Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

BHCluster

#426 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BHCluster »

Breathless wrote:Pitao si znam li ko je Muhsin Rizvic i ja bi sad trebao osjetiti strahopostovanje, ali ne osjecam ga, vec kazem da ne znam i cekam da mi ti objasnis, s obzirom da medjunarodna strucna javnost Rizvica gotovo i ne poznaje.

Napadas me jer sam dirnuo u svetu kravu, a nisi odgovorio na pitanje zasto je to sveta krava, tj. nigdje nisi ponudio cak ni argument o naucnoistrazivackoj produkciji i citiranosti odnosno uticaju tog autora u medjunarodnim okvirima.

Uticaj Muhsina Rizvica na oblast kojom se bavio jeste ravna uticaju njegovih kolega s fakulteta, Muniba Maglajlica, Fahrudina Rizbanbegovica i slicnih naucnih autoriteta.
Ne pravi se pameta i nedrzi govor, jdnostavno pitanje sam ti postavio nakon sto si ti napisao ovo:
Ta Rizviceva knjiga je davno osporena kao nenaucna, ali ne da mi se sad o tome sire. Trebamo prvo nauciti razliku izmedju fikcije i fakcije, izmedju knjizevnosti i sociologije, politologije i drugih slicnih disciplina.
... znaci pokazao si svoju aroganciju, jer gdjece u Andrica jer ipak on nije historicar ali opet se iste hvata i kada neko poput Rizvica napise nesto sto mu je struka koristeci iskljucivo primjere iz Andricevih umotvorina, sto se niko nije usudio napisati prije, to nemoze to se odmaH odbaci jer ipak Rizvica je samo poturica naspram Nobelovca sa odredjenim tendencijama.
Breathless

#427 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Halo decko, budi pristojan i uozbilji se.
BHCluster

#428 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BHCluster »

Breathless wrote:Halo decko, budi pristojan i uozbilji se.
Drzise onoga sto znas i nemoj da ti se argumenti svode na citate sa necijeg facbook profila.
Breathless

#429 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

O cemu to ti i zasto si tako nervozan i nadobudan?

Kazem ti da ta Rizviceva knjiga nije relevantna ni u lokalnim ni u medjunarodnim strucnim krugovima, a zasto, rekao sam ti vec, mada Rivnic nije jedini problem, jer se Andricem ionako gotovo niko nije ozbiljno bavio, ali bi zato o njemu i svaki gorstak s Romanije imao sta da kaze.

Prije nego se uhvatis dalje Andrica i Rizvica, bolje uhvati se i savladaj bar pravopis i gramatiku bosanskog jezika. Sramota je to ne znati, mada je simptomaticno da je kao ni jedan drugi pisac, Andric magnet i za one koji ne poznaju te osnove.
BHCluster

#430 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BHCluster »

Breathless wrote:O cemu to ti i zasto si tako nervozan i nadobudan?

Kazem ti da ta Rizviceva knjiga nije relevantna ni u lokalnim ni u medjunarodnim strucnim krugovima, a zasto, rekao sam ti vec, mada Rivnic nije jedini problem, jer se Andricem ionako gotovo niko nije ozbiljno bavio, ali bi zato o njemu i svaki gorstak s Romanije imao sta da kaze.

Prije nego se uhvatis dalje Andrica i Rizvica, bolje uhvati se i savladaj bar pravopis i gramatiku bosanskog jezika. Sramota je to ne znati, mada je simptomaticno da je kao ni jedan drugi pisac, Andric magnet i za one koji ne poznaju te osnove.
Ah taj kompleks vise vrednosti. Image
Breathless

#432 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Fatmir i Nemanja, taman su se vala nasli!
Breathless

#433 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

BHCluster wrote:
Breathless wrote:O cemu to ti i zasto si tako nervozan i nadobudan?

Ah taj kompleks vise vrednosti. Image
O cemu ti to? Nije ti dobro izgleda.
Danguba

#434 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

Trebalo bi Nemanju malo izvesti iz onoga kica. :D

Sve više turista u Muzeju Ive Andrića
animals

#435 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Danguba wrote:Trebalo bi Nemanju malo izvesti iz onoga kica. :D

Sve više turista u Muzeju Ive Andrića
Ovo je sramota da ga Nemanja i Dodik zastupaju i koriste se njegovim imenom..
BezDobrogNaslova

#436 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BezDobrogNaslova »

Drago mi je da Muzej Ivo Andric u Travniku dobro radi i da ga posjecuje veliki broj turista. Odlicna stvar za sve nas, narocito za ljude u Travniku.
Andricgrad ne zastupaju samo Kusturica i Dodik, nego i veliki broj intelektualaca, a iza citavog projekta je stala i Republika Srpska, Srbija. Andricev institut je mjesto okupljanja eminentih imena iza svijeta knjizevnosti, istorije, filozofije...Nije to bas puko prodavanje magneta sa Andricevim likom (koje btw, necete naci da kupite u Andricgradu, nego kod ulicnih prodavaca).
Mnogi izjednacavaju Andricgrad sa Dodikom, medjutim, ma kakvi rezultati izbora bili, osim ako apsolutnu vlast osvoji recimo Koalicija Prvi mart ili kako se vec zove, Andricgrad ce da nastavi svoje postojanje i poslovanje.
Breathless

#437 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

BezDobrogNaslova wrote: Andricgrad ne zastupaju samo Kusturica i Dodik, nego i veliki broj intelektualaca, a iza citavog projekta je stala i Republika Srpska, Srbija. Andricev institut je mjesto okupljanja eminentih imena iza svijeta knjizevnosti, istorije, filozofije...
Kojih eminentnih imena? Kusturicu sav pristojan svijet u Beogradu zaobilazi u sirokom luku, tako da mu i ne preostaje nista nego da bude okruzen ruralcima s Mokre Gore i onima kakav je Mile od Laktasa.
Breathless

#438 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

BHCluster wrote:Opet tvoje umotvorine :lol: :lol: Andric je o Kosovskom pitanju pisao Milanu Stojadinoviću. A volio je i kumu kresnuti ponekad.
Pored toga sto ne znas da citas, tebi izgleda stvarno nije dobro. Previse Fatmira, bojim se.
Lokman

#439 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Lokman »

BezDobrogNaslova wrote:Drago mi je da Muzej Ivo Andric u Travniku dobro radi i da ga posjecuje veliki broj turista. Odlicna stvar za sve nas, narocito za ljude u Travniku.
Andricgrad ne zastupaju samo Kusturica i Dodik, nego i veliki broj intelektualaca, a iza citavog projekta je stala i Republika Srpska, Srbija. Andricev institut je mjesto okupljanja eminentih imena iza svijeta knjizevnosti, istorije, filozofije...Nije to bas puko prodavanje magneta sa Andricevim likom (koje btw, necete naci da kupite u Andricgradu, nego kod ulicnih prodavaca).
Mnogi izjednacavaju Andricgrad sa Dodikom, medjutim, ma kakvi rezultati izbora bili, osim ako apsolutnu vlast osvoji recimo Koalicija Prvi mart ili kako se vec zove, Andricgrad ce da nastavi svoje postojanje i poslovanje.
Isti mentalni sklop koji je zapalio Vijećnicu, danas gradi Andrićgrad i slavi teroristu Principa. To je mantalno zlo koje se guslama prenosi na srpska pokoljena. Šta to srpstvo nudi u odnosu na veličanstvenu germansku kuturu, pa da sebi umišlja neku alternativu i nebesku misiju.Kao srbi su oslobađali južnoslovenske narode od austrijske okupacije, oslobađali ih od discipline, higijene i pravne države i ekonomskog progresa? Smiješno! Pogledaj jadno stanje Srbije i Srba, a pogledaj gdje su germani i kakva su društva Austrija ili Njemačka. 100 godina nakon atentata srpski vožd Vučić ponižava se pred kancelarkom i javno obećava vazalni status Srbije u odnosu na Njemačku.
BHCluster

#440 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BHCluster »

Breathless wrote:
BHCluster wrote:Opet tvoje umotvorine :lol: :lol: Andric je o Kosovskom pitanju pisao Milanu Stojadinoviću. A volio je i kumu kresnuti ponekad.
Pored toga sto ne znas da citas, tebi izgleda stvarno nije dobro. Previse Fatmira, bojim se.

Da da opet taj kompleks vise vrijednost! Dobro je pa me nisi nazvao kao Andric "poturicom".
Breathless

#441 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Na ovoj temi sam prvo proglasen za mrzitelja Srba, a potom i Bosnjaka. Priznajem da mi je to najveci kompliment, a sad idem i na temu o onom nesretnom Bobanovom poletarcu da i tamo zaradim kakav kompliment.
Zokipfc

#442 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Zokipfc »

Bio u Visegradu, prenocio u Andricgradu.

Prvo, slazem se sa tim da je narodu tamo potrebna 'denacifikacija'. Pocnes o npr. lomaci, a oni ti odmah prebace na ono "A da znas sta su oni nama radili" (i bilo je dosta toga iako se mnogi od vas nece sloziti sa tim, ali to je za drugu temu.)
Probam ja tamo nekom momku (inace sin od glavnog lika u MUP-u) objasniti da me nervira sto se svaki put kad se pocne o bilo kojem zlocinu sa bilo koje strane, odmah pocne kontriranje. (tipa: "a da znas sta je bilo u jasenovcu/srebrenici/prijedoru/sarajevu itd.")

Al' dzaba. Takvi ljudi to uopste ne kontaju, i izgleda nemaju kapacitet da to shvate. Nesto sto sam takodjer na ovom forumu vidio. To ti je to kad ljudima nesto mora biti crno ili bijelo. Nema druge. Ali ipak to nisu losi ljudi, vjerovali vi mene ili ne. Sasvim pristojni, kulturni ali kad krenes o ratu ili politici sve se promjeni. Ali dobro, to je vec jedan mnogo kompleksniji problem.

Tome moram i dodati da sam tamo sretnuo neku curu koja je sasvim OK bila sta se toga tice, iako nisam bas sa mnogima pricao o ratu.

E sad o Andricgradu, iskren da budem zgadio mi se od prvog trena. Odmah se vidi da je to pravljeno sa politickim ciljem, svojatanje Principa, 'umjetno djelo' koje prikazuje dodu i kompaniju kako 'dizu' andricgrad... :run: I jos totalno ignorisanje onih desavanja 92'e...
Mislim lijepo izgleda i to, ali ko god ima imalo kritican 'mindset' brzo ce skontati da je sve to plastika.

Ipak super je da su se stvorila nova radna mjesta, ali to je mogla na mnoooogoo bolji i efektivniji nacin. Jebiga :sax:
Bodkin

#443 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Zokipfc wrote:Bio u Visegradu, prenocio u Andricgradu.

Prvo, slazem se sa tim da je narodu tamo potrebna 'denacifikacija'. Pocnes o npr. lomaci, a oni ti odmah prebace na ono "A da znas sta su oni nama radili" (i bilo je dosta toga iako se mnogi od vas nece sloziti sa tim, ali to je za drugu temu.)
Probam ja tamo nekom momku (inace sin od glavnog lika u MUP-u) objasniti da me nervira sto se svaki put kad se pocne o bilo kojem zlocinu sa bilo koje strane, odmah pocne kontriranje. (tipa: "a da znas sta je bilo u jasenovcu/srebrenici/prijedoru/sarajevu itd.")

Al' dzaba. Takvi ljudi to uopste ne kontaju, i izgleda nemaju kapacitet da to shvate. Nesto sto sam takodjer na ovom forumu vidio. To ti je to kad ljudima nesto mora biti crno ili bijelo. Nema druge. Ali ipak to nisu losi ljudi, vjerovali vi mene ili ne. Sasvim pristojni, kulturni ali kad krenes o ratu ili politici sve se promjeni. Ali dobro, to je vec jedan mnogo kompleksniji problem.

Tome moram i dodati da sam tamo sretnuo neku curu koja je sasvim OK bila sta se toga tice, iako nisam bas sa mnogima pricao o ratu.

E sad o Andricgradu, iskren da budem zgadio mi se od prvog trena. Odmah se vidi da je to pravljeno sa politickim ciljem, svojatanje Principa, 'umjetno djelo' koje prikazuje dodu i kompaniju kako 'dizu' andricgrad... :run: I jos totalno ignorisanje onih desavanja 92'e...
Mislim lijepo izgleda i to, ali ko god ima imalo kritican 'mindset' brzo ce skontati da je sve to plastika.

Ipak super je da su se stvorila nova radna mjesta, ali to je mogla na mnoooogoo bolji i efektivniji nacin. Jebiga :sax:
pisao ja davno o ovome. ili si sa nama ili protiv nas mentalitet. nema sredine i nema sivog
LBVIEW

#444 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:

pisao ja davno o ovome. ili si sa nama ili protiv nas mentalitet. nema sredine i nema sivog
Sivo bi moglo biti da je jednak udio crnog i bijelog, a znamo vrlo dobro da nije.
Sta su to npr. Bosnjaci Srbima u Visegradu napravili pa da se i dan danas pokusava naci opravdanje za paljenje zivih ljudi i masovna silovanja? Ista stvar je sa bilo kojim stratistem, od Prijedora do Srebrenice,uvijek se nade nekakvo opravdanje za koje se prije ili kasnije ispostavi ili da je laz ili da je 10x preuvelicano.
I nemojmo se, lagati, u Visegradu se vrlo dobro zna sto se desilo,ljude koji su pobjegli su namamili natrag kako bi se mogli izivljavati. :evil: , pa opet se koljaci docekuju s pjesmom.Jednom rijecju psihopatologija.
gepard_

#445 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by gepard_ »

Bodkin wrote:

a zasto bi bosnjaci pristajali na sredinu , na sivo . na laz . na relativizaciju i podjelu agresije i genocida na 3 . zasto ? zbog cega ?
Joe McCarthy

#446 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Joe McCarthy »

casica wrote:
madesa wrote:ima li kakvih slika da vidim na sta to lici ?
Image
Jebo Sjevernu Koreju šta Mile uradi :lol:
swanfilter

#447 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by swanfilter »

Kult Mileta na djelu. Ovu sliku treba razbacati po netu, neka svaki insan vidi kakvog socijaldemokratu ima svijet. A ne konta ...
Zokipfc

#448 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Zokipfc »

LBVIEW wrote:
Sivo bi moglo biti da je jednak udio crnog i bijelog, a znamo vrlo dobro da nije.
Sta su to npr. Bosnjaci Srbima u Visegradu napravili pa da se i dan danas pokusava naci opravdanje za paljenje zivih ljudi i masovna silovanja? Ista stvar je sa bilo kojim stratistem, od Prijedora do Srebrenice,uvijek se nade nekakvo opravdanje za koje se prije ili kasnije ispostavi ili da je laz ili da je 10x preuvelicano.
I nemojmo se, lagati, u Visegradu se vrlo dobro zna sto se desilo,ljude koji su pobjegli su namamili natrag kako bi se mogli izivljavati. :evil: , pa opet se koljaci docekuju s pjesmom.Jednom rijecju psihopatologija.
http://www.slobodan-milosevic.org/docum ... n/8-VG.htm

Evo ti dosta materijala sa 'druge strane'. Ali dobro, i to je valjda 'relativizacija i izjednacavanje zlocina'. A naravno, nije opravdanje i nikada ne smije biti!

Bodkin wrote:
Ma haos, gdje smo mi rodjeni... :roll: Ovo sve je najbolje ocistiti nekom superbombom pa nek ostanu samo insekti. Oni ne znaju za klanje, silovanje..
LBVIEW

#449 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by LBVIEW »

Zokipfc wrote:
LBVIEW wrote:
http://www.slobodan-milosevic.org/docum ... n/8-VG.htm

Evo ti dosta materijala sa 'druge strane'. Ali dobro, i to je valjda 'relativizacija i izjednacavanje zlocina'. A naravno, nije opravdanje i nikada ne smije biti!

Bodkin wrote:
Ma haos, gdje smo mi rodjeni... :roll: Ovo sve je najbolje ocistiti nekom superbombom pa nek ostanu samo insekti. Oni ne znaju za klanje, silovanje..
Zar ti stvarno mislis kako srpsku propagandu u vidu "dokumenta" ovog " Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava" mozes plasirati kao dokaz? :-) "Huse izbacio Peru iz autobusa proljeca 92-e", "Muratovic rek'o kako Srbe treba pobiti" i slicne bisere ti smatras relevantnim za utvrdivanje odgovornosti druge strane? :-)
Dalje, uz duzno postovanje prema eventulanim zrtvama, vodi li se ikakav postupak pred domacim ili medunarodnim sudom za ratne zlocine protiv pocinilaca? Ja ovdje ne vidim bosnjacke zlocinace http://www.sudbih.gov.ba/index2.php?tra ... st&jezik=h, nije valjda Sud BiH pristrasan i sudi samo Srbe?
Kako bilo, masovne zlocine u Visegradu su pocinili jedino Srbi prema Bosnjacima i tu zamijenjenih uloga nije bilo, i to visegradski Srbi vrlo dobro znaju,kao sto znaju da "materijala" za toboznju "osvetu"nisu mogli ni imati jer su netom nakon sto su uz pomoc Uzickog korpusa zauzeli grad poceli svoj krvavi pir kad su uz obecanje da se nikome nista nece desiti pozvali narod koji je izbjegao iz Visegrada na povratak.Dobar dio tih ljudi su uprkos datom obecanju pobili :oops: a sam obim i sistematicnost zlocina svjedoci o tome kako je postojao unaprijed razraden plan, dakle nikakva spontanost pri izvrsenju zlocina iz toboznje osvetoljubivosti.
Mračajski proto

#450 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Mračajski proto »

Politizacija mrtvog intelektualca.

:run:
Post Reply