Otvaranje IT firme
Moderator: anex
-
kreca
#1 Otvaranje IT firme
Zanima me sta bi mi sve trebalo za otvaranje IT firme,od pocetnog kapitala do opreme i papirologije ?
-
mnjonja
#2 Re: Otvaranje IT firme
Pratim temu
Postoje li neke "olaksice" za manje firme, npr. pausalno placanje poreza i sl?
Postoje li neke "olaksice" za manje firme, npr. pausalno placanje poreza i sl?
-
Puf
#3 Re: Otvaranje IT firme
Treba ti developera, sto je najteze naci haha 
-
kreca
#4 Re: Otvaranje IT firme
Ima nas dvoje,zar da je dosta za pocetak,doduse ne mislim jos otvarat ovo je cisto informativnoPuf wrote:Treba ti developera, sto je najteze naci haha
-
Puf
#5 Re: Otvaranje IT firme
Pa standardno ti treba, 2000KM kapitala, kasa, racunovodja, prostor i oprema za rad. Ukratko zavisi sta hoces, zavisi koliko ce biti to sve para,kreca wrote:Ima nas dvoje,zar da je dosta za pocetak,doduse ne mislim jos otvarat ovo je cisto informativnoPuf wrote:Treba ti developera, sto je najteze naci haha
od 10 000 - 100 000KM, zavisi zbog cega otvaras firmu, ako otvaras da rastes da zaposlis jos ljudi, nek je sretno, priprepi dobre pare i mozda nekog i dovedes, ako otvaras da "legalizujes" svoj freelance, onda ti ne treba puno, samo ovo osnovno nabrojano.
-
testni_akaunt
#6 Re: Otvaranje IT firme
Otvorite obrt.
Na kraju godine platiš 10% na dobit. Ne moraš iznajmiti prostor, manji troškovi nego za doo. Faktički banka i fiskalna kasa su jedini stalni troškovi
Na kraju godine platiš 10% na dobit. Ne moraš iznajmiti prostor, manji troškovi nego za doo. Faktički banka i fiskalna kasa su jedini stalni troškovi
-
Puf
#7 Re: Otvaranje IT firme
Ne zaljeci se tek tako, kad otvoris obrt garantujes licnom imovinom, kad otvoris doo garantujes samo imovinom firme i kapitalom.testni_akaunt wrote:Otvorite obrt.
Ukratko, razlika izmedju obrta i doo, je ta sto u slucaju duga prema drzavi ili kakve pizdarije, ukoliko si registrovao obrt drzava plijeni tvoju LICNU imovinu, znaci auto, televizor, kucu, stan , zemlju bilo sta da je na tebi... u slucaju doo tvoja privatna imovina je nedodirljiva za drzavu, samo mogu prodati ono sto je na firmi.
- Thorgerson
#8 Re: Otvaranje IT firme
Osnivacki kapital je sada 1000 KM u Federaciji.Puf wrote:Pa standardno ti treba, 2000KM kapitala, kasa, racunovodja, prostor i oprema za rad. Ukratko zavisi sta hoces, zavisi koliko ce biti to sve para,kreca wrote:Ima nas dvoje,zar da je dosta za pocetak,doduse ne mislim jos otvarat ovo je cisto informativnoPuf wrote:Treba ti developera, sto je najteze naci haha
od 10 000 - 100 000KM, zavisi zbog cega otvaras firmu, ako otvaras da rastes da zaposlis jos ljudi, nek je sretno, priprepi dobre pare i mozda nekog i dovedes, ako otvaras da "legalizujes" svoj freelance, onda ti ne treba puno, samo ovo osnovno nabrojano.
U RS je 1 KM.
- int21
#9 Re: Otvaranje IT firme
Jednostavnije je a nemoj praviti pizdarijePuf wrote:Ne zaljeci se tek tako, kad otvoris obrt garantujes licnom imovinom, kad otvoris doo garantujes samo imovinom firme i kapitalom.testni_akaunt wrote:Otvorite obrt.
Ukratko, razlika izmedju obrta i doo, je ta sto u slucaju duga prema drzavi ili kakve pizdarije, ukoliko si registrovao obrt drzava plijeni tvoju LICNU imovinu, znaci auto, televizor, kucu, stan , zemlju bilo sta da je na tebi... u slucaju doo tvoja privatna imovina je nedodirljiva za drzavu, samo mogu prodati ono sto je na firmi.
-
kreca
#10 Re: Otvaranje IT firme
Jel mogu firmu(doo) prijavit kod sebe kuci,npr. na katu ?int21 wrote:Jednostavnije je a nemoj praviti pizdarijePuf wrote:Ne zaljeci se tek tako, kad otvoris obrt garantujes licnom imovinom, kad otvoris doo garantujes samo imovinom firme i kapitalom.testni_akaunt wrote:Otvorite obrt.
-
Puf
#11 Re: Otvaranje IT firme
Sumnjam, jer ti si pravno lice u tom slicaju, struja, voda i sve pizdarije ostale ce ti se racunati po tarifi za pravna lica, takodjer sumnjam da mozes doo otvoriti u prosotru koji je klasifikovan kao stambeni objekat, nisam siguran, ali mislim da prostor mora biti prostor namjenjen za to, bas zbog tih tarifa za pravna lica... nekako mi nema logike da mozes registrovati doo na kucnu adresukreca wrote: Jel mogu firmu(doo) prijavit kod sebe kuci,npr. na katu ?
- Haris.ba
#12 Re: Otvaranje IT firme
NIko više ne provjerava adresu na kojoj registruješ firmu kada vršiš osnivanje. Ali, moraš imati naveden prostor u vlasništu firme, ili ugovor o zakupu kada se susretneš sa poreznom upravom. Ali, ni tada oni ne provjeravaju. Ali, odgovaraš krivično ako navedeš netačan podatak.Puf wrote:Sumnjam, jer ti si pravno lice u tom slicaju, struja, voda i sve pizdarije ostale ce ti se racunati po tarifi za pravna lica, takodjer sumnjam da mozes doo otvoriti u prosotru koji je klasifikovan kao stambeni objekat, nisam siguran, ali mislim da prostor mora biti prostor namjenjen za to, bas zbog tih tarifa za pravna lica... nekako mi nema logike da mozes registrovati doo na kucnu adresukreca wrote: Jel mogu firmu(doo) prijavit kod sebe kuci,npr. na katu ?
Ne postoji koliko znam nijedna direktna odredba koja kaže da ne može. Ali, mali milion sporednih koje uređuju neku materija i gdje mislim da neka inspekcija može bez problema problematizirati i spucati neku kaznu, jer svugdje se spominje poslovni prostor. Npr. ne znam možeš li dobiti požarni plan za stambeni prostor koji bi zadovoljio inpekciju.
Iskren da budem. I mene zanima, sada ne znam napamet, da li bi ti omogućili fiskalizaciju u privatnom stanu. I mislim da je to prag koji ne možeš preći bez poslovnog prostora.
I pored rašamonijade kakvih ima buljuk kod nas, nisam primjerio da se neko igra sa tim.
-
kreca
#13 Re: Otvaranje IT firme
Jel imam neke pogodnosti ako smo obojica studenti
-
testni_akaunt
#14 Re: Otvaranje IT firme
Da bi otvorio doo u stanu moras stan ili dio stana prevesti u poslovni prostor, moras izvjesiti tablu...
Sto se tice zaplijene imovine i odgovornosti kao obrt, nemam namjeru da pravim belaje bilo kakve.
Sto se tice zaplijene imovine i odgovornosti kao obrt, nemam namjeru da pravim belaje bilo kakve.
- dinoo1898
#15 Re: Otvaranje IT firme
Pozdrav,kreca wrote:Zanima me sta bi mi sve trebalo za otvaranje IT firme,od pocetnog kapitala do opreme i papirologije ?
Minimalni uslovi su 1000 KM kapitala za registraciju i nekoliko stotina taxi i ostalih naknada, pod uslovom da imas nekoga (ili sam) da ti napravi osnivacki akt, statut, popuni prijave i ostale obrasce za sud i poreznu.
Prilikom registracije doo-a jedna osoba bila bi direktor. Po novom Zakonu o radu ona cak moze biti i neprijavljena, ali moja topla preporuka je da to ne radite.
Pored registracije, minimalno sta ti treba jeste poslovni prostor i racunovodstvo.
Za pocetak, pp mozes naci najjeftinije u gradu u skenderiji (ako zelis da imas svoju kancelariju za vrlo malo para). Eventualno se mozes registrovati kod nekoga samo da ti zaprima postu a da ti od kuce radis. Racunovodstvo je minimalno za pocetak oko 200 KM.
U vasem slucaju ja ne bih isao na registraciju obrta ne iz razloga odgovornosti vec jednostavno nas zakon o obrtima ne poznaje prodaju usluga u inostranstvo. Ne znam kako u praksi isto biva tretirano, znam mnoge koji isto prodaju u inostranstvo, ali nikada ne znas kada ces se nekom inspektoru zamjeriti da ti za takvu banalnost pise kaznu
Ako ste redovni studenti obojica, ne mozete biti i zaposleni, mada u praksi to prolazi bez problema. Mogu vas skinuti sa faxa da vise ne budte redovni i sl.
Ako imas neka detaljnija pitanja, mozes se javiti i u pp
Sretnoooo!!,
- shiljak
#16 Re: Otvaranje IT firme
pratim
-
Puf
#17 Re: Otvaranje IT firme
nemas sta pratiti, sve je recenoshiljak wrote:pratim
- MarlboroGold
#18 Re: Otvaranje IT firme
Obrt za početak. Dino ti je najbolje objasnio.