Otkaz, naknada...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Borej

#1 Otkaz, naknada...

Post by Borej »

poslodavac i zaposleni su se dogovorili oko prestanka radnog odnosa koji traje oko 11 mjeseci i nema nikakvih problema oko placanja ili neplacenih doprinosa, sve je uredno, medjutim zaposleni je dao otkaz, ali poslodavac zeli pomoci zaposlenom te mu u u otkazu napisati bilo sta kao razlog o prestanku radnog odnosa kako bi zaposleni imao pravo na naknadu od biro-a, da li se moze kao presanak navesti "poslovno uvjetovani otkaz"? ovo mi nekakako logicno ali kako na to mjesto onda zaposliti novog radnika? osobno uvjetovani otkaz mi ne izgleda kao rjesenje...ili neki vanredni otkaz....?? zna li neko
statix

#2 Re: Otkaz, naknada...

Post by statix »

Borej wrote:poslodavac i zaposleni su se dogovorili oko prestanka radnog odnosa koji traje oko 11 mjeseci i nema nikakvih problema oko placanja ili neplacenih doprinosa, sve je uredno, medjutim zaposleni je dao otkaz, ali poslodavac zeli pomoci zaposlenom te mu u u otkazu napisati bilo sta kao razlog o prestanku radnog odnosa kako bi zaposleni imao pravo na naknadu od biro-a, da li se moze kao presanak navesti "poslovno uvjetovani otkaz"? ovo mi nekakako logicno ali kako na to mjesto onda zaposliti novog radnika? osobno uvjetovani otkaz mi ne izgleda kao rjesenje...ili neki vanredni otkaz....?? zna li neko
Moras u rjesenju napisati da je tehnoloski visak, a uvjet da bi on ostvario naknadu sa biroa je da ima 15 mjeseci staza u 2 godine, znaci moze i u prekidu.
Borej

#3 Re: Otkaz, naknada...

Post by Borej »

da li u tom slucaju tehnoloskog vishka poslodavac moze zaposliti nogovog radnika?
ja ne mogu da nadjem nikakav zakon za ovo, ali neko mi rece da mora imati 8 mjeseci u godini?!

kad sam malo bolje procitao ovaj dio oko osobno uvjetovanog otkaza cini se ipak kao moguce rjesenje, jer radnik i pored napora ne moze da ispunjava radne obaveze?
statix

#4 Re: Otkaz, naknada...

Post by statix »

Borej wrote:da li u tom slucaju tehnoloskog vishka poslodavac moze zaposliti nogovog radnika?
ja ne mogu da nadjem nikakav zakon za ovo, ali neko mi rece da mora imati 8 mjeseci u godini?!

kad sam malo bolje procitao ovaj dio oko osobno uvjetovanog otkaza cini se ipak kao moguce rjesenje, jer radnik i pored napora ne moze da ispunjava radne obaveze?
Mos pokusati i tako, ali kada mu navedes da se ta funkcija u firmi ugasila i nema potrebe za tim radnim mjestom, on ce sigurno dobiti naknadu, ali po novom zakonu mora imati 15 mjeseci rada, a nekad je bilo manje mislim 12.
Dobit ce tri mjeseca po 320 KM, ili mislim da ako ima visoku strucnu dobiva u trajanju od 6 mjeseci po 320KM ili 40% prosjecne plate u Federaciji.
A sto se tice novog radnika ma naravno da mozes, ne vidim razlog zasto ne bi mogao, pokrenula se nova funkcija u firmi :D
Borej

#5 Re: Otkaz, naknada...

Post by Borej »

hvala, valjda se javi jos neko ko zna nesto vishe o ovome,razim taj novi zakon, ali ne mogu naci, nijedan.tesko da se moze izmisliti novo radno mjesto, znam o cemu govors ali teze ide...nadam se da ce neko potvrditi ovoo sa osobno uvjetovanim otkazom...jos jednom hvala....
Borej

#6 Re: Otkaz, naknada...

Post by Borej »

cini se nista od zakona.....?
jedna tamo

#7 Re: Otkaz, naknada...

Post by jedna tamo »

neznam za taj novi zakon :?
ja sam ljetos bila otpuštena kao tehnološki i dobivala 3 mjeseca sa biroa po 312 KM a moraš imati bez prekida 8 mjeseci radnog staža, jedino ako sad u međuvremenu nije taj zakon izašao :?
jesi išao na biro da pitaš?
Borej

#8 Re: Otkaz, naknada...

Post by Borej »

sada sma bio na stranici zavoda i nisam nasao novi zakon....sve je kao prije, nego mene zanima sta navesti kao osnov za prestanak radnog odnosa jer tehnoloski vishak u ovom slucaju nije rjesecnje....ideja?
jedna tamo

#9 Re: Otkaz, naknada...

Post by jedna tamo »

moraš navest tehnološki jer ćeš samo tako dobit pare
Borej

#10 Re: Otkaz, naknada...

Post by Borej »

moram te demantovat...ne ostvaruje se samo pod tim uslovom pravo na naknadu...

http://www.fzzz.ba/savjeti/socijalna.htm
Post Reply