Breathless wrote:
To i jeste najveca tragedija, sto Andrica tumace ljudi koji po svojim intelektualnim kapacitetima i obrazovanju ne bi mogli da tumace ni "Sinisu i osu" i sto je najgore, upravo takvi se osjecaju najvise pozvanim da ga tumace i zloupotrebljavaju iz najnizih interesa. Kao sto vidis, takve imas i ovdje na forumu, imas ih i u svakoj vukojebini u Bosni i Srbiji, iako ih vecina i nije citala Andrica, a da ne kazem nesto drugo, a jedan od njih je i taj Muderis, preprosti hodza koji ne bi mogao cuvati ni dvije koze, ali se osjeca pozvanim da tumaci ne samo knjizevnost, vec i cijeli svijet i pojave u njemu i to namece, ne kao subjektivno misljenje, vec kao objektivnu sliku svijeta, iako, usput receno, objektivna slika svijeta nije moguca sa spoznajom do koje su ljudi danas dosegli. Sigurno da niko, ne samo na Balkanu, vec i u evropskoj knjzevnosti u cjelini, nije tako banalizovan i zloupotrebljavan kao Andric, a to rade kako srpski nacionalisti, tako i bosnjacki i hrvatski. Moguce da bi sve bilo manje nesretno po Andrica, da nije dobio tu prokletu nagradu, jer primitivni balkanoid vjeruje samo u nagrade i formalna priznanja, bez da se ikada bavio sustinom. Danas je Kusturica najbolji primjer za najgrublju banalizaciju i zloupotrebu Andrica, iako takvih primjera nazalost ima mnogo, a njegov odnos prema Andricu gotovo i da se ne razlikuje od odnosa Murata Sabanovica prema Andricu.
Mislim da je ovdje ipak rijec o Pismu iz 1920. Bar je odlomak iz te pripovjetke postavljen ovdje.
Da, dovoljno mi je bilo pročitati onu ogavnu temu o Andriću na ovom forumu, od prije nekoliko godina. E, ta tema je slika i prilika našeg primitivizma, naše ograničenosti i ideološke zatrovanosti. Mislim da ne treba objašnjavati kako tim patologijama lijeka nema dok zahvataju sve slojeve društva, bez obzira na intelektualni potencijal i stepen obrazovanja kontaminiranih.
Nije problem u kusturicama, muderisima, rizvićima (ista je to ravan banalizovanja i parazitstva) problem je u onima kojima su takvi ljudi mjerodavni, cijenjeni i poštovani po svaku cijenu, bez imalo kritičkog mišljenja i preispitivanja ponuđenih sadržaja. A takvih je u ovoj zemlji, kao i u okruženju, mnogo. Meni je najstrašnije kad vidim koliko su čvrsta....zabetonirana, a na fikciji zasnovana.... ubjeđenja tih izmanipulisanih ljudi.
Pretpostavljam da ja neću dobiti potvrdu od pomenutog forumaša da je u primisli imao navedeno Andrićevo pismo, a ne poznatu pripovijetku, kad je postavio pitanje o pljuvanju po muslimanima, pa neka onda bude da sam ja pogrešno shvatila.
Inače, što se tiče
grada o kojem je na ovoj temi riječ... još uvijek čekam da mi neko, ko je tamo bio, argumentovano objasni vezu između Andrića, sadržaja njegovih književnih djela i turističke ponude pomenutog zdanja...
Brod
Lotika...
Suveniri tipa magneti za frižider i bedževi sa likom Andrića...
Ima li još nešto ovako izuzetne vrijednosti što opravdava ime tog grada