Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
- Amazonka27
#1 Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Parlament Federacije BiH danas je na prijedlog Slađana Ilića (SDP BiH) usvojio izmjenu Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, kojom je omogućen otpis dugovanja nastalih do kraja 2016. godine.
pa kaze
Kako uredno finansijsko poslovanje predstavlja eliminacioni faktor za učešće domaćih sportskih kolektiva na međunarodnim takmičenjima, nije bilo realno za očekivati da će većina sportskih kolektiva u FBiH moći ispoštovati pomenuti finansijski kriterij. Osim toga, učešće na evropskim i svjetskim sportskim događajima uslovljeno je postupkom licenciranja, a za što je, također, imperativan propisan finansijski kriterijum.
Pitanje br:
1. Kako je uopste doslo do duga?
2. Ko je odgovoran?
3. Da li je odgovorna osoba sankcionisana?
4. Zašto se ne otpisu dugovi bolnicama, JP (npr GRAS) isl.
5. Zašto se ljudi lišavaju prava na invalidninu zbog poreznog duga za koji ih molite da ga platite ali ne možete jer ne znaju iznos duga?
6. Da li mislite da bi se vama kao fizickom ili pravnom licu pružila jednaka šansa kao ovim sportkim kolektivima?
7. Zašto nisu naveli koji su to klubovi i koliki su iznosi?
8. Da li znate da nadarena djeca koja treniraju neki sport - o svom trošku placaju od carapa do takmicenja?
pa kaze
Kako uredno finansijsko poslovanje predstavlja eliminacioni faktor za učešće domaćih sportskih kolektiva na međunarodnim takmičenjima, nije bilo realno za očekivati da će većina sportskih kolektiva u FBiH moći ispoštovati pomenuti finansijski kriterij. Osim toga, učešće na evropskim i svjetskim sportskim događajima uslovljeno je postupkom licenciranja, a za što je, također, imperativan propisan finansijski kriterijum.
Pitanje br:
1. Kako je uopste doslo do duga?
2. Ko je odgovoran?
3. Da li je odgovorna osoba sankcionisana?
4. Zašto se ne otpisu dugovi bolnicama, JP (npr GRAS) isl.
5. Zašto se ljudi lišavaju prava na invalidninu zbog poreznog duga za koji ih molite da ga platite ali ne možete jer ne znaju iznos duga?
6. Da li mislite da bi se vama kao fizickom ili pravnom licu pružila jednaka šansa kao ovim sportkim kolektivima?
7. Zašto nisu naveli koji su to klubovi i koliki su iznosi?
8. Da li znate da nadarena djeca koja treniraju neki sport - o svom trošku placaju od carapa do takmicenja?
-
TheMule
#2 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Bolnice i drugi duguju ogromne sume, klubovi dosta manje. Ne kazem da je to u redu, ja im licno ne bi nista otpiso, jer ti klubovi vec 20 godina posluju u minusima i nikako da se iscupaju.
- Amazonka27
#3 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
to je samo pretpostavka da je manji dug jer ne znamo cifru... i koliko god da je manji, zna se sta je prioritet
-
TheMule
#4 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Zna se da su dugovi u klubovima dosta manji, neko ko je navijac recimo fudbalskih klubova ti moze reci detalje. Ne pratim nas sport odavno
-
Hendrix
#5 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Kakav ba otpis dugova, nevjerovatno. Ljudi se zajebavaju godinama i kradu milione maraka kroz porez i na kraju im otpisu dugove u ime sporta. Kad ne otpisuju obicnim ljudima i privatnicima, udaraju im hipoteke i oduzimaj imovinu... zasto bi ovim klubovima oprostili dug?
Kao i uvijek dvostruki arsini, udri po radnicima i privatnicima a drzavna preduzeca najveci porezni duznici.
Kao i uvijek dvostruki arsini, udri po radnicima i privatnicima a drzavna preduzeca najveci porezni duznici.
- Roccohljup
#6 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
otpis duga= prikrivanja i legalizovanje kriminala
- Alfons Kauders
#7 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Uskoro registrujem sportski klub. 
- kamen spoticanja
#8 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Jucer su i zakonom oni koji placaju porez proglaseni idiotima
- Alfons Kauders
#9 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Meni nije trebao zakon da to skontam.kamen spoticanja wrote:Jucer su i zakonom oni koji placaju porez proglaseni idiotima
Drzava najveci duznik - a raji lijepe kazne jer nemaju fiskalnu na buvljaku.
Pa ti plati porez... Sreca moja pa fakticki vise i ne zivim u BiH (barem sto se tice posla)...
-
Heller
#10 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Ja kako sam skonto otpisuju se kamate onima koji odmah pocnu placat? To je bolje rjesenje neg sjedit i ne naplatiti marke.
- Amazonka27
#11 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
ok za kamate, a šta je sa djelomičnim otpisom duga? Zašto bi se ikom otpisao dug? Zašto neko ima pravo na to a neko nema?
- Dr. Kuca
#12 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Treba i dugove i kamate otpisat, i krenut ispocetka. I kompanijama i klubovima.
- Amazonka27
#13 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
nemam nikakav problem da se uvedu olakšice za nove firme i oslobađanje poreza za ljude na pola radnog vremena, volontere, stažiranje i sl....samo smo mi toliko gladni da se uvijek ide na minimalac i sve bi se guralo u to da se državi ništa ne plati. Postoji i za to rješenje - opucati velike kazne...i kazne za dojave inspekcije.
jasno mi je da se negdje mora otkočiti situacija ali ne možeš nekome to priuštiti a nekoga dovesti do totalne propasti. Treba da postoji program koji bi sistematski doveo do poboljšanja; npr. Utvrditi razlog dugova, otkloniti uzroke, pripremiti neko kreditno rješenje i rok za otplatu, a ne da država nekome otpiše dug a onda se zaduži kod mmf-a da podijeli penzije i plate.
poprilično me ovo lično žulja jer mi je otac imao zanatsku radnju koja nije bila u pdv sistemu, plaćao poreze na fakture bile one naplaćene ili ne, knjigovođa stavljao ŽR umjesto porezne od neke lijeve firme a svrha doznake "porez na dohodak" i tako je to u banci prolazilo. bez obzira na to, to se opet sve platilo, nikad se te pare nisu mogle vratiti a kada se razbolio i kada je trebao dobiti invalidninu tražili su da platimo opet neki porez. Lično sam hodala po tim njihovim ispostavama i šaltali su me uzduž i poprijeko a samo sam tražila iznos koji se treba platiti i da ga PLATIM. na kraju sam došla do opštinske porezne ispostave gdje su rekli da im treba vremena da saberu....zvala sam ih nekoliko puta i kao da prestanem jer je to prekomplikovano i da će mi se javiti kada završe. Nisu se nikada javili...ni nakon 4 god. a sada nam na žalost više i ne treba
jasno mi je da se negdje mora otkočiti situacija ali ne možeš nekome to priuštiti a nekoga dovesti do totalne propasti. Treba da postoji program koji bi sistematski doveo do poboljšanja; npr. Utvrditi razlog dugova, otkloniti uzroke, pripremiti neko kreditno rješenje i rok za otplatu, a ne da država nekome otpiše dug a onda se zaduži kod mmf-a da podijeli penzije i plate.
poprilično me ovo lično žulja jer mi je otac imao zanatsku radnju koja nije bila u pdv sistemu, plaćao poreze na fakture bile one naplaćene ili ne, knjigovođa stavljao ŽR umjesto porezne od neke lijeve firme a svrha doznake "porez na dohodak" i tako je to u banci prolazilo. bez obzira na to, to se opet sve platilo, nikad se te pare nisu mogle vratiti a kada se razbolio i kada je trebao dobiti invalidninu tražili su da platimo opet neki porez. Lično sam hodala po tim njihovim ispostavama i šaltali su me uzduž i poprijeko a samo sam tražila iznos koji se treba platiti i da ga PLATIM. na kraju sam došla do opštinske porezne ispostave gdje su rekli da im treba vremena da saberu....zvala sam ih nekoliko puta i kao da prestanem jer je to prekomplikovano i da će mi se javiti kada završe. Nisu se nikada javili...ni nakon 4 god. a sada nam na žalost više i ne treba
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#14 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
potpuno pogrešan pristup i medvjeđa usluga kojom će se dugoročno uništiti sport
-
ST11
#15 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Samo primjer iz Slo., gdje su prije 2004 u NK Olimpiji isto pravili neke malverzacije s novcem tamo ovamo ali su klub nakon toga jednostavno ostavili da bankrotira, mada je i kod nas bilo poziva za spasavanje onoga, sta su neki pokrali.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Nogometni ... 1911-2004)
Slijedece godine su pod imenom NK Bežigrad poceli igrati u 2. MNZ ligi, koja je neka 5. liga po jacini.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Nogometni ... ija_(2005)
Nakon sto su ime promijenili u NK Olimpija Ljubljana, prosle godine bili su prvaci.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Prva_slov ... ga_2015/16
Mislim, da je bas taj primjer napravio prilican red i u ostalim klubovima, cak i u ostalim klubskim sportovima.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Nogometni ... 1911-2004)
Slijedece godine su pod imenom NK Bežigrad poceli igrati u 2. MNZ ligi, koja je neka 5. liga po jacini.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Nogometni ... ija_(2005)
Nakon sto su ime promijenili u NK Olimpija Ljubljana, prosle godine bili su prvaci.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Prva_slov ... ga_2015/16
Mislim, da je bas taj primjer napravio prilican red i u ostalim klubovima, cak i u ostalim klubskim sportovima.
- KB9
#16 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
ova odluka je prava slika i prilika ove jadne drzave tj ljudi koji je vode
otpisi dugove i ostavi na zivotu fakticki mrtve debile da bi mogli jos dugovat pa da im se opet otpise

otpisi dugove i ostavi na zivotu fakticki mrtve debile da bi mogli jos dugovat pa da im se opet otpise
- JThomas
#17 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
jel iko od vas pročitao tu odluku, odnosno zakonsku izmjenu koju komentarišete?
šta je po vama alternativa za čelik, velež, slobodu, kako da se prinudno od njih naplate milioni duga? šta da im plijene, šta da im blokiraju kad je decenijama blokirano?
šta je po vama alternativa za čelik, velež, slobodu, kako da se prinudno od njih naplate milioni duga? šta da im plijene, šta da im blokiraju kad je decenijama blokirano?
- Haris.ba
#18 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Jednostavno. Plijeniš vlastitu imovinu članova skupštine ili uprave koja je dovela do tolikog duga. Jer gomilanjem tolikog duga ispunjeni su svi uslovi da se napravi taj koneksitet i primjeni princip kada skupština i/ili uprava odgovara svojom imovinom za nezakonito poslovanje. Pokreneš krivični postupak i za porezni dug, i onda lakopo.JThomas wrote:jel iko od vas pročitao tu odluku, odnosno zakonsku izmjenu koju komentarišete?
Ali, to bi išlo u normalnoj državi.
- JThomas
#19 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
super, neka sa tim počnu od svojih lakeja, bima, narcisa, gavrankapetanovića. a bilo ih je svakako i u ovim pričama.
-
costacurta
#20 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Haris.ba wrote:Jednostavno. Plijeniš vlastitu imovinu članova skupštine ili uprave koja je dovela do tolikog duga. Jer gomilanjem tolikog duga ispunjeni su svi uslovi da se napravi taj koneksitet i primjeni princip kada skupština i/ili uprava odgovara svojom imovinom za nezakonito poslovanje. Pokreneš krivični postupak i za porezni dug, i onda lakopo.JThomas wrote:jel iko od vas pročitao tu odluku, odnosno zakonsku izmjenu koju komentarišete?
Ali, to bi išlo u normalnoj državi.
Bravo majstore, to je to.
Kada se neko trudi ali ne ide, kada pokušava ali se nešto ispriječi onda ok, može reprogram i otpis i već šta ali brat moj lijepi, svi ovi dugovi su nastali SVJESNO i NAMJERNo a samo s jednom namjerom, stjecanje imovinske koristi određenih ljudi u sisitemu poslovanja.
Može otpis ali daj izvještaj, ko je napravio dug? Kada? Koliko? Kakve su mjere poduzete?
Ovako naprimjer, u SLobodi samo preimenovaše KK u OKK i 4 miliona KM neđe skončaše. Oni se i dalje takmiče i sve uredno.
Samo se jedno logično pitanje nameće, ĐE SU PARE!? I ondaK možemo dalje pričati, otherwise.......
- JThomas
#21 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
pa ako pustiš da propadne i da se osnuje novi, neće se naplatiti ništa.
- Muhamed Đakmić
#22 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Treba gledati i drugu stranu medalje. Zakon o sportu ne postoji i time ne postoji ni privatno vlasništvo u klubovima, što za posljedicu ima da su većina navukla dugove koje ne mogu vratiti.
Da se zakon ranije donio i da je omogućena privatizacija klubova koji su ustvari udruženja građana, drugačija bi bila situacija. Danas te klubove niko ne bi privatizovao sve i da se to zakonom omogući iz prostog razloga što niko ne želi u FK Borac (najvećem dužniku) vraćati nekih 15-20 miliona maraka duga. Imovina koju Borac koristi ionako nije njegova nego gradska, da kreneš sa prinudnom naplatom ugasio bi ga sutra. Što bi svakako donijelo formiranje novog kluba pod sličnim imenom bez marke duga.
Slična je situacija u Čeliku i Slobodi, vjerovatno još ponekoj ekipi u Premijer ligi BiH. Ostali su manji dužnici ili već od ranije imaju reprogramiranu isplatu dugovanja.
Ono što je svakako problem jeste što nikad niko nije odgovarao ni za jednu marku poreznog duga. Sarajevo je otplatilo nekoliko miliona duga nakon Tanove injekcije, ali niko iz prethodnih upravnih odbora nije odgovarao za to što je urađeno ranije.
I nije ni u jednom klubu niko odgovarao, a za to su klubovi najmanje krivi. Oni koji im sad daju reprogram su isti oni koji su na prvom mjestu i napravili dugove, jer klubovi nisu bili ništa drugo do javnih preduzeća u kojima su stranke skupljale političke poene i imenovale upravne odbore po volji.
Mislim, možemo sad ovdje govoriti o prinudnoj naplati i gašenju većine klubova, ali nije to rješenje. Ne trebamo i sport ugasiti.
Ovako se pruža mogućnost da se barem nešto naplati i da se stvari maknu sa mrtve tačke. Neće država propasti ako Sloboda umjesto 4 miliona plati 3 npr, ili koliko bi joj već bilo otpisano, nebitno.
Da se zakon ranije donio i da je omogućena privatizacija klubova koji su ustvari udruženja građana, drugačija bi bila situacija. Danas te klubove niko ne bi privatizovao sve i da se to zakonom omogući iz prostog razloga što niko ne želi u FK Borac (najvećem dužniku) vraćati nekih 15-20 miliona maraka duga. Imovina koju Borac koristi ionako nije njegova nego gradska, da kreneš sa prinudnom naplatom ugasio bi ga sutra. Što bi svakako donijelo formiranje novog kluba pod sličnim imenom bez marke duga.
Slična je situacija u Čeliku i Slobodi, vjerovatno još ponekoj ekipi u Premijer ligi BiH. Ostali su manji dužnici ili već od ranije imaju reprogramiranu isplatu dugovanja.
Ono što je svakako problem jeste što nikad niko nije odgovarao ni za jednu marku poreznog duga. Sarajevo je otplatilo nekoliko miliona duga nakon Tanove injekcije, ali niko iz prethodnih upravnih odbora nije odgovarao za to što je urađeno ranije.
I nije ni u jednom klubu niko odgovarao, a za to su klubovi najmanje krivi. Oni koji im sad daju reprogram su isti oni koji su na prvom mjestu i napravili dugove, jer klubovi nisu bili ništa drugo do javnih preduzeća u kojima su stranke skupljale političke poene i imenovale upravne odbore po volji.
Mislim, možemo sad ovdje govoriti o prinudnoj naplati i gašenju većine klubova, ali nije to rješenje. Ne trebamo i sport ugasiti.
Ovako se pruža mogućnost da se barem nešto naplati i da se stvari maknu sa mrtve tačke. Neće država propasti ako Sloboda umjesto 4 miliona plati 3 npr, ili koliko bi joj već bilo otpisano, nebitno.
-
Heller
#23 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
NK "ČELIK" 4218244880002 ZENICA ZENICA 2.442.147,63 2.574.836,38 5.016.984,01
"SLOBODA" UG FUDBALSKI KLUB 4209193610006 TUZLA TUZLA 2.777.327,07 796.058,58 3.573.385,65
UG FK "ŽELJEZNIČAR" 4200709860007 SARAJEVO SARAJEVO 977.273,57 1.439.368,53 2.416.642,10
"SLOBODA-DITA" KOŠARKAŠKI KLUB 4209192720002 TUZLA TUZLA 1.508.150,86 619.418,80 2.127.569,66
Jebote u ZHK svaka OŠ duguje makar milion, KAKO? MUP 5 miliona
"SLOBODA" UG FUDBALSKI KLUB 4209193610006 TUZLA TUZLA 2.777.327,07 796.058,58 3.573.385,65
UG FK "ŽELJEZNIČAR" 4200709860007 SARAJEVO SARAJEVO 977.273,57 1.439.368,53 2.416.642,10
"SLOBODA-DITA" KOŠARKAŠKI KLUB 4209192720002 TUZLA TUZLA 1.508.150,86 619.418,80 2.127.569,66
Jebote u ZHK svaka OŠ duguje makar milion, KAKO? MUP 5 miliona
-
ST11
#24 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
Potpuno se slazem ali i pitam, da li postoji u BiH neko koji vjeruje, da ce zaduzeni klubovi novac ikad vratiti?JThomas wrote:pa ako pustiš da propadne i da se osnuje novi, neće se naplatiti ništa.
Ja sam tek napisao, kako su kod nas "izljecili" ovakvo nacrtno unistavanje sportskih kolektiva i mada situacija jos uvijek nije sto posto, od ovog primjera sefovi pazljivije rade s novcem i eventuelno zaduzivanjem klubova.
- JThomas
#25 Re: Otpis kamata i reprogram duga sportskim kolektivima
pomaka ima i situacija je već mnogo bolja nego prije. bez važećeg reprograma nema evropskih takmičenja koliko god ti ovdje gledali kroz prste i zdravo. i odmah se gubi glavna motivacija takmičenja.
jel državi bolje što je sloboda prošle godine morala bar nekoliko mjeseci poštivati reprogram nego da nije ni toliko? naravno da jeste. reprogram i nema alternativu jer klubovi nemaju imovine.
jel državi bolje što je sloboda prošle godine morala bar nekoliko mjeseci poštivati reprogram nego da nije ni toliko? naravno da jeste. reprogram i nema alternativu jer klubovi nemaju imovine.