Otkup stana u Sarajevu - kao clan porodicnog domacinstva ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anita2

#1 Otkup stana u Sarajevu - kao clan porodicnog domacinstva ?

Post by anita2 »

da li se moze,kao clan porodicnog domacinstva ( kcerka vlasnika stana )predati

zahtjev, a isto kao clan porodicnog domacinstva otkupiti stan ?

hvala.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

mislim da moze, ako si bila na kucnoj listi tog stana (samo pazi, certifikati isticu nekad na ljeto ove godine, ako si htjela s njima da otkupis stan)

najbolje ti je da se informises kod nekog advokata, da ne lutas dzabe.
sretno!
anita2

Post by anita2 »

Hvala.

Da li postoji kakav zakon,koji je to regulisano ?

Ako neko zna bila bih mu veoma zahvalana da napise koji zakon,koji clan.
van Basten

Post by van Basten »

Ja mislim da ne može... a pogotovo kućna lista ne dokazuje ništa... neki dan sam je morao vaditi za vizu (nebuloza) i na njoj u donjim redovima fino piše, kako opština ovjerava tu izjavu o kućnoj listi bez provjere podsataka i da ne odgovara za istinitost istih. Znači, pravno ništavana dokument.
A za samo pitanje iz naslova, svakako se najbolje obratiti advokatu koji ima prakse sa stanovima, barem za savjet uz konkretno pitanje.
zuta

Post by zuta »

Ja mislim da mozes otkupiti stan, pod uvijetom da si bila clan domacinstava.
Pod clanom domacistav se podrazumijeva da si imala prijavljeno prebivaliste na adresi stana koji zelis da otkupis.
Postupak ti nece bas ici lako, jer ce grad ili opstina (potencijalni vlasnik stana) sigurno se protiviti tome, i onda ce te po dobrom starom "bosanskom obicaju" zavrsiti na sudu.
Ako si imala prebivaliste na toj adresi (dokaz ti je licna karta) i ako imas par svjedoka, onda neces imati nikakvih problema.
Nisam sigurna koji zakon ovo regulise, ukoliko se sjetim javim ti.
zuta

Post by zuta »

Evo zakona nasla sam ga.

Zakon ti se zove " Zakon o privatizaciji drzavnih stanova" Clan koji regulis otkup je cl.10.

1. Pravo na otkup stana
Član 10.
Pravo na otkup stana ima nosilac stanarskog prava.
Ako stanarsko pravo imaju bračni drugovi, pravo na otkup stana imaju zajednički, a jedan od njih uz saglasnost drugog.
Stan mogu otkupiti i članovi porodičnog domaćinstva uz saglasnost nosioca stanarskog prava iz stava 1. ili 2. ovog člana.

Ovako ide postupak ukoliko je nosilac stanarskoh prava ziv. Ukoliko nije, onada postupas po mojim uputama iz prethodnog posta.

Sretno!
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Nije to, ovaj regulise otkup stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo

http://www.unhcr.ba/protection/plip/pro ... LEAPAR.pdf
anita2

Post by anita2 »

Hvala Vam,

A i ja sam nesto nasla na stranici opcine :

...........................................................................................

KUPOPRODAJA STANOVA NA KOJIMA POSTOJI STANARSKO PRAVO
Uz zahtjev za kupovinu stana se prilaže:

· ugovor o korištenju stana ili sudska presuda o sticanju stanarskog prava i rješenje o dodjeli stana ili ugovor o zamjeni stana;

· potvrda o koeficijentu položajne pogodnosti od JSP «Sarajevostana»

· zemljišno-knjižni izvadak sa historijatom ako je zgrada sagraðena do 1950. godine;

· liènu kartu;

· izvod iz matiène knjige roðenih, vjenèanih, umrlih, kojim dokazujemo srodstvo ili braèni status ( za braène drugove rodni list i vjenèani list, ako je braèni drug umro onda rodni list, vjenèani list i izvod iz matiène knjige umrlih);

· saglasnost supružnika (ako stan kupuje jedan braèni drug), ( OCO/03/03);

· potvrda kojom se dokazuje ukupan radni staž (za penzionere - rješenje o sticanju porodiène penzije ili uvjerenje PIO);

· uvjerenje kojim se dokazuje vrijeme provedeno u Oružanim snagama (izdaje Ministarstvo odbrane) i u NOR-u;

· uvjerenje kojim se potvrðuje vrijeme provedeno u RO i JCZ ( period ratnog stanja);

· izjava za kupca i braènog druga i punoljetne èlanove porodiènog domaæinstva da nisu kupili drugi stan ( OCO/03/02 );

· lista zajednièkog domaæinstva;

Tražena dokumentacija se podnosi u originalima ili ovjerenim kopijama koje ne smiju biti starije od 6 mjeseci.

Kupac koji kupuje stan u svojstvu èlana porodiènog domaæinstva pored gore navedenog potrebno je da dostavi:

· saglasnost nosioca stanarskog prava ili izvod iz matiène knjige umrlih

· potvrda JSP «Sarajevostana» o evidentiranim èlanovima porodiènog domaæinstva

· uvjerenje MUP-a o kretanju prebivališta za punoljetne èlanove domaæinstva

· potvrda JSP «Sarajevostana» da svi punoljetni èlanovi porodiènog domaæinstva nisu nosioci stanarskog prava na nekom drugom stanu

· uvjerenje o neposjedovanju nekretnina od nadležnog Suda za sve èlanove porodiènog domaæinstva

· uvjerenje katastra nadležne opæine o neposjedovanju nekretnina

Kupac koji se vraæa u stan koji je proglašen napuštenim ili stan koji zvanièno nije proglašen napuštenim, uz zahtjev, pored gore navedene dokumentacije dostavlja:

· rješenje o vraæanju u posjed stana

· zapisnik o uvoðenju u posjed stana

· dokaz da su podnosilac zahtjeva i èlanovi domaæinstva napustili tuðu imovinu

· dokaz gdje su boravili do povratka u stan

Kupci koji su stradalnici rata ili invalidi rada i druge invalidne osobe uz zahtjev, pored gore navedene dokumentacije dostavljaju:

· rješenje nadležnog organa o priznavanju svojstva (RVI, šehidske porodice i dr.)

· uvjerenje o radnom stažu umrlog braènog druga (od PIO-a)

Za kupovinu stana u koji je kupac uložio vlastita sredstva u skladu sa èlanom 19.Zakona o kupoprodaji stanova, pored gore navedene dokumentacije dostavlja:

· nalaz sudskog vještaka

..............................................................................

http://www.centar.ba/stambeno.html

Znaci ja ga mogu otkupiti !

Stanovala sam tu od rodjenja i skoro cijeli rat,imam licnu kartu cipsa,ali moji roditelji nemaju cipsove licne karte (stari su za putovanje),a ja sam predala zahtjev za otkup stana uz njihovu pismenu saglasnost koja je i ovjerena.

A sad kazu da ja nemogu otkupiti ?

Nego moji roditelji moraju izvaditi cipsove licne karte ( a oni su stari,bolesni i predaleko od Sarajeva ) ?
Post Reply