Otvaranje kafica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Karl Kroenen

#1 Otvaranje kafica

Post by Karl Kroenen »

Pozdrav,

Interesuje me, da li je neko od vas upoznat sa procedurom otvaranja kafica, tacnije potrebna papirologija, gdje, sta , cijene, i tako ti procesi prijava firme itd., jer sam totalni laik sto se toga tice. Isto tako procesi unutar kafica, prijava robe i slicno.

Unaprijed hvala.
weltschmertz

#2 Re: Otvaranje kafica

Post by weltschmertz »

Evo i ja u zadnje vrijeme razmisljam da otvorim kafic.. I zanimaju me iste stvari..

Kako sve ide sa papirologijom, koje su procedure..?

Sta mi treba da bih otvorio kafic..? (osim prostora..:D)
perfect_guy

#3 Re: Otvaranje kafica

Post by perfect_guy »

bolje otvorite kakvu fabriku, kafića ionako ima dovoljno
enx

#4 Re: Otvaranje kafica

Post by enx »

nađeš prostor i registruješ u opštini ugostiteljsku radnju, ili u Sudu d.o.o. zavisi šta hoćeš.
angažuješ knjigovođu i on će ti sve dalje završiti, statistiku, banku, knjige .......
mokie

#5 Re: Otvaranje kafica

Post by mokie »

Vidi prijatelju, 0i čekati hoće li se desiti da radiš dobro ili ćeš propasti. Ja sam svjedok da kafići svakodnevno propadaju i to oni koji su neko vrijeme pravo dobro radili. To znam jer radim u firmi koja posluje sa ugostiteljstvom. Osim toga imali smo i mi u firmi poslovnu jedinicu kafic, pa je propala i pored silnih ulaganja, gigantske kirije najboljih mogućih rabata na robe itd. Izgubili smo za 10 mjeseci 30.000,00KM. Zapitaj se da li si spreman izgubiti ono što misliš uložiti i da li ti je vrijedan rizik. Marže u kafićima djeluju žestoke. Npr. kupuješ colu po 0,69KM bez PDV-a, prodaješ po cca 2,15 bez PDV-a. Ali su troškovi - kirija X KM, knjigovođa 500,00KM, fiskalni sistem minimalno 600,00KM (doduše jednokratno), svaki radnik plata 500KM + doprinosi na taj iznos 350KM. Puta 4 radnika 3.400,00KM. Ako neko kaže može i manja plata ili ne prijaviti radnika - ja kažem nije problem, meni neprijavljivanje radnika nosi veći rizik od inspekcija i njihovih kazni nego što koštaju doprinosi. Pored toga neprijavljen radnik sa niskom platom je NEZADOVOLJAN RADNIK. A to je nešto najgore što sebi možeš priuštiti u ugostiteljstvu i bilo gdje drugdje gdje radnik direktno radi sa TVOJIM i parama tvojih dobavljača. Konobar će te krasti 100%, e sad on u glavi ima cifru koju hoće mjesečno da ima. Ako mu daš platu od 300KM on ćete zavrnuti za 500KM mjesečno. Ako daš platu 600 KM možda zavrne 50-100KM. Ti konobari su vukovi i mađioničari. Gotovo da nema načina da im staneš u kraj. Najvažnije je da zaštitiš svoju robu. Inventura nakon svake smjene (nemoj imati 1000 artikala). Ne treba ti 5 vrsti votke. Maksimalno 2. Jedna skupa i jedna jeftina. Tako sa svim artiklima. Moraš maksimalno biti prisutan tu. Ako već kradu, nek ne ukrade tvoj čaj, nego neka kupi negdje i proda umjesto tvog. Neka se kucaju svi računi. Ako gost nema račun, znači pokrao te konobar! Inače ja nisam pristalica da se radi na crno, po meni opet prevelik rizik, zbuniš se, moraš stalno pratiti zalihe, imati keša da dokupiš robe na crno za ono što si izbrisao račune a prodao i naplatio robu. To nikako ne preporučujem, ali tebi naravno ostavljam na izbor. Također, to moraš raditi ako nećeš u PDV sistem. Ako godišnje napraviš prometa preko 50.000,00KM ulaziš u PDV. A svima je jasno da ako nemaš takav promet i opstaješ - onda muljaš. Jebeš pos'o ako nemaš takav promet, obzirom na troškove koje imaš. Moj ti je savjet ne vjeruj nikome, ni bratu ni kumu, nikome! Svu robu i sve pare uvijek prebroji i uvijek položi pazar. Nemoj da ti padne na pamet da uzmeš danas 20KM pazara sa parolom, daću sutra. Zaboravićeš. A kad ti inspekcija nađe neopoloženog pazara - biće kuku majko. Stalno prati troškove i prihode. Ako vidiš da gubiš tri mjeseca zaredom - ZATVARAJ! Bolje ranjen nego mrtav! Čuvaj se dobavljača koji nude kule i gradove(velike cifre da trošiš njihovu robu). Dugoročno to će te dosta koštati, jer je njihova roba skuplja. Skontaj da ko ti daje nešto gratis, nije to zato što te voli, mora imati neku računicu. To se nekako mora naplatiti. Poštuj državu, radnike i dobavljače iznad svega. Znači plaćaj poreze, robu i plate na vrijeme i svima ćeš biti dobar. Uvijek će npr. dobavljač kafe tebi brže donijeti robu, servisirati aparat ako i trošiš manje, ali plaćaš redovno i ne miješaš tuđu kafu, nego ako muljaš.
Izvinjavam se na dugom postu i imam još samo jedan savjet - NE OTVARAJ KAFIĆ! To je tamnica u kojoj je moraš biti bukvalno non-stop, borba sa radnicima, dobavljačima, inspekcijama koje ti uvijek mogu naći nedostatak, za koji je baš uvijek minimalno kazna 1000KM, a velike su šanse da propadneš. Mora se uložiti ogromna cifra da bi se uspjelo i onda za par godina opet. Zašto Central stalno renovira objekat? Moraš imati uvijek nešto novo da bi bio hit. Mislili smo da Malčo, Duke, kafići na Ciglanama nikad neće prestati biti interesantni, a sad su prazni!
Pozdrav!
JThomas

#6 Re: Otvaranje kafica

Post by JThomas »

svaka čast :thumbup:

ljudi misle da je to laka para, što ne može biti dalje od istine...kolač je malen jer raja ima sve manje za potrošiti, troškovi, režije i nameti sve veći iz mjeseca u mjesec, a konkurencija ogromna jer bukvalno na svakom ćošku imaš kafić i strahovito se teško izdvojiti iz mase.

i što kaže, propadaju i oni koji su godinama i godinama dobro radili, a tek ovi što krenu grlom u jagode misleći da je to lak hljeb...oni zatvore u roku 6 mjeseci.
Last edited by JThomas on 29/04/2011 12:47, edited 1 time in total.
mokie

#7 Re: Otvaranje kafica

Post by mokie »

Jebiga prvi post mi je bio predug pa mi nije sve ispisalo što sam htio reći. Uglavnom u prvom dijelu sam htio kazati da moraš naći dobrog knjigovođu, ne one što koštaju 250-300KM mjesečno, minimalno 400-600KM mjesečno. Oni su osnova posla, moraju sve Zakone da poznaju i da znaju kako i šta treba raditi što inspekcija i knjiga tiče. Oni su ti i finansijski savjetnik i mogu ti svaki mjesec izlistati bilansu, da vidiš da li gubiš pare ili zarađuješ. Ovo naravno pod uslovom da prikazuješ sav promet i sve troškove. Bilansa je zakon i to stalno moraš pratiti.
sheikh

#8 Re: Otvaranje kafica

Post by sheikh »

mokie wrote:Vidi prijatelju, 0i čekati hoće li se desiti da radiš dobro ili ćeš propasti. Ja sam svjedok da kafići svakodnevno propadaju i to oni koji su neko vrijeme pravo dobro radili. To znam jer radim u firmi koja posluje sa ugostiteljstvom. Osim toga imali smo i mi u firmi poslovnu jedinicu kafic, pa je propala i pored silnih ulaganja, gigantske kirije najboljih mogućih rabata na robe itd. Izgubili smo za 10 mjeseci 30.000,00KM. Zapitaj se da li si spreman izgubiti ono što misliš uložiti i da li ti je vrijedan rizik. Marže u kafićima djeluju žestoke. Npr. kupuješ colu po 0,69KM bez PDV-a, prodaješ po cca 2,15 bez PDV-a. Ali su troškovi - kirija X KM, knjigovođa 500,00KM, fiskalni sistem minimalno 600,00KM (doduše jednokratno), svaki radnik plata 500KM + doprinosi na taj iznos 350KM. Puta 4 radnika 3.400,00KM. Ako neko kaže može i manja plata ili ne prijaviti radnika - ja kažem nije problem, meni neprijavljivanje radnika nosi veći rizik od inspekcija i njihovih kazni nego što koštaju doprinosi. Pored toga neprijavljen radnik sa niskom platom je NEZADOVOLJAN RADNIK. A to je nešto najgore što sebi možeš priuštiti u ugostiteljstvu i bilo gdje drugdje gdje radnik direktno radi sa TVOJIM i parama tvojih dobavljača. Konobar će te krasti 100%, e sad on u glavi ima cifru koju hoće mjesečno da ima. Ako mu daš platu od 300KM on ćete zavrnuti za 500KM mjesečno. Ako daš platu 600 KM možda zavrne 50-100KM. Ti konobari su vukovi i mađioničari. Gotovo da nema načina da im staneš u kraj. Najvažnije je da zaštitiš svoju robu. Inventura nakon svake smjene (nemoj imati 1000 artikala). Ne treba ti 5 vrsti votke. Maksimalno 2. Jedna skupa i jedna jeftina. Tako sa svim artiklima. Moraš maksimalno biti prisutan tu. Ako već kradu, nek ne ukrade tvoj čaj, nego neka kupi negdje i proda umjesto tvog. Neka se kucaju svi računi. Ako gost nema račun, znači pokrao te konobar! Inače ja nisam pristalica da se radi na crno, po meni opet prevelik rizik, zbuniš se, moraš stalno pratiti zalihe, imati keša da dokupiš robe na crno za ono što si izbrisao račune a prodao i naplatio robu. To nikako ne preporučujem, ali tebi naravno ostavljam na izbor. Također, to moraš raditi ako nećeš u PDV sistem. Ako godišnje napraviš prometa preko 50.000,00KM ulaziš u PDV. A svima je jasno da ako nemaš takav promet i opstaješ - onda muljaš. Jebeš pos'o ako nemaš takav promet, obzirom na troškove koje imaš. Moj ti je savjet ne vjeruj nikome, ni bratu ni kumu, nikome! Svu robu i sve pare uvijek prebroji i uvijek položi pazar. Nemoj da ti padne na pamet da uzmeš danas 20KM pazara sa parolom, daću sutra. Zaboravićeš. A kad ti inspekcija nađe neopoloženog pazara - biće kuku majko. Stalno prati troškove i prihode. Ako vidiš da gubiš tri mjeseca zaredom - ZATVARAJ! Bolje ranjen nego mrtav! Čuvaj se dobavljača koji nude kule i gradove(velike cifre da trošiš njihovu robu). Dugoročno to će te dosta koštati, jer je njihova roba skuplja. Skontaj da ko ti daje nešto gratis, nije to zato što te voli, mora imati neku računicu. To se nekako mora naplatiti. Poštuj državu, radnike i dobavljače iznad svega. Znači plaćaj poreze, robu i plate na vrijeme i svima ćeš biti dobar. Uvijek će npr. dobavljač kafe tebi brže donijeti robu, servisirati aparat ako i trošiš manje, ali plaćaš redovno i ne miješaš tuđu kafu, nego ako muljaš.
Izvinjavam se na dugom postu i imam još samo jedan savjet - NE OTVARAJ KAFIĆ! To je tamnica u kojoj je moraš biti bukvalno non-stop, borba sa radnicima, dobavljačima, inspekcijama koje ti uvijek mogu naći nedostatak, za koji je baš uvijek minimalno kazna 1000KM, a velike su šanse da propadneš. Mora se uložiti ogromna cifra da bi se uspjelo i onda za par godina opet. Zašto Central stalno renovira objekat? Moraš imati uvijek nešto novo da bi bio hit. Mislili smo da Malčo, Duke, kafići na Ciglanama nikad neće prestati biti interesantni, a sad su prazni!
Pozdrav!

Potpisujem u potpunosti :) Pametno receno.
Evo neki statisticki podaci od mene :) Ugostiteljski poslovi su poslovi koji se najbrze i najlakse otvaraju.U prvih osam mjeseci 70% njih se zatvara,pa probaj da nadjes neki drugi biznis.Osim ako nemas neke ozbiljne pare pa da ti se isplati kockati ili da mislis skrkati velike novce pa da ocekujes veliku zaradu,u svakom drugom slucaju ne preporucujem....Sa srecom prijatelju :bih: :thumbup:
Duhovni Vođa

#9 Re: Otvaranje kafica

Post by Duhovni Vođa »

e jbg ovdje samo pesimizam vlada....

kad malo bolje skontam, najbolje ništa ne raditi nego se prepustiti sudbini....
JThomas

#10 Re: Otvaranje kafica

Post by JThomas »

ne bih to uopšte tako shvatio. riječ je osnovnom postulatu biznisa - bolje je nuditi ono čega nema puno nego nuditi ono čega već ima previše na tržištu. a kafića stvarno ima preprepreviše s obzirom na to koliko raja ima za potrošiti.
mokie

#11 Re: Otvaranje kafica

Post by mokie »

Duhovni Vođa wrote:e jbg ovdje samo pesimizam vlada....

Druže nije ovo pesimizam, nego realizam. Najgore je ući u bilo koje investicije sa parolom - lako ćemo. Nema burazeru nigdje lako, nego samo rudarski zavrnuti rukave i raditi i raditi i raditi... I opet ne znaš da li ćeš uspjeti. Zavisi od spleta mnogih faktora. Da se ne može uspjeti to niko nije rekao, ali su šanse puno manje nego što se to čini onako sa strane. Što bi naš mudri narod znao reći "Lako je tuđim kur*em gloginje (iliti bodljikavo grmlje) mlatiti"!
Valja svoje pare i imati dosta hrabrosti. Hej, zaboravio sam na još jedan rizik. A to je reket, koji mnogi nažalost plaćaju i mogućnost da ako otvoriš takav tip objekta da ti se neko unutra pobije, razvali inventar i zauvijek rastjera goste. Toplo preporučujem otvaranje objekta tipa Torte i to. Nema pušenja unutra, gosti su mladi bračni parovi sa djecom - oni koji imaju lovu, nema belaja u 22h fajront i ćao đaci. Ali začkoljica je u tome da to i dosta košta, ulaganja u objekat i njegov imidž.
heartbeat100

#12 Re: Otvaranje kafica

Post by heartbeat100 »

Duhovni Vođa wrote:e jbg ovdje samo pesimizam vlada....

U pravu si. Tipicno za nas, nisi ni zakoracio, a vec ti noge polome !! Po ovoj logici, nemoj, neces uspjeti, ima toga i odvec, niko nikad nista otvorio ne bi ! Uz duzno postovanje ovih koji se, mozda, bolje razumiju u ovu vrstu businessa, ja jos nisam naletila na kafic koji se zatvorio! Stavise, smatram da kod nas kaficu jedini i rade. Pa pobogu, ispijanje kafa nam je hobi, poznati smo po tome...
JThomas

#13 Re: Otvaranje kafica

Post by JThomas »

e onda si bogami slabo nalijetala.

i nemoj samo gledati kad jedno mjesto fizički zatvori - nego svaki put kad promijeni gazdu, to znači da je prethodni gazda grohn'o.
detroit-mercy

#14 Re: Otvaranje kafica

Post by detroit-mercy »

mokie wrote:Vidi prijatelju, 0i čekati hoće li se desiti da radiš dobro ili ćeš propasti. Ja sam svjedok da kafići svakodnevno propadaju i to oni koji su neko vrijeme pravo dobro radili. To znam jer radim u firmi koja posluje sa ugostiteljstvom. Osim toga imali smo i mi u firmi poslovnu jedinicu kafic, pa je propala i pored silnih ulaganja, gigantske kirije najboljih mogućih rabata na robe itd. Izgubili smo za 10 mjeseci 30.000,00KM. Zapitaj se da li si spreman izgubiti ono što misliš uložiti i da li ti je vrijedan rizik. Marže u kafićima djeluju žestoke. Npr. kupuješ colu po 0,69KM bez PDV-a, prodaješ po cca 2,15 bez PDV-a. Ali su troškovi - kirija X KM, knjigovođa 500,00KM, fiskalni sistem minimalno 600,00KM (doduše jednokratno), svaki radnik plata 500KM + doprinosi na taj iznos 350KM. Puta 4 radnika 3.400,00KM. Ako neko kaže može i manja plata ili ne prijaviti radnika - ja kažem nije problem, meni neprijavljivanje radnika nosi veći rizik od inspekcija i njihovih kazni nego što koštaju doprinosi. Pored toga neprijavljen radnik sa niskom platom je NEZADOVOLJAN RADNIK. A to je nešto najgore što sebi možeš priuštiti u ugostiteljstvu i bilo gdje drugdje gdje radnik direktno radi sa TVOJIM i parama tvojih dobavljača. Konobar će te krasti 100%, e sad on u glavi ima cifru koju hoće mjesečno da ima. Ako mu daš platu od 300KM on ćete zavrnuti za 500KM mjesečno. Ako daš platu 600 KM možda zavrne 50-100KM. Ti konobari su vukovi i mađioničari. Gotovo da nema načina da im staneš u kraj. Najvažnije je da zaštitiš svoju robu. Inventura nakon svake smjene (nemoj imati 1000 artikala). Ne treba ti 5 vrsti votke. Maksimalno 2. Jedna skupa i jedna jeftina. Tako sa svim artiklima. Moraš maksimalno biti prisutan tu. Ako već kradu, nek ne ukrade tvoj čaj, nego neka kupi negdje i proda umjesto tvog. Neka se kucaju svi računi. Ako gost nema račun, znači pokrao te konobar! Inače ja nisam pristalica da se radi na crno, po meni opet prevelik rizik, zbuniš se, moraš stalno pratiti zalihe, imati keša da dokupiš robe na crno za ono što si izbrisao račune a prodao i naplatio robu. To nikako ne preporučujem, ali tebi naravno ostavljam na izbor. Također, to moraš raditi ako nećeš u PDV sistem. Ako godišnje napraviš prometa preko 50.000,00KM ulaziš u PDV. A svima je jasno da ako nemaš takav promet i opstaješ - onda muljaš. Jebeš pos'o ako nemaš takav promet, obzirom na troškove koje imaš. Moj ti je savjet ne vjeruj nikome, ni bratu ni kumu, nikome! Svu robu i sve pare uvijek prebroji i uvijek položi pazar. Nemoj da ti padne na pamet da uzmeš danas 20KM pazara sa parolom, daću sutra. Zaboravićeš. A kad ti inspekcija nađe neopoloženog pazara - biće kuku majko. Stalno prati troškove i prihode. Ako vidiš da gubiš tri mjeseca zaredom - ZATVARAJ! Bolje ranjen nego mrtav! Čuvaj se dobavljača koji nude kule i gradove(velike cifre da trošiš njihovu robu). Dugoročno to će te dosta koštati, jer je njihova roba skuplja. Skontaj da ko ti daje nešto gratis, nije to zato što te voli, mora imati neku računicu. To se nekako mora naplatiti. Poštuj državu, radnike i dobavljače iznad svega. Znači plaćaj poreze, robu i plate na vrijeme i svima ćeš biti dobar. Uvijek će npr. dobavljač kafe tebi brže donijeti robu, servisirati aparat ako i trošiš manje, ali plaćaš redovno i ne miješaš tuđu kafu, nego ako muljaš.
Pozdrav!
Jako dobro receno. I da vijek svakog kafica je otprilike par godina. Ono raja navali ko luda jedno 2-3 godine (i ovo pod upitnikom) onda dodje do smjene generacija i odjednom otkuju. To ti nije slucaj samo kod nas nego gotovo svugdje u svijetu :skoljka: .
Trenutno je kafic zadnje sto bi radio.
valter.ba

#15 Re: Otvaranje kafica

Post by valter.ba »

Dobro je da naletih na ovaj topic :D I ja kontao otvarati nesto ali poslije mokievog posta...uh nema sanse :roll:
talić

#16 Re: Otvaranje kafica

Post by talić »

glavni problem u BiH je previsoka cijena zakupa u odnosu na našu kupovnu moć. Ljudima se čini da su objekti puni ali džepovi su nažalost prazni. Da bi uspio u bilo kojoj djelatnosti moraš imati dobar koncept, moraš se razlikovati od drugih, držati do kvaliteta a paziti na troškove. Ja se lomim već godinu dana, razmišljam da otvorim trgovinu obuće ali zakup prostora od cca 80 m2 i četiri uposlena prave mjesečne troškove od cca 8000 maraka pa je to godišnje cca 100.000 da bi pokrio troškove treba napraviti prometa 20.000 maraka mjesečno a to nije lako. Druga ideja mi je bila kvalitetno posuđe ali kome god sam to spomenuo komentar je bio nema ti to ko kupiti u Zenici (živim u Zenici). Trenutno je dobro vrijeme za proizvodnju, hrana, ... cijene hrane i energenata će ići. Jesti se mora, struja se mora trošiti ali se ne moraju kupovati odjeća, obuća, tehnika u količinama i kvalitetu kao do sada.
Država

#17 Re: Otvaranje kafica

Post by Država »

Karl Kroenen wrote:Pozdrav,

Interesuje me, da li je neko od vas upoznat sa procedurom otvaranja kafica, tacnije potrebna papirologija, gdje, sta , cijene, i tako ti procesi prijava firme itd., jer sam totalni laik sto se toga tice. Isto tako procesi unutar kafica, prijava robe i slicno.

Unaprijed hvala.
Javi mi se na pp. Ja ti mogu to završiti po normalnoj cijeni.
bordo_boy

#18 Re: Otvaranje kafica

Post by bordo_boy »

perfect_guy wrote:bolje otvorite kakvu fabriku, kafića ionako ima dovoljno
A inače, kapital za fabriku i kafić je u 200 KM... :lol:
saramara

#19 Re: Otvaranje kafica

Post by saramara »

15 godina sam bio u ugostiteljstvu od toga 6 godina držao vlastiti objekat i ako se nisi bavio time ja ti preporučujem odmah da se kaniš toga i okreneš nečemu drugom. Razloga je mnogo a najvažniji su stanje u društvu i sami posao ugostiteljstvo koje je rudarski posao i totalno je krahiralo. Kao primjer ću ti navesti da sam recimo 95-e i 96-e kao konobar zaradjivao više nego zadnje dvije godine kao vlasnik objekta. Drugo vidiš da vladaju ovi lintafo mafijaši i pitanje je momenta kada ćeš imati belaj sa jednim takvim a to nije vrijedno da imaš problem. Obično se prije govorilo ko drži radnju (kafić) da je hadžo ali vjeruj to je samo privid.

problemi sa inspekcijama, opštinama, porskim upravama i konobarima su nešto zbog čega gubiš i porodicu i privatni život.

Tako da vjeruj moj ti je savjet da ako imaš neku drugu opciju da se nje hvataš
Haris.ba

#20 Re: Otvaranje kafica

Post by Haris.ba »

Ko ne riskira ne profitira.

Koliko znam vlasnika kafića za koje je reći da su debili je uvreda za debile, pa uspijevaju u svom poslu. Sad ispade ne treba se ničim baviti zbog rizika od propadanja. Dok nekom ne omrkne, nekom ne svane. Mora neko i propasti. Ali ako se hoće ozbiljno raditi velike su šanse da će se i uspjeti.

Je li teško vrijeme, jeste. Uvijek je teško. Rijetki su trenutci kada je vrijeme za početak privređivanja pogodan. Kad poraste siromaština ne valja, kad ide dobro ne valja.

Ne želim da se shvati da ja zagovaram otvaranje kafića(zbog alkohola). Ja bi savjetovao više ulaganje u poljoprivredu. I ja malo gledam nešta oko toga. Al' sad trenutno nemam vremena. Moraće to malo sačekati.

Nije sve odlično, al nije sve ni crno.
andromeda101

#21 Re: Otvaranje kafica

Post by andromeda101 »

Haris.ba wrote:Ko ne riskira ne profitira.

Koliko znam vlasnika kafića za koje je reći da su debili je uvreda za debile, pa uspijevaju u svom poslu. Sad ispade ne treba se ničim baviti zbog rizika od propadanja. Dok nekom ne omrkne, nekom ne svane. Mora neko i propasti. Ali ako se hoće ozbiljno raditi velike su šanse da će se i uspjeti.

Je li teško vrijeme, jeste. Uvijek je teško. Rijetki su trenutci kada je vrijeme za početak privređivanja pogodan. Kad poraste siromaština ne valja, kad ide dobro ne valja.

Ne želim da se shvati da ja zagovaram otvaranje kafića(zbog alkohola). Ja bi savjetovao više ulaganje u poljoprivredu. I ja malo gledam nešta oko toga. Al' sad trenutno nemam vremena. Moraće to malo sačekati.

Nije sve odlično, al nije sve ni crno.
:thumbup:
Da bi mogao zaraditi u tom kaficu, moraju ljudi doci u kafic i potrositi novce. T.j. ti ocekivas od domaceg marketa novac. Ovo je veoma losa investicija u ova vremena. Otvarati ugostiteljske objekte kad ih ima previse i ne prodje 3-6 mjeseci a oni zatvore i propadne im kafic.

Najbolja investicija u ova vremena je poljuprivreda/stocarstvo, pogotovo ako imas dobru svotu da ulozis. Hranu mozes i izvoziti. A kafe ne.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#22 Re: Otvaranje kafica

Post by Toto »

Prema nekim studijama u nordijskim zemljama, koja imaju izvanredne uslove i ambijent za poduzetnistvo, samo 20 % novostvorenih firmi, iz domena malog i srednjeg poduzetnistva, prezivi petu godinu poslovanja. Cifre su jako slicne i u EU i u USA. Ova istrazivanja su radjena u periodima kada su ekonomije biljezile razvojne trendove. Kada zavladaju ekonomaske krize -kao sto je ova potonja- rezultati su jos porazniji, jer je tu onda prisutan domino efekat, gdje ne stradaju samo firme vec i cjeli gradovi, pa i drzave (Island).
Neuspjeh je konstanta kao i uspjeh, na koju svako mora ozbiljno racunati.
Jedan od relikta nase socijalisticke proslosti su i mitovi o "kaficima" kao eldoradu. Ova djelatnost je visestruko predimenzionirana i opstaje samo zato sto funkcionise u zoni sive ekonomije. Onog momenta kad kafici postanu radna mjesta i za poreske inspektore u ovoj bransi ce morati doci do radikalnih promjena u organizaciji i poslovanju.
Jedna od tih je da i "gazde" pocnu raditi u svom objektu i kontrolisati kljucne tokove novca kroz mehanu. Lancana podkradanja na relaciji konobar- gazda- drzava nece vise moci da funkcionisu.
Drzava je u debeloj buli i morat ce da zagrabi i to prvo od onih koji dnevno obrcu zivu lovu.
mokie

#23 Re: Otvaranje kafica

Post by mokie »

kiki-miki wrote:@mokie - dobro si to pojasnio.

Mene zanima kako je to kad držiš kiosk? Mane i prednosti.
Ne znam bas sve u maloprodaji, ali ono sto sa sigurnoscu mogu reci jeste da za kiosk, kao i kafic moras imati pravo dobru lokaciju. To je pretpostavljam osnova tog posla. Da prolazi dosta ljudi i da im je nekako "na ruku". Slabo ce ko maksuz otici do kioska, jer danas i u supermaketima (DP, Amko, Konzum) imas kupiti sve kao i u kiosku. Mislim na zvake, cigare i dnevnu stampu. Jedina prednost kioska su sedmicni i mjesecni magazini kojih bas nema u svakom marketu. Kod kioska je nezgodno to sto su tu marze (za razliku od kafica) strahovito niske. Npr. ako kupujes zvake po 0,85KM/kom i prodajes po 1,00KM ostaje ti 0,25KM za poreze, platu, kiriju i sve druge troskove. Tako sa svim artiklima. Dakle moras imati nevjerovatan promet da ostvaris potrebnu rezliku. Konkurencija velikih (Duhanpromet i Opresa u Sarajevu) je žestoka, jer oni zbog zbirno velikog prometa kod dobavljača imaju poseban tretman. Ne poznajem mnogo o tom poslu, ali eto pokusavam da opisem dio toga. Takodjer, tu nemogu reci ni otvori, ni ne otvaraj. Vjerovatno ima neko sa vise iskustva.
Pozdrav
sarajev_o

#24 Re: Otvaranje kafica

Post by sarajev_o »

Zasto je kod 80% bosanaca u genetskom kodu da otvore kafic. :lol:
saramara

#25 Re: Otvaranje kafica

Post by saramara »

sarajev_o wrote:Zasto je kod 80% bosanaca u genetskom kodu da otvore kafic. :lol:

Zbog iskrivljenog razmišljanja da se tu mogu uzeti pare na guzove i da je svaki gazda kafića hadžo
Post Reply