Otisak šape - pas ili...?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Sarayman

#1 Otisak šape - pas ili...?

Post by Sarayman »

Jučer prije podne na Bjelasnici pored pješačke utabane staze zapazim krupniji otisak šape u snijegu (ostali tragovi su nestali, sto upućuje da je otisak od prošle noći), pa sam se nafurao da bi mogla biti od neke zvjerke. Prepoznaje li neko radi li se o psećoj šapi, ili fakat...? Radi ilustracije o veličini, tu je i Orbit. :)

Image
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Ovo ce ti najbolje reci oni nasi indijanci iz Kanade i Amerike...Ne znam samo kako im ide orjentacija po "Orbit-u"...
Skyfox

Post by Skyfox »

Sto zvake izgledaju male kraj otiska. Ljudi danas imaju i one goleme kucne ljubimce tipa mastif koji bi mogao ostaviti tako veli otisak, ali ono sto je neobicno je da se vide i otisci kandzi sto je neobicno za psa kucnog ljubimca, znaci moze biti neki poveci pas lutalica, al opet sta bi radio u divljini, vecina ih kopa po gradskom smecu. Vuk? Mozda...

evo kako izgleda jedan vuciji otisak...

Image
Sarayman

Post by Sarayman »

Jao, brata mi, ovo sto sam uslikao original prednja vucja sapa (sudeci po ovom prikazu iznad). Da li me je fakat osjecaj dobro posluzio? Je li ovo uistinu relevantan pokazatelj da ima vukova cak i pored Benetton-a na Bjelasnici? Upravu u blizini je nacinja fotka!
atko

Post by atko »

Vuk na planini... cudno cudno :lol:

Jesi li pokupio orbit ili si ga ostavio na tlu :lol:

To je otisak vucije sape :)

A u ameriskim filmovima bi ti jos glavni glumac reko... zenak stara oko 2 godine prosla prije 4 dana :lol:
Sarayman

Post by Sarayman »

atko wrote:Vuk na planini... cudno cudno :lol:

A u ameriskim filmovima bi ti jos glavni glumac reko... zenak stara oko 2 godine prosla prije 4 dana :lol:
Cemu sarkazam?
Uslikan trag se nalazi bukvalno 20 metara od Benettona. Na istom mjestu, dok mi po danu sjedimo i pijemo kafe, po noci vukovi trckaraju okolo (ako se radi o vuku, a izgleda da jeste).
Meni je to krajnje zanimljivo, nikako smijesno.

Ako grijesim u procjeni Tebe, onda oprosti mi pape..
meki

Post by meki »

Nista, puske u ruke i uvodite red! :lol:
Mora se znat' ko je na vrhu hijerarhije! :-)

Pa gdje ce vukovi biti ako nece u planini. A to sad sto smo mi okupirali njihovo staniste, i pritom ih naviknuli na laku hranu (otpaci i ostaci od izleta, tefericha i sl.) to nije njihov problem.

Takodje, ono sto ljudi ne znaju, Bjelasnica je mnooogo divlja planina, i ne pocinje, a jos manje zavrsava na Babinom dolu.

Helem, da na kraju malo "zabiberim" pricu, cuo sam da su se vukovi u zadnje vrijeme pojavili u vecem broju u padinskim selima Treskavice i Visocice. 8)
superxenon

Post by superxenon »

nebi me iznenadilo bas da je vucija sapa, ali nebi mi bilo ni svejedno da dolaze tu gdje i ljudi...
ja imam psa vucijaka velikog i bas cu obratiti paznju dali mu je otisak sape ovakav jer nisam nikad detaljno obracao paznju, mozda i uslikam...
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Jesi ti bio kad prije na planini? Normalno da ima vukova. Bio je i jedan medo blizu prije par godina...
pčelar

#10 Re: Otisak šape - pas ili...?

Post by pčelar »

Sarayman wrote:Jučer prije podne na Bjelasnici pored pješačke utabane staze zapazim krupniji otisak šape u snijegu (ostali tragovi su nestali, sto upućuje da je otisak od prošle noći), pa sam se nafurao da bi mogla biti od neke zvjerke. Prepoznaje li neko radi li se o psećoj šapi, ili fakat...? Radi ilustracije o veličini, tu je i Orbit. :)

Image
Od mačke sigurno nije jer mačke kad hodaju po mekahnom a snijeg to jeste ne ostavljaju trag od nokata a tu se vide otisci noktiju što znači da je sigurno iz porodice pasa sa velikom mogućnošću da je i od vuka jer oni sve više silaze u niže predjele. :-)
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Znaci iskljucuje se mogucnost tigrova, lavova i leoparda...
atko

Post by atko »

Sarayman wrote:

Cemu sarkazam?
Uslikan trag se nalazi bukvalno 20 metara od Benettona. Na istom mjestu, dok mi po danu sjedimo i pijemo kafe, po noci vukovi trckaraju okolo (ako se radi o vuku, a izgleda da jeste).

Samo sam htio da se malo nasalim :)
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

Sarayman wrote:

Cemu sarkazam?

kojeg benettona????? :? :? :? :? :?

edit: aha na bjelasnici. izvini prenijelo me :D
Comrad

Post by Comrad »

Nece vukovi ljude, samo ovce :D Uostalom ne sjecam se kada je posljednji put nekoga napao vuk (rima) :D
mostarac

Post by mostarac »

A vidi u Nisu divlje svinje kako trckara u sred grada u 5 ujutru :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=MQho73BDtG0
Post Reply