Tesla10 wrote:
Što se mene tiče, ja imam problem sa posesivnom majkom još iz dalekog djetinjstva. Oduvijek me je volila kontrolirati. Nikada mi nije dala dok sam manji bio da nešto uradim na svoju ruku. Nikad. I to se je normalno odrazilo na moju psihu, na moj život. I dan danas želi da kontroliše moj život, i polazi joj za rukom to, ponekad

. Ja u miru ne mogu popit kafu sa prijateljima (imam 20 godina). Uvijek hoće da zna gdje idem, sa kim idem i kad dolazim, a to je postalo nepodnošljivo

. Ja shvatam da se roditelji brinu, ali ona je posesivna do bola. Ne želi shvatiti da nisam više mala beba, ne želi prihvatiti da sam punoljetan...A ja ne znam više šta da radim.....Na rubu sam živaca......I zato otvaram ovu temu jer znam da nas ima još sa ovim problemima u vezi roditelja.....Dajite savjete, kritike, nudite rješenja za probleme ako imate kakva, raširite svoja iskustva, molim vas! Bit će nam lakše sigurno...
Okej Tesla sad ću ti reć šta mislim al samo na osnovu ovog što si napisao,a mislim da nam nisi skroz približio situaciju,
jedini primjer koji si naveo je izlazak s prijateljima i kako ona oće da zna sve o svakom izlasku,
što je apsolutno prirodno za svaku mater, dok si još u gnijezdu jel
Punoljetnost je samo riječ, to se pokazuje djelima,
svaki klinac na planeti oko dvadesete je „punoljetan“, i onaj koji dangubi 24/7 čekajući zalogaje svake vrste, ležeći,
i onaj koji zarađuje zalogaj odvojeno, samostalno.
Dakle dok god nisi iole, ikako, imalo ovo drugo ne mogu vidjet razlog da se žališ
imam isto godina ko ti, razumijem da na to gledaš kao na ogroman problem,
(sudeći po očajnom tonu posta i epitetu koji si naveo u naslovu) ali iz napisanog se jdnostavno ne čini strašno
Nisi nam reko kako je to uticalo na tvoju psihu i život, ali ja nagađam da je i njena posesivnost u granicama normale, sve dok znaš koji broj cipela/tena nosiš i dok god te ne mora zvat da te obavijesti da trebaš jest kako ne bi umro, ono uredu si onda ispao
Ne pušta te da išta uradiš sam? Pokaži da možeš, da znaš, da želiš.
Ne pušta te od malih nogu, sve ti je servirano i nisi ništa nikad naučio? Pa samo tvoje prepoznavanje „problema“ znači da trebaš i uradit nešto povodom toga, da trebaš u akciju, dakle ako nisi nikad skuhao nešto, otišao po rodni list ili našao sam sebi farmerke da štimaju, brate reci joj hvala, volio bih da sjedneš i odmoriš, želim to uradit sam ili sl...imam dovoljno godina i želje da budem sposobana individua
Zbilja navodim glupe primjere; kuhanje, cipele itd. A eto u odgovoru ćeš mi valjda reć jesu li ovakve banalne stvari u pitanju ili nešto veće
Možda je problem u tvojoj percepciji, ako te i nazove previše puta za jedan izlazak, pa samo joj daj informacije koje traži, a traži ih jer ima pravo, i probaj se ne nervirat, zbij neku šalu da se zaejdno kratko nasmijete i reci joj doviđenja
Ako si jedinac, to je i više nego normalno
Imam relativno slične probleme, ali o tome dr put
Vršnjaci smo, razumijem i želim ti pomoć, ako ti je neugodno tu dalje razglabat, može i u pp
korisna je tema, samo nam daj više informacija