otkaz za krađu?
Moderator: _BataZiv_0809
-
mostarurscu
#1 otkaz za krađu?
Vlasnik sam kafića koji zapošljava 6 ljudi. Juče sam ustanovio da me konobar potkrada. Imam snimak gdje se vidi kako ne izdaje račune, a detaljnim pregledom kamere odnosno njegove smjene sam ustanovio da je ukrao negdje oko 50 KM na toj smjeni. Uglavnom sve na kavama i čajevima.
Još mu nisam rekao jer hoću da ga pratim još koji dan. Ima ugovor na određeno koji traje do 31.12.2014.
Šta da radim?
Još mu nisam rekao jer hoću da ga pratim još koji dan. Ima ugovor na određeno koji traje do 31.12.2014.
Šta da radim?
- muminovic
#2 Re: otkaz za krađu?
Suoci ga sa dokazima, nek sam da otkaz.
-
bella_ciao
#3 Re: otkaz za krađu?
Konobar da krade?
Ne znam konobara koji ne potkrada. Upozori ga, reci mu da si sazna da krade al nemoj mu reci kako, ne govori mu za kameru. Reci mu ako bude opet krao da ces ga najuriti. Lakse ti je tako neg da trazis novog a vjeruj mi da je jako tesko naci konobara koji ne zakida. Ma nemoguce
Ne znam konobara koji ne potkrada. Upozori ga, reci mu da si sazna da krade al nemoj mu reci kako, ne govori mu za kameru. Reci mu ako bude opet krao da ces ga najuriti. Lakse ti je tako neg da trazis novog a vjeruj mi da je jako tesko naci konobara koji ne zakida. Ma nemoguce
-
mostarurscu
#4 Re: otkaz za krađu?
muminovic wrote:Suoci ga sa dokazima, nek sam da otkaz.
Neće biti potrebno ..30.09. mu je istekao ugovor , mislio sam da sam mu ga bio produžio do 31.12. jer potpisujem sa svim radnicima isključivo na tri mjeseca.
Obzirom da ga nisam odjavio na vrijeme uplatit cu mu platu i doprinose i za ovaj mjesec te stari ugovor od 3 mjeseca prepraviti na 4 mjeseca i dati mu da potpiše.
To je i njemu u cilju kako bi se mogao prijaviti na biro i imati pravo na primanja pola godine.
- muminovic
#5 Re: otkaz za krađu?
U prvom postu si napisao "Ima ugovor na određeno koji traje do 31.12.2014."
-
mostarurscu
#6 Re: otkaz za krađu?
bella_ciao wrote:Konobar da krade?![]()
Znam da nema konobara koji ne krade ali ovaj nije krao da pokrije troškove cigareta i jela već je maltene imao platu na platu. 700 KM sam mu davao što je mislim sasvim solidna plata za konobara u BiH, plus nerijetko bi mu dao dodatnih 50-100 KM kada bi bilo puno posla i dosta pazara.
I da, rođak mi je nažalost.
- dinooh
#7 Re: otkaz za krađu?
700KM i jos prijavljen, ne vjerujem nesto u to. Ako je istina, svaka ti cast, s obzirom da znam kako placaju konobare. Rijetko koji da je prijavljen a o placi od 700KM mogu sanjati
-
mostarurscu
#8 Re: otkaz za krađu?
Mislio sam da sam mu produžio na 3 mjeseca početkom oktobra ali kako sam bio u gužvi u tom periodu to sam previdio.muminovic wrote:U prvom postu si napisao "Ima ugovor na određeno koji traje do 31.12.2014."
Sad je ispalo bolje jer nemam nikakve pravne prepreke za razlaz.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: otkaz za krađu?
u jednoj dobroj firmi gazda zaposlio rođaka
lik snimljen kako krade najskuplji tehnički element
laptop 
elem... reci mu da se raja žali kako da ne daje račune i da će ako mu svežu inspekciju on plaćati kazne
lik snimljen kako krade najskuplji tehnički element
elem... reci mu da se raja žali kako da ne daje račune i da će ako mu svežu inspekciju on plaćati kazne
- muha_sa
#10 Re: otkaz za krađu?
svaka ti castmostarurscu wrote:muminovic wrote:Suoci ga sa dokazima, nek sam da otkaz.
Neće biti potrebno ..30.09. mu je istekao ugovor , mislio sam da sam mu ga bio produžio do 31.12. jer potpisujem sa svim radnicima isključivo na tri mjeseca.
Obzirom da ga nisam odjavio na vrijeme uplatit cu mu platu i doprinose i za ovaj mjesec te stari ugovor od 3 mjeseca prepraviti na 4 mjeseca i dati mu da potpiše.
To je i njemu u cilju kako bi se mogao prijaviti na biro i imati pravo na primanja pola godine.
rijetko bi ko da je na tvom mjestu ovako rezonovo.
-
mostarurscu
#11 Re: otkaz za krađu?
Prijavljen je bio na minimalac , znaci 370 KM a ostali dio 330 KM sam mu isplaćivao u vidu toplog obroka opet na račun koji je bio maltene maksimalni neoporezivi koji se može isplatiti !dinooh wrote:700KM i jos prijavljen, ne vjerujem nesto u to. Ako je istina, svaka ti cast, s obzirom da znam kako placaju konobare. Rijetko koji da je prijavljen a o placi od 700KM mogu sanjati
-
mostarurscu
#12 Re: otkaz za krađu?
Black swan wrote:u jednoj dobroj firmi gazda zaposlio rođaka
lik snimljen kako krade najskuplji tehnički elementlaptop
elem... reci mu da se raja žali kako da ne daje račune i da će ako mu svežu inspekciju on plaćati kazne :D
A to je još posebna dimenzija neodgovornosti i bezobrazluka, riskirao mi je kaznu od 1500-2000 KM.
Uvijek su mi govorili ˝ne zapošljavaj nikog svoga˝ ali hajde ti pogledaj u oči rodbini koja moli i odbij ih.
I nakon što se raziđemo siguran sam da ću za njegove krivac biti JA.
-
zrakomlat
#13 Re: otkaz za krađu?
Svaka čast za to. A taj lik je bezobrazan, ako je na takva konobarska primanja + prijava + rođak klepio 50 KM za smjenu, jer ima i bakšiša makar 5 KM po smjeni, što diže opet primanja minimalno za stoju mjesečno.mostarurscu wrote:Prijavljen je bio na minimalac , znaci 370 KM a ostali dio 330 KM sam mu isplaćivao u vidu toplog obroka opet na račun koji je bio maltene maksimalni neoporezivi koji se može isplatiti !dinooh wrote:700KM i jos prijavljen, ne vjerujem nesto u to. Ako je istina, svaka ti cast, s obzirom da znam kako placaju konobare. Rijetko koji da je prijavljen a o placi od 700KM mogu sanjati
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14 Re: otkaz za krađu?
ne ne... kaže se ne pravi kuću s prijateljima 
ali to je isto
u tvom slučaju
da je državna firma to je ok
ali to je isto
- dinooh
#15 Re: otkaz za krađu?
zaposli sirotu na svoju sramotumostarurscu wrote:Black swan wrote:u jednoj dobroj firmi gazda zaposlio rođaka
elem... reci mu da se raja žali kako da ne daje račune i da će ako mu svežu inspekciju on plaćati kazne :D
A to je još posebna dimenzija neodgovornosti i bezobrazluka, riskirao mi je kaznu od 1500-2000 KM.
Uvijek su mi govorili ˝ne zapošljavaj nikog svoga˝ ali hajde ti pogledaj u oči rodbini koja moli i odbij ih.
-
mostarurscu
#16 Re: otkaz za krađu?
Šta ja mogu nego mu opet pomoći barem na taj način te zataškati sve to, ne želim nikom lomiti vrat jer loš glas se brzo pročuje, i gdje onda da nađe posao?muha_sa wrote:svaka ti castmostarurscu wrote:muminovic wrote:Suoci ga sa dokazima, nek sam da otkaz.
To je i njemu u cilju kako bi se mogao prijaviti na biro i imati pravo na primanja pola godine.![]()
rijetko bi ko da je na tvom mjestu ovako rezonovo.
Nadam se da će mu ovo biti lekcija za budućnost .
-
mostarurscu
#17 Re: otkaz za krađu?
Nije malo bezobrazan ..nisam spomenuo da je imao još sok i kavu u toku smjene , znači 4 KM rashoda. Jelo je kupovao sam sebi.zrakomlat wrote:Svaka čast za to. A taj lik je bezobrazan, ako je na takva konobarska primanja + prijava + rođak klepio 50 KM za smjenu, jer ima i bakšiša makar 5 KM po smjeni, što diže opet primanja minimalno za stoju mjesečno.mostarurscu wrote:Prijavljen je bio na minimalac , znaci 370 KM a ostali dio 330 KM sam mu isplaćivao u vidu toplog obroka opet na račun koji je bio maltene maksimalni neoporezivi koji se može isplatiti !dinooh wrote:700KM i jos prijavljen, ne vjerujem nesto u to. Ako je istina, svaka ti cast, s obzirom da znam kako placaju konobare. Rijetko koji da je prijavljen a o placi od 700KM mogu sanjati
-
mostarurscu
#18 Re: otkaz za krađu?
dinooh wrote:zaposli sirotu na svoju sramotumostarurscu wrote:Black swan wrote:u jednoj dobroj firmi gazda zaposlio rođaka
-
mostarurscu
#19 Re: otkaz za krađu?
Black swan wrote:ne ne... kaže se ne pravi kuću s prijateljima
ali to je istou tvom slučaju
- Haris.ba
#20 Re: otkaz za krađu?
Pošto je na određeno, nek odradi do kraja, mada mu pokažeš snimak - pa nek sam da otkaz.
Problem bi bio da je na neodređeno, pa mu ti daš otkaz zbog krađe. Naravno, svaki slučaj je zaseban ali dešava se da poslodavac koji je napisao da je otkaz zbog krađe, nakon tužbe zaposlenika bude dužan isplatiti mu plaće od otkaza do presude. A često se ne sprovede disciplinski. Mada sam viđao da se i disciplinski sprovede, pa u disciplinskom utvrđuju krivicu za krađu. Pa i tad zaposlenik dobije na sudu.
Tako, nemoj napisati da je otkaz zbog krađe, imaju zakonski uslovi za otkaz. Te napišeš ako hoćeš da ne bude osnove za tužbu.
Problem bi bio da je na neodređeno, pa mu ti daš otkaz zbog krađe. Naravno, svaki slučaj je zaseban ali dešava se da poslodavac koji je napisao da je otkaz zbog krađe, nakon tužbe zaposlenika bude dužan isplatiti mu plaće od otkaza do presude. A često se ne sprovede disciplinski. Mada sam viđao da se i disciplinski sprovede, pa u disciplinskom utvrđuju krivicu za krađu. Pa i tad zaposlenik dobije na sudu.
Tako, nemoj napisati da je otkaz zbog krađe, imaju zakonski uslovi za otkaz. Te napišeš ako hoćeš da ne bude osnove za tužbu.
- karanana
#21 Re: otkaz za krađu?
jebote zakon. ufatis lopova na djelu kako krade i imas probleme kako da ga nogiras.
a svakodnevno se nogira na desetine postenih i radisnih ljudi bez bilo kakvog razloga.
a svakodnevno se nogira na desetine postenih i radisnih ljudi bez bilo kakvog razloga.
-
mostarurscu
#22 Re: otkaz za krađu?
Ma da, ugovor je jednostavno istekao ali mislim da bez obzira što je ugovor na određeno istekao ipak moraš potpisati ugovor o prestanku radnog odnosa jer ga drugačije ne možeš odjaviti na poreznoj .Haris.ba wrote:Pošto je na određeno, nek odradi do kraja, mada mu pokažeš snimak - pa nek sam da otkaz.
-
mostarurscu
#23 Re: otkaz za krađu?
karanana wrote:jebote zakon. ufatis lopova na djelu kako krade i imas probleme kako da ga nogiras.
- Haris.ba
#24 Re: otkaz za krađu?
A zamisli situaciju da se "nesviđaš" gazdi - poslodavcu. I dođeš na posao i dočeka te rješenje da si nešta ukrao i otkaz. Poslodavac ima sasvim dovoljno prava i načina da odstrani "trule jabuke". Znaš ono, sve po zakonu.karanana wrote:jebote zakon. ufatis lopova na djelu kako krade i imas probleme kako da ga nogiras.
-
mahalas505
#25 Re: otkaz za krađu?
Mudro zboris. Imaju poslodavci dovoljno pravne legislative da daju otkaz i u ovakvim slucajevima.Haris.ba wrote:A zamisli situaciju da se "nesviđaš" gazdi - poslodavcu. I dođeš na posao i dočeka te rješenje da si nešta ukrao i otkaz. Poslodavac ima sasvim dovoljno prava i načina da odstrani "trule jabuke". Znaš ono, sve po zakonu.karanana wrote:jebote zakon. ufatis lopova na djelu kako krade i imas probleme kako da ga nogiras.