otkriven novi planet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
black

#1 otkriven novi planet

Post by black »

Image

Novi planet koji još nije formalno dobio ime najdalji je predmet ikada otkriven u Sunčevoj orbiti. Na slici, naše sunce prikazano je malom svjetlom točkom u pozadini.

Planet veličine jednog i pol Plutona otkrio je u Sunčevoj orbiti, 14,5 milijardi kilometara dalje od Sunca astronom Mike Brown s Kalifornijskog Instituta za tehnologiju u Pasadeni, objavila je NASA.

Novi planet poznat kao 2003ub313, identificiran je kao najdalji predmet ikada otkriven u Sunčevoj orbiti i može se smatrati desetim planetom, kazao je Mike Brown.

"Sto posto smo sigurni da je ovo prvi predmet veći od Plutona ikada otkriven u našem Sunčevom sustavu", dodao je Brown kazavši da je novi planet 97 puta dalje do Sunca nego Zemlja i da je treći najsjajniji u Kuiperovom pojasu.

Novi planet obiđe Sunce svakih 560 godina. Brown je novi planet, sastavljen od leda i stijena, otkrio zajedno s kolegama Chadom Trujillo s Gemini opservatorija u Mauna Keai na Havajima i Davidom Rabinowitzem sa sveučilišta Yale u New Havenu. Tri su znanstvenika fotografirala novi planet 31. listopada 2003. godine, međutim bio je tako daleko da njegovo kretanje nije bilo primjećeno do siječnja ove godine.

Planet je ostao tako duogo neotkriven jer je njegova orbita 'nagnuta' 45 stupnjeva u odnosu na orbite drugih planeta, pojasnio je Brown.

Posljednjih sedam mjeseci znanstvenici promatraju planet kako bi bolje procijenili njegovu veličinu i njegovo kretanje, dodaje NASA.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

E jos kad bi pojasnili kako su ga uslikali sa "one tamo" strane...
black

Post by black »

NASA-Funded Scientists Discover Tenth Planet
July 29, 2005

A planet larger than Pluto has been discovered in the outlying regions of the solar system.

The planet was discovered using the Samuel Oschin Telescope at Palomar Observatory near San Diego, Calif. The discovery was announced today by planetary scientist Dr. Mike Brown of the California Institute of Technology in Pasadena, Calif., whose research is partly funded by NASA.

The planet is a typical member of the Kuiper belt, but its sheer size in relation to the nine known planets means that it can only be classified as a planet, Brown said. Currently about 97 times further from the sun than the Earth, the planet is the farthest-known object in the solar system, and the third brightest of the Kuiper belt objects.

"It will be visible with a telescope over the next six months and is currently almost directly overhead in the early-morning eastern sky, in the constellation Cetus," said Brown, who made the discovery with colleagues Chad Trujillo, of the Gemini Observatory in Mauna Kea, Hawaii, and David Rabinowitz, of Yale University, New Haven, Conn., on January 8.

Brown, Trujillo and Rabinowitz first photographed the new planet with the 48-inch Samuel Oschin Telescope on October 31, 2003. However, the object was so far away that its motion was not detected until they reanalyzed the data in January of this year. In the last seven months, the scientists have been studying the planet to better estimate its size and its motions.

"It's definitely bigger than Pluto," said Brown, who is a professor of planetary astronomy.

Scientists can infer the size of a solar system object by its brightness, just as one can infer the size of a faraway light bulb if one knows its wattage. The reflectance of the planet is not yet known. Scientists can not yet tell how much light from the sun is reflected away, but the amount of light the planet reflects puts a lower limit on its size.

"Even if it reflected 100 percent of the light reaching it, it would still be as big as Pluto," says Brown. "I'd say it's probably one and a half times the size of Pluto, but we're not sure yet of the final size.

"We are 100 percent confident that this is the first object bigger than Pluto ever found in the outer solar system," Brown added.

The size of the planet is limited by observations using NASA's Spitzer Space Telescope, which has already proved its mettle in studying the heat of dim, faint, faraway objects such as the Kuiper-belt bodies. Because Spitzer is unable to detect the new planet, the overall diameter must be less than 2,000 miles, said Brown.

A name for the new planet has been proposed by the discoverers to the International Astronomical Union, and they are awaiting the decision of this body before announcing the name.

The Jet Propulsion Laboratory manages the Spitzer Space Telescope mission for NASA's Science Mission Directorate, Washington. Science operations are conducted at the Spitzer Science Center at Caltech. Caltech manages JPL for NASA.

For more information and images see: http://www.nasa.gov/vision/universe/sol ... mages.html

or http://www.astro.caltech.edu/palomarnew/sot.html
mostarac

Post by mostarac »

Eh sad meni ovde ima jedna nedoumica, a ja zaista ne znam jeste li vi culi za to. Naime kada sam bio na skoli astronomije u zvejzdarnici Visnjan (Hrvatska), koja spada u 10 najboljih zvjezdarnica na svijetu po svojim uspjesima, direktor te zvjezdarnice Korado Korlevic, inace vrhunskim astronom, nam je objasnjavao kako Pluton nije planet i naveo nam razloge za to. pricao je o tome 2 sata i ne sjecam se vise zaista, alio cini mi se da je rekao da je Pluton asteroid i naveo je razloge zasto se to ne objelodanjuje svijetu. Da li je jos neko cuo od vas za to?
.Acrobat.

Post by .Acrobat. »

Ja sam pročitao jednom da je Pluton ipak premali da bi ga se smatralo planetom, jer je otkriveno još nekoliko tamnih tijela slične veličine, a pretpostavlja se da ih ima jako velik broj. Ovaj je do sada najveći, kako se čini i veći od Plutona. Mislim da bi mu se trebalo oduzeti status planeta jer ne zadovoljava taj kriterij veličine, a možda mu ipak ostave, zbog tradicije.
Last edited by .Acrobat. on 30/07/2005 20:00, edited 2 times in total.
.Acrobat.

Post by .Acrobat. »

A Korado je stvarno faca, bio sam na jednom njegovom predavanju.
Jel postoji u BiH ijedna zvjezdarnica? (Sarajevo?)
mostarac

Post by mostarac »

Pa vodeci astronom u BiH je Muhamed Muminovic i on je takodje tada bio na toj skoli astronomije, a u BiH je postojala zvjezdarnica na Trebevicu, a mislim da je sada van funkcije
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

.Acrobat. wrote:Ja sam pročitao jednom da je Pluton ipak premali da bi ga se smatralo planetom, jer je otkriveno još nekoliko tamnih tijela slične veličine, a pretpostavlja se da ih ima jako velik broj. Ovaj je do sada najveći, kako se čini i veći od Plutona. Mislim da bi mu se trebalo oduzeti status planeta jer ne zadovoljava taj kriterij veličine, a možda mu ipak ostave, zbog tradicije.
HAHA

koda ce se to ikada desiti

samo mi je glupost kako ovo nisu otkrili ranije??

istrazivaju DALEKI svemir a neznaju sta im je u dvoristu.

nego ljudi sta ima sa druge strane mjeseca??? :roll:
Toozla

Post by Toozla »

The_Flyer2002 wrote: HAHA

koda ce se to ikada desiti

samo mi je glupost kako ovo nisu otkrili ranije??

istrazivaju DALEKI svemir a neznaju sta im je u dvoristu.

nego ljudi sta ima sa druge strane mjeseca??? :roll:
....pjazan pjostoj....
.Acrobat.

Post by .Acrobat. »

S druge strane Mjeseca se nalazi vanzemaljski svemirski brod koji se tako skriva od našeg pogleda. :roll:
Ili možda bolje, iza Sunca? :roll: :shock:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

.Acrobat. wrote:S druge strane Mjeseca se nalazi vanzemaljski svemirski brod koji se tako skriva od našeg pogleda. :roll:
Ili možda bolje, iza Sunca? :roll: :shock:
e sad ste me naveli da razmisljam. ja konto da je druga polovica a ono tamo svemirski brodovi

kuku nama :D
Post Reply