Ima li neko upucen da mi kaze cifru koju je potrebno imati da bi se opremio granap neke srednje velicine. Okvirno. Zanima me koliki su administrativni troskovi i kako ide poslovanje sa komercijalistima kojekakvih distributera, jel traze avansno placanje ili moze i odgodjeno, u principu sve informacije su dobrodosle.
Kakav oblik registrovanja ide, u ovom slucaju bi radio samo dostavu na kucnu adresu, kakvi su zahtjevi povodom poslovnog prostora?
Otvaranje granapa
Moderator: anex
-
maxell_sarajevo
#2 Re: Otvaranje granapa
Ja imam granap 25m2, za nabavku robe ulozio sam svojih 15.000KM i poslije sklopio ugovor sa dobavljacima.Uglavnom ukoliko nemas svojih para prilikom prve kupovine tesko da ces uspjeti izmiriti obaveze prema dobavljacima, a vecinom daju odgodu placanja na nekih 15 dana.
-
Murisno1
#3 Re: Otvaranje granapa
Ma zavisi sta je granap srednje velicine 
ako je 25 m2 evo covjek ti date primjer...
ako je veci, treba vise love, ja mislim da ispod 20 000 nema smisla raditi. I s tim parama je muka, al bi se moglo malo prokurvat sa dobavljacima. Svi oni daju odgodu al kad dodjes u neku poziciju pa da mozes makar malo pregovarat. Ono sto mozes iskoristit je potreba svakog komercijaliste da promet radi njegova firma direktno, a ne da mlijeko megle npr nabavljas u velpru po nizoj cijeni nego kod njeg
znaci, treba love za pristojan granap 30 do 40tak m2 - 20 do 25 000 plus da se jos malkice zaduzis
dalje, administracija ko administracija.. tu nema mnogo palamuđenja. Ko str možeš radit sasvim regularno, pogotovo ako planiras dostavu .. sad ide fiskalizacija, tu nisam bas u toku ... Sto veci prostor vise radnika, krađa i ti folovi .. moras pazit na magacin, moras mislit na struju i na potrošnju hladnjaka/frizidera onih velikih
...
et .. ovo onak brzinski
ako je 25 m2 evo covjek ti date primjer...
ako je veci, treba vise love, ja mislim da ispod 20 000 nema smisla raditi. I s tim parama je muka, al bi se moglo malo prokurvat sa dobavljacima. Svi oni daju odgodu al kad dodjes u neku poziciju pa da mozes makar malo pregovarat. Ono sto mozes iskoristit je potreba svakog komercijaliste da promet radi njegova firma direktno, a ne da mlijeko megle npr nabavljas u velpru po nizoj cijeni nego kod njeg
znaci, treba love za pristojan granap 30 do 40tak m2 - 20 do 25 000 plus da se jos malkice zaduzis
dalje, administracija ko administracija.. tu nema mnogo palamuđenja. Ko str možeš radit sasvim regularno, pogotovo ako planiras dostavu .. sad ide fiskalizacija, tu nisam bas u toku ... Sto veci prostor vise radnika, krađa i ti folovi .. moras pazit na magacin, moras mislit na struju i na potrošnju hladnjaka/frizidera onih velikih
et .. ovo onak brzinski
-
maxell_sarajevo
#4 Re: Otvaranje granapa
Da i kod mene je STR i moras znati da su rezije duplo skuplje nego za fizicka lica.Imam dva velika i tri mala frizidera i i mjesecno u prosjeku potrosim 130KM struje.Grijanje je preko toplana 70KM, telefon placam nekih 60KM.Zarada je minimalna u prosjeku 10-20feninga po artiklu, hljeb jos manje.Eto dok platis knjigovodzu, doprinose, rezije, dobavljace trebao bi imati nekih 1000KM zarade mjesecno, podijeli na dva radnika i vidi sta ce ti ostati.Robu sam nabavljao u Velpro-u i sad su mi ukinuli odgodu placanja pa uzimam u Atom-u kod GRAS-a.Cuvaj se inspekcije, imao sam jednom kaznu jer mi je cijena hljeba spala sa stalaze i kaznili me sa 200KM.