Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post Reply
Blek Stena

#226 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Blek Stena »

treba prvo dokazat da je oteto. ako dokazu nek traze pravednu naknadu i to je to.
Danguba

#227 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

Blek Stena wrote:treba prvo dokazat da je oteto. ako dokazu nek traze pravednu naknadu i to je to.
i ti mislis da tako svijet treba da funkcionise.
Blek Stena

#228 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Blek Stena »

pa tako svijet funkcionise. sta ja mislim nije ni vazno.
BezDobrogNaslova

#229 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BezDobrogNaslova »

Oko toga nemam predstave zaista, ja odlicno pamtim sportski centar na mjestu gdje je napravljen Andricgrad. Veliki sportski kompleks sa otvorenim terenima. Otprilike 2/3 tog prostora sad zauzima Andrigrad, a ostatak je pretvoren u parking, (koji je btw besplatan, neko ranije napisa 2 KM).
Dobar dio kompleksa je izgradjen na nasipu, koji ranije nije ni postojao, nego je tuda tekla Drina. Koji dio zemljista je postao sporan nekih 50 godina nakon, ne znam, ali je na sudu, pa neka se dokazuje. Ono sto je fakat je da je sve sagradjeno na mjestu sportskog centra, e da li je isti pravljen dijelom na privatnoj zemlji...Moze biti svasta, poznavajuci kako to kod nas ide. I da ovi izmisljaju, ali i da su u pravu, Bosna je ovo.
Nomo

#230 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Nomo »

Blek Stena wrote:treba prvo dokazat da je oteto. ako dokazu nek traze pravednu naknadu i to je to.
nece to ici tako kao sto ti mislis .
Bodkin

#231 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Nomo wrote:
nece to ici tako kao sto ti mislis .
Nego da pogodim, na tenku jelde :D
BHCluster

#232 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BHCluster »

Znaci da se privatna zemlja moze oteti, a onda treba se dokazati da je zemlja oteta? De mi svoju adresu da nesto napravim tu pa ce mo se ganjati po sudovima.
Edin H.

#233 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Edin H. »

BHCluster wrote:
Znaci da se privatna zemlja moze oteti, a onda treba se dokazati da je zemlja oteta? De mi svoju adresu da nesto napravim tu pa ce mo se ganjati po sudovima.
Treba li srusiti Ekonomski fakultet i Skenderiju? :skoljka:
BHCluster

#234 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BHCluster »

Edin H. wrote:
BHCluster wrote:
Treba li srusiti Ekonomski fakultet i Skenderiju? :skoljka:
Ako su na tudjoj zemlji da!
karanana

#235 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by karanana »

ekonomski fakultet koliko znam placa nesto crkvi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#236 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Truba »

ParadigmaMogUma wrote:Andrićgrad: Disneyland srpskog nacionalizma

http://diwan-magazine.com/andricgrad-di ... ionalizma/
al Oznake su: => :lol: :lol: :lol:
AgresijaAndrićgradkičKusturicaMilorad DodikSrbijaSrpska pravoslavna crkvasrpski imperijalni naumsrpski nacionalizam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Piše: Nedim Jahić :?
Autor: Andrej Nikolaidis :?
Izvor: Al Jazeera :?
Edin H.

#237 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Edin H. »

karanana wrote:ekonomski fakultet koliko znam placa nesto crkvi.
Moze biti, al' Skenderija ne placa ni struju, a kamoli zakup Islamskoj zajednici :D
Danguba

#238 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

ja sam mislio da su ta vremena iza nas.

slovenija je skoro bankrotirala kada je isplatila 18 milijardi odstete za otetu zemlju i razne nekretnine. isto ceka hrvatsku i srbiju.

ja pretpostavljam da je ta zemlja uzurpirana u proslom sistemu i napravljen sportski kompleks. prije same gradnje ''ovog cirkusa'' bili su upozoreni da se jedan dio zemljista nalazi u privatnom vlasnistvu ali posto nas nista ne iznenadjuje iz genocidnog entiteta, ne trebamo se nicemu cuditi.

grade gdje hoce, ruse sta hoce, oznacavaju vodozastitnu zonu gdje hoce...
Bodkin

#239 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:ja sam mislio da su ta vremena iza nas.

slovenija je skoro bankrotirala kada je isplatila 18 milijardi odstete za otetu zemlju i razne nekretnine. isto ceka hrvatsku i srbiju.

ja pretpostavljam da je ta zemlja uzurpirana u proslom sistemu i napravljen sportski kompleks. prije same gradnje ''ovog cirkusa'' bili su upozoreni da se jedan dio zemljista nalazi u privatnom vlasnistvu ali posto nas nista ne iznenadjuje iz genocidnog entiteta, ne trebamo se nicemu cuditi.

grade gdje hoce, ruse sta hoce, oznacavaju vodozastitnu zonu gdje hoce...
jedan od najboljih poteza koje je bivsa drzava uradila je bilo uzimanje od religijskih zajednica. i oni su na prevaru uzimali stoljecima od ljudi. jel to bolje imati crkvu ili fakultet? dakle ukratko, ko ih jebe
maher

#240 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by maher »

nemam nista protiv kustinih mastarija kao sto je andricgrad, ako neko to zeli da plati...

jer cinjenice su cinjenice i istorijska mjesta su istorijska...nikad ne moze biti ista prica o atentatu, prvom svjetskom ratu, mladoj bosni, andricu na mjestu gdje su se stvari dogadjale i na nekom tek napravljenom izmastanom mjestu...

jer vise ima istorije u jednom prelasku preko latinske cuprije i prolasku pored mjesta događaja nego svim manifestacijama kojima se taj dogadjaj obiljezava...kao sto vise istorije ima jednom prolasku preko mimar sinanovog vezirovog mosta u visegradu nego u cijelom andricgradu...

mogu se gavrilu praviti spomenici gdje god hocete, ali jedini pravi spomenik je onaj na kosevskom groblju...isto kao sto andricgrad moze kostati milione eura, ali obnovu grobnice majke ive andrica koja je sahranjena na kosevskom groblju, finansiralo je hrvatsko kulturno drustvo napredak...

gradovi se ne prave tek tako ma koliko para imali, obicno gradovi nastaju s ljudima i vremenom...
Danguba

#241 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

Bodkin wrote: jedan od najboljih poteza koje je bivsa drzava uradila je bilo uzimanje od religijskih zajednica. i oni su na prevaru uzimali stoljecima od ljudi. jel to bolje imati crkvu ili fakultet? dakle ukratko, ko ih jebe
Zanimljivo da ti ovu materiju ne poznajes. :-)

Nije uzimano samo od vjerskih zajednica nego i od pojedinaca. Uzimalo se i sakom i kapom pa cak ugrozavala i licna egzistencija porodica. Koliko je to bilo legalno najbolje potvrdjuju slucajevi zemalja clanica prilikom priblizavanja EU, svi su morali da isplate naknade za oduzete nekretnine.

p.s. na koji nacin su vjerske zajednice sticale svoju imovinu? ja kako znam, dobrovoljno se ostavljalo kako novcano tako i nekretnine.
BezDobrogNaslova

#242 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BezDobrogNaslova »

Gavrilo Princip nema spomenik u Andricgradu, ima mozaik sa njegovim likom i likovima ostalih clanova Mlade Bosne. Andric se rodio u Docu kod Travnika, a Travnik se Nobelovcu oduzio tako sto mu cak ni ulicu nisu dali u Travniku. Zato je i Travnik istorijsko mjesto, kao i Principov most, sad Latinska cuprija. Da je pucao Muhamed Mehmedbasic, bio bi Muhamedov most dan danas, ovako ne moze.
Visegrad i Emir Kusturica su podigli vjecni spomenik jedinom nasem Nobelovcu.
maher

#243 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by maher »

u sarajevu se rodio jos jedan nobelovac vladimir prelog - dobitnik nobelove nagrade za hemiju 1975...
julisiz es grant

#244 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by julisiz es grant »

BezDobrogNaslova wrote:Gavrilo Princip nema spomenik u Andricgradu, ima mozaik sa njegovim likom i likovima ostalih clanova Mlade Bosne. Andric se rodio u Docu kod Travnika, a Travnik se Nobelovcu oduzio tako sto mu cak ni ulicu nisu dali u Travniku. Zato je i Travnik istorijsko mjesto, kao i Principov most, sad Latinska cuprija. Da je pucao Muhamed Mehmedbasic, bio bi Muhamedov most dan danas, ovako ne moze.
Visegrad i Emir Kusturica su podigli vjecni spomenik jedinom nasem Nobelovcu.
Travnik je istorijsko mjesto samo zato što se u njegovoj okolini rodio Andrić, i ništa drugo u njemu istorijsko nema?
Andrić ima jebeni MUZEJ u Travniku, ali kod nas postoji kult ulice, ako nema ulice nema ništa.
U Višegradu je i previše (neizgrađenih ali prisutnih) "spomenika" srpskom barbarstvu i to nijedan "andrićgrad" nikad neće izbrisati.
Bodkin

#245 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
Bodkin wrote: jedan od najboljih poteza koje je bivsa drzava uradila je bilo uzimanje od religijskih zajednica. i oni su na prevaru uzimali stoljecima od ljudi. jel to bolje imati crkvu ili fakultet? dakle ukratko, ko ih jebe

Nije uzimano samo od vjerskih zajednica nego i od pojedinaca. Uzimalo se i sakom i kapom pa cak ugrozavala i licna egzistencija porodica. Koliko je to bilo legalno najbolje potvrdjuju slucajevi zemalja clanica prilikom priblizavanja EU, svi su morali da isplate naknade za oduzete nekretnine.

p.s. na koji nacin su vjerske zajednice sticale svoju imovinu? ja kako znam, dobrovoljno se ostavljalo kako novcano tako i nekretnine.
uzeli su i od mene. i to komad koji danas u sarajevu vrijedi milione. sigurno preko 10 ;-)

i ako pazljivo procitas vidjeces da podrzavam uzimanje od religijskih zajednica. ili mislis da je bolje crkva i dzamija od skole?

a sticale su tako sto su ljudi vjerovali da nece goriti vjecno ako ostave zemlju, kucu ili stan. eto kako.
Havatar

#246 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
Danguba wrote:

uzeli su i od mene. i to komad koji danas u sarajevu vrijedi milione. sigurno preko 10 ;-)

i ako pazljivo procitas vidjeces da podrzavam uzimanje od religijskih zajednica. ili mislis da je bolje crkva i dzamija od skole?

a sticale su tako sto su ljudi vjerovali da nece goriti vjecno ako ostave zemlju, kucu ili stan. eto kako.
Sticali su tako sto su ljudi ostavljali da bi od toga imali svi koristi a upravljanje je povjereno Islamskoj zajednici da to ne bi bilo razgrabljeno i da se ne bi koristilo protiv tohg naroda kao sto se koristilo u komunizmu.
Bodkin

#247 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Havatar wrote: Sticali su tako sto su ljudi ostavljali da bi od toga imali svi koristi a upravljanje je povjereno Islamskoj zajednici da to ne bi bilo razgrabljeno i da se ne bi koristilo protiv tohg naroda kao sto se koristilo u komunizmu.
:lol: :lol: :lol: oj Boze...ali u pravu si. pravljenje fakulteta, skola i sportskih objekata je protiv bosnjaka jel tako :D cuj ostavljano da bi svi imali koristi :lol:
Havatar

#248 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
Havatar wrote: Sticali su tako sto su ljudi ostavljali da bi od toga imali svi koristi a upravljanje je povjereno Islamskoj zajednici da to ne bi bilo razgrabljeno i da se ne bi koristilo protiv tohg naroda kao sto se koristilo u komunizmu.
:lol: :lol: :lol: oj Boze...ali u pravu si. pravljenje fakulteta, skola i sportskih objekata je protiv bosnjaka jel tako :D cuj ostavljano da bi svi imali koristi :lol:
Skolovali su ih ali su im usadjivali kompleks nize vrijednosti i to da su drugi narodi bolji od njih pa su oni ili pocinjali da se izjasnjavaju kao Srbi i Hrvati ili su sve tudje smatrali dobrim a sve svoje necim nazadnim i Bosnjaci od njih nisu imali nikakve koristi nego upravo suprotno cesto su od takvih imali stete i sada su takvi kocnicari u razvoju i drustva i drzave i poboljsanja polozaja i nesto na sta se moze zaigrati kada se zeli zaustaviti razvoj Bosnjaka.
Bodkin

#249 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

ne glupiraj se. za vrijeme takvog obrazovanja je bosna iz pripizdine zaostale dosla na vrata razvijenih zemalja. plus sto su za to vrijeme bosnjaci izborili da ne budu ni srbi ni hrvati. plus sto se dan danas koristi sve ono sto je tad izgradjeno. i dan danas najbolji doktori, profesori, inzenjeri su iz tog vremena
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#250 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Truba »

višegrad se saživio s andrićem kao recimo salzburg s mocartom

u višegradu sve diše s andrićem od grafita do umjetničkih kolonija
apsolutno je sve podređeno andriću...

takav sam dojam stekao kad sam bio početkom godine

a pod uticajem da kažem bošnjačke propagande jer ovo sve skupa hrvate ne zanima ni sekunde, sam mislio da ću vidjeti prkno od etno sela na 500 kvadrata (nešto kao ono na nišićkoj visoravni) s mini građevinama, maketama i manastirima bio sam šokiran s veličinom kompleksa i sadržajima koje nudi...

a vidim kenjanje se i nastavlja :D

ps. važno je napomenuti da je višegrad do 1945. imao katoličku crkvu i nekih 2000 katolika... kako kad... ali su ratovi, pogromi i promjene država rastjerali katolike višegradske župe...kao i iz čitave istočne bosne uglavnom mahom su to bili nijemci, mađari. česi i njihovi potomci te naravno hrvati iz hrvatske i pojedinih dijelova bih...
o njima danas nema ni traga ni glasa kao da nisu ni postojali
Last edited by Truba on 30/06/2014 17:37, edited 1 time in total.
Post Reply