OTISO SI SARMU PROBO NISI
Moderator: anex
-
markes69
#1 OTISO SI SARMU PROBO NISI
Posto iskreno uvazavam misljenje velikog broja clanova foruma koji su se dokazali kao obrazovani ,informisani i nadasve svestrani ja Vas molim da mi pomognete ....ma koliko tema zvucala bezazleno, nakon zucne rasprave i zastokog talasanja i vrijedanja moje drustvo se sinoc razislo ljuto i zavadeno ko
BiH vlada a sve je pocelo mojom izjavom da sarma nije bosansko jelo
Molim sve gastronome , poguzije ,izjelice i ljubitelje nase kuhinje i dobre klope uopste a i one koji to nisu da mi svojim misljenjem pomognu u rjesavanju dileme KOJA SU JELA S NASIH TRPEZA AUTENTICNA BIH JELA
BiH vlada a sve je pocelo mojom izjavom da sarma nije bosansko jelo
Molim sve gastronome , poguzije ,izjelice i ljubitelje nase kuhinje i dobre klope uopste a i one koji to nisu da mi svojim misljenjem pomognu u rjesavanju dileme KOJA SU JELA S NASIH TRPEZA AUTENTICNA BIH JELA
- chuchumbamayumbe
#2 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Bosanski lonac.
- muha_sa
#3 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Bosanska sarma 
- sheilak
-
markes69
#6 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
vrlo dobar 4+ ma cak sta vise odlican 5chuchumbamayumbe wrote:Bosanski lonac.
- KadSeMrtviProbudimo
#7 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Prije rasprave moramo utvrditi koji su to parametri, odnosno, definiciju autenticnih jela. Dakle, treba utvrditi potreban vremenski period u kojem se određeno jelo priprema na određenom području da bi steklo svojstvo autentičnog.markes69 wrote:...KOJA SU JELA S NASIH TRPEZA AUTENTICNA BIH JELA
I od kada da počne taj period u BiH: je li to od 1992. godine, od 1945. godine, od 1878. godine, od 1463. godine, vremena bosanskih kraljeva/kraljica, ili prije...
Sjećam se jedne slične teme na ovom forumu, koja je neslavno završila konstatacijom da su nam skoro sva jela u BiH turska...
-
markes69
#8 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Nemoj i ti brate Brutemuha_sa wrote:Bosanska sarma
-
♥ Julianna ♥
#9 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Burek na prim. Sarma (a Boga mi i baklava) se sprema i jede u Grčkoj kao autentično jelo 
-
Richard Peti
-
markes69
#11 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
vrijeme SADASNJE
podrucje BiH
bez uticaja razno raznih osvajaca i "oslobodilaca" teritorije jedne nem jedine ...
podrucje BiH
bez uticaja razno raznih osvajaca i "oslobodilaca" teritorije jedne nem jedine ...
- Bambi_na_kofeinu
#12 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Jebo društvo koje se oko sahana pokolje
Šta bi bilo bosansko jelo i koje uslove za tebe treba zadovoljavati?
Sarma je specifična za našu sredinu...ali i za grčku i tursku. Klepe su dosta slične nekim italijanskim specijalitetima.
Ne znam...Krajina ima neka specifična jela koja nisu toliko zastupljena u drugim dijelovima BiH.
Šta bi tek bila američka hrana - kuhani kukuruz i krompir?
De pomozi primjerom...šta je autohtono jelo neke zemlje, bez ikakvog spoljnog uticaja
Šta bi bilo bosansko jelo i koje uslove za tebe treba zadovoljavati?
Sarma je specifična za našu sredinu...ali i za grčku i tursku. Klepe su dosta slične nekim italijanskim specijalitetima.
Ne znam...Krajina ima neka specifična jela koja nisu toliko zastupljena u drugim dijelovima BiH.
Šta bi tek bila američka hrana - kuhani kukuruz i krompir?
De pomozi primjerom...šta je autohtono jelo neke zemlje, bez ikakvog spoljnog uticaja
Last edited by Bambi_na_kofeinu on 08/11/2009 17:06, edited 1 time in total.
-
markes69
#13 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
@Julianna , moje misljenje je da si u pravu 100 % I ZBOG ISTOG ZAMALO BATINE SINOC NE DOBIH
@Dzemo , super ,nasa corbica....
@Dzemo , super ,nasa corbica....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#14 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Kada su Bosanci naučili kiseliti kupus, e, od tada postoji bosanska sarma.
U Grčkoj prave japrak - sarmu od lišća vinove loze, dalje na istok, nema kiselog kupusa, tako da se može reći da je bosanska sarma od kiselog kupusa, autentično bosansko jelo.
@Toto će znati kada su bosanci naučili kiseliti kupus.
@Totoooooooooo, evo teme, ubila se za tebe,...!
Patišpanja (španska pita) je poslastica koju su donijeli Jevreji u Bosnu. Ima li pite u Španiji?
Ja mislim da u Španiji nema patišpanje, nego samo u Bosni, pa se može reći da je i to bosansko jelo.
Uglavnom, sva jela, poslastice, sa zaljevom (Agda=tur. zaljev) vode porijeklo bosanskih Jevreja. Takva nam sudbina da miksamo kuhinje i kulture. Bosna je neuništiva!
U Grčkoj prave japrak - sarmu od lišća vinove loze, dalje na istok, nema kiselog kupusa, tako da se može reći da je bosanska sarma od kiselog kupusa, autentično bosansko jelo.
@Toto će znati kada su bosanci naučili kiseliti kupus.
@Totoooooooooo, evo teme, ubila se za tebe,...!
Patišpanja (španska pita) je poslastica koju su donijeli Jevreji u Bosnu. Ima li pite u Španiji?
Ja mislim da u Španiji nema patišpanje, nego samo u Bosni, pa se može reći da je i to bosansko jelo.
Uglavnom, sva jela, poslastice, sa zaljevom (Agda=tur. zaljev) vode porijeklo bosanskih Jevreja. Takva nam sudbina da miksamo kuhinje i kulture. Bosna je neuništiva!
-
Richard Peti
-
Eborg
-
markes69
#17 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Bambi pametno zboris i treba nas ono za ono oli ti jebati kako se ti pjesnicki izrazi
ali otislo je to daleko od sahana
a na koja krajiska jela mislis ,pisi ,prosvjetli
-
pure_love
#18 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
sarma je turska.kao i vecina ostalih bh jela
ali ja mislim da je kljukusa nasa
ali ja mislim da je kljukusa nasa
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Što dismr ovaj GM kiseli kupus,...Nema ništa bez bijeljinskog non-GMO kiselog kupusa od birvaktile.
-
pure_love
#20 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
dzemmo wrote:btw ti si bio u pravuzato fino tom svom drustvu proslijedi link: http://en.wikipedia.org/wiki/Sarma_(food)
ako vec tebi ne vjeruju, mozda ih razuvjeri sam termin sarma koji na nasem ne znaci nista sem naziva za jelo
sarma,,turkish food,ima je asvugdje gdje bilo ottomana,,,vecinom se zove sarma,arapi je zovu "japrag"
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarma_(food)
Last edited by pure_love on 08/11/2009 17:18, edited 2 times in total.
- Bambi_na_kofeinu
#21 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
A ima neki bungur, bumbar, neki burek koji nije od jufke već debelog tijesta, itd...nemam pojma koliko je autohtono bosansko ali je baš krajiškomarkes69 wrote:Bambi pametno zboris i treba nas ono za ono oli ti jebati kako se ti pjesnicki izraziali otislo je to daleko od sahana
![]()
Ali vjerujem da ćeš teško naći kuhinju koja je baš odoljela ikakvom uticaju sa strane...eventualno englezi sa onim svojim mesnim pudinzima, mada mi se čini da ipak nešto slično imaju i skandinavci, tako da...
-
Eborg
#22 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Pogledajte link ka temi koji sam postavio.Tu se spominju i taj bumbar,bulgur kako vec te potkrizha i ostala BH jela.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ilit=+jela
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ilit=+jela
-
markes69
#23 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
...eto ponavljam temu na neki nacin ali nije ovo za mene pitanje samo SARAME nego i tvrdnje jednog od mojih poznanika da bi BOSANCI jeli samo krompir corbu da nije bilo turaca eto to me zulja ,pa htjedoh da se dobro naoruzam prije nego sto ga opet napadnem s bogatstvom BOSANSKE kuhinje ...
-
pure_love
#24 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
markes69 wrote:...eto ponavljam temu na neki nacin ali nije ovo za mene pitanje samo SARAME nego i tvrdnje jednog od mojih poznanika da bi BOSANCI jeli samo krompir corbu da nije bilo turaca eto to me zulja ,pa htjedoh da se dobro naoruzam prije nego sto ga opet napadnem s bogatstvom BOSANSKE kuhinje ...
siguran sam da je Bosna imala svoja jela prije turaka,kada su turci dosli oni kao razvijenija civilizacija su imali i ukusniju kuhinju tako da su nasi poprimili turska jela dok su nasa otisla u zaborav,ali to ne znaci da mi nebi razvijali svoja jela da turci nisu dolazili na nase prostore
- Bambi_na_kofeinu
#25 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI
Rešedija i ćetenija...tursko, zar ne?