovog grada i drugih gradova nemamo alternative.... to je barmoj stav, mi moramo preuzeti inicijativu i barem vratiti poljuljano povjerenje sami u sebe. Par samo primjera, spomen park Vrace, trebevićka žičara, Vrelo Bosne i recimo Stojčevac.... ima toga još ali mislim da su ovo karakteristični i školski primjeri kako je vlast sjebala nešto... ja bih kao građanin bio spreman da učestvujem na radnoj akciji da se nešto od toga privede kulturi, da se počne raditi na vraćanju starog sjaja tim objektima il prostorima. Čak sam spreman dati svaki mjesec od plate svoje djelić da se počne raditi na tim stvarima, razlog je za mene jednostavan stid me je odvesti bilo kog svog gosta na te lokacije, a kad odem sam zavije me crnjak strogi i nekako muka me napadne kad vidim u kakvom stanju je sve to skupa. Mi građani moramo učiniti nešto ako gospoda u foteljama ne žele to, kad im pokažemo kako se to radi onda ih možemo i zahakati i otjerati sa fotelja jer oni svakako jesu nesposobni do te mjere da su doveli nas u bezizlaznu poziciju, ovdje mislim na sve na načelnike oppština, na gradonačelnika, na premijera kantona, na predsjednika skupštine kantona koji je pravi pacov knjiški...
Znači moja je logika da mi vremena više nemamo da šupljiramo i da palamudimo, da u svom interesu i u interesu djece svoje moramo učiniti nešto ! Mislim da se može naći modus koji je transparentan i u kojem se može i mora izbjeći korupcija da bi nešto uradili za opšte dobro svih nas !