Otkazi Silajdzicu i Dodiku?

Locked
ibro dirka

Post by ibro dirka »

jeza u ledja wrote:
ibro dirka wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=100

Jeste, evo je gore (Lajci ponovo jase). Mada isto sto i ovdje pricamo.
Nista tamo nisi novo rekao.
Prijedlog je u skladu sa evropskim principima. Lajcak je 'Evropa', zato kapak. Policija treba da bude od kontrolom drzave, zakonodavnom i budzetskom, u tome se svi slazu. Sta je problem? U tome sto Dodik hoce nesto sto se zove 'Policija RS' makar to bilo samo u vidu znackice na reveru, a Silajdzicu moze sve samo da nigdje nema nista sto se zove 'Policija RS', makar pisalo sam na znackici na reveru. A zasto to? Pa zato sto su obecali svojim glasacima da ce ukinuti policiju RS, odnosno da ce ista opstati. Dakle njima je bitna forma, a ne sustina.
Posto je politika kurva, a naarod ovce - uzivajte.
Vjerovatno onda Lajci bolje zna od onolikih policajaca koji su malo duze u toj EU nego njegova Slovacka. Mada, svi kontamo sta se zeli reci, ako odgovara Lajciju, mora da je ispravno.

Ta znackica na reveru dolazi iz budzeta policije RS, bas kao time i naredbe. Dakle, i dalje okrecimo glavu.

Ako je to tebi OK, ne znam u koju bi ti Evropu.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

ibro dirka wrote:
Ta znackica na reveru dolazi iz budzeta policije RS, bas kao time i naredbe. Dakle, i dalje okrecimo glavu.

.
Ne, sam si rekao:

1.) (donekle tacno, budzet odredjuje politicki "komitet", a odatle se dijeli dalje)

Naravno da ce se budzet sa drzavnog nivoa dalje raspodjeljivati po entitetima.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Da, politickim pritiscima jer je koncenzus (ili nesto jedva manje) mora postici "zbog sebe", ako nista drugo, i nevezano za stvarnu situaciju na terenu (okrenimo glave). S tim da Lajci tu Miletu daje jos jedan poklon u obliku "podjeli pa vladaj" (nema policije FBiH, vec ide direktno kantonima). Divno i vrlo funkcionalno.
Last edited by ibro dirka on 27/09/2007 00:43, edited 1 time in total.
sarlo

Post by sarlo »

jeza u ledja wrote:
sarlo wrote:Nesto sto je stvoreno genocidom je genocidno. Genocid mu je uzrok postojanja. I genocid je, kako ti kazes, bio i gotovo. Ja bih volio da ga nije bilo. Isto kao sto bih volio da nisam truhn'o po rovovima i bolnicama cetiri godine, ali to se vise ne moze promjeniti. I reuma & ostalo ce uvijek ostati. Ja to mogu zalijeciti nekim radikalnim metodama (lijekovi, operacije) ili to mogu proglasiti posljedicom saobracajnog udesa (kao sto ti proglasavas PC negenocidnom), popiti tablete protiv bolova (savjet MZ) i nastaviti da truhnem.
Mozes sutra ukinuti sadasnju PC, a prekosutra ce ista opet imati pravo da postoji, kao teritorijalna etnicka jedinica, kao u svakoj demokratskoj zemlji. Logicno rjesenje - transformisati sadasnju PC u neku normalnu.
Ma kako se moze transformisati. Crkvu u Fatinom dvoristu ne mozes ukloniti. Kotorani svoju zemlju ne mogu povratiti. Na Palama se jedan Bosnjak vratio prije par godina, jedan jedini, pa su ga isjekli sjekirom. Kad udjes u poslovni sporo sa firmom iz PC-ija znaj da si donji, naplata tvog potrazivanja je samo stvar njihove dobre volje. Onaj gazda iz Trebinja nikad nece moci naplatiti svojih 130 miliona koju su mu donijeli, one se sa svojim papirima i presudama moze slikati. Policija PC-ija izadje na puteve oko Sarajeva van svog radnog vremena, zaustavlja automobile iz Federacije i trazi mito da nas ne kazni zbog ovoga ili onoga. Kad predjes granicu u Dobrinji zrak drugacije mirise! Svi ti se obracaju sa Pasa, Jaro , Hadzo. Nevjerovatno kako nas prepoznaju. I svi te gledaju podcjenjivacki....
-Ja sam lud kad se raspravljam sa pristalicama PC-ija. Rjesenje je u policiji i sudstvu koje ce takve kaznjavati.-
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Ovo na Dobrinji (na "granici") je fakat tako. Cudi me da se o tome vise ne govori, a kamoli sta uradi.
Pustinjski pjesnik i mrav

Post by Pustinjski pjesnik i mrav »

cyprus wrote:
Šandor wrote:Meni je svejedno i da Harisa zgazi automobil. Ali šta ćemo dobiti smjenom Dodika?
Eh, ovo je dobro pitanje.
Upravo je suprotno!
U slucaju smjene Dodika, doci ce drugi Dodik sa istom retorikom. Zaboravljas da je Dodik proizvod i volja drustva.
U slucaju da Silajdzica, kako ti (zlonamjerno) kazes, zgaze kola, doci ce neki balavac i neko ko ce biti spreman sve svoje da proda da bi dobio smjesak od MZ. Taj ce pristati na policiju RS-a i reforme ce "krenuti". E ako je to ono sto je dobro i sto zelimo, onda neka nam tako i bude!

Area_51 wrote:
S druge strane, mislim da je Silajdzic svojom politikom pomogao cvrstoj poziciji Dodika, osnazio ga i ohrabrio da kroz kontra argumente, svaki put uzme narednu stepenicu i pojaca svoje jako negativne izjave.

Nije Haris kriv sto je Dodik cetnik!
Kada Dodik kaze da mora ostati policija RS-a, da se nije desio genocid i agresija itd..., sta Haris treba da uradi?! Da suti ili da mu kaze istinu u oci, ma koliko se to Mici ne svidjalo?

Oni koji izjednacavaju Milorada I Harisa su vrlo bezobrazni ili neuki.
Nije moguce povici paralelu izmedju onoga koji hoce gestapovsku policiju RS-a(2 policije) i onoga koji se bori za BiH, za jednu policiju i jednu uniformu!

Tvrditi da je Haris kocnicar reformi je vrlo zlonamjerno i budalasto jer je i vise nego jasno odakle dolaze smetnje i ko u stvari kocnicar. Harisov "grijeh" je sto ne popusta tim istinskim kocnicarima refomi!

Medjutim, postoje ljudi poput Bakira Hadziomerovica koji toliko mrze Harisa da su spremni stati na stranu MZ pa cak i Dodika samo da bi naskodili Silajdzicu. Na zalost...

Sada je trenutak kada moramo da podrzimo Silajdzica, jer je ovo momenat kada nas tuku iz RS-a i iz MZ-ce. Da li ce mo stati na stranu Harisa i ideje o jednoj policiji ili ce mo podrzati MZ u strihiranju neke bezvezne policije samo radi reda i lepog Lajceka?!
jefferson

Post by jefferson »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote:
Area_51 wrote:
S druge strane, mislim da je Silajdzic svojom politikom pomogao cvrstoj poziciji Dodika, osnazio ga i ohrabrio da kroz kontra argumente, svaki put uzme narednu stepenicu i pojaca svoje jako negativne izjave.

Kada Dodik kaze da mora ostati policija RS-a, da se nije desio genocid i agresija itd..., sta Haris treba da uradi?! Da suti ili da mu kaze istinu u oci, ma koliko se to Mici ne svidjalo?
Netreba sutit. Treba biti tvrdoglav dok obojica neodu u grob! E kad njih dvojica, bozijih stvorenja odu u grob, e onda hajmo razgovarat i doci opet do kompromisa.
To sto cemo tada biti u rangu sa centralnoafrickom republikom nema veze, vazno je da Haris necuti.
Moze Dodik pricat sta hoce, postoji presuda. On negira genocid, za koji postoji presuda medjunarodnog suda, i sad zato sto on to negira, cijela drzava treba da stoji, tj. ekonomija.
Iskreno, ja nebi volio da se smjene ni Dodik ni Silajdzic, iz razloga da jednom taj narod skonta da kad glasa da malo razmisli.
Ukidanje RS? Pa jebote on je potpisao.
Odcepljenje? Ma nemoj.
Pa narod u BiH je stvarno stoka na najmanjem stepenu evolucije!

jefferson wrote:
Area_51 wrote:

Netreba sutit. Treba biti tvrdoglav dok obojica neodu u grob! E kad njih dvojica, bozijih stvorenja odu u grob, e onda hajmo razgovarat i doci opet do kompromisa.
To sto cemo tada biti u rangu sa centralnoafrickom republikom nema veze, vazno je da Haris necuti.
Moze Dodik pricat sta hoce, postoji presuda. On negira genocid, za koji postoji presuda medjunarodnog suda, i sad zato sto on to negira, cijela drzava treba da stoji, tj. ekonomija.
Iskreno, ja nebi volio da se smjene ni Dodik ni Silajdzic, iz razloga da jednom taj narod skonta da kad glasa da malo razmisli.
Odcepljenje? Ma nemoj.
Haris je covijek za BiH i mnogo vrijedniji od Dodika. Jer istina uvjek nadjaca neistinu!
Da potpisao je RS, da bi dosao mir! Hvala mu! Time se spasilo ko zna koliko djece u Sarajevu i po drugim BiH gradovima!
Smjenom Harisa bi dobili nekoga poput Zlaje, a to znaci i ocuvanje policije RSa. E to su reci "reforme"..

Mi smo uvjek popustali u svemu, e ne moze vise...
jefferson

Post by jefferson »

jefferson wrote:
Odcepljenje? Ma nemoj.
Haris je covijek za BiH i mnogo vrijedniji od Dodika. Jer istina uvjek nadjaca neistinu!
Da potpisao je RS, da bi dosao mir! Hvala mu! Time se spasilo ko zna koliko djece u Sarajevu i po drugim BiH gradovima!
Smjenom Harisa bi dobili nekoga poput Zlaje, a to znaci i ocuvanje policije RSa. E to su reci "reforme"..

hmmm, kad malo skontam upravu si.
Zlaja da bi im zahvalio na geleru koji je fasovao u ratu, odlucio je da ojaca RS.
Daj nepresipaj iz supljeg u prazno.
Fair Life

Post by Fair Life »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Haris je covijek za BiH i mnogo vrijedniji od Dodika. Jer istina uvjek nadjaca neistinu!

Ne moze vise... jasta. Nije lako krampati.

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Nije Haris kriv sto je Dodik cetnik!
Kada Dodik kaze da mora ostati policija RS-a, da se nije desio genocid i
agresija itd..., sta Haris treba da uradi?! Da suti ili da mu kaze istinu
u oci, ma koliko se to Mici ne svidjalo?
Ne treba njemu Haris govoriti istinu...

Dodikova "istina" je vise nego jasna.

Image
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Upravo je suprotno!
U slucaju smjene Dodika, doci ce drugi Dodik sa istom retorikom. Zaboravljas da je Dodik proizvod i volja drustva.
U slucaju da Silajdzica, kako ti (zlonamjerno) kazes, zgaze kola, doci ce neki balavac i neko ko ce biti spreman sve svoje da proda da bi dobio smjesak od MZ. Taj ce pristati na policiju RS-a i reforme ce "krenuti". E ako je to ono sto je dobro i sto zelimo, onda neka nam tako i bude!
:D
Dodik je 'proizvod drustva' , a Silajdzic je unikat.

Ovo sam htio da cujem. Gold! Pure gold! :D
Last edited by jeza u ledja on 27/09/2007 06:17, edited 1 time in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ako mogu da postavim i ovo pitanje za sviju: Da li mislite da Dodik vise vrijedi za RS nego sto Silajdzic vrijedi za BiH?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Oni koji izjednacavaju Milorada I Harisa su vrlo bezobrazni ili neuki.
Ja razumijem da se zdusno zalazes za neke svoje ideje, ali ono, glupo je da se sad vrijedjamo na forumu, mislim, u redu je ako ti imas takvo misljenje, ali probaj zadrzat takve stvari u sebi. ;)
Evo recimo da ti ja sad kazem....ne znam....ono....lupam sad....recimo da si glupa nacionalisticka ovca zbog kakvih je nasa zemlja u kurcu, zbog cijih idiotluka propada ideja multietnicke BiH, i zbog kojih hiljade ljudi svaki dan lupa glavom od zid i konta o boze gdje ja ovo zivim....(ovo mi je onako samo palo na pamet, da ne pomislis da ja nedaj boze stvarno tako mislim)....tebi bi to zasmetalo zar ne?
Pa ono, kontas, ljudima svasta moze izletit, nemoj da idemo u tom smjeru, ok? ;)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

sarlo wrote: Ma kako se moze transformisati. Crkvu u Fatinom dvoristu ne mozes ukloniti. Kotorani svoju zemlju ne mogu povratiti. Na Palama se jedan Bosnjak vratio prije par godina, jedan jedini, pa su ga isjekli sjekirom. Kad udjes u poslovni sporo sa firmom iz PC-ija znaj da si donji, naplata tvog potrazivanja je samo stvar njihove dobre volje. Onaj gazda iz Trebinja nikad nece moci naplatiti svojih 130 miliona koju su mu donijeli, one se sa svojim papirima i presudama moze slikati. Policija PC-ija izadje na puteve oko Sarajeva van svog radnog vremena, zaustavlja automobile iz Federacije i trazi mito da nas ne kazni zbog ovoga ili onoga. Kad predjes granicu u Dobrinji zrak drugacije mirise! Svi ti se obracaju sa Pasa, Jaro , Hadzo. Nevjerovatno kako nas prepoznaju. I svi te gledaju podcjenjivacki....
-Ja sam lud kad se raspravljam sa pristalicama PC-ija. Rjesenje je u policiji i sudstvu koje ce takve kaznjavati.-
A sta bi ti da radis? Ti ljudi koji su u Fatinoj avliji i dalje bi zivjeli tamo. Ti divljaci sa Pala takodje, itd itd. Oni bi glasali za svoje ljude koji bi opet bili vlast ti gdje su vecina (citaj u RS). Isti ljudi bi bili u policiji, isti ljudi bi te maltretirali na ulici. Ko bi im bolan to zabranio? I u toj drzavnoj instituciji bi opet bili isti ovi ljudi koji su i danas na vlasti. Sta bi se promjenilo? Sta? Forma, a ne sustina.
A mi bi ga dudlali jer bi nam svakako bilo isto, s jednom razlikom - a to je da i dalje tapkamo u mjestu sto se tice EU, bez KOJE NE BI BILO NI PRICE O REFORMAMA!!!!
jefferson

Post by jefferson »

Ma neka Silajdzica i Dodika, pa o cemu bi raja mislila?
Mozetel misliti gdje bi BiH otisla kad bi slucajno oni takvu retoriku koristili recimo da smanje poreze na doprinose, ili administraciju, ili se zalazu za gradnju auto-puta, wireless interneta, razmjene studenata, bolje zdravstvo. mozete misliti da obojica slucajno izadju i pocnu vristat sto nema svaki grad preko 10.000 stanovnika dijalizu, ili svaki veci grad MRI??
Pa mi bi propali za dva dana.
To me podsjeca na ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=ylZf1GOD5KU

Ali bolje ovako, reforma policije, nece haris sutit, Dodik negira genocid (ko to nesto novo) itd, itd, dok vamo JATe i refinerije grade, prave, kupuju se itd,itd....
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
ovo_malo_duse

Post by ovo_malo_duse »

Ne mjesam se previse u ova politicka pitanja, jer imam puno pametnijeg posla od razmisljanja o necem sto ce i onako drugi odlucit za nas. ALI.....(uvek ima ono ali)
I ako sam totalni pacifista, u glavi mi se polahko razvija misljenje da bi trebalo sakupit sve politicare iz oba entiteta , i sa drzavnog niva bez izuzetka,zajednom sa OHR_vim, predstavnicima i glasnogovornicima( S.upci i tanjirolisci koji beru palte za nista), helenejse zatvorit ih sviju u zgradu skupstine na M Dvoru (nadam se da mogu stat svi i izvest ono kontrolisano rusenje, ono fino kad puca sprat po sprat i na kraju ostane brdo prasine.
E onda bi mozda doslo do nekog kompromisa.

Ali, posto je ova ideja samo utopija i neizvodljiva ostaje nam stvarnost.

A stvarnost je za svakog razlicita, neko je na narodnoj kuhinji, neko kopa po cijeli dan da prehrani djecu, neko ima babu ili bar tetka politicara pa ima neku poziciju gdje bohti a neko opet uziva u blagodetima drugih zemalja i s.ere po formumima sta bi se kao trebalo uraditi.

Udavih sa ovim uvodom u kome pokusah da izrazim svoj stav. Sad cinjenice.

Opd 90- pa na ovamo uvjek i uvjek smo mi Bosnjaci bili ti na kome su se lomili kompromisi, od Kutiljera preko Lorda Ovena i.Dejtona..i..i da nebrajam do Pedija uvjek su Bosnjaci morali pristat na kompromis dok su Srbi imali cvrst stav, a MZ je isla putem manjeg otpora i mi ga p.usili.

I na kraju ma koliko mi se Lepi (ne)svidzao mislim da je vrijeme da i mi imamo jednom cvrst stav i granicu ispod koje ne idemo. A to je jedinstvena drzava BIH, jedna valuta jedna vojska, jedna policija, novi ustav.
Bez toga Kacavenda ce i dalje radit sta hoce. na dobrinji se nece popravit nista i dalje ces davat 10-15 KM kad te zaustave na putu za Gorazde zato sto nemas jelenjsku kozu za brisanje stakal itd itd.

I zato u ovom slucaju to netraba da bude samo Haretov stav. To treba da bude STAV svih nas.... I zato se neslazem sa smjenom jer kako neko rece umjesto Dodika ce doc neki drugi Traktorista i prica se nastavlja....
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Otkaz, istraga, robija..... obojici...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Beriz Belkić: Moguće sankcije
Nataša Krsman
24.09.2007 20:17

Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH, očekuje da se u narednih dvadesetak dana postigne dogovor o reformi policije kako bi BiH krenula ka evropskim integracijama. Ne isključuje ni mogućnost sankcija međunarodne zajednice ako dogovor izostane, te dodaje da lider njegove partije Haris Silajdžić samo iznosi stavove Stranke za BiH.

"Lideri su lice partija. Predsjednici stranaka najviše kreiraju stavove, ali ih i provjeravaju unutar stranaka. Ovo što Haris Silajdžić prezentira javnosti su stavovi Stranke za BiH. Ne treba mijenjati teze, nije to Haris Silajdžić, to je Stranka za BiH", kaže Belkić, dodavši da je SBiH spremna na kompromis.

NN: Kako ocjenjujete trenutno stanje u BiH?

BELKIĆ: Nije dobro. Ukupna politička situacija u BiH nije ambijent koji podstiče dobra rješenja. Radi se o zagađenoj atmosferi u kojoj igraju filmovi iz kojih je vrlo teško izaći. Otvorila su se mnoga pitanja koja idu do srži, do kraja se sve ogolilo. Ipak, ozbiljnost ukupne situacije mogla bi proizvesti i nešto dobro. Nisam sklon onome "biti ili ne biti" i "ako ne bude ovo, neće biti ništa". Uvijek moraju biti rješenja i ima izlaza, život ide i ljudi će opstati. Međutim, ovo je momenat kada bi se stvari morale prelomiti, odnosno kada bismo svi trebali shvatiti da je ovo naša zemlja, da ona ima potencijal za sve nas i da nam može pružiti bolju budućnost. To znači da svi pomalo napravimo određene ustupke i izađemo iz tih loših filmova. Da budem konkretan - situacija jeste loša, ali će ona možda u sljedećih 15 do 20 dana biti pokretač promjene u pristupu kada je riječ o ključnim političkim partijama. Moramo imati u vidu krajnji rezultat i moguće posljedice, jer ne daj bože da se ne nađemo u vozu za EU. Oni koji kažu - šta i da se to desi, treba da znaju da time ostajemo izolovani i da gubimo šansu da popravimo svoj težak ekonomski položaj. Na primjer, ovakvi entiteti sa ovakvim sadržajem, sa ovakvim kapacitetom, apsolutno su kočnica funkcioniranju države.

NN: Bila je mogućnost da se ustavnim promjenama prošle godine barem to ublaži?

BELKIĆ: Sa načinom onakvih ustavnih promjena to se ne bi ublažilo, čak bi se pozicija entiteta u odnosu na državu pojačala. Ona bi bila talac entiteta. I dalje će Predstavnički dom sve više ličiti na Dom naroda. Niti će ličiti na dom građana, niti će dati šansu za artikulisanje opšteg interesa, nego svi dolazimo u Predstavnički dom sa koncepcijom zaštite interesa nekog od naroda, bez obzira ova ili ona stranka. U krajnjem, sama filozofija i struktura Predstavničkog doma sugerira da se ljudi tako ponašaju. Kada ste vidjeli da kada dođe do entitetskog glasanja ima nekih disonantnih tonova? Nikad.

NN: Argumenti iz RS i jesu da im zbog toga treba entitetsko glasanje da ne bi bili preglasani.

BELKIĆ: Postavlja se pitanje u čemu. U čemu će oni biti preglasani?

NN: Vjerovatno u onim pitanjima za koja smatraju da su od interesa za Republiku Srpsku, entitet iz kojeg dolaze.

BELKIĆ: Vidite, ja ću uvijek glasati ako je stvar korisna za BiH, razumijevajući da je korisna za sve one koji žive u njoj, prije nego za nešto što je u interesu Republike Srpske. Dakle, uvijek ću glasati za širi interes.

NN: Kako se mogu pomiriti te dvije opcije? Da li se išta može promijeniti ako se ne umiješa međunarodna zajednica, koja već nagovještava sankcije?

BELKIĆ: Međunarodna zajednica, kao i u dosadašnjoj praksi, ide s tim da izbalansira stvari, kao svi smo pomalo krivi. Malo ćemo udariti po glavi Stranku za BiH, malo SNSD i izbalansiraćemo krivicu, ne otvarajući pitanja za šta se ko zalaže. Ja sam zato da se jasno utvrdi i javno kaže za šta se ko zalaže i šta ko konkretno radi u ovoj državi. Onda ćemo vidjeti ko je opstrukcija demokratskim rješenjima.

NN: Godinu dana poslije izbora ljudi u ovoj zemlji nemaju više volje slušati o opstrukcijama. Ni Stranka za BiH, ni ostale u vlasti, nisu se odmakle od predizborne retorike?

BELKIĆ: Stranka za BiH podržala je niz rješenja koja su daleko od onoga što smo mi zahtijevali. Ja sam digao ruku za Zakon o ombudsmanima, bez obzira što sam upozoravao da nigdje na svijetu instituciju ombudsmana ne čine tri lica. Glasao sam za Vitomira Popovića i dobio na desetine pisama o njemu, javio se čovjek kojeg je otpustio iz suda 1992. samo zato jer nije Srbin. Prihvatali smo mi rješenja koja su daleko od naših političkih opredjeljenja i to kroz niz zakona. Kada je riječ o reformi policije, prihvatili smo i Martensov plan i izvještaj Direkcije za reformu policije.

NN: Da li biste prihvatili bilo koji plan u kojem stoji ime policije RS?

BELKIĆ: Jednostavno, ne možemo prihvatiti da u organizacionom smislu ostane struktura koju je Međunarodni sud pravde oglasio krivom za genocid u Srebrenici. To nam ne dozvoljava javnost. Nije riječ može li na to pristati Beriz Belkić iz pragmatičnih razloga, ali ja to ne mogu zbog onih koji su platili glavom.

NN: Visoki predstavnik u nedjelju je rekao da se žrtve ne mogu koristiti kao politički argument.

BELKIĆ: Ne možemo se mi, bez obzira na lična viđenja rata u BiH, ponašati kao da ništa nije bilo. Evo, da se držimo stvari za koje je neka međunarodno verificirana institucija nešto rekla. Međunarodni sud pravde utvrdio je za šta je odgovoran tadašnji sastav policije RS. Iako ovo nije oficijelni stav, mogli bismo razgovarati o tome da to bude policija BiH u Republici Srpskoj. Ako pravimo jedinstvenu policijsku strukturu, decentraliziranu, onda eto neka bude policija BiH u RS. Vjerujem da bismo to mogli postići u stranci, ja bih to prihvatio.
"Bošnjaci nisu vlasnici BiH"

NN: Visoki predstavnik prilično oštro je upozorio da se maksimalističkim zahtjevima dogovor ne može postići. Prozvao je i Stranku za BiH i njenog lidera Harisa Silajdžića?

BELKIĆ: Vrlo je jednostavno reći maksimalistički stavovi. Trebalo bi ući u suštinu ili sadržaj šta je to što Stranka za BiH zagovara. Ono što zagovaramo se tumači 100 posto BiH, ukidanje entiteta, unitarizacija, centralizacija, dominacija bošnjačkog naroda nad drugima narodima i tako dalje. Dakle, jedan povlašten položaj. U krajnjem, to sve jest jednako: Bošnjaci su vlasnici Bosne i Hercegovine. To apsolutno nije tačno! Budite sigurni, ne bih sjedio u toj stranci ako bi se zalagala za poziciju nekoga nad nekim. Ovakvo uređenje BiH i njen kapacitet, gledajući strukturu i nadležnosti, nije dovoljno da obezbijedi evropsku budućnost građanima i da uopšte funkcionira. Ključ je u nepovjerenju. Ako se nešto prenosi s entiteta i tu funkciju preuzima država, to ostaje u BiH, kod nas, ne ide van nje.
Evo za koga ste glasali... 100%... Velibor Ostojic.
osa

Post by osa »

ovo_malo_duse wrote:Ne mjesam se previse u ova politicka pitanja, jer imam puno pametnijeg posla od razmisljanja o necem sto ce i onako drugi odlucit za nas. ALI.....(uvek ima ono ali)
I ako sam totalni pacifista, u glavi mi se polahko razvija misljenje da bi trebalo sakupit sve politicare iz oba entiteta , i sa drzavnog niva bez izuzetka,zajednom sa OHR_vim, predstavnicima i glasnogovornicima( S.upci i tanjirolisci koji beru palte za nista), helenejse zatvorit ih sviju u zgradu skupstine na M Dvoru (nadam se da mogu stat svi i izvest ono kontrolisano rusenje, ono fino kad puca sprat po sprat i na kraju ostane brdo prasine.
E onda bi mozda doslo do nekog kompromisa.

Ali, posto je ova ideja samo utopija i neizvodljiva ostaje nam stvarnost.

A stvarnost je za svakog razlicita, neko je na narodnoj kuhinji, neko kopa po cijeli dan da prehrani djecu, neko ima babu ili bar tetka politicara pa ima neku poziciju gdje bohti a neko opet uziva u blagodetima drugih zemalja i s.ere po formumima sta bi se kao trebalo uraditi.

Udavih sa ovim uvodom u kome pokusah da izrazim svoj stav. Sad cinjenice.

Opd 90- pa na ovamo uvjek i uvjek smo mi Bosnjaci bili ti na kome su se lomili kompromisi, od Kutiljera preko Lorda Ovena i.Dejtona..i..i da nebrajam do Pedija uvjek su Bosnjaci morali pristat na kompromis dok su Srbi imali cvrst stav, a MZ je isla putem manjeg otpora i mi ga p.usili.

I na kraju ma koliko mi se Lepi (ne)svidzao mislim da je vrijeme da i mi imamo jednom cvrst stav i granicu ispod koje ne idemo. A to je jedinstvena drzava BIH, jedna valuta jedna vojska, jedna policija, novi ustav.
Bez toga Kacavenda ce i dalje radit sta hoce. na dobrinji se nece popravit nista i dalje ces davat 10-15 KM kad te zaustave na putu za Gorazde zato sto nemas jelenjsku kozu za brisanje stakal itd itd.

I zato u ovom slucaju to netraba da bude samo Haretov stav. To treba da bude STAV svih nas.... I zato se neslazem sa smjenom jer kako neko rece umjesto Dodika ce doc neki drugi Traktorista i prica se nastavlja....
ta navika davanja 10-15 maraka se nekolicini grđana bih obila o glavu u hrvatskoj, čovjek napravi sitan prometni prekršaj, policija ga zaustavi on uredno stavi 50-100 kuna u dokumente, kad ono privođenje i kaznena prijava za davanje mita. čovjek u čudu nije mu ništa jasno, misli gle ti hrvata, pravna država ko u njemačkoj, kad ono zabluda kakva pravna država, malo je jarane, to je podcjenjivanje profesije, za 500 kuna se može dogovoriti ali za 50 nikako. zato bih policajci podignite tarife da građani bih nemaju ovakve i slične probleme u susjednim državama. jer navika je opaka stvar.
Almir Arnaut-Belli

Post by Almir Arnaut-Belli »

smijeniti kočnićare razvoja BiH,zašto da ne ,da mi je rođeni brat ja bi podržao tu ideju,jedino je pitanje zašto mi podržavamo lažne patriote i lažne političare.
Večina BH političara je u strankama radi ličnog interesa,malo ko od njih misli na narod,argumenat za ovo mi je 12 godišnje zavlačenje naroda i vođenje u novi nacionalizam.Bosna i hercegovina treba da bude država ravnopravnih građana a ovi je vode u pravi seljakluk,koristim ovu riječ uz napomenu da za mene nije seljak ko je sa sela nego kome je slama u glavi.
Meni je žao mladih u BiH,jer poslije završenog školovanja moraju čekati na zapošljenje desetine godina,pa čak i kad se radi o visoko stručnom kadru.
Ja živim u Tuzli i da vam pravo kažem mišljenje Tuzlaka o Harisu je isto kao i o dodiku,dok se oni svađaju narod gladuje i dobro se zna da je Hare pokro Tuzlu od TZ banke do posljednjeg što je vrijedilo i podijelio NKV radnicima -tj poslušnicima,takođe Dodik je isti kao i Milošević,stim da on svoja naređenja radi za Srbijansku vladu i svoj lični interes.
Nama treba političara koji če prihvatiti odgovornost i riječi,tj izborna obečanja sprovesti u djelo a ne u bogačenje svojih kadrova i pristalica,a da vam pravo kažem budučnost BH je u mladima,samo što oni ne žele da se aktivno uključe u ostvarivanju svojih prava,nego podršku daju kojekakvim primitivcima i nazovi doktorima,vrijeme je da se rodi čovjek koji če cijeniti ljude po djelima i znanju a ne po lopovluku i bogastvu koje je zarađeno na račun naroda,svi su oni dok smo branili otađbinu bili ratni profiteri a poslije rata su to što su pokrali ozakonili kroz politiku,meni je dosta i Hareta,i Tihica i svih drugih nesposobnih političara,jer život brzo prođe i projuri za čas a ja više nemam vremena da vjerujem u izdajice naroda svog,bolje mi je biti slobodan u glavi i mislima nego dati svoju pamet tim ljudima,a što se dodika i RS tiče ,svi dobro znamo da rat koji smo proživjeli i teror koji su napravili se ne zaboravlja i što prije nestane tvorevina smrti i zločina svima če biti bolje,a kad tad to če doći.
Valjda niko nije vječan i svakom dođe kraj pa se nadam da če i oni nestati isto tako kao što su i došli,samo je pitanje koliko smo spremni da žrtvujemo svojih godina u čekanju boljeg sutra.
Pozdrav od belog Vuka borca za slobodu narodu-vlast u rukama naroda a ne narod rob vlasti.
domacin

Post by domacin »

Харис и Додик су двије особе заслужне за кочење реформи.
Свака им част раде свој посао екстра, све су закочили.
Лично мислим да Харис још више кочи ал то сад није битно.
Обојица су апсолутно искучиви и умјесто да се догове шта је могуће једина питања која постављају су има ли ил нема РС-а и БИХ што у старт представља пропале разговоре јер су то погрешна питања.

Кад би се они повулки или били смјењени требали би на власт доћи Иванић и Терзић. Они су способни политичари који би сигурно могли наћи брзо компромис.
Ипак ова двојица се неће повући а реално смјењивања више неће бити.

По мојој процјени неће бити никаквих реформи да следећих избора.
А послије зависи од народа.
О међувремену обојица ће уживати у државном богатству и дипломатским пасошима а народ ће гладовати у ограђеном обору.
Ал нека то је народ и хтио, за то је гласао.
Locked