OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
- Pisistratus
#226 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Ja predlažem da svi ovi ovdje koji se žale na vlast, kako je država loša, i kako se nema, uključujući i mene, se skupe na jedno mjesto, naoružaju toljagama i kamenjem i napadnu prvu kravatiranu budalu koja izađe iz prve vladine zgrade. Pa kome obojci kome opanci

- nosara
#227 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
madner wrote:Pravo na rad se tako definise. Tako da bi bilo dobro ostati na toj temi umjesto da argumentiras nesto sasvim drugo.nosara wrote:madner wrote:
To nije u redu, jer ugrozave rad te firme i ljudi koji su vec zaposleni u istoj.
Pravo na rad ne znaci da imas pravo na radno mjesto, nego da ti niko ne moze zabraniti da trazis isto.![]()
Ako se ljudska prava tako definisu, onda je pravo na zivot u stvari pravo da trazis da budes ziv, a ne i da u stvari zaista budes ziv... Ima neka komisija koja "presijeca" ko ce od kandidata bit ziv, a ko ne...?
Gdje pise da je pravo na rad u stvari pravo na trazenje posla...? Cak pise da covjek mora bit ZASTICEN od nezaposlenosti...Član 23.
(1) Svako ima pravo na rad, na slobodan izbor zaposlenja, na pravične i zadovoljavajuće uslove rada i na zaštitu od nezaposlenosti. (2) Svako, bez ikakve razlike ima pravo na jednaku platu za jednaki rad. (3) Svako ko radi ima pravo na pravednu i zadovoljavajuću naknadu koja njemu i njegovoj porodici obezbjeđuje egzistenciju koja odgovara ljudskom dostojanstvu i koja će, ako bude potrebno, biti upotpunjena drugim sredstvima socijalne zaštite. (4) Svako ima pravo da obrazuje i da stupa u sindikate radi zaštite svojih interesa.
- sema911s
#228 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
bi ja ovo volio, stat pred neki parlament i one drage lijepe ,debele, face nafatat iztoljagat, izarazbijat i ne odgovarat za to,. pa onda malo odmorit odpuhnut potegnut sta iz flasei onda opet toljagama za pravduPisistratus wrote:Ja predlažem da svi ovi ovdje koji se žale na vlast, kako je država loša, i kako se nema, uključujući i mene, se skupe na jedno mjesto, naoružaju toljagama i kamenjem i napadnu prvu kravatiranu budalu koja izađe iz prve vladine zgrade. Pa kome obojci kome opanci![]()
najdrazi bi mi bili ovi stranacki lideri koji se bore za nas kaki smo,., njih bi od vas kolega toljagiosta trazi da mi ih prepustite nasamo
-
hizo ramidovic
#229 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
fazon je u tome sto najvece galamdzije ovdje, kada bi se kojim slucajem dograbili budzetske sise, jednostavno bi sve svoje komentare obrisali, proslost zaboravili i poceli guslati nesto sasvim drugo.Pisistratus wrote:Ja predlažem da svi ovi ovdje koji se žale na vlast, kako je država loša, i kako se nema, uključujući i mene, se skupe na jedno mjesto, naoružaju toljagama i kamenjem i napadnu prvu kravatiranu budalu koja izađe iz prve vladine zgrade. Pa kome obojci kome opanci![]()
jadno je to, zalosno i licemjerno.
- madner
#230 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
nosara wrote:Pravo na rad se tako definise. Tako da bi bilo dobro ostati na toj temi umjesto da argumentiras nesto sasvim drugo.
Gdje pise da je pravo na rad u stvari pravo na trazenje posla...? Cak pise da covjek mora bit ZASTICEN od nezaposlenosti...[/quote]Član 23.
(1) Svako ima pravo na rad, na slobodan izbor zaposlenja, na pravične i zadovoljavajuće uslove rada i na zaštitu od nezaposlenosti. (2) Svako, bez ikakve razlike ima pravo na jednaku platu za jednaki rad. (3) Svako ko radi ima pravo na pravednu i zadovoljavajuću naknadu koja njemu i njegovoj porodici obezbjeđuje egzistenciju koja odgovara ljudskom dostojanstvu i koja će, ako bude potrebno, biti upotpunjena drugim sredstvima socijalne zaštite. (4) Svako ima pravo da obrazuje i da stupa u sindikate radi zaštite svojih interesa.
Upravo tu, to je moralno pravo i tako se tumaci od strane sudova. Dokaz: ne mozes tuziti drzavu jer nemas posao.
- Pisistratus
#231 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Ma ne bih se kanio il' dok mi toljaga ne pukne(a ne bi zadugo, jer bih ja nabavio jednu od sirovog drijena) il' dok se ne umorim. Pa udri, glavonju za glavonjom. A još bi mi draže bilo kad bi tu bila i policija, al' da stoji sa strane i gleda, ne radeći ništa, k'o u Srbiji ono kad su Miloševića rušili.sema911s wrote:bi ja ovo volio, stat pred neki parlament i one drage lijepe ,debele, face nafatat iztoljagat, izarazbijat i ne odgovarat za to,. pa onda malo odmorit odpuhnut potegnut sta iz flasei onda opet toljagama za pravduPisistratus wrote:Ja predlažem da svi ovi ovdje koji se žale na vlast, kako je država loša, i kako se nema, uključujući i mene, se skupe na jedno mjesto, naoružaju toljagama i kamenjem i napadnu prvu kravatiranu budalu koja izađe iz prve vladine zgrade. Pa kome obojci kome opanci![]()
![]()
![]()
najdrazi bi mi bili ovi stranacki lideri koji se bore za nas kaki smo,., njih bi od vas kolega toljagiosta trazi da mi ih prepustite nasamo
Al' sumnjam da bi ti kolege toljagiste dali da sam lupaš stranačke lidere, ipak su oni poslastica.
- Pisistratus
#232 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Tačno. I žalosno.hizo ramidovic wrote:fazon je u tome sto najvece galamdzije ovdje, kada bi se kojim slucajem dograbili budzetske sise, jednostavno bi sve svoje komentare obrisali, proslost zaboravili i poceli guslati nesto sasvim drugo.Pisistratus wrote:Ja predlažem da svi ovi ovdje koji se žale na vlast, kako je država loša, i kako se nema, uključujući i mene, se skupe na jedno mjesto, naoružaju toljagama i kamenjem i napadnu prvu kravatiranu budalu koja izađe iz prve vladine zgrade. Pa kome obojci kome opanci![]()
jadno je to, zalosno i licemjerno.
-
daddy-kool
#233 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Kada je taj neko država (tj birokratski aparat) onda možemo halaliti?nosara wrote:Kako kojeg drustva... Po mom misljenju neko ko ostvaruje profit na osnovu tudjeg rada je zao... To je logicno... Izuzev ako ne dijeli profit sa svojim radnicima... Onda svaka cast, mada to sa kapitalistickim sistemom nema neke veze...daddy-kool wrote:Ali ne sa pozicija da su kapitalisti zli, a radnici dobri. Ta paradigma nikada nije bila dobra osnova za organizaciju društva.nosara wrote:
Sad si na terenu pravicne raspodjele... To je ok... Samo s tim ova bi drzava bila bolje mjesto...
-
blue033
#234 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Neadavno sam čitao ideju jednog stručnjaka u Hrvatskoj, koji je predložio da se svi prekobrojni u administraciji pošalju kući. Jednostavno da ne dolaze na posao, ali da primaju platu i dalje. Ideja djeluje suludo, ali država bi uštedila milione, prvo nema toplog obroka, nema naknade za prevoz, regresa i drugih naknada. Ušteda je na struji, kancelarijama, softveru, računarskoj opremi itd.ROFAH wrote:1. Postoji li po vama, ili će postojati u skorijoj budućnosti političar u BIH koji bi konačno mogao da napravi rez, otpustiti sve one koji su posao pronašli preko veze, koji predstavljaju višak na poslu a takvih je ogroman broj.
U našoj situaciji nema govora o otpuštanju radnika, prije će se desiti (i dešava se) primanje novih. Jednostavno te "budžetlije" su najsigurniji glasači, pa imamo ih na forumu, brane svakoga iako je očigledno da je kriminalac. Međutim neće još dugo proći dok nestane novca. Evo naslov iz današnjeg Avaza: " VLADA FBiH SPREMA POVEĆANJE POREZA", umjesto da se privreda malo "pogura" smišljaju se novi nameti. Nedavno je bila vijest o 60 000 blokiranih poslovnih subjekata, znači biće ih još više. Novi nameti uništiće i ovo malo jada od privrede što imamo, sve zbog tih "budžetlija". Zanimljivo je da vlada nije u stanju da naplati stotine miliona maraka raznoraznih poreza od nekih društava, a smišljaju nove namete. Vjerovatno uskoro ide i povećanje PDV-a. Sve što rade je "Sizifov posao", krah je neminovan.
- sema911s
#235 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
ma jednog bar samo ono kako su me ucili da zamahnem toljagom,. a ja bi i murju oni su mi isto dragi,.Pisistratus wrote:Ma ne bih se kanio il' dok mi toljaga ne pukne(a ne bi zadugo, jer bih ja nabavio jednu od sirovog drijena) il' dok se ne umorim. Pa udri, glavonju za glavonjom. A još bi mi draže bilo kad bi tu bila i policija, al' da stoji sa strane i gleda, ne radeći ništa, k'o u Srbiji ono kad su Miloševića rušili.sema911s wrote:bi ja ovo volio, stat pred neki parlament i one drage lijepe ,debele, face nafatat iztoljagat, izarazbijat i ne odgovarat za to,. pa onda malo odmorit odpuhnut potegnut sta iz flasei onda opet toljagama za pravduPisistratus wrote:Ja predlažem da svi ovi ovdje koji se žale na vlast, kako je država loša, i kako se nema, uključujući i mene, se skupe na jedno mjesto, naoružaju toljagama i kamenjem i napadnu prvu kravatiranu budalu koja izađe iz prve vladine zgrade. Pa kome obojci kome opanci![]()
![]()
![]()
najdrazi bi mi bili ovi stranacki lideri koji se bore za nas kaki smo,., njih bi od vas kolega toljagiosta trazi da mi ih prepustite nasamo![]()
Al' sumnjam da bi ti kolege toljagiste dali da sam lupaš stranačke lidere, ipak su oni poslastica.
stari je na selu neke opasne komade drveta spremio,. posluzili bi lijepo,.,ako bi drvo puklo imam plasticnu cijev u cijem sredistu je bakar to kada zamahne zvizdi ,.a bakar ko skup metal budzetlije vole,dal oluke da prave il od bubrege da im se odabija,., ma joj sad necu moc spavat,.,.,,
- Mister Yes
#236 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Hvala ali ja recimo nemam muda da ukradem. Ljudi se udružuju u države i država je tu da ih štiti (pored toga što sami sebe štite koliko mogu). Tu je sistem policije i sudstva koji djeluje i preventivno i retroaktivno tako da nije lako ukrasti a da te ne uhvate. Tu je i religijski sistem koji je možda i prva kočnica onima koji vjeruju u to. Tu je i sistem osvete na koji isto moraš računati. Ako možeš pobjediti sve sisteme onda si jači od sistema i zaslužuješ da imaš više nego oni koji se štite sistemima. Naravno mi trebamo težiti tome da unaprijedimo sisteme da lopovima bude što je moguće teže. Ali za one koje ni to ne može zaustaviti kažem aferim you won.nosara wrote: Svaka cast... Ne slazem se s tobom, ali kapa dolje na otvorenosti...
- sema911s
#237 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
blue033
ova vasa ideja zvuci dobro,. al bolje ih je otpustit il to poslat uzet nekoliko servera i da se sve radi elektronski,. da od kuce trazis obrazce i predajes ih,.napravit neki program(bar ova danasnja omladina zna oko kompjuter ,.sto vise na faceboku nek to naprave) i po gradu stavit neke ekrane na dodir pa ko nema pristup od kuce net-u da moze tako uzet sta mu treba,.
srveri su bas jeftini programi takodje tih fakultetskih obrazovanih gradjanja nam ne fali,.,
jer evo meni treba rodni list i moram otic do opstine centar cekat 20min bilo bi radije da ga mogu pustit na printer kod hajre,. i odma je kod mene taj papiric,., isto tako za ove lakse dokumete(cips priajvnica, rodni ,drzavljanstvo,.) tak too
ova vasa ideja zvuci dobro,. al bolje ih je otpustit il to poslat uzet nekoliko servera i da se sve radi elektronski,. da od kuce trazis obrazce i predajes ih,.napravit neki program(bar ova danasnja omladina zna oko kompjuter ,.sto vise na faceboku nek to naprave) i po gradu stavit neke ekrane na dodir pa ko nema pristup od kuce net-u da moze tako uzet sta mu treba,.
srveri su bas jeftini programi takodje tih fakultetskih obrazovanih gradjanja nam ne fali,.,
jer evo meni treba rodni list i moram otic do opstine centar cekat 20min bilo bi radije da ga mogu pustit na printer kod hajre,. i odma je kod mene taj papiric,., isto tako za ove lakse dokumete(cips priajvnica, rodni ,drzavljanstvo,.) tak too
- Pisistratus
#238 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
sema911s wrote:
ma jednog bar samo ono kako su me ucili da zamahnem toljagom,. a ja bi i murju oni su mi isto dragi,.
stari je na selu neke opasne komade drveta spremio,. posluzili bi lijepo,.,ako bi drvo puklo imam plasticnu cijev u cijem sredistu je bakar to kada zamahne zvizdi ,.a bakar ko skup metal budzetlije vole,dal oluke da prave il od bubrege da im se odabija,., ma joj sad necu moc spavat,.,.,,
A može i kamenje, npr. kad naiđe njih grupica ono sa sjednice, a svi se iskezili, pa na njih menjama, pa onda priletit' išutat' ih kako Bog zapovijeda, sve nogom u glavu. Koji bi to osjećaj bio jarane..uh..
-
radostan dan
#239 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
nek bog poživi miću, tiću, zlaju, gaju, vlaju i ostale...
- sema911s
#240 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
ovo je okej al zar kod nas vjerski sluzbenici nis primjer kako krast, slagat, prevarit tak da kod nas bar na balkanu to vjera ne pali,. sudstvo jbga imas mozda par sudija koji jos uvjek nisu rekli svoju cijenu,. drzavna policiska agencija sipa jbga svaki inspektor oko rata nosi cifru, broj ,. koji trebas da pretoci u novas i radi zatebe sta hoces ,.Mister Yes wrote:Hvala ali ja recimo nemam muda da ukradem. Ljudi se udružuju u države i država je tu da ih štiti (pored toga što sami sebe štite koliko mogu). Tu je sistem policije i sudstva koji djeluje i preventivno i retroaktivno tako da nije lako ukrasti a da te ne uhvate. Tu je i religijski sistem koji je možda i prva kočnica onima koji vjeruju u to. Tu je i sistem osvete na koji isto moraš računati. Ako možeš pobjediti sve sisteme onda si jači od sistema i zaslužuješ da imaš više nego oni koji se štite sistemima. Naravno mi trebamo težiti tome da unaprijedimo sisteme da lopovima bude što je moguće teže. Ali za one koje ni to ne može zaustaviti kažem aferim you won.nosara wrote: Svaka cast... Ne slazem se s tobom, ali kapa dolje na otvorenosti...
drugo je neznam vani gdje imas more agencija koje se broe za narod,. eno osudise covjeka od 80god sto je bio cuvar u ausvicu,. a kod nas zlocin star par mjeseci nemogu da dokazu.,.,
- PapakizSarajeva
#241 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Nadam se da ne mislis ozbiljno ... Ili da pocnemo nabrajati imena tih koji su nakon stoljetne tradicije nastavili da prakticiraju "nasljedni" kapitalizam ??? Bojim se da cemo isceprkati premalo imena koji su kapitalisti ovog tipa. Puno je vise Izetbegovica, Brankovica, Delimustafica, Alispahica, Lijanovica, Covica, Dodika, ... Koji postadose kapitalisti preko noci, a ne od "babovine" ... Pogotovo sto su ocevi ovih nasih skorojevica ili bili po zatvorima ili su orali i to konjima upregnutim u plug ...Mister Yes wrote: ...
... Loša početna pozicija (za to se zahvali roditeljima i njihovim roditeljima jednom riječju precima)?
Taj zalet od 100 godina mu nije pao sa neba već su mu to njegovi preci osigurali dok su tvoji pušili travu i slušali rock and roll.
- sema911s
#242 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
ja mislio da samo ja ima takvu dobru mastu ima nas istomastaca ,.,, meni se jos svidja grof drakulla nas one subove za zastave,., grof drakula je nesto slicno uradio kada su neki osmanlije pokusali da mu zauzmu teritoriju,.,Pisistratus wrote:sema911s wrote:
ma jednog bar samo ono kako su me ucili da zamahnem toljagom,. a ja bi i murju oni su mi isto dragi,.
A može i kamenje, npr. kad naiđe njih grupica ono sa sjednice, a svi se iskezili, pa na njih menjama, pa onda priletit' išutat' ih kako Bog zapovijeda, sve nogom u glavu. Koji bi to osjećaj bio jarane..uh..
- nosara
#243 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Gdje pise da se radi o moralnom pravu...?madner wrote:nosara wrote:madner wrote:Pravo na rad se tako definise. Tako da bi bilo dobro ostati na toj temi umjesto da argumentiras nesto sasvim drugo.Gdje pise da je pravo na rad u stvari pravo na trazenje posla...? Cak pise da covjek mora bit ZASTICEN od nezaposlenosti...Član 23.
Upravo tu, to je moralno pravo i tako se tumaci od strane sudova. Dokaz: ne mozes tuziti drzavu jer nemas posao.
- Cherry-Cherry
#244 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Mister Yes wrote:Vrhovni autoritet je priroda naravno. Nikada ne griješi. A zaslužuješ svojom sposobnošću (uključujući tvoje pretke čiji si genetski nastavak).nosara wrote:Ko je vrhovni autoritet da procijeni ko je sta zasluzio...? Gdje se to zasluzuje...?
Ako možeš ukrasti a da te ne uhvate good for you. Treba imati prvo muda a drugo brzinu, snalažljivost, inteligenciju. Ako to možeš uraditi nekažnjeno onda bravo za tebe. I bravo za tvog pretka koji je to uspio pa ti danas uživaš u rezultatima njegovog uspjeha. Sve drugo je patetika.nosara wrote:Da li odobravas nekog ko je naslijedio opljackano...? To je, vise-manje, slucaj u vecini... Nema nikog ko je stekao kapital a da nema "rep"... Mislis da je to u redu, jer i to je sposobnost...?
- Cherry-Cherry
#245 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Mister Yes wrote:Upravo suprotno. Kapitalizam je najprirodniji sistem jer baš kao i u prirodi sposobniji bolje prolaze od nesposobnijih. U socijalizmu je isto prolazio i sposobni i nesposobni a to je protivno osnovnim prirodnim zakonima. Socijalizam na neki način blokira prirodu i na neprirodan način izjednačava jedinke. A to je ne samo protiv prirode već i protiv evolucije. Nije pošteno da sposoban ima isto koliko i nesposoban.nosara wrote: Pa kapitalizam je po definiciji sistem nepravde, ne znam sta ocekujes...
- madner
#246 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Gdje pise da se radi o moralnom pravu...?[/quote]nosara wrote:madner wrote: Gdje pise da je pravo na rad u stvari pravo na trazenje posla...? Cak pise da covjek mora bit ZASTICEN od nezaposlenosti...
Ima li neko da je tuzio na osnovu ovog prava i dobio presudu?
- Mister Yes
#247 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Pa na njih se ne odnosi ono "zalet 100 godina" o čemu smo nosara i ja pričali.PapakizSarajeva wrote:Nadam se da ne mislis ozbiljno ... Ili da pocnemo nabrajati imena tih koji su nakon stoljetne tradicije nastavili da prakticiraju "nasljedni" kapitalizam ??? Bojim se da cemo isceprkati premalo imena koji su kapitalisti ovog tipa. Puno je vise Izetbegovica, Brankovica, Delimustafica, Alispahica, Lijanovica, Covica, Dodika, ... Koji postadose kapitalisti preko noci, a ne od "babovine" ... Pogotovo sto su ocevi ovih nasih skorojevica ili bili po zatvorima ili su orali i to konjima upregnutim u plug ...Mister Yes wrote: ...
... Loša početna pozicija (za to se zahvali roditeljima i njihovim roditeljima jednom riječju precima)?
Taj zalet od 100 godina mu nije pao sa neba već su mu to njegovi preci osigurali dok su tvoji pušili travu i slušali rock and roll.
- nosara
#248 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Ima li neko da je tuzio na osnovu ovog prava i dobio presudu?madner wrote:Gdje pise da se radi o moralnom pravu...?nosara wrote:madner wrote: Gdje pise da je pravo na rad u stvari pravo na trazenje posla...? Cak pise da covjek mora bit ZASTICEN od nezaposlenosti...
Ima li neko da je tuzio zbog uskracene naknade za nezaposlenost...?
- madner
#249 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Naravno, no naknada za nezaposlenost je vremenski ogranicena i vezana za radni staz.
Dakle opet nije univerzalna.
Mislim mozemo do Francuske revolucije i korijena ovog prava u smislu zatvorenih kasti i kvota za zaposljavanje, no opet ce rezultat biti isti.
Dakle opet nije univerzalna.
Mislim mozemo do Francuske revolucije i korijena ovog prava u smislu zatvorenih kasti i kvota za zaposljavanje, no opet ce rezultat biti isti.
-
hizo ramidovic
#250 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
samo treba imati na umu da se pojam 'sposobnost' u bosni definise drugacije nego negdje drugo i da ovdje ima sasvim drugo znacenjeMister Yes wrote: Upravo suprotno. Kapitalizam je najprirodniji sistem jer baš kao i u prirodi sposobniji bolje prolaze od nesposobnijih. U socijalizmu je isto prolazio i sposobni i nesposobni a to je protivno osnovnim prirodnim zakonima. Socijalizam na neki način blokira prirodu i na neprirodan način izjednačava jedinke. A to je ne samo protiv prirode već i protiv evolucije. Nije pošteno da sposoban ima isto koliko i nesposoban.