Otkup staklenih boca/flasa u SA

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
semirsar

#1 Otkup staklenih boca/flasa u SA

Post by semirsar »

Da li iko u Saraj'vu vrsi otkup ili reciklazu staklenih boca od 0.20l, 0.50l i vise?
Sta s tom ambalazom da uradi neko ko ima, recimo, 5, 10, 15 gajbi pivskih flasa od 0.5l ?
Samo da dodam da sarajevska pivara ne vrsi otkup ambalaze, osim ako si im stari partner i spreman za kompenzaciju :skoljka:
semirsar

#2 Re: Otkup staklenih boca/flasa u SA

Post by semirsar »

Izgleda da i staro staklo uvozimo pa i svaki drugi otpad, postadosmo deponija.
Hocemo tudje smece, nase nam ne treba, nase smrdi u mp3 :x :thumbup: :bih:
Duge

#3 Re: Otkup staklenih boca/flasa u SA

Post by Duge »

Mislim da sam vidio jednom Merkatoru onaj automat u koji ubacis stare staklene boce i dobijes papiric :D . Eh sad, da li taj papiric sluzi samo da ne placas kauciju kada uzimas neko pice koje je pakovano u povratnu bocu ili mozes uzeti i novac nisam siguran.
poznanik

#4 Re: Otkup staklenih boca/flasa u SA

Post by poznanik »

semirsar wrote:Da li iko u Saraj'vu vrsi otkup ili reciklazu staklenih boca od 0.20l, 0.50l i vise?
Sta s tom ambalazom da uradi neko ko ima, recimo, 5, 10, 15 gajbi pivskih flasa od 0.5l ?
Samo da dodam da sarajevska pivara ne vrsi otkup ambalaze, osim ako si im stari partner i spreman za kompenzaciju :skoljka:

zgleda da i staro staklo uvozimo pa i svaki drugi otpad, postadosmo deponija.
Hocemo tudje smece, nase nam ne treba, nase smrdi u mp3
Jedina dva prerađivača stakla kao sekundarne sirovine bili su paraćinska staklarija i Vetro staklo iz Hrvatske. Cijena staklene sekundarne sirovine je vrlo niska, gotovo neisplativa posrednim sakupljačima.
Konjanik

#5 Re: Otkup staklenih boca/flasa u SA

Post by Konjanik »

semirsar wrote:Da li iko u Saraj'vu vrsi otkup ili reciklazu staklenih boca od 0.20l, 0.50l i vise?
Ja mislim da u Sarajevu ali i u ostatku drzave niko se ne bavi otkupom stakla sto je notorna glupost tu su velike pare , osim toga nemamo ni firme koje se bave proizvodnjom stakla staklene ambalaze i sl .Recimo kod nas u restoranima kaficima i sl uvozimo i dobijamo case pravljene u Turskoj .Zasto nemamo ni jednu firmu za proizvodnju stakla ne mogu da shvatim nije to neka skupa tehnologija .,
eluna

#6 Re: Otkup staklenih boca/flasa u SA

Post by eluna »

poznanik wrote:

zgleda da i staro staklo uvozimo pa i svaki drugi otpad, postadosmo deponija.
Hocemo tudje smece, nase nam ne treba, nase smrdi u mp3
Jedina dva prerađivača stakla kao sekundarne sirovine bili su paraćinska staklarija i Vetro staklo iz Hrvatske. Cijena staklene sekundarne sirovine je vrlo niska, gotovo neisplativa posrednim sakupljačima.
paraćinska staklarija radi, za ovu drugu ne znam, ali nisam sigurna da li vrše otkup starog stakla
Suspenzor

#7 Re: Otkup staklenih boca/flasa u SA

Post by Suspenzor »

Otkupna cijena stakla u hrvatskoj fabrici VETROPACK se kreće od 15 EUR pa do 35 EUR po toni. Prevoz do fabrike (skoro do granice sa Slovenijom) je cca 700,00 EUR. Neisplativost je očita.
Post Reply