Otvaranje firme/radnje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
roqriro

#1 Otvaranje firme/radnje

Post by roqriro »

Ovako. :D

Imam plan da otvorim metražu (materijali za šivanje i repromaterial za šivanje).
Dakle bila bi mi potrebna opcija uvoza.

Pošto skupljam papire za STR, i sada "moram" naći prostor na koji ću prijaviti str, ali ja nemogu početi otplaćivati prostor dok ne dobijem kredit, tj. zanima me mogu li ja ikako prijaviti str na neku adresu prije nego nađem prostor ? Pa da kasnije prenesem adresu ili nešto tako?

I ako ima netko još savjeta nekih da mi pomogne, trebalo bi mi jako. Ja ću još par pitanja iznijeti kada se sjetim svega što mi je u glavi trenutno haha...

Hvala unaprijed.
zaebant123

#2 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by zaebant123 »

Kao prvo sa STR-om nemozes nista uvoziti tako da neznam sto bi uopce otvarao STR
Kao drugo sto se tice promjena adresa, to ti je veoma komplikovano a i imas oko 400 KM troskova, te jako mnoggo papirologije, koliko sam ja informisan
I moras biti spreman da te salju od jednom do drugog mjesta pa te opet vraćaju na isto mjesto po Općini zato što je naša država jako uređena i imamo dobro edukovane službenike :D
poznanik

#3 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by poznanik »

zaebant123 wrote:Kao prvo sa STR-om nemozes nista uvoziti tako da neznam sto bi uopce otvarao STR...
Gdje to piše tako?
ŽIKA_Antić

#4 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by ŽIKA_Antić »

poznanik wrote:
zaebant123 wrote:Kao prvo sa STR-om nemozes nista uvoziti tako da neznam sto bi uopce otvarao STR...
Gdje to piše tako?
Nije istina, STR (samostalna trgovačka radnja) opis posla promet prehrambene robe i robe široke potrosnje eh sad taj promet moze biti na veliko ili na malo, a da li ces uvoziti robu ili ne to nema nikakve veze, normalno prilikom uvoza placas porez i jos neke papire :wink:
starii

#5 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by starii »

poludio si..pa bolje ti je da osnujes politcku stranku nego STR il DOO..vise ces zaraditi, sutra jos obljepis grad svojim plakatima i tito si :)
victom

#6 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by victom »

nažalost moram se složiti da kolegom, da ti neće biti lako.
U BiH ne ide NIŠTA, posebno sad kad je kapital rijetka roba.

Al u drugu ruku te podržavam, jer da ne probaš, stalno bi živio u zabludi da si nešto propustio.
Sretno !
Last edited by victom on 01/03/2021 05:52, edited 2 times in total.
roqriro

#7 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by roqriro »

A dobro, trenutno pipam tržište. Gledam kolika je potražnja i pouzdam se u jeftinu nabavku.

Sad mi je još enigma za STR i mogućnosti uvoza, jer bi mi dosta pomogla mogućnost uvoza iako bih mogao veće narudžbe i preko nekih većih firmi uvozit.
Ricken

#8 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by Ricken »

zaebant123 wrote:Kao prvo sa STR-om nemozes nista uvoziti tako da neznam sto bi uopce otvarao STR
Kao drugo sto se tice promjena adresa, to ti je veoma komplikovano a i imas oko 400 KM troskova, te jako mnoggo papirologije, koliko sam ja informisan
I moras biti spreman da te salju od jednom do drugog mjesta pa te opet vraćaju na isto mjesto po Općini zato što je naša država jako uređena i imamo dobro edukovane službenike :D
Prema članu 12 pravilnika o registraciji u sistem indirektnog oporezivanja, registraciju za vanjskotrgovinsko poslovanje moguće je ostvariti i za obrte.
JackPot

#9 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by JackPot »

Evo, da ne otvaram novu temu kad ova vec postoji...

U pripremi sam dokumentacije za otvaranje firme, d.o.o. pa mi je potreban neko da mi odradi istraživanje tržišta, ali ne znam nikoga ko se tim bavi. Bilo bi dobro da je pravno lice zbog sigurnosti u odrađen posao. Preporuke su dobro došle. :thumbup:
DANAE

#10 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by DANAE »

Ja sam nedavno bila u slicnoj situaciji. Naime bilo mi je potrebno istrazivanje trzista za pokretanje firme. Raspitivala sam se kod prijatelja i poznanika o firmama koje rade isto, te mi je prijatelj preporucio JEDNU FIRMU kod kojih je radio registraciju vozila. Bilo mi je neobicno sto mi preporucuje firmu koja radi registraciju vozila za istrazivanje trzista, ali mi je onda rekao da je to samo jedna od aktivnosti kojima se bave. Otisla sam na njihovu web stranicu i ucinilo mi se interesanto kako posluju te sam se odlucila kontaktirati ih. Angazovala sam ih za izradu business plana i istrazivanje trzista i vise sam nego zadovoljna uslugom. Pored toga nude jos i druge usluge koje mogu biti od velike pomoci pri zapocinjanju vlastitog posla. U svakom slucaju, preporuka od mene.
Last edited by DANAE on 05/11/2012 13:43, edited 1 time in total.
JackPot

#11 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by JackPot »

Ma meni tu cijena igra veliku ulogu. Koliki su mi troskovi, od notara, sudskih taksi, pa da ne nabrajam, gledam da prođem sa ovim dijelom sto jeftinije. "Deru" li ti koje si spomenula? Kako se to istraživanja uopšte obračunava?
poznanik

#12 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by poznanik »

DANAE wrote:Ja sam nedavno bila u slicnoj situaciji. Naime bilo mi je potrebno istrazivanje trzista za pokretanje firme. Raspitivala sam se kod prijatelja i poznanika o firmama koje rade isto, te mi je prijatelj preporucio ................. kod kojih je radio registraciju vozila. Bilo mi je neobicno sto mi preporucuje firmu koja radi registraciju vozila za istrazivanje trzista, ali mi je onda rekao da je to samo jedna od aktivnosti kojima se bave. Otisla sam na njihovu web stranicu i ucinilo mi se interesanto kako posluju te sam se odlucila kontaktirati ih. Angazovala sam ih za izradu business plana i istrazivanje trzista i vise sam nego zadovoljna uslugom. Pored toga nude jos i druge usluge koje mogu biti od velike pomoci pri zapocinjanju vlastitog posla. U svakom slucaju, preporuka od mene.
Klasičan besplatan marketing :-)
DANAE

#13 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by DANAE »

poznanik wrote:
DANAE wrote:Ja sam nedavno bila u slicnoj situaciji. Naime bilo mi je potrebno istrazivanje trzista za pokretanje firme. Raspitivala sam se kod prijatelja i poznanika o firmama koje rade isto, te mi je prijatelj preporucio ................. kod kojih je radio registraciju vozila. Bilo mi je neobicno sto mi preporucuje firmu koja radi registraciju vozila za istrazivanje trzista, ali mi je onda rekao da je to samo jedna od aktivnosti kojima se bave. Otisla sam na njihovu web stranicu i ucinilo mi se interesanto kako posluju te sam se odlucila kontaktirati ih. Angazovala sam ih za izradu business plana i istrazivanje trzista i vise sam nego zadovoljna uslugom. Pored toga nude jos i druge usluge koje mogu biti od velike pomoci pri zapocinjanju vlastitog posla. U svakom slucaju, preporuka od mene.
Klasičan besplatan marketing :-)
Nije bila namjera reklamiranja, moja greška :)
thea

#14 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by thea »

meni su ljudi fenomenalni oni koji traze kredit da bi od tog novca biznis pravili.

pise vam se sledece- da narednih 1 godinu nista necete zaraditi. kradit, kamata banci, kirija materijali...
plata, zdravstveno, porez, penziono...
sretno u svakom slucaju ali ne bi vam bila u kozi, dobro pazite
JackPot

#15 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by JackPot »

Pare za pocetak imam, naravno njih nikad dosta, ali snaci cu se. Posjedujem poslovni prostor, pa mi je kirija usteda. Apliciram za sufinsnsiranje pripravnika kod Federalnog biroa za zaposljavanje, a imam i strane investitore "na cekanju" jer ljudi zele da vide postoji li interes na nasem trzistu za njihov proizvod i to je ono sto mi treba da imam dobar start. Vjerovatno ce mi traziti i biznis plan, ali o tom po tom. Zato mi i treba preporuka nekoga ko ce to odraditi brzo i za neku normalnu cijenu. Google ne puza bas neke informacije...
valter.ba

#16 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by valter.ba »

.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
O'zone
Globalni moderator

#17 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by O'zone »

Pošto odavno planiram otvoriti radnju koja bi se bavila maloprodajom i veleprodajom krajnjim kupcima ovih dana se malo inteziviram u tome i danas odlučim otići u moju opštinu da provjerim kako mogu uzeti prazan opštinski prostor u zakup (zapikao neka tri pa rekoh da vidim).

Upućen u opštinsku službu za privredu i finansije primila me ljubazna službenica i ja pitam kako mogu uzeti opštinski prostor u zakup, kaže ona meni morate pričekati javni oglas za ponudu poslovnih prostora tačnije aukciju slobodnih prostora koju mi organizujemo dva puta godišnje jedna je već bila a druga će biti u Decembru ili Januaru ali Vam to sa sigurnostću ne možemo reći provejravajte na našoj web stranici. Dobro rekoh a mogu li ja Vama dati ponudu za tri prostora koja me interesuju mimo toga jer ti prostori zjape prazni i samo propadaju evo već dvije godine ako ne i više? Kaže ne! Može samo javna aukcija. Slegnem ramenima kažem OK nije mi baš jasno al' eto. Mogu ja uzeti privatno prostor i plaćati nekome nije problem ali eto kao fin stanovnik svoje opštine prvo htio da vidim sa njima i kažu ne može nas ne interesuju Vaše pare koje bi ste uplaćivali u budžet opštine idite to dajte nekome valasniku privatnog poslovnog prostora .

Drugo pitanje bilo ovako: Želim da otvorim STR ali sam već u stalnom radnom odnosu u zakonu o Unutrašnjoj trgovini Član 16. stav 1. stoji da:
f) da nema zasnovan radni odnos ili da nije ostvario prava po osnovu radnog odnosa,
imal kakva mogućnost da bez obzira na to otvorim radnju?
Odgovoriše mi sa - Ne,nepostoji način osim da otvorite na nečije ime ko nije zaposlen, e što bih ja sebi tu komplikovao kad ne moram!?
Znači ja imam nešto novca koje bi da uložim u svoj privatni biznis i želim da nekome samim time obezbjedim radno mjesto ali to ne mogu uraditi zato što sam u radnom odnosu? :roll:

Volio bih da mi neko objasni kako osoba koja je na birou ili nema zasnovan radni odnos može da stekne novac da otvori eto taj manji oblik poslovanja u kome svojom imovinom odgovaraš za sva zaduženja koja taj pravni subjekt napravi? Nezaposlenom banka neće dati kredit, mikrokreditna hoće ali sa kamatom od 50% Sa druge strane ako si zaposlen možeš da otvoriš d.o.o. firmu za nekih cca 5000,00 KM (Registracija,polog,fiskalizacija) i da praviš dar mar poslovnim svijetom a da odgovaraš sa 2000 KM odnosno samo imovinom koju firma ima (a nema ništa). Još jedna stvar ako banci aplicirate za kredit kao STR imate dosta manje šanse skoro pa nikave da ga dobijete za razliku od d.o.o. gdje to ide dosta jednostavnije.

Sve u svemu ne mislim odustati ali brate stvarno komplikuju stvari i uopšte nismo na nekoj "Bussines friendly" opciji nego na principu "i ako nije komplikvano-bit će!"
poznanik

#18 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by poznanik »

O'zone wrote:... Znači ja imam nešto novca koje bi da uložim u svoj privatni biznis i želim da nekome samim time obezbjedim radno mjesto ali to ne mogu uraditi zato što sam u radnom odnosu?...

Možeš se pojaviti kao osnivač d.o.o. i pokrenuti postupak registracije firme koja će imati sva prava bilo na maloprodaju, bilo veleprodaju, trgovinu, usluge, proizvodnju... Bitno je da imaš plan, novac, volju i energiju :D
O'zone
Globalni moderator

#19 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by O'zone »

poznanik wrote:
O'zone wrote:... Znači ja imam nešto novca koje bi da uložim u svoj privatni biznis i želim da nekome samim time obezbjedim radno mjesto ali to ne mogu uraditi zato što sam u radnom odnosu?...

Možeš se pojaviti kao osnivač d.o.o. i pokrenuti postupak registracije firme koja će imati sva prava bilo na maloprodaju, bilo veleprodaju, trgovinu, usluge, proizvodnju... Bitno je da imaš plan, novac, volju i energiju :D
Ma znam da mogu, mogao bih ja isto napraviti i ugovor kod notara kao osnivač/ulagač i u STR sa nekom osobom koja ne radi i nalazi se na birou da ona na svoje ime otvori radnju al kažem zašto da komplikujem :mrgreen:
poznanik

#20 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by poznanik »

O'zone wrote:
poznanik wrote:

Ma znam da mogu, mogao bih ja isto napraviti i ugovor kod notara kao osnivač/ulagač i u STR sa nekom osobom koja ne radi i nalazi se na birou da ona na svoje ime otvori radnju al kažem zašto da komplikujem :mrgreen:
Ovaj dio koji sam podvukao je kompliciranje, uz obaveznu kad-tad glavobolju :-)
O'zone
Globalni moderator

#21 Re: Otvaranje firme/radnje

Post by O'zone »

Zato je i izbjegavam i idem komplikovanim putem :-)
Post Reply