Otkaz posla - pitanje
Moderator: anex
- theEraser
#1 Otkaz posla - pitanje
Zdravo,
Ukoliko dam otkaz na poslu, da li se mogu prijaviti na Biro i imati zdravstveno osiguranje preko Biroa?
Ukoliko dam otkaz na poslu, da li se mogu prijaviti na Biro i imati zdravstveno osiguranje preko Biroa?
-
razonoda
#2 Re: Otkaz posla - pitanje
theEraser wrote:Zdravo,
Nadji drugi posao pa onda odkazi taj.
- Better Man
#3 Re: Otkaz posla - pitanje
Možeš, ali moj Ti je savjet da ne radiš glupost i nedaješ otkaz na poslu.
- strong69
#4 Re: Otkaz posla - pitanje
Ako das otkaz na poslu mislim da ne mozes ostvariti primanja na birou. Nisam siguran ali cini mi se da to mozes sporazumnim raskidom ugovora ili ako si tehnoloski visak. Ne uzimaj ovo moje zdravo za gotovo, sigurno ima ljudi koji to bolje znaju.
- Zeljoooo
#5 Re: Otkaz posla - pitanje
Daj otkaz boli te kurac i ja cu. Mrsko mi raditi.
-
zrakomlat
#6 Re: Otkaz posla - pitanje
Zeljoooo wrote:Daj otkaz boli te kurac i ja cu. Mrsko mi raditi.
-
passiv
#7 Re: Otkaz posla - pitanje
Nece imat ona primanja sa biroa bas kao sto si rekao ali zdravstveno i to hocestrong69 wrote:Ako das otkaz na poslu mislim da ne mozes ostvariti primanja na birou. Nisam siguran ali cini mi se da to mozes sporazumnim raskidom ugovora ili ako si tehnoloski visak. Ne uzimaj ovo moje zdravo za gotovo, sigurno ima ljudi koji to bolje znaju.
- theEraser
#8 Re: Otkaz posla - pitanje
Ok, hvala na odgovorima. Pretpostavljam da je ipak najbolje otici do Biroa i biti 100% siguran.

Sacekaj da ja odem do Biroa i raspitam se za ovo u vezi zdravstvenog.Zeljoooo wrote:Daj otkaz boli te kurac i ja cu. Mrsko mi raditi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Otkaz posla - pitanje
de ba znaci siluju te na poslu das otkaz i ne mozes se lijeciti
nes pare dobiti ako nisi tehnoloski visak
ak se javis na vrijeme imat ces zdr.
nes pare dobiti ako nisi tehnoloski visak
ak se javis na vrijeme imat ces zdr.
- Melanholik
#10 Re: Otkaz posla - pitanje
zavisi koji ti stave razlog za prestanak rada u raskidu ugovora. ja kad sam dala otkaz, sebi u raskidu napisala kao razlog zbog ekonomskih i organizacionih razloga i imala sam pravo na naknadu. a ako ti piše razlog da si svojevoljno napustio, ništa od toga.
-
modem33
#11 Re: Otkaz posla - pitanje
Neces dobiti nista sa Biroa ..... ni zdravstveno ....
moras biit tehnoloki visak il slicno .... pise to u pravilniku BIro-a ..... da bi imao zdravstveno ..... a ako su ti uplaceni doprinosi svi ..... onda imas pravo na sirotinjsku novcanu naknadu sto si ti izdvajao mjesecno od svoje plate .... da ti Biro cuva .... ali isto tako pise u pravilniku .... koliko mjeseci si morao raditi da dobijes npr .... tu neku nadoknadu....
procitaj pravilnik ...
-
micho_shaft
#12 Re: Otkaz posla - pitanje
Da ja postavim pitanje jedno !
radim u jednoj firmi već 5 god. Od nove godine , nisam dobio plaću znači 5mjeseci , a doprinosi mi nisu plaćeni od 09/2014. Prošli tjedan sam rekao vlasniku/direktoru da ovako više ne mogu i da dajem otkaz . Spreman sam odraditi otkaznog roka 30-45 dana
Iskreno poznajući ga kako plaća dobavljače i ostale bivše radnike , koji iskreno nisu bili prijavljeni strah me da na fin i kulturan način neću moći doći do svojih zarađenih plaća i doprinosa.
Kako ga na zakonit način prisliti da mi isplati plaće i uplati doprinose , kako bi mogao da se prijavim na biro i da probam da dobijem naknadu i zdravstveno s biro-a.
Dali ima neka inspekcija na višem federalnom ili državnom nivou ili institucija kojoj bi mogao da prijavim poslodavca ili firmu bez bojazni da ću najebati zbog toga, jer ovi lokalni su znamo svi a i vidim dobri s "gazdama" i od njih uzimaju pinku...............
Kao zadnju opciju ostavljam angažiranje odvjetnika ali......
radim u jednoj firmi već 5 god. Od nove godine , nisam dobio plaću znači 5mjeseci , a doprinosi mi nisu plaćeni od 09/2014. Prošli tjedan sam rekao vlasniku/direktoru da ovako više ne mogu i da dajem otkaz . Spreman sam odraditi otkaznog roka 30-45 dana
Iskreno poznajući ga kako plaća dobavljače i ostale bivše radnike , koji iskreno nisu bili prijavljeni strah me da na fin i kulturan način neću moći doći do svojih zarađenih plaća i doprinosa.
Kako ga na zakonit način prisliti da mi isplati plaće i uplati doprinose , kako bi mogao da se prijavim na biro i da probam da dobijem naknadu i zdravstveno s biro-a.
Dali ima neka inspekcija na višem federalnom ili državnom nivou ili institucija kojoj bi mogao da prijavim poslodavca ili firmu bez bojazni da ću najebati zbog toga, jer ovi lokalni su znamo svi a i vidim dobri s "gazdama" i od njih uzimaju pinku...............
-
zenicablues
#13 Re: Otkaz posla - pitanje
Da li je firma solventna,tj. ima li.love na računu?
- victom
#14 Re: Otkaz posla - pitanje
ovo je strašno, koliko smo neinformisani...
postavljeno kratko i jasno pitanje, a dobili 13 različitih odgovora. svi pametni.
postavljeno kratko i jasno pitanje, a dobili 13 različitih odgovora. svi pametni.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:52, edited 2 times in total.
- medvjed23
#15 Re: Otkaz posla - pitanje
kad se radi o ovako jednostavnim pitanjima, najbolje se odgovarajućoj instituciji obratiti.. nazoveš ili odeš tamo i za minutu dobiješ informaciju..
a što se tiče legalne naplate plata, ništa bez advokata.. može se, reda radi, pokušati i sa inspekcijom, al haman svaki poslodavac će radije platiti 1000 maraka inspekciji na ime kazne, nego nekoliko hiljada radnicima na ime plata..
a što se tiče legalne naplate plata, ništa bez advokata.. može se, reda radi, pokušati i sa inspekcijom, al haman svaki poslodavac će radije platiti 1000 maraka inspekciji na ime kazne, nego nekoliko hiljada radnicima na ime plata..
-
modem33
#16 Re: Otkaz posla - pitanje
micho_shaft wrote:Da ja postavim pitanje jedno !
Od inspekcije nema nista .... (provjereno) (korupcija radi cuda) ..... Nemoj raditi "otkazni rok" ... ispadas glup .... covjek ti ne daje 5 mjeseci plate i ti bi jos otkazni rok da odradis. Napravi si sebi rjesenje da si postao "tehnoloski visak" .... i prijavis se na biro rada.
Svi poslodavci su "uvezani medjusobno" ..... to su maltene dodje kao jedna "big familia" ....
Poreska uprava je nadlezna za doprinose i plate .... al oni samo slegnu "ramenima"....
Tuzba je jedino rjesenje ...
-
modem33
#17 Re: Otkaz posla - pitanje
Mozes .... al neces imati zdravstveno osiguranje.
Napravisi neko "rjesenje" sa pecatom firme ...da si "tehnoloski visak" zbog zdravstvenog osiguranja sa biro-a. Sve pise tamo u pravilniku.
Novcanu naknadu primaju oni koji su npr. radili 18 mjeseci pa dobijaju samo 3 mjeseca male novcane naknade (to su one pare sto si ti uplacivao sebi svaki mjesec za biro putem plate - sad ti ih oni vracaju) ... i slicno .... pa pise to u njihovom pravilniku na njihovoj web stranici ...
- JThomas
#18 Re: Otkaz posla - pitanje
inspekcija jeste korumpirana, ali svakako ne može natjerati poslodavca na plaćanje ili vraćanje na posao, samo sud.
-
123magija
#19 Re: Otkaz posla - pitanje
Ma sta ovo ispricamodem33 wrote:theEraser wrote:Zdravo,
Ukoliko dam otkaz na poslu, da li se mogu prijavitina Biro i imati zdravstveno osiguranje preko Biroa?
Mozes .... al neces imati zdravstveno osiguranje.
Napravisi neko "rjesenje" sa pecatom firme ...da si "tehnoloski visak" zbog zdravstvenog osiguranja sa biro-a. Sve pise tamo u pravilniku.
Novcanu naknadu primaju oni koji su npr. radili 18 mjeseci pa dobijaju samo 3 mjeseca male novcane naknade (to su one pare sto si ti uplacivao sebi svaki mjesec za biro putem plate - sad ti ih oni vracaju) ... i slicno .... pa pise to u njihovom pravilniku na njihovoj web stranici ...
-
123magija
#20 Re: Otkaz posla - pitanje
I sto savjetujete covjeka na pitanje iz juna prosle godine? 
- karanana
#21 Re: Otkaz posla - pitanje
pa nek nam se javi da vidimo sta je bilo od svega ovoga.
-
123magija
#22 Re: Otkaz posla - pitanje
Pa sta bi bilo? Das otkaz, u roku se prijavis na Biro, imas zdravstveno, a naknadu za slucaj nezaposlenosti ne jer je dao otkaz.
-
modem33
#23 Re: Otkaz posla - pitanje
123magija wrote:Pa sta bi bilo? Das otkaz, u roku se prijavis na Biro, imas zdravstveno, a naknadu za slucaj nezaposlenosti ne jer je dao otkaz.
Grijesis, naknadu za slucaj nezapslenosti dobija svaka osoba koja je bila u radnom odnosu "odredjen broj mjeseci" .... zavisi i koliko dugo ces primat naknadu. U pravilniku sve pise.
I uuuupssss , nisam vidio datum posta
Vidio samo zadnji komentar sa "novijim datumom"
Last edited by modem33 on 29/03/2016 14:58, edited 1 time in total.
- karanana
#24 Re: Otkaz posla - pitanje
ja bih volio da je tako, ali ja ipak mislim da nije.modem33 wrote:123magija wrote:Pa sta bi bilo? Das otkaz, u roku se prijavis na Biro, imas zdravstveno, a naknadu za slucaj nezaposlenosti ne jer je dao otkaz.
Grijesis, naknadu za slucaj nezapslenosti dobija svaka osoba koja je bila u radnom odnosu "odredjen broj mjeseci" .... zavisi i koliko dugo ces primat nakndau. U pravilniku sve pise.
mora postojati specifican razlog otkaza kao sto je tehnoloski visak, zatvaranje firme i slicno. ne mozes tek tako napustiti firmu prijaviti se i dobijati naknadu. maksimum za naknadu je 6 mjeseci.
eeee da je tako ko sto kazes da su naknade pare koje sam samo posudio birou.....
onda bi se tako moglo gledati i na sve vrste osiguranja.
-
modem33
#25 Re: Otkaz posla - pitanje
karanana wrote:ja bih volio da je tako, ali ja ipak mislim da nije.modem33 wrote:123magija wrote:Pa sta bi bilo? Das otkaz, u roku se prijavis na Biro, imas zdravstveno, a naknadu za slucaj nezaposlenosti ne jer je dao otkaz.
Grijesis, naknadu za slucaj nezapslenosti dobija svaka osoba koja je bila u radnom odnosu "odredjen broj mjeseci" .... zavisi i koliko dugo ces primat nakndau. U pravilniku sve pise.
mora postojati specifican razlog otkaza kao sto je tehnoloski visak, zatvaranje firme i slicno. ne mozes tek tako napustiti firmu prijaviti se i dobijati naknadu. maksimum za naknadu je 6 mjeseci.
Biro ne daje ako je "otkaz" i slicno ... ni za zdravstveno .... To je samo papirna formalnost ...