Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CIPS-a
Moderator: anex
-
Cydia
#1 Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CIPS-a
dobar dan,
imam BiH osobnu (licnu) karticu i htio bih otvoriti devizni racun u unicredit.
sada sam vidio na njihovoj stranici sto mi za to treba:
POTREBNA DOKUMENTACIJA:
Za domaće fizičke osobe (rezidenti):
-kopija osobne iskaznice,
-original ili ovjerena kopija potvrde o prebivalištu iz CIPS-a (obrazac PBA3).
???? jel mi stvarno treba potvrda o prebivalistu? jel se ne moze samo sa licnom kartom otvoriti devizni racun?
POTREBNA DOKUMENTACIJA:
???? jel mi stvarno treba potvrda o prebivalistu? jel se ne moze samo sa licnom kartom otvoriti devizni racun?
- escobar__
#2 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Ne može. Treba ti PBA-3 obrazac. Dobiješ ga besplatno u lokalnom CIPS uredu za cca. dvije minute.
- Edin H.
#3 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Birokrate, ja ga onda ne bi ni otvarao kad trebaju toliki obrazci, odes ko pasa i otvoris u Svici 
-
Cydia
#4 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
@ edin nisam bas shvatio tvoj post?!
hmmm... znaci tu potvrdu moram podici naravno u mjestu gdje mi je prebivaliste u bih?
tamo mi je sad jako daleko... i to moram osobno? ne moze nitko za mene?
hmmm... znaci tu potvrdu moram podici naravno u mjestu gdje mi je prebivaliste u bih?
tamo mi je sad jako daleko... i to moram osobno? ne moze nitko za mene?
-
SSemir
#5 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
i zbog cega im je to potrebno?
osim vjerovatno sto im je to na neki nacin nalozeno da traze kako bi opravdali radna mjesta tih na salteru u cipsu
osim vjerovatno sto im je to na neki nacin nalozeno da traze kako bi opravdali radna mjesta tih na salteru u cipsu
-
harka
#6 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Ja sam potvrdu o prebivalistu platila 10 KM i moras licno.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#7 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Ko ti je kriv sto si neinformisana, pa placas ko god ti zatrazi. Izdavanje lista/obrasca o prebivalistu je BESPLATNO. Nazalost, mozes ga dobiti samo u opcini prebivalista, LIČNO ti!harka wrote:Ja sam potvrdu o prebivalistu platila 10 KM i moras licno.
-
harka
#8 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Onda je citav moj grad neinformisan,svastaun1ted wrote:Ko ti je kriv sto si neinformisana, pa placas ko god ti zatrazi. Izdavanje lista/obrasca o prebivalistu je BESPLATNO. Nazalost, mozes ga dobiti samo u opcini prebivalista, LIČNO ti!harka wrote:Ja sam potvrdu o prebivalistu platila 10 KM i moras licno.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#9 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Molim te da mi napises u kojem si gradu da provjerim, jer me zivo interesuje po kojem osnovu naplacuju.
Hvala
Hvala
-
harka
#10 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
un1ted wrote:Molim te da mi napises u kojem si gradu da provjerim, jer me zivo interesuje po kojem osnovu naplacuju.
Hvala
Last edited by harka on 16/03/2014 21:53, edited 1 time in total.
- un1ted
#11 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Hvala lijepo. Pokusam dobiti vise informacija 
LP
LP
-
sportman1
#12 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Cydia wrote:dobar dan,
POTREBNA DOKUMENTACIJA:
kopiju licne se ne daje samo tako. to je licni dokument cija kopija moze biti zloupotrebljena.
zato bi ja preko kopije napisao za koga je i datum.
neko moze na tvoje ime npr. podici kredit.
- Danguba
#13 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Nesto najgluplje sto me docekalo na salteru. Cuj neka potvrda iz CIPS-a koju sam ja nekada davno negdje zabacio ali nema druge nego na salter pa traziti novu. Nisam dugo cekao (desetak minuta) i nista nisam platio.
Ali da je to glupo, jeste. Isto je i kod otvaranja tekuceg ili bilo kojeg drugog racuna.
Ali da je to glupo, jeste. Isto je i kod otvaranja tekuceg ili bilo kojeg drugog racuna.
-
Cydia
#14 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
ne zelim ni kredit ni nsita, samo devizni racun da mi sjednu eure izvana...
nazalost ne zivim u bih pa sam mislio u najblizu banku otici i to otvoriti...
nazalost ne zivim u bih pa sam mislio u najblizu banku otici i to otvoriti...
hmmm... to je prije bilo? tko zna kako je sada?! jer nisam trenutno u bih pa ne bi sada htio bezveze dociKastanienallee wrote:Prije nekoliko godina kad sam u npr. tadasnjoj Volks, danasnjoj Sber banci otvarala devizni, odmah su mi to zavrsili i zamolili da naknadno donesem potvrdu o prebivalistu.
-
Cydia
#15 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
a jedno pitanje jos, kako to izgleda ako kao nerezident (znaci kao hrvatski drzavljanin) otvaram racun? onda mi treba samo putovnica (pasos)?
edit:
Za strane fizičke osobe (nerezidenti):
- kopija putovnice / pasoša ovjerena od strane ovlaštenog tijela.
- Izjava o nepostojanju računa nad kojim je propisana mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima ovjerena od nadležnih organa.
znaci mene samo zanima dali mogu u jednom mjestu (koji je meni najblizi granice) obaviti sve, bez da moram ici do svog grada prebivalista...
pa opet i tu imam pitanje ako netko zna... znaci kopiju pasosa koja mora biti ovjerena? gdje se to mora ovjeriti?
i ta izjava? gdje se ona podize?
jos imam pitanje ako uspjem konacno otvoriti racun, kako to ide sa slanjem kartice i pina?! kartica ceka u banci, a pin se moze slati i izvan bosne? ako ne, dali moze pin isto u banci doci?
edit:
- Izjava o nepostojanju računa nad kojim je propisana mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima ovjerena od nadležnih organa.
znaci mene samo zanima dali mogu u jednom mjestu (koji je meni najblizi granice) obaviti sve, bez da moram ici do svog grada prebivalista...
pa opet i tu imam pitanje ako netko zna... znaci kopiju pasosa koja mora biti ovjerena? gdje se to mora ovjeriti?
jos imam pitanje ako uspjem konacno otvoriti racun, kako to ide sa slanjem kartice i pina?! kartica ceka u banci, a pin se moze slati i izvan bosne? ako ne, dali moze pin isto u banci doci?
-
SSemir
#16 Re: Otvaranje deviznog racuna i potvrda o prebivalištu iz CI
Cydia wrote:a jedno pitanje jos, kako to izgleda ako kao nerezident (znaci kao hrvatski drzavljanin) otvaram racun? onda mi treba samo putovnica (pasos)?
edit:
kopiju ovjeravas u opcini ili kod notara. a izjavu ti napises, u slobodnom stilu, napises da nmeas nikakvih propisanih mjera zabr..., potpises, i isto tako moras ovjeriti kod notara ili u opcini.