Otkazni rok kod privatnika

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
perfekcionista1

#1 Otkazni rok kod privatnika

Post by perfekcionista1 »

Molim vas da mi neko strucan odgovori na ovo pitanje, jako je hitno i bitno je za clana moje porodice.

Naime, sestra mi je radila kod privatnika u fast food restoranu mjesec dana, i evo ovo je drugi mjesec, nedovrsen. Trazila je slobodan dan medjutim gazda joj ne zeli dati slobodno, zatim je trzaila da joj barem promjeni smjenu taj dan, da radi prvu umjesto drugu jer ima privatnih problema u porodici, nasla je i zamjenu u vidu drugog radnika koji taj dan treba raditi prvu, medjum gazda ne pristaje.

Da li je on duzan njoj dati slobodan dan s obzirom da je tek drugi mjesec na poslu?
Ako da otkaz sad, na koji nacin ce joj biti obracunata plata za ovaj mjesec?
Da li je duzna odraditi otkazni rok od 15 dana ako nije potpisala nikakav ugovor s njim?
O'zone
Globalni moderator

#2 Re: Otkazni rok kod privatnika

Post by O'zone »

perfekcionista1 wrote:Molim vas da mi neko strucan odgovori na ovo pitanje, jako je hitno i bitno je za clana moje porodice.

Naime, sestra mi je radila kod privatnika u fast food restoranu mjesec dana, i evo ovo je drugi mjesec, nedovrsen. Trazila je slobodan dan medjutim gazda joj ne zeli dati slobodno, zatim je trzaila da joj barem promjeni smjenu taj dan, da radi prvu umjesto drugu jer ima privatnih problema u porodici, nasla je i zamjenu u vidu drugog radnika koji taj dan treba raditi prvu, medjum gazda ne pristaje.

Da li je on duzan njoj dati slobodan dan s obzirom da je tek drugi mjesec na poslu?
Da li je duzna odraditi otkazni rok od 15 dana ako nije potpisala nikakav ugovor s njim?
Zakon je jasan, da bi neko radio (zvanično kod nekoga) mora imati ugovor o radu. Pošto nema ugovora o radu niti je tvoja sestra obavezna šta prema njemu ali niti je on obavezan šta prema njoj.

Btw gazda joj je šupak ako je već našla kolegu koji će je zamjeniti za smjenu a on nije htio da pristane što nas dovodi do sljedećeg; ukoliko ti sestra sad da otkaz neće marke vidjeti za ovaj mjesec, nego ako može kako da izdrži do perioda kad joj isplati platu i neka ga pošalje u PM i ode odatle. Koštat će je i zdravlja i živaca, eto vidiš iz priloženog.
ho oponopono

#3 Re: Otkazni rok kod privatnika

Post by ho oponopono »

perfekcionista1 wrote:Molim vas da mi neko strucan odgovori na ovo pitanje, jako je hitno i bitno je za clana moje porodice.

...privatnik nedojebani, Bog i batina jebiga...tako nam grah pao...:pusi2:

...nema ugovora, radi na crno, nije od onih da raširi noge pa da dobije i deset dana plaćeno...

...kakav bolan otkazni rok, može ju poslati kući kad hoće, maltretirati je oko tog nedavanja slobodnog dana kako mu kurcu ćejf...

...i ona isto tako može se popičkarati sa njim i istog momenta otići, a onda će ovaj naravno oplesti po džepu, može ju mrcvariti dokle god hoće oko neisplate zarađenog...

...ako hoće da to trpi, nek trpi...ako neće, odjebe ga fino, da otkaz ali nek ne ode dok joj ne da zarađeno na ruke , zna valjda kolika joj je dnevnica...

...plus nek povede sa sobom i nekog jačeg od nje tog dana, ako ništa kao podršku...da ovaj jado pišne malo, da ne bi mu polupali objekat...sa stokom moraš tako, nema druge, nažalost...:pusi2:
perfekcionista1

#4 Re: Otkazni rok kod privatnika

Post by perfekcionista1 »

hvala na info. Najgore sto ona nema pojma o tom ugovoru, prijavljena je kao osigurana, skinuta je sa biroa a nije nikakav ugovor potpisala. Ili to on mozda moze napraviti ugovor i zadrzati za sebe bez njenog potpisa, ne znam. Ona zivi podalje od mene pa nisam u stanju bio provjeriti sve to niti otici da vidim sta se desava, ali rezervisao sam slobodno na poslu i idem prekosutra tamo da vidim uzivo tog kretena. Inace je porijeklom iz Iraka, klosar obicni.
hellhammer

#5 Re: Otkazni rok kod privatnika

Post by hellhammer »

perfekcionista1 wrote:hvala na info. Najgore sto ona nema pojma o tom ugovoru, prijavljena je kao osigurana, skinuta je sa biroa a nije nikakav ugovor potpisala. Ili to on mozda moze napraviti ugovor i zadrzati za sebe bez njenog potpisa, ne znam. Ona zivi podalje od mene pa nisam u stanju bio provjeriti sve to niti otici da vidim sta se desava, ali rezervisao sam slobodno na poslu i idem prekosutra tamo da vidim uzivo tog kretena. Inace je porijeklom iz Iraka, klosar obicni.
upozna li ga? :D
rtldanas

#6 Re: Otkazni rok kod privatnika

Post by rtldanas »

nije to baš tako kao što vi pričate:

Član 24. st. 3:

"Ako poslodavac ne zaključi ugovor o radu sa radnikom u pisanoj formi, a radnik obavlja poslove za poslodavca uz naknadu, smatra se da je zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme, ako poslodavac drugačije ne dokaže."

Znači čak i ako ne postoji ugovor o radu u pismenoj formi, smatra se da je zasnovan radni odnos na neodređeno,ako radnik obavlja poslove za poslodavaca uz naknadu. Slično rješenje je postojalo i u ranijim zakonima....
Post Reply