Otisak šape - pas ili...?
Moderator: anex
- Sarayman
#1 Otisak šape - pas ili...?
Jučer prije podne na Bjelasnici pored pješačke utabane staze zapazim krupniji otisak šape u snijegu (ostali tragovi su nestali, sto upućuje da je otisak od prošle noći), pa sam se nafurao da bi mogla biti od neke zvjerke. Prepoznaje li neko radi li se o psećoj šapi, ili fakat...? Radi ilustracije o veličini, tu je i Orbit. 

- fantom slobode
Ovo ce ti najbolje reci oni nasi indijanci iz Kanade i Amerike...Ne znam samo kako im ide orjentacija po "Orbit-u"...
- Skyfox
Sto zvake izgledaju male kraj otiska. Ljudi danas imaju i one goleme kucne ljubimce tipa mastif koji bi mogao ostaviti tako veli otisak, ali ono sto je neobicno je da se vide i otisci kandzi sto je neobicno za psa kucnog ljubimca, znaci moze biti neki poveci pas lutalica, al opet sta bi radio u divljini, vecina ih kopa po gradskom smecu. Vuk? Mozda...
evo kako izgleda jedan vuciji otisak...

evo kako izgleda jedan vuciji otisak...

- Sarayman
Jao, brata mi, ovo sto sam uslikao original prednja vucja sapa (sudeci po ovom prikazu iznad). Da li me je fakat osjecaj dobro posluzio? Je li ovo uistinu relevantan pokazatelj da ima vukova cak i pored Benetton-a na Bjelasnici? Upravu u blizini je nacinja fotka!
- Sarayman
Cemu sarkazam?atko wrote:Vuk na planini... cudno cudno![]()
Jesi li pokupio orbit ili si ga ostavio na tlu![]()
To je otisak vucije sape
A u ameriskim filmovima bi ti jos glavni glumac reko... zenak stara oko 2 godine prosla prije 4 dana
Uslikan trag se nalazi bukvalno 20 metara od Benettona. Na istom mjestu, dok mi po danu sjedimo i pijemo kafe, po noci vukovi trckaraju okolo (ako se radi o vuku, a izgleda da jeste).
Meni je to krajnje zanimljivo, nikako smijesno.
Ako grijesim u procjeni Tebe, onda oprosti mi pape..
-
meki
Nista, puske u ruke i uvodite red!
Mora se znat' ko je na vrhu hijerarhije!
Pa gdje ce vukovi biti ako nece u planini. A to sad sto smo mi okupirali njihovo staniste, i pritom ih naviknuli na laku hranu (otpaci i ostaci od izleta, tefericha i sl.) to nije njihov problem.
Takodje, ono sto ljudi ne znaju, Bjelasnica je mnooogo divlja planina, i ne pocinje, a jos manje zavrsava na Babinom dolu.
Helem, da na kraju malo "zabiberim" pricu, cuo sam da su se vukovi u zadnje vrijeme pojavili u vecem broju u padinskim selima Treskavice i Visocice.
Mora se znat' ko je na vrhu hijerarhije!
Pa gdje ce vukovi biti ako nece u planini. A to sad sto smo mi okupirali njihovo staniste, i pritom ih naviknuli na laku hranu (otpaci i ostaci od izleta, tefericha i sl.) to nije njihov problem.
Takodje, ono sto ljudi ne znaju, Bjelasnica je mnooogo divlja planina, i ne pocinje, a jos manje zavrsava na Babinom dolu.
Helem, da na kraju malo "zabiberim" pricu, cuo sam da su se vukovi u zadnje vrijeme pojavili u vecem broju u padinskim selima Treskavice i Visocice.
- superxenon
nebi me iznenadilo bas da je vucija sapa, ali nebi mi bilo ni svejedno da dolaze tu gdje i ljudi...
ja imam psa vucijaka velikog i bas cu obratiti paznju dali mu je otisak sape ovakav jer nisam nikad detaljno obracao paznju, mozda i uslikam...
ja imam psa vucijaka velikog i bas cu obratiti paznju dali mu je otisak sape ovakav jer nisam nikad detaljno obracao paznju, mozda i uslikam...
- GandalfSivi
Jesi ti bio kad prije na planini? Normalno da ima vukova. Bio je i jedan medo blizu prije par godina...
-
pčelar
#10 Re: Otisak šape - pas ili...?
Od mačke sigurno nije jer mačke kad hodaju po mekahnom a snijeg to jeste ne ostavljaju trag od nokata a tu se vide otisci noktiju što znači da je sigurno iz porodice pasa sa velikom mogućnošću da je i od vuka jer oni sve više silaze u niže predjele.Sarayman wrote:Jučer prije podne na Bjelasnici pored pješačke utabane staze zapazim krupniji otisak šape u snijegu (ostali tragovi su nestali, sto upućuje da je otisak od prošle noći), pa sam se nafurao da bi mogla biti od neke zvjerke. Prepoznaje li neko radi li se o psećoj šapi, ili fakat...? Radi ilustracije o veličini, tu je i Orbit.
- fantom slobode
Znaci iskljucuje se mogucnost tigrova, lavova i leoparda...
- atko
Samo sam htio da se malo nasalimSarayman wrote:Cemu sarkazam?atko wrote:Vuk na planini... cudno cudno![]()
To je otisak vucije sape
A u ameriskim filmovima bi ti jos glavni glumac reko... zenak stara oko 2 godine prosla prije 4 dana
Uslikan trag se nalazi bukvalno 20 metara od Benettona. Na istom mjestu, dok mi po danu sjedimo i pijemo kafe, po noci vukovi trckaraju okolo (ako se radi o vuku, a izgleda da jeste).
- The Nightwatchman
kojeg benettona?????Sarayman wrote:Cemu sarkazam?atko wrote:Vuk na planini... cudno cudno![]()
To je otisak vucije sape
edit: aha na bjelasnici. izvini prenijelo me
-
mostarac
A vidi u Nisu divlje svinje kako trckara u sred grada u 5 ujutru
http://www.youtube.com/watch?v=MQho73BDtG0
http://www.youtube.com/watch?v=MQho73BDtG0