Otvaranje firme u EU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Demodel

#1 Otvaranje firme u EU

Post by Demodel »

Ima li ko iskustva u vezi otvaranja firme u EU (ili je posredno upoznat sa procedurom i uvjetima)? Može li državljanin BiH otvoriti firmu (d.o.o.) u EU i zna li ko gdje je najjednostavnija procedura i gdje (koja EU država) su najpovoljniji uvjeti za to? Osigurava li status vlasnika ili direktora te firme radnu dozvolu za istog?
teletrader

#2 Re: Otvaranje firme u EU

Post by teletrader »

Demodel wrote:Ima li ko iskustva u vezi otvaranja firme u EU (ili je posredno upoznat sa procedurom i uvjetima)? Može li državljanin BiH otvoriti firmu (d.o.o.) u EU i zna li ko gdje je najjednostavnija procedura i gdje (koja EU država) su najpovoljniji uvjeti za to? Osigurava li status vlasnika ili direktora te firme radnu dozvolu za istog?
Status vlasnika "firme" ne osigurava radnu dozvolu,jer to bi znacilo "imigracija na mala vrata"..
Status vlasnika firme ti garantuje jako visoke troskove zdravsvenog/socijalnog osiguranja a ti moras sam naci poslove negdje i onda to sve na kraju godine oporezovati...
Demodel

#3 Re: Otvaranje firme u EU

Post by Demodel »

Status vlasnika "firme" ne osigurava radnu dozvolu,jer to bi znacilo "imigracija na mala vrata"..
Status vlasnika firme ti garantuje jako visoke troskove zdravsvenog/socijalnog osiguranja a ti moras sam naci poslove negdje i onda to sve na kraju godine oporezovati...[/quote]

U BiH, status, odnosno pozicija (izvršnog) direktora, osigurava radnu dozvolu :roll: ... OK - za troškove socijalnog/zdravstvenog, to se podrazumijevalo, ali različita je regulativa od zemlje do zemlje, pa me zanima ima li ko kakvu preporuku u kojoj od EU zemalja je procedura osnivanja najjednostavnija, gdje se traži najmanji osnivački ulog, gdje su uvjeti za pokretanje posla najjednostavniji i sl. Koliko sam ja uspio pronaći, Velika Britanija nudi nešto povoljnije uvjete za registriranje i vođenje firme (Ltd) ali, tek sam na početku "istraživanja" o ovome, pa ne znam, možda neko zna da su u nekoj drugoj zemlji uvjeti bolji... :) Sve ovo gore me zanima i u kontekstu podružnice (firma u BiH - podružnica u EU)...
xon_sa

Post by xon_sa »

Treba i njima jedna buldozer komisija :D
Post Reply