Otvaranje racuna u banci i paypal

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mali_balon

#26 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by mali_balon »

Ma Diners kreditna rijesava sve probleme :D
Dozer

#27 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Dozer »

Moj savjet je da, ipak, imate posebnu karticu za Internet, a ne da koristite neku na koju vam ide plata, ili jos gore - neku kreditnu.
Nebitno je koja je banka, ali samo da je ta kartica posebna. Na njoj, naravno, nikada ne drzati neke velike cifre. Najbolje je imati paket racuna i internet bankarstvo, pa ako treba nesto da se plati, samo se prebaci na tu karticu. Druga opcija, i ako se cesto nesto kupuje preko neta, jeste da s te posebne kartice prebacite lovu na PP, tako da nju sto manje koristite.

PP je siguran, do sada nisu imali nikakvih vecih problema, koliko ja znam, ali - nikad se ne zna.
Saka

#28 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Saka »

Dozer wrote:Druga opcija, i ako se cesto nesto kupuje preko neta, jeste da s te posebne kartice prebacite lovu na PP, tako da nju sto manje koristite.
Ne mogu se pare s kartice "prebaciti na PayPal" kad je riječ o PayPalu BiH. Kad se nešto plaća preko PayPal-a (BiH) uvijek mora biti dodana kartica i uvijek se ta suma skida direktno sa kartice, čak i kada imaš para na PayPal balance-u.
lajkujMe

#29 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by lajkujMe »

Koristim Raiffeisen Visa electron debitnu, ekstra sam zadovoljan, dosad sam narucio po dosta stvari s ebaya preko paypal servisa naravno, nikad nisam imao problema.
Jeftina je samo 2 km mjesecno a placanje preko interneta ocigledno ide smoothly....

Ne bih preporucio Uni credit banku za internet placanja jer sam cuo da ima dosta problema s internet placanjem ne znam jeli rijesen taj problem...
Saka

#30 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Saka »

Ja ne bih preporučio Raiffeisen za PayPal ni internet plaćanje! Zašto? Zato što Raiffeisen naplaćuje uslugu za konverziju valute 1% od iznosa. Znači ako plaćaš nešto u dolarima preko PayPal-a ili karticom direktno, osim što će ti prodati dolare po prodajnom kursu još će ti dodatno naplatiti 1% od sume za konverziju. To se odnosi i kad plaćaš u Eurima, iako tu nema nikakve konverzije.

Kod UniCredit nema nikakvih problema niti dodatnih troškova. Ako nešto košta 100 Eura biće ti skinuto tačno 100*1.95583=195.583KM. Raiffeisen će vam za istu transakciju naplatiti 195.583+1%= 197.54KM. To ne izgleda kao neka razlika ali sračunajte koliko ćete davati nepotrebno ako imate više transakcija i većih suma.

Takođe, vođenje računa u Raiffeisenu košta 1,99KM mjesečno, imao ili ne transakcija na računu, a u UniCredit 1,65KM mjesečno i to SAMO ako je bilo transakcija taj mjesec. Ako nije ne naplate vam ništa.

Takođe Raiffeisen je blokirao plaćanje u funtama bez da su obavijestili korisnike. Kod UniCredit nema tih problema.
Mehemed
Vozim: automobil

#31 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Mehemed »

mizantrop wrote:
Mehemed wrote:
mizantrop wrote:ne znam, mada ne vjerujem

nazovem ih sutra-prekosutra, pa javim, ako me neko ne preduhitri

Ajd pa javi ako ti nije problem :)
kazu aktivirano ponovo prije nekih 10ak dana
Znaci trebali su aktivirati prije 10 dana?
Dozer

#32 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Dozer »

Saka wrote:
Dozer wrote:Druga opcija, i ako se cesto nesto kupuje preko neta, jeste da s te posebne kartice prebacite lovu na PP, tako da nju sto manje koristite.
Ne mogu se pare s kartice "prebaciti na PayPal" kad je riječ o PayPalu BiH. Kad se nešto plaća preko PayPal-a (BiH) uvijek mora biti dodana kartica i uvijek se ta suma skida direktno sa kartice, čak i kada imaš para na PayPal balance-u.
Netacno. U svakom momentu mozes napraviti depozit na svoj PP racun, a onda placati direktno s tim iznosom i bez da ti se dira kartica sve dok imas love na PP accountu.
Direktno s kartice se skida ukoliko nemas love na PP racunu, ili ukoliko nemas dovoljno, pa ti se onda razlika do potrebnog iznosa skine s pridruzene kartice ili drugog pridruzenog racuna.
Saka

#33 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Saka »

Bogati jel ti imaš PayPal uopšte otvoren u BiH? Tako je kao što kažeš u USA i zemljama EU ali u BiH nije! PayPal BiH NE MOŽE praviti nikakve depozite niti lovu zadržavati na PayPal računu. Kad plaćaš možeš samo sa kartice a nikako sa PayPal stanja. Informiši se malo i ne prosipaj dezinformacije.
http://www.klix.ba/forum/paypal-poceo-s ... 4#p7591814
mayab

#34 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by mayab »

Saka wrote:Ja ne bih preporučio Raiffeisen za PayPal ni internet plaćanje! Zašto? Zato što Raiffeisen naplaćuje uslugu za konverziju valute 1% od iznosa. Znači ako plaćaš nešto u dolarima preko PayPal-a ili karticom direktno, osim što će ti prodati dolare po prodajnom kursu još će ti dodatno naplatiti 1% od sume za konverziju. To se odnosi i kad plaćaš u Eurima, iako tu nema nikakve konverzije.

Kod UniCredit nema nikakvih problema niti dodatnih troškova. Ako nešto košta 100 Eura biće ti skinuto tačno 100*1.95583=195.583KM. Raiffeisen će vam za istu transakciju naplatiti 195.583+1%= 197.54KM. To ne izgleda kao neka razlika ali sračunajte koliko ćete davati nepotrebno ako imate više transakcija i većih suma.

Takođe, vođenje računa u Raiffeisenu košta 1,99KM mjesečno, imao ili ne transakcija na računu, a u UniCredit 1,65KM mjesečno i to SAMO ako je bilo transakcija taj mjesec. Ako nije ne naplate vam ništa.

Takođe Raiffeisen je blokirao plaćanje u funtama bez da su obavijestili korisnike. Kod UniCredit nema tih problema.
Potpisujem
Mehemed

#35 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Mehemed »

@Dozer
Slazem se s tobom, jer ti neko lahko moze pokupiti podatke i potrositi sve pare s racuna, ali ja ne brinem, nezaposlen sam pa zato nece biti neke velike cifre na racunu, max 50-60KM, a i to cu uplatiti kada budem htio nesto kupovati preko interneta...

@Saka Najveca narudzba ce biti ispod 50KM sto znaci na taj 1% je max 0.50KM, ne planiram nista skupo kao sto si ti naveo 100€, ja cak i ne znam kako ta novcanica izgleda :D a kako ovaj kaze odobrili su placanje u funtama, samo jednu stvar ima da platim u funtama, sve ostalo je u $ sto znaci da na 20KM provizija je 0.20KM, to je skoro neznatna cifra...

Nema veze ovo za prebacivanje para sa racuna na paypal jer necu velike cifre drzati na racunu, a brzo cu trositi, u roku 24h od uplate, pa mi nije toliko bitno da li ce pare biti na racunu ili na paypal-u
Dozer

#36 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Dozer »

@Saka
Nisam se mozda najbolje izrazio. Koji account ti imas? Premiere? Na Standard i Premiere ne mozes vrsiti depozit. Na Business da.
Saka

#37 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Saka »

Dozer imam i business i personal. NE MOŽEŠ deponirati pare na PayPal račun ako je PayPal otvoren u BiH koji god account da imaš. Isključivo sa kartice možeš trošiti, nikako sa PayPal balancea. Pročitaj čovječe dvije teme o PayPalu na ovom forumu ako meni ne vjeruješ.
Fino sam te pitao jel imaš otvoren PayPal u BiH ili u nekoj drugoj zemlji dva puta, ti ne odgovaraš. Očigledno PayPal u BiH nisi nikad vidio a pametuješ.
Saka

#38 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Saka »

Mehemed wrote:@Saka Najveca narudzba ce biti ispod 50KM sto znaci na taj 1% je max 0.50KM
Znači poklanjaš dobrovoljno pola marke banci svaki put kad nešto kupuješ. Svaka ti čast, ja to pola marke radije dam nekom prosjaku.
Mehemed wrote:sve ostalo je u $ sto znaci da na 20KM provizija je 0.20KM, to je skoro neznatna cifra...
I tako svaki put kad nešto kupuješ. Plus što ti je vođenje računa 2 marke mjesečno a u UniCredit 1,65 samo kad ima prometa. Recimo desi ti se da ne radiš 6 mjeseci i nema plate, ništa ne kupuješ a zadržiš karticu. Raiffeisen će ti naplatiti 12KM za taj period iako nisi imao nikakvog prometa a UniCredit ti neće naplatiti ništa.

Ja svoje pare nisam našao na cesti da ih poklanjam bankarima, ali svako zna svoje. :)
Dozer

#39 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Dozer »

Cekaj da odem na PP i provjerim.
Mislim...mene su ovdje isto ovako ubjedjivali da PP ne radi kod nas i da se pare ne mogu povuci, a ja i to radio. Onda provjerim, u neka doba, i vidim da je ta funkcija ugasena.
Iskreno, ne bih se iznenadio da je i s ovim isto... Ako jeste, unaprijed se izvinjavam, ali 100% sam prije nekoliko mjeseci pravio depozit kad sam nesto kupovao.
Saka

#40 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Saka »

Pa onda ti imaš PayPal otvoren u nekoj drugoj zemlji. Pare nisi mogao povući u BiH do aprila 2011.
Ako možeš slati depozit, plaćati sa PayPal balancea i mogao si povlačiti pare prije aprila 2011. definitivno nemaš PayPal BiH već si ga otvorio u nekoj drugoj zemlji.
Saka

#41 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Saka »

Evo kako treba da izgleda PayPal otvoren u BiH. Obrati pažnju na "ba" u URL adresi. I vidiš da je verified business account. Postoje dva balancea, jedan available i jedan pending. Ni sa jednog se sredstva ne mogu trošiti dok ne legnu na karticu. Balance se puni isključivo prodajom a nikako se ne može napuniti (deponovati) sa tvoje kartice odnosno računa.
Image
Mehemed

#42 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Mehemed »

@Saka

Prvo:pola marke je na 50KM kupovine, a u mene nece niti jedna kupovina biti 50KM, sve ispod...

Drugo: ja necu kupovati toliko stalno, mozda 1 ili 2 puta mjesecno pa da mi bude tolika steta, jer jednu te istu stvar koju cu u bosni platiti toliko i toliko, preko interneta cu naci u pola cijene, pa kada se sve sabere, i mjesecno vodjenje racuna i ta naknada za konverziju valuta opet prodjem dosta jeftinije nego da sam kupio tu stvar u BiH

Trece: racun mi treba jer kada trgujem preko PIK-a da mi osoba uplati pare na racun pa onda da saljem robu, a to posebno vazi za one do 5-10 transakcija, jer ja mogu poslati i da mi se vrati posiljka, djaba dojam kada uvijek moze napraviti novi acc, a ja samo u gubitku... I zato mi treba racun
Saka

#43 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Saka »

Ma sve to stoji ali u UniCredit sve to isto dobiješ a ne plaćaš konverziju valute (koliko god da je mala) i manje ti je održavanje računa. Apsolutno nema argumenata za Raiffeisen jer oni deru više nego ostali a daju manje. Al na svakom je da odluči gdje će da ima račun i šta radi sa svojim parama.
Mehemed

#44 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by Mehemed »

Saka wrote:Ma sve to stoji ali u UniCredit sve to isto dobiješ a ne plaćaš konverziju valute (koliko god da je mala) i manje ti je održavanje računa. Apsolutno nema argumenata za Raiffeisen jer oni deru više nego ostali a daju manje. Al na svakom je da odluči gdje će da ima račun i šta radi sa svojim parama.
Raiffaisen mi je malo bliza pa sam se zato odlucio za nju, a i imaju malo vise poslovnica u BiH
toniran

#45 Re: Otvaranje racuna u banci i paypal

Post by toniran »

Mehemed wrote:Paket ne mogu uzeti jer nisam u stalnom radnom odnosu/ne primam platu

Evo odgovor nakon sto sam im poslao email:

Postovani,

Zahvaljujemo Vam na interesovanju za usluge nase Banke.

Za koristenje bilo kojeg od paketa racuna u nasoj Banci (Klasik, Trendi, ili Trendi +) neophodno je da budete u stalnom radnom odnosu.

No, debitnu karticu (tekuci racun) u izdanju nase Banke moze imati svako punoljetno lice.

Potrebna dokumentacija za otvaranje debitne kartice je:

-kopija licne karte,
-kopija CIPS prijavnice o mjestu boravka,
-zahtjev za debitnu karticu koji mozete dobiti u bilo kojoj poslovnici nase Banke.

Naknada za vodjenje i odrzavanje racuna za debitnu karticu iznosi 1,99 KM na mjesecnom nivou.

Koristimo ovu priliku da Vam predstavimo uslugu Internet bankarstva.

Usluga Internet bankarstva Vam omogucava kako pregled stanja po Vasoj debitnoj kartici, tako i po svim racunima otvorenim u nasoj Banci. Pored provjere stanja po Vasim racunima, usluga Internet bankarstva Vam takodjer omogucava obavljanje platnih transakcija kao sto su:

interni prenosi sredstava unutar vasih racuna, kao i prenose sredstava na racune drugih fizickih lica u nasoj Banci,
prenos sredstava na racune fizickih i pravnih lica u drugim bankama,
placanje zakonskih obaveza.

Mjesecna naknada za koristenje navedene usluga iznosi 3,99 KM.

Da biste prijavili uslugu Internet bankarstva, potrebno je da imate otvorenu debitnu karticu, i da se obratite u Vama najblizu poslovnicu nase Banke, kako biste podnijeli zahtjev za aktivaciju usluge.

U slucaju da imate dodatnih pitanja, molimo Vas da kontaktirate Raiffeisen direkt info: +387 33 75 50 10 od 08:00-22:00h (pon-ned).

S postovanjem,

Vasa Raiffeisen Bank
Post Reply