Otvoren hotel Europa!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
strong69

#101 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by strong69 »

Tema ne bi bila tema da se ne pretvori u vrijedanje i polemiku odakle je ko...
VjecitiStudent

#102 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by VjecitiStudent »

Avaz ne bi bio Avaz kad ne bi objavio opis hotela pun humora i doskocica :D
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... treba-viza
radi se o tome da soba funkcioniše na principu kartice
shuriken

#103 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by shuriken »

VjecitiStudent wrote:Avaz ne bi bio Avaz kad ne bi objavio opis hotela pun humora i doskocica :D
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... treba-viza
radi se o tome da soba funkcioniše na principu kartice
a humoristicki podatak da predsjednicki apartman ima 4 lezaja i pomocni?
VjecitiStudent

#104 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by VjecitiStudent »

shuriken wrote: a humoristicki podatak da predsjednicki apartman ima 4 lezaja i pomocni?
To je za predsjednika i cetiri zene :D
Amko80

#105 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by Amko80 »

Samo par činjenica, da se ne prosipa šuplja:
- Privatizacija hotela je ponavljana dva puta zato što nije bilo zainteresovanih;
-Svi radnici koji su željeli raditi su zadržani, svi koji nisu su dobili otpremnine, svima su dugovi isplaćeni, i svima je uvezan staž. Primljeno je još masu novih radnika;
-Na slikama se uglavnom prikazuje novi dio hotela, a taj novi dio je sagradila bivša soc. vlast, jer im je je lakše to bilo napraviti nego nastaviti cjelinu sa starim dijelom. I sada je investitoru bilo lakše obnoviti taj novi dio, nego ga srušiti i napraviti cjelinu sa starim dijelom;
-Vlasnik hotela je firma ''Europa'' d.d. u čijem sastavu je i Parkuša, Orijentalni restoran na čaršiji, a nekad je bio i sadašnji hotel Central. Investitor je najveći dioničar u toj firmi, postoji još oko 400 malih dioničara, uglavnom bivših i sadašnjih radnika;
-Na otvorenje je pozvano 800 zvanica, među kojima su pozvani ljudi iz svih nivoa vlasti, tako da je otvorenje bilo prije ili za dvije godine, opet bi na otvorenju bio i premijer i gradonačelnik, koji god da je;
-Privatizacija nije bila sumnjiva, investitor je ispoštovao sve uslove, čak i više, obzirom da je rok izgradnje bio 3 godine, a on ga je završio za 2;
-Hotel je obnovljen od kredita Unikredit banke i to ne naše, nego od centrale banke, i čovjek će vraćati kredit narednih 15 godina. Znači svako ko je imao dobar biznis plan mogao je učestvovati u privatizaciji hotela. Rođeni sam Sarajlija, ali mislim da nam nije u mentalitetu ulaziti u takve projekte. Bolje 100 KM sigurice, nego 1000000 uz rizik i na duži rok. Jednostavno ne mogu se sjetiti koji je to kapitalni objekat u gradu napravio neki Sarajlija.
Investitoru svaka čast, obzirom da je novac koji je uložio u tri hotela, Faletiće, kompleks Stari Grad na Čaršiji, mogao uložiti u bilo koji drugi grad na svijetu...
Stavit ću kasnije par slika starog dijela prije i nakon obnove...
zeko071

#106 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by zeko071 »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
in33sa wrote:I Danis Tanovic je hercegovac, iz Gacka ako se ne varam :D

Glupa prica, da, ali znamo mi svi dobro ko ovdje dize hotele, otvara trzne centre, i slicno, i da nista od toga nije zaradjeno vec je svaka investicija sumljiva do bola. Daj nemoj da se lazemo, najkorumpiranija smo drzava u Evropi, zvanicno. Sve to povlaci svoje, ako hoces da investiras, a posten si, nema te nigdje, pojede te birokracija. Znam naseg covjeka koji je dosao iz Njemacke, uvezao masine i pokusao raditi gradjevinu (estrih konkretno) i pobjegao je odavde u roku pola godine. Nakon sto ga je birokartski aparat pokusao pojesti. Nije se covjek snalizo u tim IMT relacijama, valjda navikao na transparentno poslovanje na zapadu, i konacno pobjegao.

Ne mozes se malim privatlukom baviti ako nisi kriminogena licnost, a da otvaras hotel za hotelom.
Pa slazem se da su investicije sumnjive do bola, i to ogromna vecina, al budi siguran da je manje vise svugdje u svijetu tako. Mislis da su banke koje su pokupovali austrijanci (o tome recimo niko ne pise, niti to koga interesuje a tu je puno veca lova od recimo hotela), prodate po pravilima, i za pravu cijenu. Koliko je politicara dobilo solidne nagrade za te poduhvate. Koliko ce miliona dobiti privatizacijom Telecoma, i Elektroprivrede. Poenta je da ni u jednoj zemlji na svijetu ne mozes praviti biznis ako nisi u dobrim vezama sa onima koji su na vlasti. Tako da ti je svejedno radio u Njemackoj ili u BiH, politicare ces morati na neki nacin da kupis, e sad na onome koji kupuje je da nadje najbolji nacin za to. I biliv mi u svim zemljama ima korupcije i to upravo tamo gdje se najvece pare obrcu. Tragedija je sto se kod nas korupcijom bave siromasni, placas ljekaru da te primi, placas da te prime na posao, fakultet i slicno.

Lako je recimo ovom liku koji je kupio Evropu imo je prije toga hotela nekakvih, pa je mogao vjerovatno na racun njih da dobije kredit. Al postavlja se pitanje na koji je nacin kupio te hotele, e to ptice znaju. Ja sam cuo recimo da iza njega stoji Bakir Izetbegovic i da ima njegovog udjela u samom hotelu. Al hajde ti to dokazi. Ko dokaze ode u historiju.
Za one koji ne znaju i kao potrda ovog gore.
Do 2000 godine njemačka preduzeca su mito dat na stranim trzistima, pravdale kao maketinski izdatak i kao takav, bile po osnovu toga oslobođena placanje poreza.
tech10

#107 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by tech10 »

Je li jos pjeva Edo Pandur u Evropi? :D
Jara

#108 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by Jara »

tech10 wrote:Ima li jos Plavi podrum? :D
e tamo će biti bazen i teretana...
kosmos

#109 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by kosmos »

Amko80 wrote:Samo par činjenica, da se ne prosipa šuplja:
- Privatizacija hotela je ponavljana dva puta zato što nije bilo zainteresovanih;
-Svi radnici koji su željeli raditi su zadržani, svi koji nisu su dobili otpremnine, svima su dugovi isplaćeni, i svima je uvezan staž. Primljeno je još masu novih radnika;
-Na slikama se uglavnom prikazuje novi dio hotela, a taj novi dio je sagradila bivša soc. vlast, jer im je je lakše to bilo napraviti nego nastaviti cjelinu sa starim dijelom. I sada je investitoru bilo lakše obnoviti taj novi dio, nego ga srušiti i napraviti cjelinu sa starim dijelom;
-Vlasnik hotela je firma ''Europa'' d.d. u čijem sastavu je i Parkuša, Orijentalni restoran na čaršiji, a nekad je bio i sadašnji hotel Central. Investitor je najveći dioničar u toj firmi, postoji još oko 400 malih dioničara, uglavnom bivših i sadašnjih radnika;
-Na otvorenje je pozvano 800 zvanica, među kojima su pozvani ljudi iz svih nivoa vlasti, tako da je otvorenje bilo prije ili za dvije godine, opet bi na otvorenju bio i premijer i gradonačelnik, koji god da je;
-Privatizacija nije bila sumnjiva, investitor je ispoštovao sve uslove, čak i više, obzirom da je rok izgradnje bio 3 godine, a on ga je završio za 2;
-Hotel je obnovljen od kredita Unikredit banke i to ne naše, nego od centrale banke, i čovjek će vraćati kredit narednih 15 godina. Znači svako ko je imao dobar biznis plan mogao je učestvovati u privatizaciji hotela. Rođeni sam Sarajlija, ali mislim da nam nije u mentalitetu ulaziti u takve projekte. Bolje 100 KM sigurice, nego 1000000 uz rizik i na duži rok. Jednostavno ne mogu se sjetiti koji je to kapitalni objekat u gradu napravio neki Sarajlija.
Investitoru svaka čast, obzirom da je novac koji je uložio u tri hotela, Faletiće, kompleks Stari Grad na Čaršiji, mogao uložiti u bilo koji drugi grad na svijetu...
Stavit ću kasnije par slika starog dijela prije i nakon obnove...
Ovo nije nikakav zvanican sajt pa da pises nesuvislosti. Gazda hotela je svagdje javno pricao da ima podsku Bakira Alijinog i Denis Zvizdica. Mislis da bi bez njih dobio saglasnost da razvali arheoloski park, uporedi taj park nekad i sad pa ces vidjeti urbicida tone. Bakir Alijin je bio u nekom tijelu Ehosa i koga je mogao oko projekta hotela evrope, tog je zajebao, nista novo za njega. Nadalje, ako si primijetio ni FTV a niti BHTV nisu prikazali otvorenje tog hotela, a ti razmisli zasto

"Jednostavno ne mogu se sjetiti koji je to kapitalni objekat u gradu napravio neki Sarajlija." na ovo fakat moram reagovati. Alijin Bakir je sebe okruzio dezerterima, strancima,omladinom, ljudima koji nisu vidjeli puske isto kao on, a sada u Sarajevu se ne moze uhapsiti niti jedan veci kriminalac a da Alijinog Bakira licno ne pozna. Sam premijer Kantona Sarajevo mi je pricao da kao direktor Zavoda ne moze nista napraviti jer su to sve uposlenici ljudi koje je Bakir Alijin zaposlio. Pa se cudi onda sto je Sarajevo postalo vukojebina i sto niko iz sarajeva nista ozbiljno nije napravio. Doduse jesu neki Bakiru blisli i poznati ali sa saudijskim novcem koji su zaždili nakon i u toku rata. Cekajmo Branka Sljivara da o tome govori.
ins

#110 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by ins »

A da ti potrazis pomoc?
Covjece, Nova je godina, kakav Alijin Bakir... :skoljka:
Skyfox

#111 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by Skyfox »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:I da zaboravih pozivam sve kojima smeta Europa na ovaj ili onaj nacin da kupe Bristol i da ga obnove onako kako misle da treba.
vidim jutros ograda oko Bristola, gradilste vrvi radnicima, skela je vec do pola hotela... Ko li ga obnavlja...
The 51st State

#112 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by The 51st State »

Skyfox wrote:
Kralj Tvrtko XXVIII wrote:I da zaboravih pozivam sve kojima smeta Europa na ovaj ili onaj nacin da kupe Bristol i da ga obnove onako kako misle da treba.
vidim jutros ograda oko Bristola, gradilste vrvi radnicima, skela je vec do pola hotela... Ko li ga obnavlja...
zadnj vlasnici su malezijci, ako nije ponistena privatizacija. inace mi je pravo drago, po meni najljepsi hotel u gradu.
chino

#113 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by chino »

Skyfox wrote:
Napokon, bas je onako bilo ruglo pravo :thumbup:
BiH-x

#114 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by BiH-x »

Skyfox wrote:
Evo malo informacija o tome:

http://www.sa-c.info/viewProject/111-hotel-bristol.html

http://www.sa-c.info/forum/920;5-projec ... istol.html

Image
mala_truba

#115 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by mala_truba »

Evo vam informacije iz prve ruke:

U hotelu Europi rade 95% Sandzaklije, a a preostalih 5% običnih smrtnika čine stari radnici Europe koje su morali zadrzati po ugovoru iz privatizacije. Kad su trazeni radnici za Europu glavni uslov je bio samo da si Sandzaklija! A posebna priča je odnos vlasnika i njegovih šefova prema radnicima. Čovjek smatra da posjeduje te ljude, iživljava se na njima, kažnjava ih, maltretira, a plate su naravno na najmanjem mogucem minimalcu-sramota za takav objekat-raditi ostaju samo oni koji nemaju nikakvog drugog izbora pa moraju trpiti takva omalovažavanja i napade na ljudsko dostajanstvo! Zato se ne treba zanositi kad se kaze otvoreno novih 100, 200 radnih mjesta, jer ovo je prava slika stvari!!!
samo malo

#116 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by samo malo »

mala_truba wrote:Evo vam informacije iz prve ruke:

U hotelu Europi rade 95% Sandzaklije, a a preostalih 5% običnih smrtnika čine stari radnici Europe koje su morali zadrzati po ugovoru iz privatizacije. Kad su trazeni radnici za Europu glavni uslov je bio samo da si Sandzaklija! A posebna priča je odnos vlasnika i njegovih šefova prema radnicima. Čovjek smatra da posjeduje te ljude, iživljava se na njima, kažnjava ih, maltretira, a plate su naravno na najmanjem mogucem minimalcu-sramota za takav objekat-raditi ostaju samo oni koji nemaju nikakvog drugog izbora pa moraju trpiti takva omalovažavanja i napade na ljudsko dostajanstvo! Zato se ne treba zanositi kad se kaze otvoreno novih 100, 200 radnih mjesta, jer ovo je prava slika stvari!!!
Pa svi mi koji ne lazemo sebe da zivimo u drzavi blagostanja, ovo sve znamo i da nam ne kazes.

Na zalost, to je pravilo u ovoj banana drzavi, radnici se zaposljavaju po rodjacko-zavicajnim vezama ili uz kovertu sa odredjenim iznosom novaca, radnici se maltretiraju, ponizavaju, a kad pogledas, ko stiti te radnike? budi sretan sto radis, suti i trpi.

:bih: ovaj rad
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#117 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.youtube.com/watch?v=Zx2wLgrgKnU
Teško meni jadnoj u Saraj'vu sama
Sama legnem....Ja se tebi čudim Maho,...
ins

#118 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by ins »

Super, sada kada znas to, onda nemoj ici tamo...
strong69

#119 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by strong69 »

Najbolje je bilo da je hotel ostao rusevina skupa sa cijelim gradom, da niko nista ne radi i ne popravlja. Cuj 95% Sandzaklija? Jesi siguran/a? Da nije 93,8%?

I ovaj hotel Bristol, ne znam vala koji ga klinac rade... Treba ga ostaviti ´nakog kakav jeste a i onaj hotel Zagreb treba sacuvati ovakvog kakav je. Neka to bude smjestaj za narkomane.
BiH-x

#120 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by BiH-x »

Zamislite samo kakva bi se halabuka digla da je neko rekao da "tamo ili tamo" rade 95% Srbi :)
dobar_ti?

#121 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by dobar_ti? »

Hoces da kazes da vlasnik hotela mrzi Sandzaklije? Na osnovu ovog tvog napisanog ja sam to zakljucio :run:
Skyfox

#122 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by Skyfox »

i ko je gazda?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#123 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by Romeo 80 »

Skyfox wrote:i ko je gazda?
Pa sandžaklija! :D :run:
mala_truba

#124 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by mala_truba »

dobar_ti? wrote:

Hoces da kazes da vlasnik hotela mrzi Sandzaklije? Na osnovu ovog tvog napisanog ja sam to zakljucio :run:
Ma nidje veze! Hocu da kazem da voli samo sebe, i da koristi atmosferu robovlasničkog kapitalizma koji vlada u nasoj,a ne njegovoj,Bosni!
kosmos

#125 Re: Otvoren hotel Europa!

Post by kosmos »

mala_truba wrote:
dobar_ti? wrote:

Ma nidje veze! Hocu da kazem da voli samo sebe, i da koristi atmosferu robovlasničkog kapitalizma koji vlada u nasoj,a ne njegovoj,Bosni!
gazda hotela mi se osobno hvalio da ima podrsku denisa zvizdica i bakira srbijanca alije srbijanca. dobro bi bilo da se malo vise u medijima govori o ovoj vezi. ne treba se cudit sto je evropu kupio stranac, kad bakir srbijanac alije srbijanca ne pozna nikog poduzetnog u sarajevu. pa bakir srbijanac alije srbijanaca je rat proveo u trezoru narodne banke ko najobicnija picka, a zena mu je bila u ratu u istom onom zagrebu gdje je bio i tasim kucevic. nije bez razloga kongres sda bakiru srbijancu alije srbijanca rekao "marš"
jos onako nekaznjeno sjebase arheolosko nalaziste, preorase ko srbi u banjaluci za vrijeme rata
Post Reply