Otkaz i godišnji odmor

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jahh

#1 Otkaz i godišnji odmor

Post by jahh »

U firmi X dajem otkaz da pređem u firmu Y.

U firmi X mi je ostalo 10 dana godišnjeg odmora. Koje je moje zakonsko pravo što se tiče ovog godišnjeg? Da li ga je novi poslodavac dužan dati odmah/ stari isplatiti i sl.?

Hvala,
pustopoljina

#2 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by pustopoljina »

mislis, stari poslodavac?
duzan je...sad kojom brzinom...najlakse je "iskoristiti" godisnji za otkazni rok.
holowey

#3 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by holowey »

jahh wrote:U firmi X dajem otkaz da pređem u firmu Y.

U firmi X mi je ostalo 10 dana godišnjeg odmora. Koje je moje zakonsko pravo što se tiče ovog godišnjeg? Da li ga je novi poslodavac dužan dati odmah/ stari isplatiti i sl.?

Hvala,
clan 52 stav 4 kaze da ti poslodavac x mora isplatiti naknadu za preostale dane godisnjeg odmora ako te dane nisi iskoristio greskom poslodavca... pokusaj dogovoriti da ti se otkazni rok preklopi sa neiskoristenim danima pa tek onda zasnuj odnos kod poslodavca y
Lord Vader

#4 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by Lord Vader »

Hvala,
Stari poslodavac ti može dati potvrdu o neiskorištenom godišnjem odmoru koju nosiš u novu firmu, te taj godišnji možeš tamo koristiti do 30.06. dok ne dobiješ novi godišnji.
pustopoljina

#5 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by pustopoljina »

Lord Vader wrote:

Hvala,
Stari poslodavac ti može dati potvrdu o neiskorištenom godišnjem odmoru koju nosiš u novu firmu, te taj godišnji možeš tamo koristiti do 30.06. dok ne dobiješ novi godišnji.
wow, ovo je vrlo velikodusno od novog poslodavca!
holowey

#6 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by holowey »

Lord Vader wrote:

Hvala,
samo ako nema prekida izmedju zaposlenja... i to ako radi u nekoj javnoj instituciji... privatne firme to ne praktikuju jer sto bi placali zaradjeno u drugoj firmi?
pustopoljina

#7 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by pustopoljina »

'ma i da te ne placaju, samo te primili i da ides na godisnji, a nisi se jos uhodao?
obicno ti nema 6 mjeseci nikuda u novoj firmi, osim ako si vec nesto uplatio i fix dogovorio, ali i to trebas reci odmah na pocetku.
Lord Vader

#8 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by Lord Vader »

holowey wrote:
Lord Vader wrote:

Hvala,
samo ako nema prekida izmedju zaposlenja... i to ako radi u nekoj javnoj instituciji... privatne firme to ne praktikuju jer sto bi placali zaradjeno u drugoj firmi?
Pa ovdje je pretpostavka da nema prekida jer napušta jednog poslodavca za drugog.

A to o praktikovanju fakat zavisi od firme do firme, imao sam slučajeva gdje ljudi ispoštuju to bez problema.

Ako nisi siguran da ćeš ga moći iskoristiti u novoj firmi ili stari poslodavac ne želi da ti izda potvrdu, sad najaviš da daješ otkaz i odeš na godišnji koji ćeš ujedno iskoristiti i kao otkazni rok.
nivla

#9 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by nivla »

fina praksa je završiti prošlogodišnji odmor kod prethodnog poslodavca ali nije obavezujuće
ukoliko nemaš prekid radnog odnosa u trajanju dužem od 15 dana, imaš pravo i na ovogodišnji odmor taman da radiš samo jedan dan
šest mjeseci čekaš ako je prekid duži od 15 dana
Član 48.
(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od 15 dana, stiče pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnog rada.
ako godišnji nisi iskoristio krivicom trenutnog poslodavca onda bi trebalo da ti mogu taj dio godišnjeg uplatiti
Član 52.
4)U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio cijeli ili dio godišnjeg odmora isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora u iznosu koji bi primio da je koristio cijeli, odnosno preostali dio godišnjeg odmora, ako godišnji odmor ili njegov dio nije iskoristio krivicom poslodavca.
Mis mekinjas

#10 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by Mis mekinjas »

A zavisi i sta potpisujes kod starog poslodavca za prekid radnog odnosa. Ako je sporazum mogu a i ne moraju ti pokloniti 10 dana i cijeli novi godisnji iz 2017. godine placenog odmora.
Novi godisnji u svakoj firmi na svijetu dobijes 01.01., stari neiskoristen si duzan potrositi do30.06. Znaci ti imas 10 dana + cijeli godisnji za 2017. godinu. U novoj firmi nema koristenja godisnjeg 6 mjeseci. Bar sluzbeno. Dogovor je sasvim druga stvar sa novim poslodavcem.
Last edited by Mis mekinjas on 21/03/2017 12:28, edited 1 time in total.
pustopoljina

#11 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by pustopoljina »

nikad nisam bila 6 mjeseci bez posla, ali ni u jednoj firmi nisam ni pomislila traziti godisnji u prvih 6 mjeseci, doduse, ja nisam u BiH, i sve su firme do sada privatne. jesam jednom taman u decembru pocela raditi, a oko bozica sve vec bilo dogovoreno i tu sam odmah i rekla i sve je bilo ok.
u jednoj firmi su mi tri sedmice propale, ali hm...jednostavno sam morala odluciti brzo i hbg. nisam ni otkazni rok ispostovala :skoljka:
ali to mi je svejedno bilo bolje i bilo mi je drago sto ih ostavljam da se snalaze kako znaju i svaki put kad sam vidjela oglas da traze nekog za to mjesto, bas mi je bilo drago :evil: .
kurty

#12 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by kurty »

sjo...
kad ovo citam, kontam da citam bajke...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Better Man

#13 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by Better Man »

Ako ti je isplaćen regres za 2016. godinu, onda ti stari poslodavac nema šta više da plaća za g.o. Jedino ti možeš ili iskoristiti ostatak odmora kod starog poslodavca ili prenijeti kod novog.
betametazon

#14 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by betametazon »

Pitanje: kod starog poslodavca imam stecenih 25 dana GO (20 pocetnih + 5 po osnovu staza). Potencijalni novi poslodavac mi kaze da bih se u slucaju zaposlenia (bez prekida) kod njih vratio opet na pocetnih 20 dana i hajmo jovo nanovo po jedan dan za svake 3 godine staza...da li je ovo utemeljeno u zakonu ili me uskracuju za pravo? :zoka:
victom

#15 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by victom »

po zakonu ti mozes svašta, međutim, moj savet, ne insistiraj kod novog poslodavca ni ničemu, jer ostavljas loš dojam.Počeo raditi, a već pita za godiišnji. (cak i ako je sve po zakonu).
Ko starog pitaj, pa šta ti da da. Ili iskoristi, ili uzmeš tu potvrdu da nisi iskoristio.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:00, edited 2 times in total.
betametazon

#16 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by betametazon »

victom wrote:po zakonu ti mozes svašta, međutim, moj savet, ne insistiraj kod novog poslodavca ni ničemu, jer ostavljas loš dojam.Počeo raditi, a već pita za godiišnji. (cak i ako je sve po zakonu).
Ko starog pitaj, pa šta ti da da. Ili iskoristi, ili uzmeš tu potvrdu da nisi iskoristio.
Prvo, naravno da pitam za godisnji, pa nisam dzaba drljio tolike godine da bih se sad opet vratio na nivo nekoga ko zaista pocinje karijeru ispocetka, dje je tu logika? Naravno, situacija mi relativno dozvoljava da se postavim na takav nacin jer pregovaram o prelasku u novu firmu, dakle pod odredjenim boljim uslovima, nisam dobio otkaz niti prelazim na neke losije uslove. I moje pitanje se ne odnosi na pitanje koristenja tekuceg godisnjeg odmora nego broja dana godisnjeg koji ti po zakonu pripada. Naravno da se ne bih odrekao dana koji mi pripadaju ako na to imam zakonsko pravo...
victom

#17 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by victom »

betametazon wrote:
victom wrote:po zakonu ti mozes svašta, međutim, moj savet, ne insistiraj kod novog poslodavca ni ničemu, jer ostavljas loš dojam.Počeo raditi, a već pita za godiišnji. (cak i ako je sve po zakonu).
Prvo, naravno da pitam za godisnji, pa nisam dzaba drljio tolike godine da bih se sad opet vratio na nivo nekoga ko zaista pocinje karijeru ispocetka, dje je tu logika? Naravno, situacija mi relativno dozvoljava da se postavim na takav nacin jer pregovaram o prelasku u novu firmu, dakle pod odredjenim boljim uslovima, nisam dobio otkaz niti prelazim na neke losije uslove. I moje pitanje se ne odnosi na pitanje koristenja tekuceg godisnjeg odmora nego broja dana godisnjeg koji ti po zakonu pripada. Naravno da se ne bih odrekao dana koji mi pripadaju ako na to imam zakonsko pravo...
Sorry. Nesporazum. Ja sam odgovorio na ono pitanje skroz gore postavljeno od korisnika @jahh
Na tvoje pitanje nažalost ne znam odgovor, jer ne poznajem zakon.
victom

#18 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by victom »

Hvala,
Jel to mačko prelazis u DM ? Eeeeee, lafo Y. :) Znači primili su te. Haj nek ti je sa srećom.
Heller

#19 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by Heller »

victom wrote:

Hvala,
Jel to mačko prelazis u DM ? Eeeeee, lafo Y. :) Znači primili su te. Haj nek ti je sa srećom.
2 godine i 7 mjeseci. :thumbup:
zgiba

#20 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by zgiba »

betametazon wrote:Pitanje: kod starog poslodavca imam stecenih 25 dana GO (20 pocetnih + 5 po osnovu staza). Potencijalni novi poslodavac mi kaze da bih se u slucaju zaposlenia (bez prekida) kod njih vratio opet na pocetnih 20 dana i hajmo jovo nanovo po jedan dan za svake 3 godine staza...da li je ovo utemeljeno u zakonu ili me uskracuju za pravo? :zoka:
Zakon o radu reguliše samo minimalno trajanje godišnjeg odmora (20 dana). Trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćeg propisanog zakonom, uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Ovakva situacija koju ti navodiš moguća je samo ako je Pravilnikom o radu kod novog poslodavca definisano da se racuna samo staž kod tog poslodavca.
betametazon

#21 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by betametazon »

zgiba wrote:
betametazon wrote:Pitanje: kod starog poslodavca imam stecenih 25 dana GO (20 pocetnih + 5 po osnovu staza). Potencijalni novi poslodavac mi kaze da bih se u slucaju zaposlenia (bez prekida) kod njih vratio opet na pocetnih 20 dana i hajmo jovo nanovo po jedan dan za svake 3 godine staza...da li je ovo utemeljeno u zakonu ili me uskracuju za pravo? :zoka:
Zakon o radu reguliše samo minimalno trajanje godišnjeg odmora (20 dana). Trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćeg propisanog zakonom, uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Ovakva situacija koju ti navodiš moguća je samo ako je Pravilnikom o radu kod novog poslodavca definisano da se racuna samo staž kod tog poslodavca.
Hm, da, malo s gledao zakon i zaista se tamo smo govori o tom najkracem trajanju od 20 dana...a da li je onda pravilo o 1 dodatnom danu za svake 3 godine rada takodjer na nivou firme, da li se to regulise zakonom ili je od firme do firme? Recimo u mojoj trenutnoj firmi je takvo pravilo....
zgiba

#22 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by zgiba »

To se regulise Pravilnikom o radu svake firme pojedinacno.
betametazon

#23 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by betametazon »

zgiba wrote:To se regulise Pravilnikom o radu svake firme pojedinacno.
Hvala na info.

Mada malo mi to cudno...jel to znaci da firma moze i da ti je da nikako dane po osnovu staza, mozes radit 20 godina i dalje biti na minimumu od 20 dana?
zgiba

#24 Re: Otkaz i godišnji odmor

Post by zgiba »

betametazon wrote:
zgiba wrote:To se regulise Pravilnikom o radu svake firme pojedinacno.
Hvala na info.

Mada malo mi to cudno...jel to znaci da firma moze i da ti je da nikako dane po osnovu staza, mozes radit 20 godina i dalje biti na minimumu od 20 dana?
Zakon o radu i Opci kolektivni ugovor to ne regulisu, neki granski kolektivni ugovori to regulisu, neki ostavljaju to sindikatu i poslodavcu u firmama da odrede putem Pravilnika o radu.

U svakom slucaju teoretski se moze desiti i da nema dodatnih dana po osnovu staza i to zavisi od djelatnosti kojom se firma bavi (od cega zavisi i koji se granski kolektivni ugovor primjenjuje).
Post Reply