Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post Reply
Bodkin

#351 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
ti si tolike godine na forumu ali nikako da neke stvari razlucis. srpski zlocini su se desavali sistematski kao rezultat politike sa najviseg vrha. zlocini se desavali, oni ih prikrivali, umanjivali, negirali, cutali...dok su se ''bosnjacki'' zlocini dogadjali individualno. cim se saznalo za te zlocine, nekima je odmah presudjeno, neki odmah predati hagu, neki jos cekaju presude. i t.d. i t.d.

mislim da nema nikoga razumnog ko nece osuditi zlocine na kazanima pa cak i dozvoliti podizanje spomen obiljezja da se trajno obiljezi jedna ''sramota''. znaju to srbi i njih ne interesuju kazani nego izmisljaju druga stratista da bi izjednacavali zlocine.

sta jos treba bosnjaci da urade da ne bi bili ''isti''?

kao sto rece @Kikibombona, meni bi bilo dovoljno jeda srbin u visegradu da kaze ''jeste, sve se to desilo u visegradu. zao mi je zbog svega toga'' i meni bi bilo dovoljno kao da je to rekao cijeli visegrad.

ti ako ne vidis tu razliku, ja ti tu ne mogu pomoci a sto se mene tice mozes i konverzaciju prekinuti.

p.s. nekada ne moras nista napisati, znam sta mislis :D
ono sto ti ne kontas je da ja nigdje nisam napisao drugacije. da su jedni bili sistematski a drugi nisu. ali ti i dalje imas potrebu da svaki put svakome prebacis nekakvo izjednacavanje i relativiziranje. ali bas svaki put. ja nisam iz tog jebenog visegrada da ti pisem to sto ti hoces.

ali isto tako nikad ovim padobrancima necu ostati duzan. cuj gdje su dokumentovani slucajevi sa imenom i prezimenom :lol: nek idu u neku stvar

p.p.s. da znas sta mislim ne bi pisao ovakve stvari ;-)
Breathless

#352 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Kikibombona wrote: Budimo realni drug, moras biti 'ludak' da bi u Visegradu i nekoj slicnoj mini sredini etiketirao zlocinacki olos. Vidis samo LDP i njihovih 250 000 hiljada glasaca. Sigurno imaju makar jos toliko simpatizera, ako ne i vise. Valjda smo nacisto da ti ljudi misle sve najgore o Milosevicu i njegovoj ekipi, o njihovim nedjelima.... Ali, ipak, SUTE. Ne osjecaju da je doslo vrijeme za agresivniju anticetnicku kampanju. Ljudi se boje za sebe i porodicu.

Obican gradjanin Visegrada tesko smije otvoreno govoriti o cetnistvu i zlocinama u gradu. Na taj nacin ce ugroziti sebe i svoju porodicu, a nista nece postici. Proglasit ce ga izdajnikom, placenikom, Sorosovim agentom i sl.

Ipak se nadju ljudi poput Sase kojeg si spomenuo, onog covjeka iz Trebinja, Cede Jovanovica u Srbiji i mnogih drugih... Oni su pioniri. Bice ih jos vise. Samo Srbi mogu lijeciti bolesno srpsko drustvo. Bosnjak i Hrvat ne mogu.

Bilo je ludaka koji su rizikovali mnogo toga, pa i zivot i u drugim sredinama i tokom ovog rata da bi se suprostavili fasizmu. U Visegradu nazalost ne. Ni ljudi koji su odlazili u partizane ili u Spaniju naprimjer nisu mnogo kalkulisali. Izrael i danas dodjeljuje priznanja Pravednicima koji su rizikovali svoje zivote i zivote svojih bliznjih, kako bi sacuvali zivote svojih komsija, prijatelja, poznanika ili neznanaca Jevreja od nacistickih progona. Tokom ustaske okupacije Sarajeva imao si i ovaj primjer o kojem ispod pise Ivo Goldstein, ali i mnoge druge primjere gdje su ljudi ipak ponesto rizikovali:
Uz to mnogi su se Muslimani, čak i prije Hrvata, zgrozili nad ustaškim zločinima te su se od njih ograđivali. Prvi su to učinili članovi Glavnog odbora „El Hidaje“, društva muslimanskih vjerskih predstavnika, Rezolucijom Glavne skupštine Društva muslimanske ilmije u kolovozu 1941. godine. Slične rezolucije potpisali su do kraja 1941. i početkom 1942. ugledni Muslimani u nizu bosanskohercegovačkih gradova.6 Polovicom listopada skupina uglednih sarajevskih Muslimana deklaracijom osuđuje ustaške zločine nad Srbima („osuđujemo sve one pojedince muslimane, koji su na svoju ruku sa svoje strane napravili kakav bilo ispad i učinili kakvo nasilje“), a gotovo istodobno mostarski Muslimani rezolucijom ističu „da su nebrojeni zločini, nepravde, bezakonja i nasilna prevjeravanja koja su činjena i koja se čine prema pravoslavnim Srbima i drugim sugrađanima strana potpuno duši svakog muslimana”, pa zahtijevaju da „se zavede puna jednakost, red i zakonitost za sve bez obzira na vjersku i narodnu pripadnost”.

Evo jos jedan kratki dio, cisto kao informacija, mada o hodzama, poovima, kleru opcenito, uz casne izuzetke, nemam dobro misljenje, jer su obicno bivali na pogresnoj strani.
Rezolucije su proizašle iz skupštinskog zaključka Udruženja ilmije “El-Hidaje” 14. avgusta 1941. godine u Sarajevu

Muslimanske rezolucije u Drugom svjetskom ratu nepravedno su zapostavljene u ovdašnjoj historiografiji. Nastale u teškim vremenima balkanske klaonice, one svjedoče o dostojanstvu bošnjačkog naroda i njegovih prvaka, prije svih islamske uleme, koja nije ostala slijepa i gluha na genocidnu politiku ustaške vlasti, kao i četničkih odreda.

Ove rezolucije, njih sedam, a nezvanično više, dobivaju na historijskoj vrijednosti i moralnoj vagi još više nakon posljednjeg rata, pogroma Bošnjaka u njihovoj zemlji i genocida u Srebrenici. Fakti kažu da su rezolucije 1941. godine izdate u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Trebinju i Tuzli. Spominju se i rezolucije iz Bosanske Dubice, Visokog i još nekih mjesta.

Muslimani tog vremena pokazuju svoju veličinu i ovim dokumentima osuđuju ustaške zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima. Istovremeno se ograđuju od pojedinaca iz svog etničkog korpusa koji su s fašistima činili zločine.

Obračun s potpisnicima

Rezolucije su produkt skupštinskog zaključka Udruženja ilmije “El-Hidaje” od 14. avgusta 1941. godine u Sarajevu koja je u skladu s načelima islama apelirala na vjernike da se “klone bilo kakvog nasilja”.

Dva mjeseca kasnije, 12. oktobra 1941., objavljena je prva, Sarajevska rezolucija. U njoj je izražena zabrinutost i protest zbog masovnih ustaških zločina nad Srbima, osuđeno sudjelovanje muslimana u zločinima i zatraženo od vlasti NDH da prekinu bezakonje i pravnu nesigurnost. Tekst Sarajevske rezolucije napisao je vodeći intelektualac toga doba Mehmed ef. Handžić s još jednim kolegom, nakon čega su je potpisali ugledni ljudi iz reda muslimanske inteligencije. Mostarska rezolucija 21. oktobra, Banjalučka 12. novembra, Bijeljinska 2. decembra, Tuzlanska 11. decembra 1941. godine, svaka od njih gotovo identično osuđuje ubistva i progone komšija Srba i ostalih naroda; traži se sigurnost života, časti, imovine i vjere.

Ovim dokumentima humanosti muslimani, osim revolta, pokazuju i svoje političko buđenje i opredjeljenje prema Pavelićevoj državi da ne žele biti “cvijeće hrvatskog naroda”, odnosno “Hrvati islamske vjeroispovijesti” na koje će se oslanjati ustaška šovinistička vlast. Period nakon rezolucija je vrijeme kalkulantskih poteza ustaške vlasti koja je prekinula otvorene represalije i progone Srba, Jevreja i Roma, ali se obračunavala s potpisnicima rezolucija. Pavelić izjavljuje da će sarajevskim asfaltom prije poteći krv autora rezolucije (misli se na Sarajevsku rezoluciju, op. a.) nego će se Vlada NDH odreći svog programa. Jure Francetić, ustaški povjerenik u Sarajevu, prijetio je da će svi potpisnici rezolucija biti upućeni u koncentracione logore.

Hapšenja i ubistva

Paradoksalno, muslimani koji su “ustali” u odbranu srpskih komšija u tom vremenu trpe, s jedne strane, asimilaciju od ustaške vlasti, dok ih četnici “komšijski” uništavaju gdje god stignu. Brojka od 103.000 ubijenih muslimana ili 8,1 posto ukupne populacije govori o sistematskom istrebljenju. Otuda se muslimani počinju braniti sami organiziranjem muslimanskih milicija u Krajini (Huska Miljković), sjeveroistočnoj Bosni (Hasanefendićeva milicija), oko Sarajeva (milicija hafiza Pandže) ili odlaze u partizanske jedinice.

Banjalučka rezolucija posebna je po mnogo čemu. Potpisalo ju je 75 najuglednijih muslimanskih građana s tadašnjim i bivšim gradonačelnikom na čelu, nekoliko imama, muftija, šerijatskih sudija, inžinjera, profesora, trgovaca, činovnika, studenata, muderisa, ljekara i penzionera. Kao letak razaslana je po cijeloj Jugoslaviji. Njen sadržaj eksplicitno i bez imalo zazora govori o “divljim i razuzdanim ustašama” i egzemplarnim zločinima prema Srbima, ali i muslimanima.

- Slučaj s groznim ubistvom hodže Edhema ef. Hodžića ovdje u Banjoj Luci, usred bolničke avlije i u po dana, strašan je primjer razuzdanosti od strane ustaše Josipa Babića. I što je najžalosnije, ne zna se ni danas da li je zločinac uopće uhapšen, a kamoli kažnjen – piše u ovom dokumentu.

Navode slučajeve u nekoliko gradova i mjesta gdje su ustaške snage pristupile klanju kršćana pod fesovima na glavama. Navodi se i da su kolone iz Hrvatske dolazile s fesovima na glavama.

Fesovi na glavama

- To je bilo u Bosanskom Novom, gdje je četiri kamiona ustaša došlo iz preka pod fesovima i izvršili klanje hrišćana u masama. Isto se desilo i u Bosanskoj Kostajnici, gdje je na isti način i za jedan dan poklano 862 hrišćana. I u Kulen-Vakufu su to radili i tu se naročito istakao Miroslav Matijević, ustaša iz Vrtoče. Tu je poklano oko 950 hrišćana, što je dalo povoda za osvetu četnika od 6. septembra 1941. godine, kada je Kulen-Vakuf zapaljen i glavom je platilo 1.365 muslimana (ljudi, žena i djece). Mi znamo gdje su neke ustaše katolici udarali na hrišćane s povicima: “Udri Mujo, drži Huso, ne daj tamo Meho…!” i slično – piše u Banjalučkoj rezoluciji.

Vrijedi zaključiti da je bošnjačka duhovna i svjetovna elita tokom Drugog svjetskog rata, uz manje izuzetke, časno vodila svoj narod kroz scile i haribde istrebljivačkih fašističkih programa. Na muslimanske rezolucije, kao egzemplarnu pojavu u Drugom svjetskom ratu, potomci njenih tvoraca i potpisnika i bošnjački narod trebaju biti ponosni.

Poruka kralja Petra

- Mi Srbi ne treba da zaboravimo da su u odbranu srpskog življa u NDH od ustaških zločina prvi ustali baš najugledniji muslimani – kazao je kralj Petar II Karađorđević na Petom svesrpskom kongresu u Čikagu. Draža Mihailović je u jednom od svojih proglasa 1944. godine istakao da su rezolucije muslimana izdate 1941. po bosanskim gradovima “primjeri svijesti i građanske hrabrosti.”

Kratko pamćenje

Primjerak Banjalučke rezolucije čuva se i u Vojnoistorijskom institutu u Beogradu. No, historijsko pamćenje je kratko i tragično. Muhameda Tabakovića, jednog od potpisnika Banjalučke rezolucije, četnici su svezali za kuću i zapalili. Pola stoljeća kasnije još jednog potpisnika časne Banjalučke rezolucije, hafiza Mehmeda ef. Zahirovića napadaju četnički sljedbenici.
Ti neces postici nista ako Visegrad i stanovnistvo grada okarakterises kao sovinisticko. Naprotiv. Odmazes i Srbima i Bosnjacima. Mozda motivises nekog cetnika da povratniku opsuje 'majku balijsku' i na taj nacin nekome indirektno (nesvjesno) naneses stetu.

Ne karakerisem ih tako ja, vec konkretni postupci i djelovanje odnosno nedjelovanje apsolutne vecine u tom mjestu, koje nosi takav teret. Ponavaljam da bi bio sretan da cujem samo jedan jedini glas suprostavljanja fasizmu u koji je ta sredina potonula, ali nazalost, nema ga.
Bosnjaci NE BI TREBALI gurati Milosevica i Karadzica medju srpski narod. Trebaju ih izolovati. Trebaju govoriti o njima i njihovim nedjelima. To je pravi nacin. Milosevic i Karadzic ZELE da ih se gura medju Srbe. To je bio njihov cilj i njihova zelja. Oni se kriju iza srpskog naroda. Zbog toga treba izbjegavati 'VI' i govoriti 'ON'.
Karadzica, Milosevica, ali i one koji su bili temelj, a ne vrh piramide, trebaju izolovati prije svega Srbi, u prvom redu zbog svoje i buducnosti svoje djece, a ne Bosnjaci ili Hrvati. Bosnjaci i Hrvati trebaju izolovati svoje zlocince, isto tako, zbog svoje buducnosti i buducnosti svoje djece.

Ne slazem se ni za Cedu Jovanovica. Taj neoliberalni apartcik i njegova neoliberalna agenda nisu mnogo manje zlo po obicne ljude u Srbiji od Milosevica, mada je medju sarajevskim ljevicarima respektovan iz samo njima znanih razloga, bez ikakvog dubljeg ulazenja u ono sto on zagovara. U Srbiji ima mnogo hrabrih ljudi koji su se suprostavljali i suprostavljaju nacizmu, a kao alternativu ne nude neko drugo zlo.
Last edited by Breathless on 06/07/2014 01:54, edited 1 time in total.
animals

#353 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Gluposti pisete..cinjenice su te ..Srbi su poceli rat i napravili genocid..sve poslije sto je doslo, je samo reakcija na
te zlocine..
Nomo

#355 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Nomo »

Kikibombona wrote:Protiv ovoga se trebaju boriti Bosnjaci. Protiv anomalija u vlastitom dvoristu.
Nomo wrote:svemirski putnik

Ako kažeš da muslimani u BiH nikada nisu podržavali ustaštvo i ostale oblike fašizma ja te moram pitati sljedeće.
Zašto je onda Alija Izetbegović najvećeg ustašu kakav je bio Blaž Kraljević proglasio generalom bojnikom Armije BiH
Svemirko , prvi si skrenuo sa teme sa pricom o ustasama . Ovdje tome nije mjesto . Otvori temu i sve cu ti reci . Za kraj cu ti odgovoriti . Nisu ni sve ustase lose . Blaz je bio ljudina . Covik i po . Nije htio sa cetnicima ulaziti ni u kakve pregovore i dogovore a pogotovo ne iza ledja Bi H muslimana . I ono najvaznije . nikad nije htio rat sa njima . Nikad , ni u snu . Zato je postao general i legenda ne samo aliji nego svakom bih muslimanu i svakom bih patrioti . Blaz je planina . Ubili su ga jer bio protiv podjele svoje domovine , protiv saveza sa onima koji su srusili vukovar Dubrovnik i spalili trecinu hr . Ubila ga olos i smece . Bivsi komunisti boban i tudjman i hercegovacka mafija na celu sa tutom( kazenjinicka bojna je bila egzekutor iz zasjede ) koja je za Siroki brijeg zrtvovala sudbinu cijelog naroda . Hrvatskog naroda u BiH . Izvinjivam se svima na off side pisanju . Tacka . tocka . sve se vec zna i ne znam sta hoces da jos saznas . i da , BiH muslimani nikad nisu u istoriji podrzavali ustastvo i nikakav oblik fasizma rasizma sovinizma nacizma . Niko i nikada . Narod , intelektualci , akademici , generali , knjizevnici , pjesnici , slikari , fudbaleri , kosarkasi , ljekari ......nase instituucije i narod kao takav nikad nije i ni u kom obliku podrzavo desnu ideju niti je radio genocide niti etnicka ciscenja niti je rusio bogomolje niti punio masovne grobnice .....nula bodova . dokazano kroz istoriju . to je jedini narod u evropi koji nema desnicu . Nemaju cak ni stranku koja se zove bosnjacka dok se skoro svaka stranka u Srbiji i Hrvatskoj i u BiH zove srpska ili hrvatska .
ps Bosnjacku stranku pokausao napraviti neki seljak nedzad latic i ljudi ga ispljuvali a njegovim aktivistima zatvarli vrata pred nosom uz nevidjene psovke .
Na ovoj i jos nekim stranicama sam naletio na velicanje USTASETINE Blaza Kraljevica. To je sramota. Velicanje USTASETINE je uvreda za mnoge zrtve medju Srbima, Bosnjacima, pa i Hrvatima.

Sve da je Blaz imao zlatni ljiljan istetoviran na ledjima, a iznad njega ispisano ime Safeta Susica, on je USTASETINA. Nebitno sta je bio i sta je radio, on je USTASETINA i samim tim negativac.

Sve i da je spasio hiljade Bosnjaka, on je USTASETINA, promotor uzasne ustaske ideologije. Da mi je zivot spasio, to ne bi promijenilo cinjenicu da je USTASA.

Na internetu ima destine snimaka koji potvrdjuju da je Blaz PREDANI SLJEDBENIK USTASKE IDEOLOGIJE.

Sramota je sto sam na ovaj komentar reagovao jedino ja..
meni se ustaska ideologija gadi vise nego tebi . Ja sam partizan . i po caci i po materi i po nani i po dedi . imam partizanskih spomenica vise nego ti vlasi na glavi . Puno familije mi je u onom ratu zavrsilo u Jasenovcu a puno familije mi je u ovom ratu zavrsilo u Dretelju . Idemo dalje . Vama srbima su ustase priredile glinu , Jasenovac , Gradisku i slicna stratista a vi sa Slobom na celu idete sa Franjom Ustasom tudjmanom praviti plan kako podijeliti , unistiti Bosnu i istrijebiti BiH muslimane . Mogli ste zgaziti 91 Hrvatsku ali vi ste odradili Vukovar i stali u skaldu sa dogovorom . Masovno niste ubijali, niste rusili crkve , niste silovali masovno , sve u granicama dubrovnik malo i ti folovi i sa jedne i sa druge strane lopuze jedne , smetljari ....mislim jeste ubijali ali niste masovno . Ratovali ste 5 mjeseci i zamrznuli rat . I onda ste se ufatili u kolo sa ustasama i u duteu opleti po Bosnjacima . samo ste ko fol ratovali u 4i 5 mjesecu 92 ge u hercegovini ( da se turci ne sjete ) i onda u savez . Oni vama naftu vi njima orudje i oruzje . i gruhaj po ,, turcima ,, Konc logori , masovna ubijanja da se Bosna unisti i podijeli . ,, Granica izemdju Hrvata i Srba treba da bude u sredini Bosne i tada ce prestati svi nesporuzmi izmedju Hrvata i Srba ,, Kaze na jednom mjestu Doktor Franjo Tudjamn . Ako si ikad cuo za Borisa Dezulovica potrazi jedan njegov tekst od prije dva mjeseca gdje kaze kako su pop Djuic i ustase pile kafu i rakiju u Splitu 1942 . Isti ste ko jaje na jaje . cetnici i ustase , Draza i Pavelic , Franjo i Slobo , Boban i Kardjic , Koljevic i Seks , Vucurevic i Kordic , Praljak i Mladic , Kostunica i Karamrko , Jospipovic i Tadic , Pavle i Kuharic , Stepinac i Kacavenda , Ljilja avramov i Zvonimir Lerotic , Smiljko Sokol i Vasilije Krestic , Smiljko Sagolj i Risto Djogo i tako unedogled . I ti meni ustase .....yebale te ustase to su ti rodjena braca ja sam BOSANAC , covijek , mujo , partizan ....koji vec 100 godina trpi i prezivljava vase genocide . sikter
Kikibombona

#356 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Kikibombona »

Nomo wrote:
meni se ustaska ideologija gadi vise nego tebi . Ja sam partizan . i po caci i po materi i po nani i po dedi . imam partizanskih spomenica vise nego ti vlasi na glavi . Puno familije mi je u onom ratu zavrsilo u Jasenovcu a puno familije mi je u ovom ratu zavrsilo u Dretelju . Idemo dalje . Vama srbima su ustase priredile glinu , Jasenovac , Gradisku i slicna stratista a vi sa Slobom na celu idete sa Franjom Ustasom tudjmanom praviti plan kako podijeliti , unistiti Bosnu i istrijebiti BiH muslimane . Mogli ste zgaziti 91 Hrvatsku ali vi ste odradili Vukovar i stali u skaldu sa dogovorom . Masovno niste ubijali, niste rusili crkve , niste silovali masovno , sve u granicama dubrovnik malo i ti folovi i sa jedne i sa druge strane lopuze jedne , smetljari ....mislim jeste ubijali ali niste masovno . Ratovali ste 5 mjeseci i zamrznuli rat . I onda ste se ufatili u kolo sa ustasama i u duteu opleti po Bosnjacima . samo ste ko fol ratovali u 4i 5 mjesecu 92 ge u hercegovini ( da se turci ne sjete ) i onda u savez . Oni vama naftu vi njima orudje i oruzje . i gruhaj po ,, turcima ,, Konc logori , masovna ubijanja da se Bosna unisti i podijeli . ,, Granica izemdju Hrvata i Srba treba da bude u sredini Bosne i tada ce prestati svi nesporuzmi izmedju Hrvata i Srba ,, Kaze na jednom mjestu Doktor Franjo Tudjamn . Ako si ikad cuo za Borisa Dezulovica potrazi jedan njegov tekst od prije dva mjeseca gdje kaze kako su pop Djuic i ustase pile kafu i rakiju u Splitu 1942 . Isti ste ko jaje na jaje . cetnici i ustase , Draza i Pavelic , Franjo i Slobo , Boban i Kardjic , Koljevic i Seks , Vucurevic i Kordic , Praljak i Mladic , Kostunica i Karamrko , Jospipovic i Tadic , Pavle i Kuharic , Stepinac i Kacavenda , Ljilja avramov i Zvonimir Lerotic , Smiljko Sokol i Vasilije Krestic , Smiljko Sagolj i Risto Djogo i tako unedogled . I ti meni ustase .....yebale te ustase to su ti rodjena braca ja sam BOSANAC , covijek , mujo , partizan ....koji vec 100 godina trpi i prezivljava vase genocide . sikter
Ja sam se na popisu izjasnio kao Bosanac! To je moj jedini etnicki identitet!

Ti nastavi podrzavati USTASETINE poput notornog USTASE, Blaza Kraljevica. Sram te bilo!

Ja tebi nisam podmetao i govorio da si ovo ili ono. Nisam sovinista i ne idem tako nisko da etiketiram ljude bez ikakvog dokaza. Ti podrzavas Blaza Kraljevica, PREDANOG SLJEDBENIKA USTASKE IDEOLOGIJE, velicas ga. Dakle, nista ti nisam podmetnuo, niti slagao. Ti si sve rekao o sebi, ja ne trebam reci nista.

Zavrsio sam sa tobom.
Skijaš

#357 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Skijaš »

Ova tema je bila o Visegradu i Nemanjinom Potemkinovom selu, sve zajedno lijepo upakovano i uvijeno u sljasteci celofan, kao da pricamo o nekom selu u vojno neutralnoj Svicarskoj, a ne o mjestu gdje su se dogodili najstravicniji zlocini, gdje se ti zlocini i danas dozivljavaju kao plemenita djela i gdje je na snazi najgori apartheid, i ne o projektu koji je nastao i postoji na cistom i najgorem nacionalizmu i kojim upravlja covjek koji je bio i danas jeste jedan od najgorih raspirivaca mrznje na ovim prostorima
Upravo tako. Taj je "najmlađi grad" ustvari šminka kojom se pokušava kamuflirati svu bolest velikosrpske ideologije. Njegoš ili Andrić mogu imati ovakav ili onakav status kod pojedinca, ali u naraciji onih koji su im u tom diznilendu podigli biste oni vrijede kao promotori antagonizma među narodima, oni u Njegoševim i Andrićevim riječima pronalaze opravdanje za sve svoje bolesne ideje i poteze. Andrićgrad je prvenstveno pljačka, uspjeh Kusturice varalice i onih s kojima se tali. Ali je uz to i pokušaj pranja i češljanja nakaznog velikosrpstva. Dodiku kojeg se na jednom od zidova Andrićgrada ovjekovječilo kao najvećeg baju, djela Ive Andrića služe kao materijal kojeg preporučuje strancima za čitanje. Kaže im da su neinformisani, da u BiH nema nikakvog suživota i tolerancije i onda im kaže da čitaju šta je o tome pisao nobelovac. Odnosno, Andrićgrad nema nikakvu kulturološku vrijednost, Andrićgrad je tu zbog propagande, spomenik svemu onom što su manijaci Karadžić i Mladić pokušali (a u Višegradu i uspjeli) sprovesti u djelo.
BezDobrogNaslova

#358 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BezDobrogNaslova »

Nevolja je velika nasa, sto se svaka rasprava pretvori u obracun i prebrojavanje zrtava i zlocina. Dzaba ja pisem da se grozim tih ljudi, ali kad napisem i svoju stranu ratne price, onda izmisljam. Dvije strane medalje, kako cini mi se, Bodkin lijepo primjeti. Samo dok svi budemo gledali svoju stranu medalje, tesko da cemo dalje. Uopste ne mora niko vjerovati u moju pricu, ovo je forum i svako moze pisati sta hoce, bar dok postuje pravila ovog foruma.
Tema je daleko skrenula sa svog naslova, ali nisam ja moderator ovde, da ocjenjujem da li je nesto adekvatno ili ne.
Razumijem i frustriranost pojedinaca Kusturicom, on je za veliki dio Bosnjaka, ono sto je za Srbe Jovan Divjak.
Andricgrad izaziva oprecne ocjene od samog pocetka, zbog Kusturice, Dodika, pojavili su se i ljudi koji tvrde da je izgradjen na njihovoj zemlji, postoji i u samom Visegradu otpor prema izgradnji iz raznih razloga, u Sarajevu je to velikosprski projekat, pojedinim nepismenim ljudima ovde je smetalo cak i sto se glavna ulica zove Mlade Bosne, sto ima dio posvecen turskom periodu, itd...
O tim stvarima cu rado raspravljati, a za ostalo je vrlo tesko raspravljati sa ostrascenim likovima, mada bih imao stosta i da im odgovorim i da ih pitam, ali da ne idem mimo teme.
animals

#359 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Grad, koji podize Bosnjak, bivsi musliman, koji je presao na pravoslavlje..dajuci mu ime poznatog BIH, nobelovca, koje li ironije , rodjenog Hrvata, kojeg opet preimenuju u Srbina..i to sve zacinjeno parama opljackanim od naroda Srpskog iz BIH..i kao slag na kraju, blagoslovom najbahatijeg i najidiotskijeg vodje jednog naroda, Dodika..sta dalje reci za takav projekat..
ludilo jednog vremena, sa jos ludjim protagonistima..
Bodkin

#360 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

animals wrote:Grad, koji podize Bosnjak, bivsi musliman, koji je presao na pravoslavlje..dajuci mu ime poznatog BIH, nobelovca, koje li ironije , rodjenog Hrvata, kojeg opet preimenuju u Srbina..i to sve zacinjeno parama opljackanim od naroda Srpskog iz BIH..i kao slag na kraju, blagoslovom najbahatijeg i najidiotskijeg vodje jednog naroda, Dodika..sta dalje reci za takav projekat..
andric je hrvat jelde :D
animals

#361 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Bodkin wrote:
animals wrote:Grad, koji podize Bosnjak, bivsi musliman, koji je presao na pravoslavlje..dajuci mu ime poznatog BIH, nobelovca, koje li ironije , rodjenog Hrvata, kojeg opet preimenuju u Srbina..i to sve zacinjeno parama opljackanim od naroda Srpskog iz BIH..i kao slag na kraju, blagoslovom najbahatijeg i najidiotskijeg vodje jednog naroda, Dodika..sta dalje reci za takav projekat..
Po rodjenju jeste..ako ti je poznato, rodjen je u Travniku od oca i majke Hrvatice..a sto se on kasnije izjasnjavao Jugoslovenom, nije jedini..
YVOD

#362 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by YVOD »

Image
Moj otac je bio ateista i uvijek se deklarisao kao Srbin
animals

#363 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

YVOD wrote:
Image
A zasto ti nisi sljedio oca i ostao to sto i on..ateista..iznevjerio si oca..
Bodkin

#364 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:
Po rodjenju jeste..ako ti je poznato, rodjen je u Travniku od oca i majke Hrvatice..a sto se on kasnije izjasnjavao Jugoslovenom, nije jedini..
ma ja. jebo to kako se on izjasnjavao. znam ja sta su mu roditelji i on je automatski isto. balkan :D usrano mjesto u rangu afrike gdje ljudi nisu ono kako se osjecaju nego ono sto im se kaze :D
animals

#365 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Bodkin wrote:
ma ja. jebo to kako se on izjasnjavao. znam ja sta su mu roditelji i on je automatski isto. balkan :D usrano mjesto u rangu afrike gdje ljudi nisu ono kako se osjecaju nego ono sto im se kaze :D
Pa sta si ti, kako se osjecas..
Breathless

#366 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Jadan Andric i ta nesretna nagrada koju dobi, a koja ne znaci nigdje vise kao sto znaci u ovim balkanskim vukojebinama u kojima ljudi, kao nigdje drugdje, citaju tako cesto i predano. :skoljka:
Breathless

#367 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

YVOD wrote:
Image

Ne treba puno pameti, pa prozreti lazi i friziranje proslosti varalice s Gorice.

http://smrtjeneprovjerenaglasina.blogspot.com/
Bodkin

#368 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:
bosanac. ali po roditeljima ili po imenu bi me ti stavio u nesto drugo :D
BezDobrogNaslova

#369 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Sto se mene tice, svako neka se izjasnjava, onako kako se osjeca. Ivo Andric se prilikom regrutacije u vojsku izjasnio kao Srbin, isto mu je pisalo i u licnoj karti. Da je bio katolik, to je valjda neosporno, kao i cinjenica da je bio izuzetan pisac, jedan od najvecih koji su se rodili na ovim prostorima, a to je valjda i najbitnije???
animals

#370 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Bodkin wrote:
animals wrote:
Bodkin wrote:
bosanac. ali po roditeljima ili po imenu bi me ti stavio u nesto drugo :D
Ne bi..sta ti pise u rodnom listu :D meni na primjer pise da sam Hrvat..
nisam birao..ostalo mi nasljedstvo od oca..ali ako se ti osjecas Bosancem, drago mi je..i ja sam i Hrvat i Bosanac..
Bodkin

#371 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

BezDobrogNaslova wrote:Sto se mene tice, svako neka se izjasnjava, onako kako se osjeca. Ivo Andric se prilikom regrutacije u vojsku izjasnio kao Srbin, isto mu je pisalo i u licnoj karti. Da je bio katolik, to je valjda neosporno, kao i cinjenica da je bio izuzetan pisac, jedan od najvecih koji su se rodili na ovim prostorima, a to je valjda i najbitnije???
gdje ti zivis jarane. nije ti ovo svicarska. ovdje je najbitnije prvo ciji si pa sta si :D
animals

#372 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Bodkin wrote:
BezDobrogNaslova wrote:Sto se mene tice, svako neka se izjasnjava, onako kako se osjeca. Ivo Andric se prilikom regrutacije u vojsku izjasnio kao Srbin, isto mu je pisalo i u licnoj karti. Da je bio katolik, to je valjda neosporno, kao i cinjenica da je bio izuzetan pisac, jedan od najvecih koji su se rodili na ovim prostorima, a to je valjda i najbitnije???
gdje ti zivis jarane. nije ti ovo svicarska. ovdje je najbitnije prvo ciji si pa sta si :D
I sam Kusturica malo gore povis kaze..moj otac se deklarisao kao Srbin ateista..a on promjeni vjeru i predje na pravoslavlje..
ko je tu lud..
Haman

#373 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Haman »

I taj Ivo Andric svasta je pisao. Da li je sam dosao tobe ili uz neciju pomoc tesko je znati

" Znakovi pored put", gdje kaze ovako.
“Ono što je vredelo nešto u meni i na meni bilo je redovito izvan moje volje i moga znanja i saznanja. Ono što sam bio, hoteći da to budem, takvo je da u većini slučajeva, ne vredi mnogo, a ponekad čak ne služi na čast ni mom karakteru ni mojoj pameti, i bolje bi bilo da nije nikad ni bilo, ili da se bar može zaboraviti, kad se već ne može izbrisati. Tako mi se ponekad čini da je kod samog postanka mog duha i karaktera učinjena greška koju ništa više ne može popraviti. Ko sam ja koji delam i živim na svoju bruku i na svoju štetu, a ko je onaj drugi koji, ne poznavajući sebe, živi u istoj koži sa mnom, stideći se svog nerazdvojnog parnjaka. Čini mi se kad bi ljudi znali, koliko je za mene napor bio živeti, oprostili bi mi lakše sve zlo što sam počinio i sve dobro što sam propustio da učinim, i još bi im ostalo malo osećanja da me požale.”
:izet: :izet: :izet: :izet: :izet:
BezDobrogNaslova

#374 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Kakve veze ima sto je Kusturica sad pravoslavac, a otac mu navodno bio ateista ili musliman? Moze da bude i budista, sto se mene tice. To se valjda, danas zove demokratija.
@Bodkin Znam ja dobro, da se danas prvenstveno gleda ciji si, pa onda sta si, ali to je naopak i zlosretan nacin posmatranja stvari i vrlo karakteristican za ove prostore, narocito za Bosnu.
Andric je Bosnu u svom Pismu iz 1920 godine najtacnije opisao, prorocki tacno, u tolikoj mjeri da se moze staviti danasnji datum umjesto 1920. godine.(odnosno 1946. godine, kad je premijerno objavljena pripovjetka).
Havatar

#375 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Havatar »

U onom pismu kad pljuje po islamu i muslimanima :?:
Post Reply