Citam PSA u Francuskoj otpustio 8000 radnika, zatvorena 1 fabrika. Razlog je pad potraznje i skupa radna snaga. Zbog drugog razloga modeli 301 i C - Elysee ce se praviti u Spaniji, Vigo.
Iste probleme imaju i Operl, Ford, a ubrzo ce i Fiat zatvoriti jednu fabriku u ITA.
Proizvodnja se seli u Indiji, Brazilu, Rusiji.
Ovdje bi i mi mogli da uskocimo, jer radnici u Slovackoj, Ceskoj i Poljskoj postaju nekonkurentni. Ford je nedavno za proizvodnju B-Maxa otvorio fabriku u Rumuniji, Fiat za 500L u Srbiji.
Otpustanja u auto industriji
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#2 Re: Otpustanja u auto industriji
Ti mora da se salis... Ovo je vic za novih Nadrealista...ElRe wrote:Ovdje bi i mi mogli da uskocimo, jer radnici u Slovackoj, Ceskoj i Poljskoj postaju nekonkurentni. Ford je nedavno za proizvodnju B-Maxa otvorio fabriku u Rumuniji, Fiat za 500L u Srbiji.
-
goran16v
#3 Re: Otpustanja u auto industriji
Za razliku od navedenih mi nemamo nijednu postojecu u funkcionalnu tvornicu automobila koju bi neko preuzeo.ElRe wrote:Citam PSA u Francuskoj otpustio 8000 radnika, zatvorena 1 fabrika. Razlog je pad potraznje i skupa radna snaga. Zbog drugog razloga modeli 301 i C - Elysee ce se praviti u Spaniji, Vigo.
Iste probleme imaju i Operl, Ford, a ubrzo ce i Fiat zatvoriti jednu fabriku u ITA.
Proizvodnja se seli u Indiji, Brazilu, Rusiji.
Ovdje bi i mi mogli da uskocimo, jer radnici u Slovackoj, Ceskoj i Poljskoj postaju nekonkurentni. Ford je nedavno za proizvodnju B-Maxa otvorio fabriku u Rumuniji, Fiat za 500L u Srbiji.
- Maystor
#4 Re: Otpustanja u auto industriji
Jest, tako je, samo ne vjerujem da ćemo mi igdje uskočiti. Naš krajnji domet je proizvodnja relativno jednostavnih dijelova, kao što su filteri, presvlake, kočioni elementi itd. Ne zato što nema ljudi koji to znaju, već zbog države koja je totalno nezanimljiva velikim investitorima.
A taj Fiat iz Srbije, to ti je posebna priča. Dosta traljavo to sve ide, nije sjajno, ma ni blizu tome.
A taj Fiat iz Srbije, to ti je posebna priča. Dosta traljavo to sve ide, nije sjajno, ma ni blizu tome.
- ElRe
#5 Re: Otpustanja u auto industriji
Srbija jos nije zavrsila svoje obaveze (putna i komunalna infrastruktura). Time su najvise pogodjeni kooperanti koji jos nisu pokrenuli proizvodnju. 500L se za sada sklapa od dijelova uvezenih iz ITA. A prodaja u ITA je odlicna za sada.
Ford je u Rumuniji podigao kompletnu fabriku.
Ford je u Rumuniji podigao kompletnu fabriku.
- Maystor
#6 Re: Otpustanja u auto industriji
Neki su znali iskoristiti komparativne prednosti, koje mi nismo. Po mom mišljenju, najuspješnija zemlja u Evropi po pitanju privlačenja velikih igrača za otvaranje fabrika bila je Slovačka. Imaju najmodernije fabrike i nema šta se ne proizvodi tamo: od Porsche Cayenna i Audija Q7 do najnovijih modela iz Hyundai/KIA koncerna. Najviše novih auta po glavi stanovnika se proizvede u Slovačkoj.
- vukojebina
#7 Re: Otpustanja u auto industriji
kod mene je vw bio malo usporio na jedno dvije sedmice, valjda zbog nekog remonta u jednom pogonu...medjutim opet je krenulo i to momacki, izgleda moraju nadoknadit izgubljeno u te dvije sedmice...evo jedan mali pregled kako to izgeda u jednoj mojoj smjeni... otvoriti sliku u drugom tabu da se vidi boj komada zubcanika...