Otići ili ostati

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Klodovik

Post by Klodovik »

komi wrote:jedan frajer radio za nas 2 godine... za neku bijedu... 300-400 honorarno najcrnje poslove

pa je radio 2 godine kao osiguranje u nekom kafiću... isto tako bijeda plata... mozda 600

vozao neku kantu od auta

otišai u švedsku u avgustu...

sada javlja da je kupio audi 4

:D

ako ti je bitno materijalno
ako je bitno da napreduješ i da te plate koliko radiš... treba ići :)
Sreca pa ne ode u Dansku. Koliki je tamo porez na automobile? 180%? Cudi me da se niko ne buni (po ulicama). Ili je sve regulirano nizim osnovnim cijenama i nekim olaksicama.
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Ja bi svakome preporucila da neko vrijeme provede van svoje zemlje. nije rijec samo o boljoj perspektivi vani, sto je u slucaju odlaska iz bosne ocigledno najbitniji faktor. interesantno i prije svega je bitno uciti strane jezike, upoznati razlicite kulture...

naravno da se mora raditi. ali to nije strasno, bitno je da covjek ima pozitivan odnos prema radu. rad ne mora biti uvijek "sljakanje" ... :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ostati i boriti se...!!!!
m_myers

Post by m_myers »

uvjek dobar gost wrote:Ostati i boriti se...!!!!
Moj, UBD, do kada se boriti više?!?! Borio sam se i puškom, borio sam se i kroz svoj posao (manager sam jedne tour agencije) da BiH što bolje predstavim ljudima u svijetu, uvijek sam se tješio da će biti bolje, i nakon svega donio sam odluku da idem. Moja supruga se vratila iz inostranstva i bila jako veliki entuzijasta, htjeli smo svašta nešto pozitivno uraditi, dovodili ljude iz konkretno Norveške zainteresirane da uradimo nešto ovdje, donekle uspjeli u tome, ali jednostavno u svemu što smo radili nailazili smo na zid.

U mom slučaju nisu više u pitanju materijalni razlozi, jer radim ovdje i imam odlična primanja za naše standarde, stambeno smo zbrinuti, ali više nije to-to.

Jednostavno, sam se uhvatio da odjednom nisam više sretan gledajuci sve ovo što nam se dešava. Prošlog ljeta smo donijeli odluku da idemo. Supruga mi je strani državljanin, ja imam službenu Schengen vizu na godinu dana tako da mi nije problem otici. Nije mi lako, srce puca u meni, jer sam ipak dijete ove zemlje, dao sam što sam mogao za nju, 3,5 godine sam proveo u rovu, ranjavan, ali nikad nisam ništa zauzvrat tražio, jer sve je bilo za moj grad i moju BiH i halalim joj sve i jednu kap krvi.

Tamo gdje odem, imat ću posao u svojoj branchi i pokušat ću da maximalno iskoristim svo svoje znanje da što više ljudi dovedem u ovu našu lijepu zemlju, jer u konačnici to je moj posao, kojeg radim već 12 godina. Neću čekati da se ovi lopovi na vlasti usaglase da je potreban Zakon o turizmu na državnom nivou, niti da je potrebno jedinstveno Ministarstvo turizma BiH koje će pokrivati tu problematiku, a i to kada naprave biti će saamo u interesu punjenja njihovih džepova, neću da čekam da nam USAID mora napraviti spotove koji će prezentirati BIH, jer u našim tursitičkim zajednicama sjede tetke i tetići podobni koji samo troše cca 4-6 miliona KM koliko imamju godišnjeg budžeta svaka od turističkih zajednica koje postoje na naših 3214120841248 nivoa vlasti u BiH, a za te iznose ne mogu napraviti čak ni pristojne brošure. Radit ću konkretne stvari, kao prvo jer sam profesionalac u svom poslu i profit mi je biti br 1., ali da bi imao dobar profit, trebam ponuditi kvalitet usluge što u BiH još uvijek se može postici, ali bar ću profit zaraditi na pošten način dovodeći grupe stranih turista u BiH što može biti samo pozitvno za ovu zemlju.

Jednostavno, ne mogu više ovdje izdržati, jer moje razočarenje prevazilazi sve ono pozitivno što sam nosio u sebi. Boli me milijardu stvari ovdje, osjecam se izdanim na neki način, osjecam se jadno kad vidim ljude iz svoje uže sredine koje su svoje poslove '92 zamijenili puškom i dok su se oni borili mafija im je pokupovala preduzeca, a oni sada razmišljaju da li će svaki drugi dan imati za ručak sebi i svojoj djeci (kunem ti Bogom Jedinim u svojoj familiji imam bar 3 ovakav slučaja).

Osjecam se bijedno kada gledam sinoć Lepog Harisa na 60 minuta kada kaže da ga ne interesuje čiji je kapital (a pričalo se o tome da će notorni četničko-miloševićevski profiteri tipa Mišković ulagati u elektro-energetski sektor u BiH) samo da uđe ovamo kako bi on mogao i dalje puniti džepove svoje i njegovih Jata i jatica.

Milijardu je razloga zašto sam prelomio da slijedećeg mjeseca napustim BiH, a dvije je milijarde jecaja koje krijem u sebi! Možda će ovo nekome zvučati patetično, ali to je zaista tako!
uvjek dobar gost

m_myers wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ostati i boriti se...!!!!
Moj, UBD, do kada se boriti više?!?! Borio sam se i puškom, borio sam se i kroz svoj posao (manager sam jedne tour agencije) da BiH što bolje predstavim ljudima u svijetu, uvijek sam se tješio da će biti bolje, i nakon svega donio sam odluku da idem. Moja supruga se vratila iz inostranstva i bila jako veliki entuzijasta, htjeli smo svašta nešto pozitivno uraditi, dovodili ljude iz konkretno Norveške zainteresirane da uradimo nešto ovdje, donekle uspjeli u tome, ali jednostavno u svemu što smo radili nailazili smo na zid.

U mom slučaju nisu više u pitanju materijalni razlozi, jer radim ovdje i imam odlična primanja za naše standarde, stambeno smo zbrinuti, ali više nije to-to.

Jednostavno, sam se uhvatio da odjednom nisam više sretan gledajuci sve ovo što nam se dešava. Prošlog ljeta smo donijeli odluku da idemo. Supruga mi je strani državljanin, ja imam službenu Schengen vizu na godinu dana tako da mi nije problem otici. Nije mi lako, srce puca u meni, jer sam ipak dijete ove zemlje, dao sam što sam mogao za nju, 3,5 godine sam proveo u rovu, ranjavan, ali nikad nisam ništa zauzvrat tražio, jer sve je bilo za moj grad i moju BiH i halalim joj sve i jednu kap krvi.

Tamo gdje odem, imat ću posao u svojoj branchi i pokušat ću da maximalno iskoristim svo svoje znanje da što više ljudi dovedem u ovu našu lijepu zemlju, jer u konačnici to je moj posao, kojeg radim već 12 godina. Neću čekati da se ovi lopovi na vlasti usaglase da je potreban Zakon o turizmu na državnom nivou, niti da je potrebno jedinstveno Ministarstvo turizma BiH koje će pokrivati tu problematiku, a i to kada naprave biti će saamo u interesu punjenja njihovih džepova, neću da čekam da nam USAID mora napraviti spotove koji će prezentirati BIH, jer u našim tursitičkim zajednicama sjede tetke i tetići podobni koji samo troše cca 4-6 miliona KM koliko imamju godišnjeg budžeta svaka od turističkih zajednica koje postoje na naših 3214120841248 nivoa vlasti u BiH, a za te iznose ne mogu napraviti čak ni pristojne brošure. Radit ću konkretne stvari, kao prvo jer sam profesionalac u svom poslu i profit mi je biti br 1., ali da bi imao dobar profit, trebam ponuditi kvalitet usluge što u BiH još uvijek se može postici, ali bar ću profit zaraditi na pošten način dovodeći grupe stranih turista u BiH što može biti samo pozitvno za ovu zemlju.

Jednostavno, ne mogu više ovdje izdržati, jer moje razočarenje prevazilazi sve ono pozitivno što sam nosio u sebi. Boli me milijardu stvari ovdje, osjecam se izdanim na neki način, osjecam se jadno kad vidim ljude iz svoje uže sredine koje su svoje poslove '92 zamijenili puškom i dok su se oni borili mafija im je pokupovala preduzeca, a oni sada razmišljaju da li će svaki drugi dan imati za ručak sebi i svojoj djeci (kunem ti Bogom Jedinim u svojoj familiji imam bar 3 ovakav slučaja).

Osjecam se bijedno kada gledam sinoć Lepog Harisa na 60 minuta kada kaže da ga ne interesuje čiji je kapital (a pričalo se o tome da će notorni četničko-miloševićevski profiteri tipa Mišković ulagati u elektro-energetski sektor u BiH) samo da uđe ovamo kako bi on mogao i dalje puniti džepove svoje i njegovih Jata i jatica.

Milijardu je razloga zašto sam prelomio da slijedećeg mjeseca napustim BiH, a dvije je milijarde jecaja koje krijem u sebi! Možda će ovo nekome zvučati patetično, ali to je zaista tako!
Po svemu sudeći malo sam mlađi od tebe i nisam još skroz digao ruke, no razumijem te u potpunosti kad se okrenem oko sebe i vidim vjerske mešetare, mafijaše, lopove i političari koji se kao bore da zaštite interese nekih imaginarnih skupina, kad vidim populaciju nepismenu i nezainteresovanu kako samo šuplju priču priča... kad se zamislim i skontam da mi je vrijeme da imam djecu, a da ih nikako ne vidim u ovoj zemlji, jer ne želim da ta djeca od svog rođenja budu obilježena, žigosana kao pripadnici nečega, da se ta djeca suočavaju sa stvarima koje mene izluđuju....

Studirao sam kontajući nešto će izdobriti, no kako koja godina sve je gore... i ja radim, živim mimo roditelja, imam auto i sve u svemu živim bolje nego većina no vidim ipak malo dalje od nosa...
Pored toga hoću sa par momaka neki biznis da pokrenem, čekamo na neke dozvole već više od pola godine iako je zvanični rok 60. dana....

razumijem te jer ti se nisi borio za ovo oko nas, nisi dao najbolje godine života svoga da bi nam se lijepi Cane (Nedžad Branković) smijao u lice i da bi reis vedrio i oblačio.... dosta meke moje raje se ispalilo nekad 97. godine jer su odmah vidjeli šta i kako.... ja se pitao što idu jer rat tek je prošao.....
Tuga je goleme što čestit svijet i pravi ljudi odoše... ostaju samo oni koji imaju hajra od ovog trulog aparata koji sam sebi svrha je.....

Nisam pametan da ne dužim i ja ostajem još par godina, probati ću se boriti zbog ove lijepe zemlje i djece koju volio bih imati.... zbog ideala nekih i ne znam ja zbog čega ne...

tuga je da se ljudi nisu borili za ovo i da su prodani i založeni, da odumiremo u tišini... dok se skorojevići bogate i rasturaju sve oko nas.....

Pojma nem.... uvijek se raspucam... nekako i popizdim... jer i mene sve više i više stvari odbija od ove lijepe zemlje, sve se manje mogu sa njom identifikovati, ma sve manje poznajem grad u kojem rodio sam se i ljude u njemu.... mentalitet njihov i životne navike....
m_myers

Post by m_myers »

UDG, drago mi je kad cujem da tako dobra, mlada raja kao što si ti hoće da ostane ovdje u da se bori, da promjeni neke stvari.

Daje to samopuzdanje i meni,vjeruj mi. Samo tako, nadam se da će te sreća pratiti i da će imati dovoljno snage da se izboriš za ono najbolje što je za tebe!!!
uvjek dobar gost

Hvala... ja želim tebi da ti se planovi ostvare.....i da bude kako treba...

A borba nam ne gine...!!!!!
kijameta

Post by kijameta »

Kao sto sam na pocetku rekao,vazno je znati zelis,koji su tvoji pririteti u zivotu i prema tome se postaviti.Meni je prioritet porodica i cini mi se to logicno.
Jer dane bez moje porodice(roditelja,djece,brace i sestara) ne mogu nikakve pare platiti,nikakav Audi 8 ili bilo sta drugo ne mogu vratiti te dane.
Isto prijatelji,u svakoj zemlji ces steci prijatelje ali kazu da se prijatelji stjecu u mladosti i mislim da je to tacno,jer emotivna vezanost za prijatelje koje steknes vani nije nikada ista kao sa prijateljima iz djetinjstva i iz rata.
Znaci odlaskom nepovratno gubis porodicu(dio) i prijatelje(dobre),meni licno je to neprihvatljivo.
Ali kao sto sam rekao odluka otici ili ostati je individualna i zavisi u potpunosti od pojedinacne situacije u necijem zivotu.
Naprimjer @myers je ozenjen stranom drzavljankom i on odlaskom vani spaja porodicu a ne rastavlja je a to je dijametralan slucaj vecini slucajeva kod nas.
Vecina ljudi kod nas zeli otici iz egzistencijalnih razloga a to je dvosjekli mac,za to primjer ne treba traziti u poratnoj emigraciji,nego u ekonomskoj migraciji 70'.Ljudi su onda isli na zapad raditi i vecinom su uhvaceni u mlin kapitalzma,tamo ostajali,dok ih ne vrate u sanduku.I kroz pricu sa stotinama tih ljudi,sam shvatio da svi imaju osjecaj da su ostali uskraceni za dio zivota,da im je ukraden.I kad da bi danas birali da idu,da bi opet otisli ali shvataju da je to zlo na koje su natjerani nuzdom,neimastinom.
I zato mislim da svako ko ide iz materijalnih razloga grijesi,da uvijek prvo treba pokusati u Bosni steci nesto,radom i skolom,pa tek ako se ne uspije ici vani.
A da bih isao vani jer me politicari ili neko nervira,to mi je smijesno,ja imam svoj univerzum,kojemu oni ne mogu ni prismrdjeti.Isto je sa ratnom opasnoscu,ako treba boriti,boricemo se,nismo stvoreni da zivimo zauvijek,kraj nam je ionako u svakom slucaju isti.
Nikakve razlike u zivotu nece biti jer si vozio auto od 50 hiljada ili od 10 hiljada i jedan i drugi su te prebacivali od tacke a do tacke b.Stan je stan,kuca je kuca.To su stvari koje ne cine zivot,naravno ako ih imas.
Ali apsolutno se slazem sa nekim ko je rekao da bi svako trebao otici vani na godinu-dvije,da zaradi nesto i da vidi kako to izgleda.I ne bi smio dopustiti da ode na jedno mjesto i dopustiti da ga tamo uhvate u kreditno kolo,jer onda vise nije svoj covjek i ne odlucuje nista vise u zivotu,ostajemu samo rupa da ceka sanduk da se vrati iz daleka.
Vidim da se sve vise ljudi razmislja na nacin koji sam iznio ovdje a to je ukratko,dobro je otici vani raditi i vidjeti a onda se treba sa novcem vratiti ovamo,jer ces sa tim novcem,moci sebi obijezbijediti ovdje nivo zivota o kojem 90 % ljudi na zapadu moze samo sanjati.I kao sto kazem vecina nasih ljudi se sada vraca kada stekne penziju a neki koji steknu pristojan kapital i prije.
To je i odgovor za @Suncicu zavrsi fakultet,zaradi nesto ovdje para,izgradi ime,otidzi onda u Portugal,Spaniju,Brazil.zaradi tamo para,vidi kako je,pa ces onda biti skroz nacisto sa odlukom,gdje zelis zivjeti.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#59 Re: Otići ili ostati

Post by Faruk »

AdnanSA wrote:Neznam je li neko već pisao o ovoj temi. Zasigurno jeste ali opet se vraća isto pitanje.
Otići ili ostati u BiH koje su prednosti ili nedostaci pomenutog koraka.
Vidio sam mnogo "naših" ljudi kako žive u inostranstvu i skoro svi redom su sretni i zadovoljni što se nebih moglo reći za nas ovdje u BiH.Šta mislite o ovome.
ja sam bio vani 9 godina (1996-2005) i moram priznati da mi je bilo dobro
završio faks, strani pasos, dobar posao, puno putovanja itd

zbog nostalgije i zelje za nečim "mojim" sam se vratio
isti ti razlozi koji su me vukli da se vratim u BiH, me danas tjeraju da opet razmišljam o odlasku vani
ovdje je zapravo puno gore nego što sam očekivao da će biti i nije više ni blizu "moje"
(ratne godine sam proveo u Sa da se dušebriznici ne nađu pametni da drže predavanja)
lažni privid koji se stvara tokom kratkih boravaka se razbije o glavu
mislim da sam se zaj.... sa povratkom

@adnansa, ako imaš priliku idi
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

komi wrote:jedan frajer radio za nas 2 godine... za neku bijedu... 300-400 honorarno najcrnje poslove

pa je radio 2 godine kao osiguranje u nekom kafiću... isto tako bijeda plata... mozda 600

vozao neku kantu od auta

otišao u švedsku u avgustu...

nikakav problem
u svim tim uređenim državama ako dobiješ posao možeš kupiti šta ti srce želi na KREDIT ili LEASING
ali nemoj ni to da te zavara jer i ti silni auti koji se voze u ljetnim mjesecima po BiH su isto tako privid dobrog života (ako iza njih ne stoje jake plate)

ne znam koji posao je dobio gore spomenuti, ali vjeruj mi samo dobro plaćeni ljudi u inostranstvu voze Audi bez da im taj auto predstavlja problem kućnom budžetu

vrlo često se po kafanama uz meso i muziku prodaju priče ja ovo ili ono, a zapravo je puno, puno drugačije

da ne bude kao Šefket Ramadani u kombiju koji fura prema grani
bajadera82

#61 Re: Otići ili ostati

Post by bajadera82 »

Faruk wrote:
AdnanSA wrote:Neznam je li neko već pisao o ovoj temi. Zasigurno jeste ali opet se vraća isto pitanje.
Otići ili ostati u BiH koje su prednosti ili nedostaci pomenutog koraka.
Vidio sam mnogo "naših" ljudi kako žive u inostranstvu i skoro svi redom su sretni i zadovoljni što se nebih moglo reći za nas ovdje u BiH.Šta mislite o ovome.
ja sam bio vani 10 deset godina i moram priznati da mi je bilo dobro
završio faks, strani pasos, dobar posao, puno putovanja itd

zbog nostalgije i zelje onim "mojim" sam se vratio
isti ti razlozi koji su me vukli da se vratim u BiH, me tjeraju da opet razmišljam o odlasku vani
ovdje je zapravo puno gore nego što sam očekivao da će biti i nije više "moje"
(ratne godine sam proveo u Sa da se dušebriznici ne nađu pametni da drže predavanja)
lažni privid koji se stvara tokom kratkih boravaka se razbije o glavu
mislim da sam se zaj.... sa povratkom

@adnansa, ako imaš priliku idi
hmmm :sad: moj plan je nekako slican.. sad kad zavrsim fakultet kontam da se mozda jos malo ovdje zaposlim pa da se vratim u SA, ili cak direktno poslije faksa, zavisi od posla, ponuda i mogucnosti.. meni je lijepo u dijaspori, prelijepo, al nekako mi je i dojadilo vise i zelim da se vratim, mozda samo radi neke promjene a sigurno i radi nostalgije i tog osjecaja da je BiH moja domovina.. i radi familije naravno..
ok ako onda skontam da to ipak nije to kako sam zamisljala lako je onda opet negdje drugo otici kad si vec jednom bio vani. mislim da je bitno da svako tako odluci kako osjeca, pa sta da se i zajebe? radje cu se zajebat jednom nego da se cijeli zivot kajem sto nesto nisam uradila sto sam htijela.. a mozda se i ne zajebem.. ko zna .. ja se vracam definitvno :)
muha_sa

Post by muha_sa »

vi, koji imate pasoše zemalja u kojima ste boravili-o vama nije rijec--imate mogucnost vratit se il ostat--na volju vam.
ja govorim i pitam ovu omladinu /imam takvog u kuci--eno ga u sobi --kantera /--kako i gdje otici?---nemojte se zavaravat---pasoš imate a kao da ga i nemate--nek vam neko pošalje garantno--možete bit to vrijeme tamo--nagledat se rahatluka i noga u dupe--upamtite-neJma šanse da ostanete i zato manite se mašte.
--pardon--imate mogucnost udaje il ženidbe.
-
Šole

Post by Šole »

Samo ovdje mogu disati
madner

Post by madner »

muha_sa wrote:vi, koji imate pasoše zemalja u kojima ste boravili-o vama nije rijec--imate mogucnost vratit se il ostat--na volju vam.
ja govorim i pitam ovu omladinu /imam takvog u kuci--eno ga u sobi --kantera /--kako i gdje otici?---nemojte se zavaravat---pasoš imate a kao da ga i nemate--nek vam neko pošalje garantno--možete bit to vrijeme tamo--nagledat se rahatluka i noga u dupe--upamtite-neJma šanse da ostanete i zato manite se mašte.
-
Možeš kao visoko kvalifikovana radna snaga. Samo je fol znat šta će biti traženo kad mali završi. 8)
muha_sa

Post by muha_sa »

madner wrote:
muha_sa wrote:vi, koji imate pasoše zemalja u kojima ste boravili-o vama nije rijec--imate mogucnost vratit se il ostat--na volju vam.
-
Možeš kao visoko kvalifikovana radna snaga. Samo je fol znat šta će biti traženo kad mali završi. 8)
tako je--samo ih ima more takvih :D
šta hocu reci?? knjige se prihvatit-bar 2.jezika naucit-ruke iz gaca izvadit,zasukat rukave i naprijed a ako se šansa ukaže?---bujrum-na volju iliti mogucnost.
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

mislim, svijet je danas dinamican. nije rijetko da se mora racunati s tim da ces posao mijenjati par puta tokom zivota, da moras biti fleksibilan i mobilan, biti spreman mijenjati grad, pa i drzavu...
u tom slucaju pitanje otici ili ostati je nekako suvisno. hocu reci, ne mora znaciti da se odrices svoje domovine, samo zato sto imas namjeru zivjeti i raditi negdje drugo..
ja gledam na to pozitivno..mislim, da nisam otisla iz bosne, bila bi uskracena za mnogo toga..
sto se tice prijatelja..to se nekako precjenjuju..ima svugdje divnih ljudi..koji su uvijek spremni pomoci i popricati..ponuditi prijateljstvo..da, sada postajem pateticna..
madner

Post by madner »

muha_sa wrote: tako je--samo ih ima more takvih :D
šta hocu reci?? knjige se prihvatit-bar 2.jezika naucit-ruke iz gaca izvadit,zasukat rukave i naprijed a ako se šansa ukaže?---bujrum-na volju iliti mogucnost.
Obavezno sudjelovati u razmjeni studenata bar 6 mjeseci, to se jezik pravo nauči malo se vidi kako ide itd...
Ima dosta programa gdje je smještaj i hrana plačena pa to nije neki trošak, a ovi što imaju bolonjski program ne bi trebali imat problema.

Što se tiće more takvih, pa i nije baš tako. Imamo neke prednosti nad konkurencijom, bijeli smo, iz evropskog kulturnog područja i sa ne previše lošom reputacijom.

Alternativno se može zaposliti ovdje u nekoj strani firmi, pa onda preko njih izganjat papire. Mada, mislim da je bolje ovdje biti hadžija nego tamo kmet.
8)

Plus, šta će mi djete koje ne zna šta je dernek. :-D
muha_sa

Post by muha_sa »

pita_zeljanica

ako nije problem-objasni omladini kako si i kad otišla?
jest da je to privatna stvar al hocu da znaju da je to danas Nemoguca misija --pardon--skoro nemoguca misija.
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

@ muha_sa

mene si uzeo kao los primjer. :D
ja sam primjer da to i nije bas nemoguca misija.
ne zelim bas u detalje, jer je ovo ipak otvoren forum. nakon sto sam upisala faks u sarajevu i vidjela da mi to ne donosi nista, skontala sam da moram vani.
imala sam prednost sto sam znala jezik i imala sam dosta srece. prvu godinu sam radila, zatim upisala faks i pored faksa radila. evo, trebam biti gotova ove godine.
i nisam se udala.. :D
muha_sa

Post by muha_sa »

svaka cast --- respekt :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Faruk wrote:

vozao neku kantu od auta

otišao u švedsku u avgustu...

nikakav problem
u svim tim uređenim državama ako dobiješ posao možeš kupiti šta ti srce želi na KREDIT ili LEASING
ali nemoj ni to da te zavara jer i ti silni auti koji se voze u ljetnim mjesecima po BiH su isto tako privid dobrog života (ako iza njih ne stoje jake plate)

ne znam koji posao je dobio gore spomenuti, ali vjeruj mi samo dobro plaćeni ljudi u inostranstvu voze Audi bez da im taj auto predstavlja problem kućnom budžetu

vrlo često se po kafanama uz meso i muziku prodaju priče ja ovo ili ono, a zapravo je puno, puno drugačije

da ne bude kao Šefket Ramadani u kombiju koji fura prema grani
bah nije mi cilj u zivotu auto :D gluho bilo

ja ulazem u duhovne vrijednosti :D knjige i tak to :D stripovi filmovi

nego samo navodim...

ako je nekom sreca da ima i da mnogo radi nek ide ako zelite raznoivrstan zivot...idite

ako neko voli malo imati i malo raditi

biti s rdoiteljima do 35 :D kao ja

biti zadovoljan s FPN diplomom raditi za 600 stoja :D jednom ljeti na more
vracat se tramvajem kuci ili komercijalom :D ili po pet u taxi

onda nek ostaje :D:D:D

sve ti je stvar izbora sto zelis...
bajadera82

Post by bajadera82 »

Ma i ja imam bosanski pasos i necu da ga zamjenim i ako bih mogla :D
preko fakulteta nije tesko izaci vani. Koliko raje je samo u Bec otisla da studira npr. U njemackoj je slicno.. upisi se na faks i izganjaj studentsku vizu, to je najlakse dobiti. Ili ako imas neku firmu u kojoj bi radio pa preko njih. naravno da ne mozes samo nako u inostranstvo jer je zapada odmah strah da ti moraju placati socijalu..
madner

Post by madner »

Za ove što se kontaju vratiti, svaka čast, ali morate to isto isplanirat kao i odlazak.

Znači, gdje ćete raditi? Ako planirate otvoriti svoju firmu, dajte pare nekom da vam počne ganjat papire ranije.
Posla ima, ali najmanje ih se dobija preko CV-a. Znači ako imate nešto u planu stupite u lićni kontakt.

Ovdje se može sve, ali se mora znati kako. :D
bajadera82

Post by bajadera82 »

madner wrote:Za ove što se kontaju vratiti, svaka čast, ali morate to isto isplanirat kao i odlazak.

Znači, gdje ćete raditi? Ako planirate otvoriti svoju firmu, dajte pare nekom da vam počne ganjat papire ranije.
Posla ima, ali najmanje ih se dobija preko CV-a. Znači ako imate nešto u planu stupite u lićni kontakt.

Ovdje se može sve, ali se mora znati kako. :D
da da u pravu si. meni i ne pada na pamet da se samo vratim bez da znam gdje cu i sta cu raditi. vracam se samo ako budu dobri uslovi, znaci ako nadjem dobar posao. ako ne, ostajem u njemackoj. ali pokusati cu sve u Sarajevu prvo :D
madner

Post by madner »

bajadera82 wrote:
da da u pravu si. meni i ne pada na pamet da se samo vratim bez da znam gdje cu i sta cu raditi. vracam se samo ako budu dobri uslovi, znaci ako nadjem dobar posao. ako ne, ostajem u njemackoj. ali pokusati cu sve u Sarajevu prvo :D
Ako nije tajna šta si završila?

Problem je kao što rekoh što ove naše društvene firme ne zanima CV. Da im dođe Bill Gates rekli bi: "Cvikeraš, kolko ti janjetine možeš pojest?"

Kod privatnih je malo drukčije, ali ne znam kako misliš iz njemačke ovdje izganjat.

Sretno.
Last edited by madner on 29/01/2008 14:38, edited 1 time in total.
Post Reply