Otvaranje granapa

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chischo

#1 Otvaranje granapa

Post by Chischo »

Ima li neko upucen da mi kaze cifru koju je potrebno imati da bi se opremio granap neke srednje velicine. Okvirno. Zanima me koliki su administrativni troskovi i kako ide poslovanje sa komercijalistima kojekakvih distributera, jel traze avansno placanje ili moze i odgodjeno, u principu sve informacije su dobrodosle.

Kakav oblik registrovanja ide, u ovom slucaju bi radio samo dostavu na kucnu adresu, kakvi su zahtjevi povodom poslovnog prostora?
maxell_sarajevo

#2 Re: Otvaranje granapa

Post by maxell_sarajevo »

Ja imam granap 25m2, za nabavku robe ulozio sam svojih 15.000KM i poslije sklopio ugovor sa dobavljacima.Uglavnom ukoliko nemas svojih para prilikom prve kupovine tesko da ces uspjeti izmiriti obaveze prema dobavljacima, a vecinom daju odgodu placanja na nekih 15 dana.
Murisno1

#3 Re: Otvaranje granapa

Post by Murisno1 »

Ma zavisi sta je granap srednje velicine :)
ako je 25 m2 evo covjek ti date primjer...

ako je veci, treba vise love, ja mislim da ispod 20 000 nema smisla raditi. I s tim parama je muka, al bi se moglo malo prokurvat sa dobavljacima. Svi oni daju odgodu al kad dodjes u neku poziciju pa da mozes makar malo pregovarat. Ono sto mozes iskoristit je potreba svakog komercijaliste da promet radi njegova firma direktno, a ne da mlijeko megle npr nabavljas u velpru po nizoj cijeni nego kod njeg :)

znaci, treba love za pristojan granap 30 do 40tak m2 - 20 do 25 000 plus da se jos malkice zaduzis :P
dalje, administracija ko administracija.. tu nema mnogo palamuđenja. Ko str možeš radit sasvim regularno, pogotovo ako planiras dostavu .. sad ide fiskalizacija, tu nisam bas u toku ... Sto veci prostor vise radnika, krađa i ti folovi .. moras pazit na magacin, moras mislit na struju i na potrošnju hladnjaka/frizidera onih velikih :) ...

et .. ovo onak brzinski :)
maxell_sarajevo

#4 Re: Otvaranje granapa

Post by maxell_sarajevo »

Da i kod mene je STR i moras znati da su rezije duplo skuplje nego za fizicka lica.Imam dva velika i tri mala frizidera i i mjesecno u prosjeku potrosim 130KM struje.Grijanje je preko toplana 70KM, telefon placam nekih 60KM.Zarada je minimalna u prosjeku 10-20feninga po artiklu, hljeb jos manje.Eto dok platis knjigovodzu, doprinose, rezije, dobavljace trebao bi imati nekih 1000KM zarade mjesecno, podijeli na dva radnika i vidi sta ce ti ostati.Robu sam nabavljao u Velpro-u i sad su mi ukinuli odgodu placanja pa uzimam u Atom-u kod GRAS-a.Cuvaj se inspekcije, imao sam jednom kaznu jer mi je cijena hljeba spala sa stalaze i kaznili me sa 200KM.
Post Reply