Otjecanje noge

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Shoshana

#1 Otjecanje noge

Post by Shoshana »

Vec dvije - tri godine mi otjece lijevi skocni zglob - iskljucivo ljeti. Gledam juce, kad oteklo citavo stopalo :shock:
Isto kao da imam jastuce na stopalu :-) KOntam, hajde do vrucine je, al mi nije jasno zasto samo lijevo? Zasto ne i desno? Nemam vremena ici kod ljekara, a i nije da me nesto posebno zabrinjava, vice me cudi.

Ima li iko slicnih iskustava i sta bi mogao biti uzrok?

I - nemam visok pritisak, nasuprot, otkako znam za sebe mi se pritisak vrti oko 95/65.
fakat

#2 Re: Otjecanje noge

Post by fakat »

vjerovatno nece biti odgovor, ali da probam - meni se jednom desilo da su mi iznenada poceli otjecati nozni zglobovi. Jedino sto sam mogao naci kao razlog jeste da sam poceo po prvi put uzimati lijekove za visoki pritisak, cim sam prestao sa njima sve se vratilo u normalu, ali sam poslije imao i nekakvu infekciju stopala. Pitao sam doktora je li do lijekova, on je tvrdio da nije, ali ja ipak nisam nastavio sa tim lijekovima.

Bolje da ipak odes do ljekara, mada ne ocekuj da ce prvi odmah znati sta je u pitanju.
Shoshana

#3 Re: Otjecanje noge

Post by Shoshana »

Pa da nije onda do niskog pritiska? Ja bih ocekivala otjecanje zbog visokog pritiska... ali ti kazes da su ti zglobovi poceli otjecati kada si pio lijekove protiv visokog pritiska... sto ce reci - kada se pritisak snizio.
Svasta. Za doktora fakat nemam vremena (nemam porodicnog ljekara, pa to znaci sjedenje u cekaonici kojih 10 sati, a tol'ko ozbiljno vala nije). MOzda kad budem na godisnjem... :)
Šizika

#4 Re: Otjecanje noge

Post by Šizika »

otiče ti samo kad puno sjediš jel?
Shoshana

#5 Re: Otjecanje noge

Post by Shoshana »

Naatasha wrote:otiče ti samo kad puno sjediš jel?
Na poslu uglavnom sjedim. To bi mi jos i bilo dovoljno kao razlog... ALi zasto samo ljeti (a na poslu je a/c takav da se mrznem) i zasto samo lijevo stopalo?
fakat

#6 Re: Otjecanje noge

Post by fakat »

Shoshana wrote:Pa da nije onda do niskog pritiska? Ja bih ocekivala otjecanje zbog visokog pritiska... ali ti kazes da su ti zglobovi poceli otjecati kada si pio lijekove protiv visokog pritiska... sto ce reci - kada se pritisak snizio.
Svasta. Za doktora fakat nemam vremena (nemam porodicnog ljekara, pa to znaci sjedenje u cekaonici kojih 10 sati, a tol'ko ozbiljno vala nije). MOzda kad budem na godisnjem... :)
visok ili nizak, meni se cini da moze da ima neke veze sa pritiskom (ko mi garantuje da su ti lijekovi snizavali pritisak, ja mislim da su bili progresno propisani). Naravno, moze biti i nesto skroz trece...! Dobro je da traje godinama pa nije nista hitno, ali ipak nemoj opet cekati godinama. Tijelo te upozorava da ima neki problem, ne znam kakvo osiguranje imas, i imas li ga uopste, ali ako placas nekakvo osiguranje kreni da ga iskoristavas. Nazalost, ja sam skontao iz iskustva da odlazak doktoru nije nuzno i kraj problema, ni oni cesto ne znaju sta moze biti, zato raspitaj se o doktorima, ako moras cekati 10 sati bolje da cekas dok "dobrog" doktora, tipa nekog koji ti odmah propise razne testove umjesto sto ti daje svoja misljenja tipa "mozda jeste, a mozda i nije". Ukucaj i na google, na engleskom, vidi sta izadje...uporedi.
Shoshana

#7 Re: Otjecanje noge

Post by Shoshana »

fakat wrote:
Shoshana wrote:Pa da nije onda do niskog pritiska? Ja bih ocekivala otjecanje zbog visokog pritiska... ali ti kazes da su ti zglobovi poceli otjecati kada si pio lijekove protiv visokog pritiska... sto ce reci - kada se pritisak snizio.
visok ili nizak, meni se cini da moze da ima neke veze sa pritiskom (ko mi garantuje da su ti lijekovi snizavali pritisak, ja mislim da su bili progresno propisani). Naravno, moze biti i nesto skroz trece...! Dobro je da traje godinama pa nije nista hitno, ali ipak nemoj opet cekati godinama. Tijelo te upozorava da ima neki problem, ne znam kakvo osiguranje imas, i imas li ga uopste, ali ako placas nekakvo osiguranje kreni da ga iskoristavas. Nazalost, ja sam skontao iz iskustva da odlazak doktoru nije nuzno i kraj problema, ni oni cesto ne znaju sta moze biti, zato raspitaj se o doktorima, ako moras cekati 10 sati bolje da cekas dok "dobrog" doktora, tipa nekog koji ti odmah propise razne testove umjesto sto ti daje svoja misljenja tipa "mozda jeste, a mozda i nije". Ukucaj i na google, na engleskom, vidi sta izadje...uporedi.
na moju veliku zalost, moje osiguranje zaradjuje grdne pare na meni - meni uglavnom nikad nista nista ne fali :-) Ja sam jedna od rijetkih budala koja ni onih 6 dana sto ti firma daje bolovanje nikada ne koristim :oops:

ALi u pravu si, organizam govori da nesto nije u redu. Ako me nastavis prepadati mozda jos i odem :D

Hvala u svakom slucaju!

Zvrljala sam malo po internetu - kazu da je normalno da noge otjecu ljeti. Mene samo kopka zasto samo jedna noga :?
Šizika

#8 Re: Otjecanje noge

Post by Šizika »

ma znam osobu kojoj otiču ljeti noge kad sjedi na poslu ili kući za kompom i to desna više od lijeve. prespava i ujutro kad ustane normalne joj noge i onda opet...vrti se u krug

a zašto ljeti hmmm ne znam...može biti da je tada toplije tijelo, širi su krvni sudovi i veća je prokrvljenost pa možda to ima veze. nemam pojma :?
fakat

#9 Re: Otjecanje noge

Post by fakat »

mozda i nije nikakav problem kakvih sve reakcija ima, neko otekne, neko se ospe, itd. problem je jedino ako ne popusta.
Michun

#10 Re: Otjecanje noge

Post by Michun »

Ljeti oticu vise zato sto je ljeti toplije pa se prosire krvni sudovi i vene. Meni nekad i zimi oteknu ako ne skinem cizme i ako je pravo vruce u ofisu.
Meni jedna noga vise otice ali zato sto sam imala traumu iliti povredu lijevog stopala - pukao mi misic tacno iznad prstiju. Sjeti se da nisi nekad izvrnula tu nogu ili sta tako?
Svakako otici dr. da provjeris da nije neki ozbiljniji kvar. Kad dodjes kuci, hladan tus ili oblog, digni nogu na vise i vidi da li ce ti to pomoci.
Shoshana

#11 Re: Otjecanje noge

Post by Shoshana »

Michun wrote:Ljeti oticu vise zato sto je ljeti toplije pa se prosire krvni sudovi i vene. Meni nekad i zimi oteknu ako ne skinem cizme i ako je pravo vruce u ofisu.
Meni jedna noga vise otice ali zato sto sam imala traumu iliti povredu lijevog stopala - pukao mi misic tacno iznad prstiju. Sjeti se da nisi nekad izvrnula tu nogu ili sta tako?
Svakako otici dr. da provjeris da nije neki ozbiljniji kvar. Kad dodjes kuci, hladan tus ili oblog, digni nogu na vise i vidi da li ce ti to pomoci.
:lol: :lol: Ovo mi se pravo svidja :D

Znas sta - kad malo razmislim - moglo bi biti... Jesam dvaput iscasivala skocni zglob... samo je davno bilo pa se ne sjecam koji :lol: :lol:
Michun

#12 Re: Otjecanje noge

Post by Michun »

Kako bona ne znas koju si nogu izvrtala, ccccccccc :D
Michun

#13 Re: Otjecanje noge

Post by Michun »

A sto ne hladne obloge?
Meni pomognu. Ja zivim sa dr. u kuci koji kaze da treba hladan oblog da se skupe krvni sudovi. Neces se dovesti u situaciju da ti odrveni noga, ali fino pomalo, caki godi.
Michun

#14 Re: Otjecanje noge

Post by Michun »

Da ovo ne ispadne da se preprucavam - al' ne bi voljela da nekom pogresnu informaciju dam a vezano za zdravlje.
@cLo, na upale, oteknuto i sl. nikad se ne stavlja toplo, posebno ne da sa grije. Toliko znam jer sam zavrsila med. skolu. Posebno ako joj oticu noge u ljetnom periodu onda je jasno da je zbog topline. Kad nego izvrne nogu stavlja se hladan oblog.
Sto se tice tableta, to ne znam jer ih nisam konzumirala.
Imal' Dje dr. da demantuje ili potvrdi. Hvala :D

Evo mozda ce ovo pomoci inace svima da razlikuju.
http://www.fitness.com.hr/zdravlje/ozlj ... oblog.aspx
Michun

#15 Re: Otjecanje noge

Post by Michun »

E znam ja to, ali s eipak ne slazem s tobom.
Kaze 'vako iz texta: Toplina se općenito koristi za kronične ozljede ili ozljede kod kojih nije prisutna oteklina i upala.
Oteklina - nikad toplo. Kad god nesto otekne prosirilo se. Toplo ce ga jos vise siriti a hladno smanjiti. Jel se slazes? Kao u hemiji.
Doktore upomoc :D
Bluemore

#16 Re: Otjecanje noge

Post by Bluemore »

Hladni oblozi idu na svjezu povredu i to samo kratkotrajno npr. 24 sata.
Michun

#17 Re: Otjecanje noge

Post by Michun »

Ni ja isto - ja sam zavrsila za fizioterpeuta, jes' da se ne bavim time ali ostalo mi nesto u glavi. :D
Znam da na svjezu idu hladni. Ali je stvar u tome da je nesto oteklo, ne ide toplo na to jer ce se jos vise rasiriti. To je zakon.
I ovi oblozi koje sam ja spomenula nisu led ili sl., ja istusiram noge haldnijom vodom (ne mogu skroz hladnom) i stavim peskir hladan 10ak min. da se skupe krvni sudovi i stavim 2-3 jastuka ispod nogu. Nije to nista strasno to oticanje, to se desava svakom ko je izvrnuo nogu nekada ili ako se ko meni desila cudna povreda (dr. 2 sedmice kontali se desilo).
Al' shoshana bi svakako za trebala sve nalaze povaditi da provjeri rad bubrega, ako vec nije. Samo da bude sigurna da je to OK.
Svemirco

#18 Re: Otjecanje noge

Post by Svemirco »

Otjecanje nogu je simptomatično za nakupljanje viška tekućine u tijelu što opet uzrokuje neregularan rad bubrega koji ovu tekućinu trebaju eliminisati iz tijela.

Visoki pritisak uz otjecanje nogu je definitivan znak oboljenja bubrežnog ili krvnog sistema, za oba su specifične simptomatske pojave otjecanja dijelova tijela.

Kao terapija protiv visokog pritiska se koriste dvije vrste lijekova za hipertenziju. Jedni su vazodiletatori i funkcionišu na principu opuštanja muskulature perifernog dijela sistema krvotoka čime se postiže umanjenje pritiska. Ovo je preferirana terapija kod bubrežnih bolesnika jer je alternativa terapija diureticima tj lijekovima koji pojačavaju rad bubrega i na taj način eliminiraju višak tekućine što je kod oboljenja sa oštećenem bubrega kontraproduktivno i može biti vrlo opasno.

Bottomline, sistematski pregled i uvid u parametre funkcionisanja bubrega i srca/krvnožilnog sistema.

Reče bolesni Simon :(

P.S. S obzirom da se radi o sezonskoj pojavi, moguće je da se radi i o alergijskim reakcijama što se da isključiti kao opcija privremenom terapijom anti-histaminicima uz nadzor rezultata.
Cholina_Lokica

#19 Re: Otjecanje noge

Post by Cholina_Lokica »

ista stvar i kod mene :D i uvijek mi je desna noga nateknutija od lijeve :D ali kod mene to bas bude ogromno :D ne mogu ni japanke obuti, a ne nesto drugo od obuce :-? ali kod mene je ja mislim od vena, imam gande vene, to su vec one kvrge velike, pa ljeti kad je vruce to je jos izrazenije, i noge nenormalno oticu :-)
oko 2-3 popodne to natekne, i sve tako dok ne prespavam, ujutro normala bude, i sve tako u krug :mrgreen:
Svemirco

#20 Re: Otjecanje noge

Post by Svemirco »

Dr. Joksimović kaže:

Oticanje nogu se po lokalizaciji može podeliti na ograničene i proširene otoke kao i na lažne otoke koji su posledica bolesti kože koje se ispoljavaju otokom.
Brojni su razlozi koji mogu dovesti do pojave otoka uključujući bolesti srca, bubrega, jetre ali i venskih i limfnih sudova, kao i alergijske pojave, nedostatak belančevina i vitamina, nedostatak kalijuma, korišćenje steroida i trudnoća.
Najčešći uzrok pojave otoka na nogama ( a prema kratkom opisu koji ste mi dali najverovatnije i razlog za vaše tegobe) je flebedem ili otok koji nastaje usled hronične venske insuficijencije (HVI) – hroničnog nezadovoljavajućeg funkcionisanja venskog dela krvotoka u nogama.
Klinička slika kod ovih bolesnika se još u ranom stadijumu karakteriše otocima nogu i predstavlja prvi znak HVI. Bolesnici se žale na „teške i/ili umorne noge“, ponekad osećaju trnjenje u nogama ili grčeve u mišićima nogu. Otoci su izrazitiji preko dana a preko noći se izgube. Oticanje nogu je u početku na udaljenim delovima nogu i oko gležnjeva a postepeno se šire naviše ukoliko se HVI ne popravi. Otoci se pojavljuju simetrično na obe noge ali je moguće da na jednoj nozi otok bude veći. Najčešće od ovih otoka pate ljudi koji obavljaju poslove uglavnom u stojećem ili sedećem položaju. Otoci su češći u letnjim mesecima. Uzrok za pojavu otoka je povišen pritisak u venama nogu koji dovodi do oštećenja zida vena i izlaska tečnosti iz vene u okolno meko tkivo zgloba ili potkolenice. Venski krvni sudovi se prošire u njima se zadržava još više krvi, razmena materija na nivou mikrocirkulacije se poremeti dolazi do otpuštanja slobodnih radikala i nekih materija koje dovode do daljeg širenja krvnih sudova. Time se zatvara začarani krug i posle toga otoci ostaju trajno. Dolazi i do oštećenja ishrane tkiva kože pa nastaju prvo ljubičaste fleke a kasnije i ranice na koži. Naravno ovo je scenario u najtežim slučajevima koji su udruženi i sa drugim bolestima srca i krvnih sudova, gojaznošću i šećernom bolešću.
Šta možete učiniti da se stanje ne pogoršava.
Ne znam sve podatke o Vama ali opšta načela su:
Jedite manje slanu hranu. So zadržava tečnost u krvotoku približno jedan gram soli 200 ml tečnosti. Unesite dnevno 2-3 grama soli -1 ravna kafena kašičica za ceo dan. Izbegavajte slana jela pre svega slani sir. (Sir se u našem kraju preterano soli i može biti razlog i nekim drugim poremećajima-okrivljuje se za učešće u razvoju raka želuca.)
Budite fizički aktivni. Odvojite bar 20-30 minuta dva puta dnevno da brzo hodate ili vozite bicikl.
Vodite računa o telesnoj težini. Prevelika telesna težina dodatno opterećuje srce i vensku cirkulaciju u vašim nogama.
Ostavite pušnje. Pušenje šteti plućima, srcu i krvnim sudovima.
Ostavite alkoholna pića ili redukujte uživanje na 1 čašicu žestokog alkoholnog pića odnosno 1 čašu crnog vina dnevno.
Podrazumeva se da morate da se javite lekaru koji će potvrditi ili negirati moju pretpostavku da se radi o flebedemu.
Michun

#21 Re: Otjecanje noge

Post by Michun »

Ja mislim da ipak ima i samo oticanje od vrucine...al' eto mozda grijesim. :shock: Posebno ako sjedis na poslu po vas dan pa ti noge vise onda to dodatno utice. Osim toga, ja sam primjetila da od kad redovno vjezbam oticanje je smanjeno. Nije nestalo ali je smanjeno. Predpostavljam da krv bolje cirkulise kad vjezbas pa onda to utice i na noge.
sheilak

#22 Re: Otjecanje noge

Post by sheilak »

@ Shoshana

Ja sam takodjer znala natjecati od niskog pritiska. Kada je vrucina ili usljed promjene razine hormona, dakle pred mjesecnicu, isto tako. I losija cirkulacija ili poremecaj protoka limfe moze biti uzrok.

Ali ipak pliz, provjeri kod dr.-a :)
Shoshana

#23 Re: Otjecanje noge

Post by Shoshana »

De vi mene prepadajte :shock: :oops:

Ja ovo postavila da bi vi mene ubijedili da mi nije nista, a oni nadjose hejbet dijagnoza :lol:

Salim, se, sve sam pazljivo iscitala, uzela ono sto odgovala situaciji, odbacila ono sto ne odgovara (tipa visok pritisak, koji zaista nemam), pronasla slike iz davne 1982 i vidjela da sam zaista iscasila lijevi skocni zglob (dva puta). Prvi put mi je cak i neki kreten u hitnoj na to stavio gips. POslije pad sedmica sretnem bivseg komsiju (tadasnjeg zeljinog fizioterapeuta) koji me je bukvalno natjerao da taj gips skinem i da umjesto gipsa idem na more 2-3 dana plivati. I zaista, zglob je bolje izgledao nakon jednog vikenda na moru, nego nakon dvije-tri sedmice gipsa. Par godina poslije sam opet bila iscasila isti zglob, ali sam tada samo 'valjala flasu' :-)

Elem neise, zaista ima smisla da je od te stare povrede, jer mi zglob otjece samo sa vanjske strane (gdje je i oteklina od iscasenja bila). Ostatak je vjerovatno samo vruce i nadasve vlazno vrijeme. Nabacicu flasu ispod stola u kancelariji, bas da vidim hoce li pomoci (a i gucnuti iz iste - po potrebi :mrgreen: ).

Hvala vam svima :-D
Post Reply