Otvaranje obrta

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kikija

#1 Otvaranje obrta

Post by kikija »

Ćao :) hoću da otvorim obrt, međutim na zahtjev pored ostalih dokumenata se traži da imam relevantnu školu toj djelatnosti kojom se želim baviti, što ja nemam. Da li je neko otvorio ili da li znate nekoga ko je otvorio obrt, a da nije školovan baš za tu djelatnost kojom se obrt bavi?

Hvala!
homega

#2 Re: Otvaranje obrta

Post by homega »

kikija wrote:Ćao :) hoću da otvorim obrt, međutim na zahtjev pored ostalih dokumenata se traži da imam relevantnu školu toj djelatnosti kojom se želim baviti, što ja nemam. Da li je neko otvorio ili da li znate nekoga ko je otvorio obrt, a da nije školovan baš za tu djelatnost kojom se obrt bavi?
U tom slučaju pokretanje obrta ne bi bilo zakonito.
kikija

#3 Re: Otvaranje obrta

Post by kikija »

Znači mora se imati škola za taj obrt koji se želi otvoriti? Mislila sam da možda ne mora :) jer puno mi je lakse obrt nego d.o.o., i jeftinije...
JanuaryJones

#4 Re: Otvaranje obrta

Post by JanuaryJones »

kikija wrote:Znači mora se imati škola za taj obrt koji se želi otvoriti? Mislila sam da možda ne mora :) jer puno mi je lakse obrt nego d.o.o., i jeftinije...
Ovisi od obrta i ovisi od opštine stanovanja. Recimo za jedan vid obrta na Ilidži treba odredjena škola a u Novom Sarajevu ne treba. O čemu je konkretno riječ?

Sent from my iPad using Tapatalk
zippoo87

#5 Re: Otvaranje obrta

Post by zippoo87 »

mislim da nije bitno da li ti imas tu skolu ali u toj firmi ti mora biti osoba koja je strucna za taj i taj posao i da ima tu skolu
evo drug mi je okrenuo firmu,registrovao kao obrt ,on nema tu skolu,ali ima zenu sa tom skolom koja radi i nema problema
kikija

#6 Re: Otvaranje obrta

Post by kikija »

Rijec je o skoli stranih jezika. A ja bih svakako obavljala ono za sta imam fakultet. Ali nemam zavrsen fakultet za neki jezik. Trebam vidjeti sa opstinom da li mogu tako onda....
developer10

#7 Re: Otvaranje obrta

Post by developer10 »

Može se odavde poslati upit Ministarstvu, odgovor se brzo dobije: http://www.poslovni-adresar.ba/ministar ... obrta.html
Post Reply