Zna li neko malo vise o generalnim pravima radnika/uposlenog na otpremninu? U kojim je slucajevima radnik koji je uposlen na neodredjeno vrijeme kvalifikovan da dobija otpremninu odnosno kada radnik nema pravo da zahtjeva otpremninu? Koja je formula kojom se moze izracunati velicina otpremnine?
Ja sam generalno cuo da je ovdje kod nas veoma skupo otpustiti radnika u smislu placanja otpremnina i zakonske zastite radnika. Medjutim posljednjih par mjeseci sam cuo price o otpustanjima gdje to bas i nije tako. Ljudi se samo posalju kucama bez ikakvih prava i naknada, pa eto zamolio bih vas koji znate da prozborite koju pametnu vezanu za prava radnika kad su u pitanju otpustanja.
Otpremnine?
Moderator: anex
-
rebus
#2 Re: Otpremnine?
Član 100. Zakona o radu i član 21. i 22. Općeg koletivnog ugovora, možda i Kolektivnog za granu ako je postignut. Ukratkko: ako je radnik dobio otkaz zbog kršenja discipline ili neispunjavanja ugovornih obaveza naravno da nema pravo na otpremninu. U slučajevima kada je otkaz nastupio iz razloga za koje radnik ne snosi odgvornost ima pravo na otpremninu. Najčešće se množi 1/3 njegove prosječne plaće u zadnja tri mjeseca sa brojem godina rada kod poslodavca.
- vjesticanametli
#3 Re: Otpremnine?
mislim da moras imati 2 god. staza da bi imao pravo na otpremninu..........obrati se i inspekciji rada