realna do boli wrote:Otpor stoko ...
Pitam se pitam.....da otpor uspije ..sta onda....koliko cemo cekati da se raspisu izbori , ko ce ih rapisati....za koga da glasamo ..ja znam protiv koga bih glasala a za ovu drugu opciju nisam bas sigurna.
Cesto se i ja upitam gdje ovaj narod nalazi snagu da trpi ko magarac...a onda se pitam koji bi najbrzi ..NAJBRZI..nacin bio da se ovi magarci s valsti skinu , da se uspostavi nova vlast i da sve profunkcionise ..Koliko bi to vremena sa ovim kadrom u BiH bilo..Nisam srucnjak,pa molim one koji pojma imaju da mi to malo pojasne ..najozbiljnije pitam.
Slusaj, kod nas se jos nije desilo takvo »desavanje naroda« da je doslo do promjene vlasti. Ipak se iskreno nadam da ce se tako nesto desiti sto prije, jer svakoj vlasti treba korektivni faktor, da uvijek i na svakom mjestu zna da ako ne radi svoj posao moze odletit s vlasti. Zato evo, oko takve ideje, pod pretpostavkom da ce se to nekad desit, put bi bio jako jednostavan.
Za raspisivanje novih izbora mogu se samo izjasniti ona 42 poslanika u Parlamentu i zato ti treba takva vecina, koju fakticki nema teorije obezbijedit, osim da desavanje narodna bude
takvog kapaciteta i obima da oni to ipak sami izglasaju.
Onda preuzima Izborna komisija i zakazuje izbore koji po zakonu moraju biti u periodu od 30 do 180 dana, zavisno od nivoa vlasti, ali recimo da je realno nekih 90 dana za drzavnu vlast.
Naredni korak onda dolaze izbori, glasanje, pa fenomen poznat samo kod nas iliti
primopredaja sto traje jedno par mjeseci, zavisi koliko su ovi prethodni srasli s foteljama pa odugovlace sto vise da se obavi ovaj u sustini formalni posao.
Ono sto mene tisti, evo kratko je vrijeme od Opcih izbora 2006. ta prica oko toga kako nemas za koga glasati. Luda je konstatacija ali tacna, da je na izborima ucestvovalo oko
70 politickih stranaka sa
nekoliko stotina osoba kandidiranih na razlicitim nivoima vlasti. Naravno, jasno znam da se sve svodi na par vecih stranaka i vodecih licnosti, ali sama apstinencija dovodi do toga da ti
prodju oni koje ti ne zelis. Otprilike to treba posmatrati kao
izbor manjeg zla, jer nema te politicke stranke ili licnosti koja ce potpuno zadovoljit neciji ukus i obaviti obecano u cjelosti.
Evo primjer: jedna politicka stranka govorila je prije izbora da ne daje obecanja, vec da
obecava da ce radit na odredjenim pitanjima. Moze li veca suplja. Na podpitanje novinara, ima li ta stranka neki program gdje stoje poslovi i obaveze, koje stranka nudi i obecava njihovo obavljanje, predsjednik stranke hladne rece nema, nego imaju ideje i obecanja da ce se na tim idejama radit. Da sad ovdje ne iznosim koja je stranka, jasno je da to ona
sto je neprekidno u vlasti. Evo i sad nesto sto je jako lose, da jedino izborno obecanje koje su ponudili, ono cuveno 100% ne pada im na pamet da ga izvrse, vec samo zatezu i homogeniziraju narod. Zasto, pa jednostavno, ispunili su svoj cilj, ostali su na vlasti.
Sad ti meni odgovori,
procitas li ti programe stranaka potencijalnih tvojih preferenata, kako bi bar izabrala onu koja u
programu sadrzi najvise elemenata koje ti smatras bitnim.
Da ne zaboravim, ima tu i malih stranaka kao sodera, evo ti jedan statisticki podatak, 19,7% glasova od ukupnog broja glasaca ili oko 400.000 glasova, koji su prosle 2006. izasli u rekordnom broju, nikad vise ljudi nije izaslo na izbore,
otislo je na stranke koje nisu presle izborni prag. Citaj glas bacen u havu. Pitam neke koji su glasali za te stranke, sta ih je nagnalo, dobivam skoro identicne odgovore, sta ime veze
dobar je fol glasati za njih. Malo neozbiljno, a sad mi nesto kao kukaju.
Ako imas jos pitanja bice mi drago da ponudim svoje skromno znanje.