Otvaranje firme u EU
Moderator: anex
-
Demodel
#1 Otvaranje firme u EU
Ima li ko iskustva u vezi otvaranja firme u EU (ili je posredno upoznat sa procedurom i uvjetima)? Može li državljanin BiH otvoriti firmu (d.o.o.) u EU i zna li ko gdje je najjednostavnija procedura i gdje (koja EU država) su najpovoljniji uvjeti za to? Osigurava li status vlasnika ili direktora te firme radnu dozvolu za istog?
-
teletrader
#2 Re: Otvaranje firme u EU
Status vlasnika "firme" ne osigurava radnu dozvolu,jer to bi znacilo "imigracija na mala vrata"..Demodel wrote:Ima li ko iskustva u vezi otvaranja firme u EU (ili je posredno upoznat sa procedurom i uvjetima)? Može li državljanin BiH otvoriti firmu (d.o.o.) u EU i zna li ko gdje je najjednostavnija procedura i gdje (koja EU država) su najpovoljniji uvjeti za to? Osigurava li status vlasnika ili direktora te firme radnu dozvolu za istog?
Status vlasnika firme ti garantuje jako visoke troskove zdravsvenog/socijalnog osiguranja a ti moras sam naci poslove negdje i onda to sve na kraju godine oporezovati...
-
Demodel
#3 Re: Otvaranje firme u EU
Status vlasnika "firme" ne osigurava radnu dozvolu,jer to bi znacilo "imigracija na mala vrata"..
Status vlasnika firme ti garantuje jako visoke troskove zdravsvenog/socijalnog osiguranja a ti moras sam naci poslove negdje i onda to sve na kraju godine oporezovati...[/quote]
U BiH, status, odnosno pozicija (izvršnog) direktora, osigurava radnu dozvolu
... OK - za troškove socijalnog/zdravstvenog, to se podrazumijevalo, ali različita je regulativa od zemlje do zemlje, pa me zanima ima li ko kakvu preporuku u kojoj od EU zemalja je procedura osnivanja najjednostavnija, gdje se traži najmanji osnivački ulog, gdje su uvjeti za pokretanje posla najjednostavniji i sl. Koliko sam ja uspio pronaći, Velika Britanija nudi nešto povoljnije uvjete za registriranje i vođenje firme (Ltd) ali, tek sam na početku "istraživanja" o ovome, pa ne znam, možda neko zna da su u nekoj drugoj zemlji uvjeti bolji...
Sve ovo gore me zanima i u kontekstu podružnice (firma u BiH - podružnica u EU)...
Status vlasnika firme ti garantuje jako visoke troskove zdravsvenog/socijalnog osiguranja a ti moras sam naci poslove negdje i onda to sve na kraju godine oporezovati...[/quote]
U BiH, status, odnosno pozicija (izvršnog) direktora, osigurava radnu dozvolu